Spooling

Idag tänkte jag passa på att skriva ut några gamla prov medan jag besökte CMS. Skrivaren i CATAM room var trasig, och en lapp hänvisade till Part III-room istället.

När jag började skriva ut den första årgången märkte jag att utskriften gick väldigt långsamt - spoolningen tog ungefär en halv minut per sida. Eftersom jag planerade att skriva ut omkring 100 sidor tänkte jag att jag skulle köra flera utskrifter parallellt.

Då spoolningen blockerar hela webbläsaren med en modal ruta som det står "Printing xx of yy: zz%" på var jag tvungen att öppna ett nytt webbläsarfönster för att kunna starta nästa utskrift. Tyvärr öppnade Firefox bara en ny flik i samma fönster när jag försökte, och när jag försökte på en annan dator vägrade Firefox starta med hänvisning till att den redan var igång (på den första datorn!).

Jag hade då inget annat val än att använda Internet Explorer. Dock verkar det som att det inte går snabbare att köra flera utskrifter från samma dator samtidigt.

Toastie

Idag är tredje dagen i rad som collegets kristna förening håller "text-as-toastie". Det går ut på att man skickar dem ett SMS med en kristendomsrelaterad fråga, rumsnummer och önskad fyllning, och så levererar en av dem ett svar och en toastie (grillad smörgås) till ens dörr.

Precis som igår och i förrgår samlades mina vänner för att dra nytta av tillfället - dels för att umgås med de kristna och dels för att äta toasties till SMS-taxa - medan jag höll mig undan på mitt rum.

Jag blev lite förvånad när en av de kristna dök upp utanför mitt fönster och ropade mitt namn. Jag kastade ner min plånbok som vanligt och frågade vad hon hade för ärende i huset - Ian var ju inte på sitt rum.

Innan hon hann svara föll dock poletten ner - någon måste ha beställt en toastie till mig på skämt. Jag sade genast att jag inte hade beställt något, och hon sade att de nog var lite misstänksamma med tanke på fyllningen - tonfisk och banan.

Trots att jag inte tycker om tonfisk var toastien ganska okej - grillningen dämpade den äckliga tonfisksmaken och bananen var riktigt god.

För övrigt var frågan huruvida en icke-kristen kan gifta sig med en kristen. Deras svar var att bibeln visserligen inte uttryckligen förbjöd det, men att det fanns pastorer som skulle avråda från det för att den kristna skulle ha svårt att fördela prioriteten mellan gud och partnern medan den okristna skulle ha svårt med att inte vara den viktigaste personen i partnerns liv.

Åjrovision

* I UK kostar det endast 15p (ca 1:50 SEK) att rösta, om man ringer från en BT (British Telecom) landline. Röstningssamtal från mobiler "will cost considerably more" - närmare bestämt £1 (ca 10 SEK). SMS-röstning finns inte.

* Jag blev extremt imponerad av Ukrainas blixtsnabba sandmålande.

* När bakgrundsskärmen delade sig i två och avslöjade det storslagna grönrummet med varje land i ett eget bås på en sluttande läktare associerade jag förstås till galaktiska senaten.

* Den brittiska kommentatorn varnade för blinkande ljus inför några bidrag, bland annat Sveriges. En av varningarna åtföljdes kommentaren att de blinkande ljusen inte skulle bli det mest irriterande i numret.

Whiskas

Idag såg jag, för första gången i UK, kattmaten Whiskas. Jag hade tidigare, i Sverige, aldrig ens tänkt tanken att undra varifrån namnet kommer, men så fort jag såg produkten i UK föll poletten ned.

För övrigt provade jag att köpa tomatjuice idag, efter att ha skyrt det som pesten i många år för att jag minns att jag någon gång tyckt att det smakade äckligt. Nu vet jag att jag fortfarande tycker det. Det smakar som ketchup, fast lite mer flytande, och möjligen lite mer salt. Enligt förpackningen ger ett glas 24% av rekommenderat dagligt intag av salt för kvinnor.

FPTP vs AV

Imorgon går det brittiska folket till folkomröstning för att avgöra ifall de ska göra om valsystemet. Nedan följer vad jag har uppfattat av det hela.

Som vi fick lära oss i gymnasiet ser systemet ut som följer: Landet är indelat i ungefär 650 valkretsar (constituencies), och varje valkrets väljer sin egen parlamentsledamot (MP).

Detta innebär att valet blir icke-proportionellt av två anledningar:
1. De olika valkretsarna är olika stora, så beroende på var du bor har du olika mycket makt.
2. Om exempelvis A-partiet har 49% stöd i alla valkretsar medan B:arna har 51%, då får B alla mandaten eftersom de vinner i varenda valkrets.

Dock tycker man om detta system eftersom man anser att det ger bättre lokal förankring då varje parlamentsledamot är direkt framröstad av en specifik valkrets.

Reformen som det ska folkomröstas om imorgon förändrar inget av det ovanstående, utan det handlar istället om hur framröstningen av parlamentsledamöterna i varje valkrets ska se ut.

Frågan är alltså "Hur väljer man en enda ledamot från flera kandidater på bästa sätt?".

I dagsläget har man ett system som kallas "First Past the Post". Det innebär att alla lägger var sin röst, och den kandidat som får flest röster vinner. (Namnet antyder att det finns en procentgräns man måste komma över för att vinna, men så är inte fallet.)

Alternativet, som kallas "Alternative Voting", innebär att alla får lista kandidaterna i preferensordning. Sedan upprepar man följande procedur: För varje kandidat räknar man ihop hur många listor denna står överst på, och kastar ut den som har färst. Denna stryks från alla röstlistor, och så börjar man om igen. (Detta är nästan ekvivalent att folket får gå till val i flera omgångar, och i varje omgång kastas det minst omtyckta alternativet bort.)

Det klassiska scenariot för att motivera AV framför FPTP är när det står flera liknande kandidater mot en enda motståndare (exempelvis i en omröstning mellan McDånken, Burger King, Max och IKANOs buffé). Under FPTP kan den udda kandidaten vinna trots att den skulle förlora en en omröstning mot varje annan kandidat separat (exempelvis om hamburgarrestaurangerna får 2 röst var medan buffén får 3). Under AV kommer då istället de likartade kandidaterna åka ut en efter en tills en majoritet vill ha den enda återstående hellre än den udda.

Notera dock att Arrows omöjlighetsteorem ger en mängd rimlighetskriterier som inte kan uppfyllas samtidigt, så till varje röstsystem finns det ett scenario som påvisar brister i det.

Den som är mer intresserad kan läsa Gowers tre långa rantar om saken (främst pro-AV).