Uthängning

Jag har lagt märke till att man (i väldigt viss mån) kan gissa vilket land en nyhet i Aftonbladet kommer ifrån, baserat på vilken information man får om gärningsmannen.

Är nyheten svensk, får man veta gärningsmannens ålder och kön, men inget mer. Man kan inte förvänta sig att få reda på ett namn förutom ifall det är en kändis eller brottet är riktigt hemskt.

I Belgien verkar det som att man lämnar ut förnamn samt efternamnets initial (exempelvis "Kim D") till en början, och senare kommer eventuellt resten av namnet.

Den brittiska lokaltidningen som jag läser verkar dock ha en förkärlek för att publicera fulla namn på brottslingar (i vissa fall även innan dom har fallit) samt olycksoffer. Exempelvis hängdes idag en Trinity-student ut som pedofil. (För övrigt känner jag igen namnet från övningsrumsbokningslistorna som användes för två år sedan, innan nyckellåsen byttes ut mot kortlås.)

Tidningen brukar också publicera juryns (eller snarare domarens) motivation, ofta skriven med svaranden som andraperson, till exempel (orelaterat fall): "You seized an opportunity at the recreation ground in Sawston to sexually touch this young girl. [...] It was aggravated by the fact that she was a particularly vulnerable person to such attentions and it has caused her great distress in a young life that needed comfort and security. [...] This is not the first time you have behaved like this towards other young girls. [...] There is a pattern of behaviour in your case that is initially caused by consumption of alcohol which results in either violent and destructive or inappropriate sexual behaviour to others."

Kommentarer
Tim [http://gurka.se] (2011-07-22 @ 11:04:21):

Att hänga ut ickekändisars namn före dom är ju löjligt.



Konstigt att Trinity-studenten berättade om sina fantasier i domstolen. Hans påföljd verkade för övrigt inte så genomtänkt med tanke på hur många konsekvenser den har (utan att nämna löjligheten i att brottet var att titta på bilder).


Tim [http://gurka.se/] (2011-07-22 @ 11:06:49):

Captcha: "σ-ideals"



http://dump.gurka.se/sigma-ideals.png


Rävöra [http://foxears.gurka.se] (2011-07-22 @ 19:40:57):

Men så hemskt! Jag tycker verkligen synd om honom att bli uthängd sådär. Oavsett vad han gör i sitt liv kommer han aldrig att kunna bli av med en pedofil-stämpel, det är den värsta stämpeln man kan få i dagens samhälle.



Storbritannien är faktiskt ganska läskigt... Big brother is watching you.


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2011-07-23 @ 00:01:44):

Synen på integritet verkar skilja sig mycket mellan UK och Sverige, och just i detta fall är jag nog ändå svensk (men inte när det gäller övervakningskameror).



Om jag förstått rätt betyder "making indecent images" bara att han har tittat på dessa bilder (och överföringen av bilden till hans dator räknas som "skapande" av en ny bild). Det ursprungliga straffet begränsade hans datoranvändande (men en gammal artikel nämner att han fick använda internet för bland annat "lawful recreation", så det kan inte ha varit en särskilt strikt begränsning) och barnaträffande, men nu har det lyfts så att han "bara" måste ge polisen tillgång till sin webbhistorik och lagringsmedia på förfrågan.



Jag gissar att eftersom domstolen fick tillgång till de texter han hade skrivit om ämnet kände han att det var lika bra att erkänna allt.



För övrigt undrar jag hur han åkte fast - om han fastnade i ett GCHQ-filter eller om någon skvallrade som visste eller hade misstankar. För övrigt hajade jag till på detta: "The skilled computer programmer [...] had been caught with indecent images on his computer." A skilled programmer does not get caught!



Angående recaptcha: Du må skratta nu, men om 20 år när du behöver slå upp något obskyrt i de digitaliserade arkiven...


Tim [http://gurka.se/] (2011-07-24 @ 15:18:36):

Jag var kritisk mot reCAPTCHA för att de digitaliserade slutna material åt betalande företagskunder, men det verkar som om de gör bra saker nu (NYT och Google Books).



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: