Plastpåse

På Sainsbury's är det gratis att ta plastpåsar (som består till 50% av återvunnet material), men de är av så dålig kvalitet att juicekartongens hörn börjar sticka ut ur påsen innan man har kommit halvvägs hem.

Man kan också välja att köpa en stabilare påse för £0.10, dvs ca 1 kr, som beskriver sig själv som följer: "I'm a REUSEABAG. I'm 100% recycled plastic and when I'm completely worn out, you can take me back to Sainsbury's and swap me for a shiny new one - for free!"

Denna påse har ungefär samma kvalitet och pris som våra vanliga ICA-påsar i Sverige, men betraktas alltså här som en återanvändningsvara medan ICA-påsen (för de flesta) är en engångsvara. Detta innebär dock inte att alla svenskar skulle börja återanvända ICA-kassarna ifall man marknadsförde dem som återanvändbara - den främsta anledningen till att denna påse återanvänds är antagligen att de som inte är ute efter att återanvända sin plastpåse väljer att ta gratispåsen istället.

För att ytterligare uppmuntra påsåteranvändning ger Sainsbury's ut en nectar point, värd £0.005 eller ca 5 öre, per återanvänd påse (oavsett typ). Detta leder förstås till frågan hur många poäng man ger till kunden som tar med sig en påse per vara, och vid automatkassorna har man nyligen tvingats sätta upp arga lappar som talar om för kunderna att deras beteende övervakas och att det är stöld att ljuga om antalet återanvända påsar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: