Corren.se

För drygt ett och ett halvt år sedan uppgraderade Corren sin hemsida, och de genomförde det riktigt dåligt. Till exempel hade de inte testat den nya sidan tillräckligt, så en mängd funktioner, bland annat söken, fungerade inte.

Jag var en flitig correnforumläsare på den tiden, och något som många forumanvändare blev sura över var att ingen hade förvarnats om att forumet också skulle uppgraderas utan att gamla inlägg fördes över. Över en natt försvann alla inlägg, för alltid. (Några klagade och bad Corren lägga upp de gamla arkiven så man kunde spara ner det man ville bevara, men detta hörsammades inte. Jag skulle gissa att anledningen var att det inte fanns några arkiv sparade.)

I det nya forumsystemet fanns precis som tidigare en massa underforum, såsom "Sport", "Kultur & nöje", etc. En nyhet var dock att man kunde kommentera direkt på nyhetsartiklar, vilket löstes tekniskt genom att artiklarna länkades samman med trådar i det nya underforumet "artikelkommentarer". Det var ingen högoddsare att detta underforum skulle få flest trådar - redan tidigare skapades de flesta trådar som reaktion på nyhetsartiklar - och idag ligger 92% av trådarna i detta forum.

Det var heller ingen högoddsare att det en dag skulle finnas så många trådar i ett underforum att de inte kunde visas på en enda sida. Det tänkte dock inte Correns programmerare på, och det var först efter (IIRC) 2000 artikelkommentartrådar och sex månader som sidvisning implementerades.

Ett tag hade de också ett intressant problem med foruminloggningen: Båda domänerna www.corren.se och corren.se gick att använda, men länkar till inloggningssidan från artiklar på corren.se gick till www.corren.se:s inloggning. Sedan när man loggat in på www.corren.se skickades man tillbaka till artikeln på corren.se, och möttes återigen av meddelandet att man inte var inloggad (på corren.se)! Nu har de dock ordnat så att allt på corren.se redirectar till www.corren.se (men inte nödvändigtvis till rätt ställe...).

Något som de ännu inte har fixat är den planerade rutan under varje artikel. Om man tittar i källkoden ser man att det finns en dold ruta med texten "(denna del har inte designats klart)" (tydligen är det inte bara Corren som har använt sig av dessa programmerare), och den har funnits där sedan uppgraderingen. Man kan visa denna ruta (och alla andra dolda) genom att skriva in denna kodsnutt i adressraden och trycka på enter:

javascript:if(a=document.getElementsByTagName('div'))for(i in a)if(a[i].style.display='block');

Då ser man att Correns programmerare har svårt att få pli på någon/några av följande funktioner: förminskar/förstora text, facebook-integration, utskriftsversion, tipsa en vän, debattera här, och publicerings-/uppdateringsdatum. (För övrigt är denna ruta det enda ställe där artikelns datum anges, även om publiceringsklockslaget står överst.)

(Anledningen till att jag skriver detta inlägg är att den där kodsnutten har suttit i en textfil på mitt skrivbord sedan 6 maj 2009, och jag vill ta bort filen utan att bli av med snutten.)

EDIT: Ytterligare en dålig sak är att artiklarna reloadar var 30.5:e minut. Man bör alltså inte sitta och komponera en lång kommentar i kommentarsfältet, om man inte känner för att plötsligt förlora allt. Man kan inte heller förvänta sig att fortsätta läsa artiklarna om man kopplar ner sig från internet, och man ska vara beredd på att få felmeddelanden när man väcker datorn ur sleep/hibernation eftersom sidan försöker laddas om direkt, innan nätverket har kommit igång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: