Joshua vs General Lin

Den berömde ateisten Richard Dawkins skrev i sin bok "The God Delusion" om en mycket intressant undersökning. Tyvärr har jag ingen bra källa, men här är en länk till någon som citerar, och här talar han själv om det (23:50 - 28:20).

Undersökningen lät några israeliska skolbarn läsa en text om Josuas folkmord i Jeriko, och en stor majoritet av dem sade att Josua gjorde rätt. När man gav en kontrollgrupp samma text fast det var "General Lin" som folkmördade en kinesisk by i guds namn, så sade en majoritet att det var fel.

Han sammanfattar det själv ganska bra "It was religion which made the difference between children condemning genocide and condoning it" (Det var religionen som avgjorde om barnen fördömde eller tolererade folkmord).

Vissa starkt troende kristna menar ibland att ateism är dåligt för att det inte finns någon absolut moral, och de frågar sig varifrån ateister får lära sig rätt och fel. Det de glömmer är att deras moral som de anser sig ha fått direkt från bibeln inte är absolut heller - de kan omöjligen tro på alla påbud i bibeln (exv. "Women should be silent in the churches, for they are not permitted to speak, but should be submissive, as the law also says."  - 1 Corinthians 14:34), så de måste ha någon sorts mekanism för att sortera ut vilka regler som är goda och vilka som är dåliga. Varifrån har de lärt sig det?

[pescado påpekar att bibelcitatet var ett specialfall som man har goda skäl att förkasta, men poängen är att det inte spelar någon roll hur goda skäl man har - annars är frågan hur goda skälen måste vara innan man får motsäga bibeln och då är man återigen tillbaks på yttre mekanismer]

Svaret är självklart att vi lär oss rätt och fel från samhället vi växer upp i. Det är enkelt att se genom att titta på olika kulturer och konstatera att de flesta som växer upp i en kultur tycker ungefär likadant som andra i samma kultur.

Faktum är att Sverige är ett exempel på att religion inte behövs för att ett samhälle ska fungera. Tänk om alla kristna amerikaner fick veta att detta ett av världens mest sekulariserade land har långt mindre brottslighet än deras eget. (Fast då kanske de skulle säga att vi är omoraliska människor ändå och att brottslighet inte är ett bra mått på om människor är goda eller inte.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: