Graduation

Idag var det äntligen dags för graduation. Dock inte för min del, eftersom jag ska läsa ett år till. Om ett år kommer jag sedan få en Master of Mathematics tillsammans med den Bachelor of Arts som jag tjänat ihop under de gångna tre åren. Anledningen till att vi som läser Part III inte får vår BA nu är att det är billigare att vi är undergrads.

För att få läsa Part III är ett tillräckligt krav att man får en first i Part II. De som missar sin first måste böna och be skriftligt om att få fortsätta, och om deras ansökan avlås måste de graduera mot sin vilja. Besluten har dock inte fattats än, så alla dem som graduerade idag är det relativt säkert att gratulera.

För säkerhets skull har alla tredjeårsmatematiker registrerats för graduation, och efter att provresultaten publicerades förra veckan fick de som kan fortsätta eller vill ansöka om att få fortsätta avregistrera sig från graduation. Eftersom gästbiljetterna till gradueringsceremonin skickats ut långt i förväg kunde jag idag gå som min egen gäst, trots att jag inte graduerar.

Eftersom Trinity är så stort genomfördes ceremonin i två grupper. I den första gruppen fanns alla som skulle få Master of Law, Master of Mathematics, Master of Engineering, Master of Natural Sciences, Bachelor of Veterinary Medicine, Bachelor of Music, samt Bachelor of Arts A-F.

Den andra gruppen, som jag hade biljett till, bestod endast av Bachelors of Arts G-Z, och följaktligen behövde Mastern (som vikarierade för Vicekanslern) endast säga "Auctoritate mihi commissa admitto te ad gradum Baccalaurei in Artibus (in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti)" ("du får en BA") en gång, och kunde sedan använda "Te etiam admitto ad eundem gradem" ("du också") ca 90 gånger. Eftersom Mastern inte använde Trinitarian formula första och enda gången, så fick ingen i den andra gruppen sin examen i faderns, sonens och den heliga andens namn.

Efteråt var det buffélunch i Nevile's Court, som dock var en besvikelse. Den bestod av en tråkig laxfilé tillsammans med tre rätter ur salladsbuffén i Hall (pasta, potatis med haricots verts, och couscous).

Efter tårfyllda farväl på gräsmatttan (som vi normalt inte får gå på) gick jag till jobbet, 5 timmar senare än vanligt.

Glass

Idag fick någon syn på Ferrero Rocher-glass i en glassaffär, och därefter köpte 86% av sällskapet varsin strut med denna som enda kula. Dock blev det en besvikelse - glassen smakade inte som Ferrero Rocher, utan snarare som kolasås.

Resultat

I part II kallas de som får first class för "wrangler", second class "senior optime" och third class "junior optime". Den som är bäst kallas "senior wrangler".

Någon gång under förrgårdagen kunde vi logga in på CamSIS och se vilken class vi fått (men inte mer), och redan samma eftermiddag gick det ett rykte att senior wrangler iallafall inte var trinitarian. Detta innebär att Trinity, trots att vi har ganska många matematiker i toppen, för tredje året i rad återigen misslyckats med att knipa förstaplatsen.

I morse klockan 9 lästes resultaten (återigen endast class) upp från en balkong i Senate House. En extra bit information vi får är dock att uppläsaren lyfter på hatten när han/hon läser upp senior wranglers namn. Det var inte en alltför stor förvåning att blev var samma person som förra året.

(Det var lite irriterande att vi inte fått någon information om när och hur uppläsningen skulle gå till, utan vi var tvungna att luska reda på det själva genom att fråga folk. Normalt läses resultaten upp på torsdagen, men i år var Senate House upptaget då, så det blev framskjutet till idag.)

Nu är det meningen att våra Directors of Studies ska ge oss detaljerade resultat. Rankingen är inte officiell, men de som är topp 10 brukar få reda på den från sina DoS:ar.

Jag har nu fått reda på att jag fick 26+3 alfa, och jag har dragit slutatsen att jag presterat exakt som väntat förutom att jag tappat en Integrable Systems-alfa. Jag har också fått reda på att jag är en placering sämre än förra året.

McDonald's

Igår åt vi middag på McDonald's. Jag åt en McChicken-meny för £4.09. Mot uppvisande av student-ID fick jag även välja att få en hamburgare, cheeseburgare eller McFlurry gratis. Jag valde det sistnämnda.

I övrigt noterade jag att det istället för två ketchuppumpar fanns en pump för ketchup och en pump för barbecuesås.

Research!

Mina planer för sommaren är som följer:
v.24 - v.32: Sommarforskningsprojekt i Cambridge
v.33 - v.39: Grunk-handledare på LiU

Därmed var det min första dag på "jobbet" idag, och jag har blivit tilldelad ett halvt kontor, CMS-dörr-privilegier och ett CMS-datakonto.

Utgångspunkt för forskningen är en artikel om en "thermal" som stiger i "Stokes flow", dvs vad som händer om man tar en stor tank sirap och värmer upp en liten blobb vid botten (alternativt vad som händer om man tar ett jordklot och värmer upp en liten blobb halvsmält sten i manteln). Enligt artikeln kommer värmen sprida sig samtidigt som blobben stiger, och anmärkningsvärt nog finns en stabil lösning där blobben växer och stiger med oförändrad form.

Om man startar experimentet med en blobb med fel form, så kommer blobben ändå så småningom att anta den stabila formen, och min uppgift är att studera denna anpassningsprocess genom datorsimulering.

Mitt mål för de närmsta dagarna är att lära mig koda FORTRAN i EMACS på en UNIX. Lyckligtvis kan jag träna hemifrån via remote desktop, och så har jag min företrädares kod att utgå ifrån.

För övrigt är FORTRAN ett riktigt dåligt programmeringsspråk. Det var ursprungligen gjort för hålkortsdatorer, så varje kodrad får endast vara 80 kolumner. De första sex kolumnerna är reserverade, och de sista åtta ignoreras, så varje rad får ha max 66 tecken. Men misströsta inte om du behöver längre kodrader: om man skriver ett valfritt tecken i den sjätte kolumnen, så tolkas resten av den raden som fortsättning på raden ovanför. (Man kan också ställa in kompilatorn på att acceptera längre rader.)

De gamla hålkortsdatorerna hade också väldigt begränsat antal tecken, så ursprungligen tilläts/existerade endast A-Z, 0-9 och 22 andra specialtecken (ej inkluderat "^", så att exponentiering betecknas "**"). Lyckligtvis behöver man inte koda med CAPS LOCK aktiverat, för kompilatorn är snäll nog att konvertera alla små bokstäver till stora.

Jag kan verkligen inte förstå varför man inte gick över till ett modernare språk efter att hålkortsdatorerna fasades ut.

Emacs är också en utmaning i sig, med alla dess kortkommandon. Till exempel tyckte skaparna att det var för jobbigt att flytta högerhanden fram och tillbaka till piltangenterna, så istället finns genvägarna Ctrl+F(orward) och Ctrl+B(ackward) för höger och vänster samt Ctrl+N(ext) och Ctrl+P(revious) för ner och upp. Den genväg jag har mest problem med är Ctrl+/ för ångra - jag råkar jämt minimera fönstret (Ctrl+Z) istället. En genväg jag dock saknar (i versionen jag kör) är goto line.

Paper 4

Dagens prov gick lika dåligt som gårdagens, 6/9. Jag löste:
31A Asymptotic Methods: Liouville-Green approximation för lösning av en differentialekvation, samt Stokes lines.
32D Principles of Quantum Mechanics: Perturbation theory på ett tvådimensionellt system.
33E Applications of Quantum Mechanics: Landau Levels för elektroner i ett elektromagnetiskt fält.
35C Electrodynamics: Beräkning av dipol- och kvadrupolmoment för en tetraeder med laddningar i hörnen.
37B Fluid Dynamics: Lubrication theory applicerad på pumpning av vätska i ett rör genom att klämma på det. (Här ställde jag en fråga eftersom det var otydligt ifall röret förflyttade sig eller bara formen i röret, och fick till svar "The question is correct".)
38B Waves: Formation av tryckvågor framför en accelererande kolv.

Jag misslyckades med:
34D Statistical Physics: van der Waals-ekvationen och fasövergångar.
36D General Relativity: Ljus- och partikelbanor i Schwarzschildgeometri.

Jag försökte mig inte ens på:
15C Classical Dynamics: Hamilton-Jacobi-ekvationen.

Alla mina förutsägelser stämde förutom AQM, samt ED där jag inte förutsade något.

Jag var trots det ringrostig på AM- och PQM-frågorna vilket kostade mig tid, och på GR fastnade jag delvis på grund av att jag begick ett misstag som jag även begått (men inte upptäckt) tidigare under förberedelserna. SP misslyckades jag med för att jag inte förstått den biten av kursen, och på CD var jag inte var säker på definitionerna, så det var korrekt beslut att skippa den, trots att jag skulle ha klarat uppgiften ifall de var givna.

Totalt har jag nu förhoppningsvis 27 alfan, men antagligen kommer jag få lite slumpmässiga avdrag. Inkluderat 3 (antagligen) från CATAM blir det 30, vilket är väldigt bra men antagligen inte bäst.

Resultaten (endast class, och där är jag säker på att jag kommer få first eftersom det räckte med 15 alfa förra året) kommer publiceras på listor utanför Senate House, preliminärt den 24/6. För Part II (dvs jag) och III kommer de även att läsas upp från en balkong, men jag vet inte mer detaljer än så.

Paper 3

Dagens prov gick inget vidare. Jag löste endast 6 av 9:
31A Asymptotic Methods: Uppskattning av en integral genom steepest descent.
33D Principles of Quantum Mechanics: Standarduppgift om en metod att verifiera kvantmekaniken genom mätning av spinn på ett visst tillstånd.
34E Applications of Quantum Mechanics: Uppsats om band structure i gitter.
35D Statistical Physics: Bose-Einstein-kondensation.
37B Fluid Dynamics II: Standarduppgift om Stokes flow runt en sfär.
38B Waves: Dubbeluppgift om waves in a moving medium, dels om ett överljudsflygplan och dels om en simmande insekt.

Jag försökte mig på men misslyckades med:
32A Integrable Systems: Zero Curvature Representation.
36C Electrodynamics: Magnetfält från växelström i en ring.

Jag hann inte göra:
15E Cosmology: Density perturbation.

Såhär i efterhand kan jag konstatera att om jag hade tittat igenom 32A lite noggrannare innan jag påbörjade den så hade jag valt att göra 15E istället, som jag antagligen skulle ha klarat, även om den innehöll lite krångliga saker på slutet.

Jag konstaterar att mina förutsägelser stämde för AQM, FD2, WAV och IS (samt min icke-offentliggjorda gissning på CO), men inte PQM och SP.

Till morgondagen förutspår jag:
CD: Något Hamiltonianskt?
GR: Schwarzschild-relaterat.
ED: ?
AM: Liouville-Green method a.k.a. WKB-approximation.
SP: Termodynamik, van der Waals-ekvationen, fasövergångar, Ising model, ...?
AQM: Variational principle.
PQM: Perturbation theory (eventuellt tillsammans med harmonic oscillator).
FD2: Lubrication theory.
WAV: Tryckvågor.

Paper 2

Idag gjorde jag följande uppgifter:
14E Further Complex Methods: Trixande med en komplex integral.
15C Classical Dynamics: Eulers ekvationer för en fritt roterande kropp i rymden.
32A Integrable Systems: Hierarkier för lösning av KdV-ekvationen.
33D Principles of Quantum Mechanics: Grundläggande trixande.
34E Applications of Quantum Mechanics: Tredimensionell spridning.
35D Statistical Physics: En klassisk ideal gas i en annorlunda potential.
37B Fluid Dynamics II: Flöde i ett rör.
38B Waves: En SV-våg i ett elastiskt material som reflekteras mot en vägg.

Jag hann även påbörja den sista:
36B General Relativity: En massa beräkningar om krökning.

Därmed klarade jag förhoppningsvis 8 av 9, vilket får anses vara ett mycket bra resultat. Jag känner dock till en person som kanske har klarat en mer uppgift än jag båda dagarna.

Inför imorgon ska jag åter lära mig CO, ED och AM medan jag kan glömma CD, GR och FCM, varav den sistnämnda för gott.

I de (D-)kurser där två uppgifter redan gått kan man försöka gissa sig till vad som kommer, särskilt på de korta trefrågorskurserna. Jag förutspår följande:
GR: Något Schwarzschild-relaterat.
IS: Inverse scattering transform, exempelvis Lax pairs.

Återstående moment i övriga långkurser:
PQM: perturbation theory och harmonic oscillator.
AQM: the variational principle och gitter.
SP: fasövergångar, van der Waals-ekvationen, Ising model, ...?
FD2: Stokes flow och lubrication theory.
WAV: tryckvågor och waves in a moving medium eller ray tracing.

Paper 1

Jag gjorde följande uppgifter:

15E Cosmology: En standarduppgift om ett universum med endast strålning och mörk energi.
31A Asymptotic methods: Huvuddelen av uppgiften var att uppskatta en integral, och det var inte helt uppenbart hur man skulle göra. Till slut kom jag på att integranden var jämn, så att jag kunde ändra gränserna från 0->2pi till -2pi->2pi och resten var straightforward. Dock misstänker jag att jag har ett teckenfel någonstans eftersom svaret bör vara positivt.
32A Integrable Systems: Arnold-Liouville theorem och lösning av ett 2x2-dimensionellt system med en okonventionell Hamiltonian.
33D Principles of Quantum Mechanics: En standarduppgift med addition av rörelsemängdsmoment.
37D General Relativity: Beräkning av geodesic equations i en lite udda metric.
38B Fluid Dynamics II: Standarduppgift med en jetstråle.
39B Waves: Standarduppgift med en akustisk vågledare.

Efter dessa hade jag 10 minuter kvar, och jag spenderade 5 av dem på en I-uppgift:
9C Classical Dynamics: Härledning av F = q(E + vxB) utifrån Lagrangianen, samt applikation på en partikel i ett konstant magnetiskt fält.

Jag skippade följande:
14E Further Complex Methods: Detta var den första uppgiften jag sett hittills som tog upp mer än en sida, och var precis den typ av uppgift som min supervisor sade var på tok för lång för att vara mödan värd.
34E Applications of Quantum Mechanics: Endimensionell spridning och S-matrisen. Uppgiften såg lång ut, och jag var inte 100% säker på att jag skulle klara den.
35D Statistical Physics: Härledning av ensembles utifrån maximering av entropin, samt applikation på ett system av oberoende partiklar. Jag misstänkte att beräkningarna skulle bli långa (men det var antagligen fel) och det var dessutom en massa frågor om fyskaliska tolkningar.
36C Electrodynamics: Supraledning enligt Landau-Ginzburg-teori utifrån variation av energin uttryckt som en integral. Jag var inte helt säker på hur jag skulle göra på denna.

Därmed löste jag 7 av 11 uppgifter, vilket är bra, men jag hade hoppats på att provet skulle vara lite lättare än såhär. En ordväxling med den enda andra smarta jag känner till som förberett applied-kurser löd som följer:
Jag: "That was horrible!"
Han: "That was nice!"
Jag: "_Applied_ was horrible!"
Han: "Guess why I only did pure questions!"

Nu ska jag lära mig Classical Dynamics (samt glömma ED, AM och CO), så att jag är förberedd inför onsdagens prov.

Provdags!

Easter term, i år från 26/4 till 17/6, kallas även för exam term, eftersom vi inte har några föreläsningar utan bara pluggar inför slutproven. Mina prov, Mathematical Tripos Part II, går den kommande veckan, den 6,8,9 och 10 juni. Det är som vanligt fyra prov à 3 timmar.

Precis som förra året är kurserna fördelade mellan proven, så man måste hålla nästan allting i huvudet hela tiden. Det som skiljer sig nu är att man kan göra hur många II-uppgifter som helst, så det är de enda uppgifterna man bryr sig om.

C-kurserna har två uppgifter var, de korta D-kurserna har tre, och de långa D-kurserna har fyra. Jag förbereder 3+4+5 = 12 kurser, och kommer därmed att ha 3*2+4*3+5*4 = 38 uppgifter att göra, fördelade mellan proven som 11+9+9+9. CATAM-projekten räknas som tre uppgifter. (Som jämförelse har tidigare års "vinnare" klarat allt ifrån ca 25 till 40 uppgifter.)

Eftersom jag är 100% applied medan alla andra smarta (i betydelsen "presterat väl på tidigare prov") är i princip 100% pure, innebär det att jag i praktiken skriver ett helt annat prov än dem, och min relativa placering kommer snarare bero på hur examinatorerna har lyckats balansera uppgifterna, än hur smart (i betydelsen "bra på att skriva prov") jag är jämfört med de andra.

Sedan CATAM-inlämningen den 4/5 har jag följt ungefär samma schema varje dag: Vakna vid 8, lunch vid 12, middag vid 18, sömn någon gång kring midnatt. Plugg, enstaka supervisions och lite slappande däremellan. På vardagar serveras som vanligt syltmunkar vid 14, och då brukar jag spendera tiden mellan lunch och syltmunk i biblioteket för att slippa gå fram och tillbaka till Burrell's.

Mitt plugg har sett ut ungefär som följer:
Vecka 18&19: Göra gamla provuppgifter från 2007-2010
Vecka 20: Gå igenom kursplanerna.
Vecka 21: Titta på gamla prov 2001-2006.
Vecka 22: Titta på årets examples sheets.

Jag känner mig väl förberedd på de huvudsakliga ämnena i varje kurs, men vissa föreläsare har nämnt en massa obskyra småsaker i förbifarten som jag inte kan.

Vi får se hur det går imorgon.