Hellboy 2

Så idag (igår) var det dags för komministerlördag igen. Denna gången var det pizza- och filmkväll.

För att inte komma tomhänta gick Robyn, Ian och jag till Sainsbury's och köpte två flaskor vin för 3 pund var. Jag och Robyn visade upp körkort medan Ian gömde sig i ett hörn för att han inte hade ID med sig (tydligen måste alla som står vid kassan ha ID).

Filmen vi såg, Hellboy 2, var full av klyschor, men den var helt okej fram till sista scenen.

Det började med en kort prolog, där en professor berättar en saga för en djävulspojke om hur alver, människor och en tredje ras som kanske eller kanske inte var orcher slogs om herraväldet över jorden. Sen kom ett bergstroll fram till alvkungen och berättade att han kunde bygga en oövervinnlig robotarmé. Armén kontrollerades av en kungakrona som endast kungligheter kunde använda och man får se alvkungen säga något i stil med "Jag har makten över armén om inte någon utmanar mig" [Chekhov]. Sedan krossade armén alla människor, och alvkungen blev så ledsen över slakten att han beslöt att lägga av. Han delade kronan i tre delar och gav en del till människorna som en fredssymbol. Den andra biten behöl han för sig själv, och den tredje biten behöll han också för sig själv. Hans son blev dock så arg över sin fars "svek" att han gav sig av och lovade att komma tillbaka.

Vi går från sagan om ringen in till fantomen på operan, samtidigt som några millenium passerar.
"Lot 766 then..." (ärligt!).

Det är en auktion och plötsligt stormar prinsen in och dödar alla människor. Han tar den tredje biten av kronan och släpper loss små insekter som äter upp människor.
Paranormalenheten med Hell Boy (en stor vet djävul) i spetsen kommer in och finner bara en sörja på marken som rest av de 70 auktionsdeltagarna. Sen blir människorna uppätna [Redshirt], medan Hell Boy, hans eldiga fru och deras utomjordingkompis överlever.

Alvprinsen möter sin far och berättar att han tänker gå vidare med sina planer. Fadern dömer honom till döden, men han lyckas döda alla vakter. Någon gång blir han slagen i näsan och han får näsblod, men även hans syster [Chekhov]. Till sist dödar han sin far och tar hans kungakronabit. Han vänder sig om, men systern har sprungit iväg med sin bit.
Under tiden har Hell Boy & co letat sig ner i underjorden och hittat en trollmarknad. Det första de går förbi är en stor skräpkross [Chekhov]. De råkar stöta på prinsessan och prinsens lakej blir krossad i skräpkrossen [pang!] efter en strid.

De tar tillbaks prinsessan till deras hemliga högkvarter, och det visar sig att hon och prinsen, i egenskap av tvillingar, har en länk med varandra, så nu vet han var hon är. Han dyker upp och försöker ta kartan (som visar vägen till arméns förvaringsställe) och kronbiten ifrån henne. Han tar med sig kartan och henne till stället, som råkar ligga på Irland. Biten, som hon gömt, måste utomjordingen hitta och ge till prinsen om han ska få se sin kärlek (prinsessan) igen.

Väl på Irland ger de prinsen biten och han tar på sig kronan och begär armén att döda alla andra. Efter en stunds strid säger Hell Boy JAG UTMANAR DIG! [pang!], och han råkar vara kunglig också. De slåss på ett podium med massa roterande kugghjul, varav endast två faktiskt hakar i varandra, och till slut besegrar Hell Boy prinsen. Han låter honom leva och vänder ryggen till, men innan prinsen hinner hugga honom i ruggen hugger prinsessan sig själv och därmed dör både hon och prinsen på grund av länken [pang!]. Hell Boys eldiga fru smälter ner kronan i sina händer, och allt är gott förutom att utomjordingens kärlek begick kollektivt självmord.

De två stora hålen vi ser är förstås:
1) Om kronan är smältbar, varför förstörde inte alvkungen den istället för att bara dela på den och riskera att den skulle sättas ihop igen? Och varför förstörde inte människorna sin bit, hoppades de att de skulle kunna lägga vantarna på de andra två också?
2) Det märks på prinsessan att hon gladeligen skulle offra sitt liv för att stoppa sin brors planer. Redan i början av filmen, när kungen ger prinsen dödsdomen frågar prinsen om hon håller med kungen, och det gör hon. "Om vår tid är förbi, så låt oss vittra och dö" säger hon. Trots det begår hon inte självmord förrän i slutet. Andra sätt att utnyttja länken skulle kunna vara att hon frivilligt blir nedsövd eller dylikt, den verkar vara så stark.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: