Formal Complaint / Tops

Vi har att skriva en formal complaint som engelskläxa, och jag hajade till när jag såg att jag hade daterat brevet 2008...

För övrigt kom jag på poängen med tops för några dagar sedan. Vi kineser har ju inte så kletigt öronvax, så vi använder små metallskedar för att få ut det. Därmed hade jag aldrig insett vad man skulle ha topsen till - visserligen kände jag till öronvaxens skillnad i kletighet, men jag hade aldrig kopplat det till deras extraktionsmetoder...

Rätt och fel

Rätt:
En förare (visserligen busschaufför) väjde enligt högerregeln på Västanågatan trots att hans väg såg mycket större ut än den anslutande.

Fel:
En bil körde över bussgatan vid Ansgarskyrkan. Jag försökte vara i vägen så mycket som möjligt när jag stannade för stoppskylten, men bilen lyckades tränga sig förbi ändå.

Varifrån kommer elbolagen?

TV-reklam: "Till skillnad från de stora elbolagen så kommer all el du köper av oss från vind och vatten"

It's a swimming contest!

Äntligen har hallåan på tv3 förstått betoningen på "singing bee", dock ingen i själva programmet...

Högerregeln

Igår cyklade jag fram på Hunnebergsgatan precis som vanligt, när en mamma och hennes lille son närmade sig från höger på Vallgatan. Enligt högerregeln saktade jag då ner för att lämna dem företräde, men de saktade ner ännu mer tills de stod stilla, och då sa mamman till sin son "Här ska du lämna företräde, även till cyklister."

Det är alltså genom muntlig tradition som dessa "egna regler" bevaras i trafiken...

Att dricka direkt ur kranen

Det finns olika tekniker när man dricker direkt ur kranen:

1. Användande av redskap såsom händer e.dyl.
Denna metod är att anse som fusk, och fungerar inte heller tillfredsställande

2. Gapa och sticka in munnen under strålen
Det mesta av vattnet rinner ner längs hakan

3. Hålla munnen öppen parallell med vattenstrålen och slicka i sig vatten
Problemet är att man alltid måste passera ett läge då vattnet träffar nedre mungipan och rinner ner längs kinden till örat.

4. (Nyutprövad!) Ställa sig med ryggen mot kranen och gå halvvägs ner i brygga. Starta strålen först när munnen är rakt under kranen.
Tekniken garanterar att allt vatten stannar i munnen, tills det rinner över. Idén är att man ska svälja innan dess, men då måste man lära sig svälja med öppen mun, och det kan inte jag. Följaktligen hamnade det mesta av vattnet i näsan.


Redundans

CSNs studenterbjudanden per mail är en enda stor bild. Detta får till följd tre konsekvenser:

Hotmail säger "Meddelandet har blockerats av säkerhetsskäl" och man måste klicka på "Öppna meddelande"
Hotmail säger "Bifogade [...] bilder [...] har blockerats av säkerhetsskäl" och man måste klicka på "Visa innehåll"
Någon gång mellan ovanstående klick klickar man på "Visa hela meddelandet" för att man tror att man får se meddelandet då, men egentligen tar den länken bara bort sidorutan där inkorgen listas.

Det blir alltså tre klick för att göra en sak, nämligen meddela hotmail att man verkligen vill läsa meddelandet.

Dessutom är meddelandet taggat som skadligt, så det finns ingen direktlänk till "markera som säker" på avsändaren. Därmed måste denna treklicksprocedur genomlidas varje gång CSN skickar erbjudanden...

Smart och osmart

Smart:
När kopiatorn får slut på häftstift står det i displayen en bild på vilken lucka som ska öppnas, och på insidan av luckan finns instruktioner för hur man byter häftstiftpatronen.

Osmart:
Ligga hack i häl i 50km/h på en bil som blinkar vänster och har 20 m vänstersvängfil att sakta ner på eftersom den har rött, och sedan tuta för att det blir en plötslig inbromsning.

Nerikes Allehanda

Jag läste en intressant diskussion på na.se och tänkte kommentera där. Tyvärr var man tvungen att registrera sig, men det tänkte jag skulle gå snabbt...

Jag matade in mina uppgifter och skickade iväg dem för granskning (de måste granskas innan man tillåts medlemskap). Svaret kom en stund senare:


Hej!

Tack för att du visar intresse för att registrera dig som debattör på na.se.
Din ansökan kunde dock inte godkännas av oss. Läs orsaken här nedan och ansök igen!

Med vänlig hälsning
Redaktionen, na.se

Orsak(er):
Ofullständiga uppgifter.

Ändra dina uppgifter på adressen: [...]

Dina uppgifter:
Signatur: Pelli
Lösenord: [...]
Förnamn: [...]
Efternamn: [...]
Gatuadress: [...]
Postnummer: [...]
Postadress: [...]
Epost: [...]


[Notera att lösenordet stod i klartext, och att jag bara hade angett min mailadress en gång. Hade jag skrivit fel då hade mitt lösenord kunnat hamna i händerna på någon annan, och denne person skulle kunna lista ut vem jag är (genom signaturen) och logga in på alla mina andra konton med samma lösen.]

Jag förstod inte vad som saknades, men mailet var skickat från noreply@... och ingen annan mailadress fanns att tillgå, så jag var tvungen att kontakta dem via formuläret genom att ändra dessa uppgifter:

Förnamn: [...] VILKEN
Efternamn [...] UPPGIFT ÄR
Gatuadress: [...] OFULLSTÄNDIG?

Två timmar senare fick jag ett mail om att de skulle se över min ansökan, och sedan fick jag svaret:


Du har blivit godkänd som debattör på na.se, välkommen att debattera!
Aktivera ditt konto på adressen: [...]

Dina uppgifter:
Signatur: Pelli
Lösenord: [...]
Förnamn: [...] VILKEN
Efternamn: [...] UPPGIFT ÄR
Gatuadress: [...] OFULLSTÄNDIG?
Postnummer: [...]
Postadress: [...]
Epost: [...]


Så varför blev jag nekad första gången men inte andra?
Förklaring 1: En bot ansåg att mitt förnamn, efternamn eller gatuadress var för kort första gången men inte andra.
Förklaring 2: En människa ansåg att jag på något sätt inte stämde, men när jag ifrågasatte detta i formuläret ändrade de sig. Dock kunde de inte ändra på uppgifterna som jag hade matat in så frågan fick bli kvar.

Bälte

I en NTF-artikel (http://www.ntf.se/Tidning/default.asp?RecID=33546) kan man läsa att "38 av de 46 som förolyckades i september [2007] hade sannolikt kunnat överleva om vägtransportsystemet varit anpassat efter Nollvisionens förutsättningar."

Det intressanta där är att 5 dödsfall har kommentarer såsom "En effektiv bältespåminnare hade sannolikt inneburit att föraren haft större chanser att överleva." Ska man tolka detta som att minst 5 av 46, dvs över 10%, trafikdöda i september månad inte hade bälte på sig?

Att packa ost

Upp till kamp mot plastinpackade ostar! Hur är det meningen att man ska skära upp plasten runt t.ex. en brieost utan att skada själva osten? Bojkotta alla sådana osttillverkare och köp ostar invikta i plastfolie istället!

F.ö. sa de "Singing Bees" på TV nyss...

Hört mer på TV: "Illegal arms smuggling"


Nikolaj Eskelund har fel, och Illvet går på det!

I senaste Illvet (2/2008) skriver Nikolaj Eskelund i en insändare att 1089-tricket är fel. Tricket går till som såhär:

Välj ett tresiffrigt tal och vänd bakofram på det och ta differensen mellan talen. Addera resultatet med dess spegelbild (med tre siffror, dvs exv 098 -> 890) och du får ALLTID 1089.

Eskelund drar som exempel "321 - 123 = 198 + 891 = 1089 (sic!)" Låt oss strunta i att det är matematiskt fel, eftersom 321 - 123 inte är lika med 198 + 891. Han menar iallafall att 321 - 123 = 198, 198 + 891 = 1089.

Dock anser Eskelund att det inte fungerar om man drar ifrån det större från det mindre talet. Han skriver: "123 - 321 = -202. Oavsett hur man fortsätter därifrån ger det inte 1089. Prova själva med andra tal." Illvet svarar nåt flum om att de sade att man skulle ta differensen, och därmed menade de det största talet minus det minsta och inte något annat.

Det som har frågått både Eskelund och Illvet är att det faktiskt fungerar ändå, fast man får -1089. Ty 123 - 321 = -198, och -198 + -891 = -1089. Det är högst underligt att ingen kommit på att Eskelund räknat fel, eftersom det är en ganska enkel regel att a-b = -(b-a). Om jag t.ex. är 198 kr rikare än du så är du -198 kr rikare (dvs 198 kr fattigare) än jag.

Dock är det heder åt Eskelund som uppenbarligen gjort beräkningarna utan miniräknare, ett förfarande som jag gärna ser mer av i dagens samhälle!


McDonald's

Senaste nytt: Scados har knäckt hemligheten bakom McDonald's karakteristiska lukt! De två framstående naturvetarna gjorde den häpnadsväckande upptäckten när de lagade nudlar till lunch. Plötsligt kände de den klassiska McDonald's-doften, som visade sig emanera ur den gamla isbergssalladen som strax skulle gå den kokande soppan till mötes. Svaret på livets fråga är alltså: Gammal isbergssallad.

Dessutom åt min mor och jag McDonald's-mat till kvällsmat. El maco grande respektive el nacho med chicken burger. El maco grande var som en vanlig burgare fast med salsa. El nacho var som en cheeseburgare med salsa och nachos (!) i. Visserligen värd över 50% mer än en chicken burger, men ändå inget jag egentligen skulle vilja betala extra för. Jag håller mig till minimenyn: 2 burgare ur {hamburgare, cheeseburgare, chicken burger} samt läsk och pommes ad libitum.


Firefox vs IE

Min aftonbladetsurfning går till såhär: jag scrollar ner för förstasidan och mittenklickar (172 googleträffar gentemot 18 på mellanklicka) på alla artiklar som verkar intressanta. Både IE och Firefox har problem med aftonbladets stora reklammängd: IE får regelbundet fel och måste stängas ner, medan firefox inte klarar mer än 10 AB-flikar innan den tar upp all (eg. 50% av) min processorkraft och hänger sig.


Att läsa extrakurser i matematik

För att komma in på Cambridge måste jag få godkänt i alla kurser samt få betyg "1" (näst högst) på proven STEP II och STEP III, som behandlar avancerad matematik. Hans behövde bara göra STEP I och STEP II, som är mer grundläggande matematik, eftersom han inte läst någon avancerad matematik. Slutsatsen är att om jag inte hade läst mattekurserna på Danderyd (som behandlar dessa mer avancerade matematikämnen) hade jag fått lättare att komma in på Cambridge.


Att vakna

Det är optimalt att lyssna på musik för att inte somna om precis efter att man vaknat. Visserligen spelar min mobil musik, men:
Det går på stegrande okontrollerbar ljudnivå, så till slut blir det outhärdligt och man måste stänga av den.
Alarmet stänger av sig själv efter ca 30 sek.
Mobilen vibrerar samtidigt, vilket också är outhärdligt och oavstängbart.

Önskemål för ett vettigt alarm alltså:
Inställbar ljudnivå
Är igång tills man stänger av det (alternativt tills det har gått 10 min).
Går att ha på ickevibration.

Tales from the kitchen

M: Här står jag och steker ägg och så stänger du av den [köksfläkten*] för mig!
P: Stängde jag av den?
M: Ja! Du pratade med mig och när du gick förbi tryckte du på knappen?
P: Stängde jag av den?
M: Ja!
P: Stängde jag av den?
M: Ja!

* Eftersom jag befann mig på en annan våning kunde jag inte vara säker på vad samtalet handlade om. Dock frågade jag dem senare och de bekräftade detta.

Nyårskonsert! Höjdpunkter:

Förstafiol har en fråga. Glenn Mossop (dirigent) säger "vänta lite, jag ska bara kolla i originalpartituret" och tar fram ett lite häfte mindre än ett hopvikt A4 och börjar bläddra runt i.

Glenn har ett önskemål om hur förstafiolerna ska spela en viss ton. "Precis den här tonen ska ni..." säger han och håller upp en liten avriven bit av hans partitur. "Oj, det gick visst sönder"

I slutet av en låt sträcker operasångerskesolisten ut armarna och snurrar runt medan hon sjunger "aaaAAAaaaaAAAAaaaaah" (vilket hon även gjorde på konserten)