Kärnkraft vs Förnybart

Vissa brukar påstå att kärnkraft och förnybara energikällor kämpar mot varann.

Det kan tyckas så om man jämför Frankrike och Tyskland:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Electricity_production_in_France.PNG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Electricity_production_in_Germany.PNG

I Frankrike dominerar kärnkraften, och i Tyskland (där man avvecklar kärnkraft) kan man se en märkbar tillväxt av förnybart. Är det verkligen inte möjligt att bygga ut kärnkraft som Frankrike, samtidigt som man satsar på förnybart som Tyskland? Skulle det inte ens vara vettigt om alla länder byggde ut kärnkraft för att hålla nere på fossilanvändningen, samtidigt som man forskar på förnybart?

Se bara på dessa två grafer:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Electricity_production_in_the_USA.PNG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Electricity_production_in_China.PNG

Av alla grafer i världen, hade inte Frankrikes varit den bästa ersättaren? (Vattenkraftsländer räknas inte :p)

För övrigt är Frankrikes elproduktion ganska imponerande. Uppemot 80% utgörs av kärnkraft - de flesta länder (rimliga, ej vattenkraftsländer :p) klarar inte ens av att ha 50% icke-fossilt - och 20% av elproduktionen exporteras.

Kommentarer
Tim [http://gurka.se/] (2009-05-30 @ 11:09:33):

Enligt grafen ökar Spanies förnybara energiproduktion exponentiellt. Min modell säger att de kommer täcka världens energibehov inom 20 år :p


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2009-05-30 @ 11:26:25):

Nja, om de fördubblar vart tredje år får jag det till

(log((5e20 J) / (25 TWh)) / log(2)) * 3 years = 37.3191464 years :p


Aquila (2009-06-01 @ 17:08:15):

alltså om en stat är för kärnkraft, så som frankrike är, satsar man väl hellre på forskning och utveckling av kärnkraften. eftersom man anser att kärnkraften är både billigare och säkrare ser man ingen större anledning att satsa på förnyelsebart. samtidigt är väl de som satsar stort på förnyelsebart i allmänhet de som är emot eller föga positiva till kärnkraft. därför känns det inte så troligt att en stat skulle satsa på båda.


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2009-06-01 @ 18:27:40):

Oavsett det du påstår är sant eller inte kan det inte användas som argument: "Vi kan inte satsa på båda för de som satsar på kärnkraft hatar förnybart och de som satsar på förnybart hatar kärnkraft".



Dessutom är det skillnad på byggande och forskande: Ett land skulle kunna bygga kärnkraft men satsa forskningpengarna på förnybart - det går ju utmärkt för flera länder att bygga fossilt och forska i förnybart samtidigt, så varför skulle man inte kunna bara ersätta det fossila med kärnkraft (bortsett från lite ekonomiska hinder :p)?



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: