Klimat-osmart!

Enligt correntv (http://correntv.corren.se/index.aspx?id=944) spärrade några klimataktivister av vägar i stan för att göra folk uppmärksamma på att bilar är klimatosmarta. Personligen tycker jag att det är mer klimatosmart att tvinga bilar att köra omvägar samt stå på tomgång i bilkö för att det är avspärrat i stan. En något haltande analogi är att jämföra det med att dela ut gratis cigarettpaket för att uppmärksamma folk på att det står "RÖKNING DÖDAR" på dem så att de slutar röka.

I filmklippet finns en intervju med en Taxichaufför som säger att han är 20 minuter sen till en upphämtning. Under de 30 sekunderna han intervjuas sitter han i taxin med motorn på tomgång. Antagligen startade han inte motorn bara för att bli intervjuad, så det är inte helt otänkbart att hans motor gått 20 minuter i onödan, och eventuellt 10 minuter till då aktionen pågick i en halvtimme. Även om chauffören själv kunde ha förhindrat detta genom att stänga av motorn anser jag att det är värt att poängtera att om demonstranterna inte demonstrerat hade inte (om nu taxibussen är bensindriven och lika snål som en S60) en halv liter bensin extra gått åt och ett kilo koldioxid släppts ut i onödan.

För övrigt är det idiotiskt att mäta koldioxidsutsläpp i kilo. För det första har ingen känsla för hur mycket gaser väger. Det är alltså bara naturnördar som jag som vet att ett kilo LUFT är en knapp kubikmeter (under NTP - Normal Temperature and Pressure - oavsett definition av NTP). Vad koldioxid har för densitet måste till och med jag slå upp i tabell. Det väger 2 kg/m^3, så ett kilo koldioxid är en halv kubikmeter. Hur mycket är då en halv kubikmeter? En kubikmeter är något folk tror att de vet hur mycket det är, men som ingen egentligen har någon aning om. En kubikmeter är ungefär tusen mjölkpaket, men tusen är också ett sånt begrepp som folk tror sig ha känsla för men egentligen inte har. Jag blir själv förbluffad varje gång jag tänker på att en kubikmeter vatten är ett ton vatten. Inte för att jag vet hur mycket ett ton är. Jo, förresten, det är ungefär vad en bil väger, fast inte längre. I trafikantutbildningen brukade alla bilar väga 1,6 ton (tjänstevikt - dvs med förare och full tank bensin), men vi hade ett exempel på en bil med totalvikt (fullastad) 2,8 ton.

För det andra - vilken normal människa kan på rak arm säga vad ett kilo koldioxid har för påverkan på naturen? Om vi räknar att jorden är 40 miljoner meter i omkrets (det var så metern var tänkt att definieras från början, men man missade) och att atmosfären är 10 km tjock (en underdrift då 747an kryssar på 12 km) med linjärt avtagande densitet från 1 kg/m^3 på jordytan till 0 kg/m^3 vid 10 km höjd blir totala atmosfärsvolymen 5 triljoner kubikmeter och atmosfärens vikt 2,5 triljoner kilo.

Från Nilen rinner 2,8 miljoner liter vatten varje sekund. Att tillföra 0.5 kubikmeter koldioxid till en atmosfär på 5 triljoner kubikmeter motsvarar, som vår trafikantlärare skulle sagt, "en piss i Nilen" - vart 56585e år. För att öka koldioxidhalten i atmosfären med en promilleenhet, alltså att (något förenklat) tillföra 5 000 biljoner kubikmeter koldioxid, skulle en bil behöva gå på tomgång i 5000 biljoner timmar, eller en miljard bilar i 570 år. Problemet är bara att en ökning på en promilleenhet påverkar väldigt mycket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: