Ambulansavgift 3

Detta är en uppföljare från http://pelli.blogg.se/2009/april/ambulansavgift-2-1.html.

Nu skriver corren att ambulansavgift redan tas ut i flera landsting: http://www.corren.se/archive/2009/4/7/q5fj1ql3jr61p.xml. I Sörmland tar man till och med ut avgiften på 150kr oavsett det är akut eller inte. Där tas avgiften ut från och med året man fyller 20, och det ingår i högkostnadsskyddet.

Att alltid ta ut en avgift på 150kr anser jag vara en dålig idé, då det finns en risk att ambulans undviks även då liv står på spel. Dock verkar det inte ha varit allt för mycket klagomål i Sörmland, enligt artikeln.

Ett annat argument som framkommit är problemet om någon hittar en medvetslös person på gatan - vem betalar ambulansen då?

Kommentarer
Aquila (2009-04-08 @ 15:33:48):

Come on, du tror väl inte att folk låter bli att ringa ambulansen om nån håller på att dö pga. 150 kr!! Mannen på gatan antagligen, men man får väl vara lite flexibel, ta situationer som de kommer.


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2009-04-08 @ 16:39:24):

Jo, jag tror att det kan vara ett problem. A ringer ambulansen, B vägrar betala för att han låg medvetslös och inte godkände detta. A tvingas betala för att ha räddat livet på B.



Men det behöver inte ens vara så: Tänk om B har somnat på gatan och A ringer ambulans. B kanske har somnat på sin balkong och inte svarar på A:s kontaktförsök. B spelar in en film om mord, A missförstår.



För vissa personer är 150kr vad man får över om man sparar hårt en månad. Titta på fattigbloggen så får du se.



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: