Gradueringsfoto

Efter att ha väntat på rätt tillfälle i två månader gick jag idag slutligen till fotobutiken för att beställa bilder från min graduering. Till min stora förvåning behövde jag inte vänta en månad på leverans som det stod på blanketten, utan jag fick fotona utskrivna på plats på några minuter i den två meter långa industriella fotoskrivaren som stod i ett hörn av den lilla affären.

Väska + rulltrappa = 70km/h

Inför de superlånga rulltrapporna mellan Arlanda Express underjordsstation och Arlandas överjordsbyggnad får man se en varningsvideo som uppmanar en att placera sin väska på steget ovanför en själv i rulltrappan, för att minimera risken att väskan vid en kontrollförlust glider iväg nerför trappan i hög hastighet.

Tydligen sker väskincidenter i rulltrapporna några gånger om året, och i april fick någon ett ben avslaget. Då undrar jag förstås hur man bäst agerar om man upptäcker en skenande resväska på väg mot en i hög fart. Försöka att hoppa i rätt ögonblick? Häva sig upp över väskan med hjälp av handledarna (om inte rulltrappan är för bred)? Ta sig upp på en av handledarna?

Skyfall

Idag fyllde en kompis år så vi åt pizza och såg Skyfall på bio. Det var lite ovant att få biljetten riven vid entrén och sedan få gå obevakad till rätt salong, men den största skillnaden mot mina tidigare bioerfarenheter var att det visades reklam i en hel halvtimme innan själva filmen började. Det verkar alltså lagom att satsa på att komma 15-20 minuter "sent" i framtiden. Vår grupp på 10 personer utgjorde ungefär en tredjedel av publiken i salongen med en kapacitet på 400, antagligen på grund av att det var vardagskväll och icke-terminstid.

Mobil

I förrgår lade min mobil av, efter att jag ärvt den från min far i vintras och använt den i nästan ett år. Det är skärmbelysningen som inte längre fungerar, så mobilen är nästan omöjlig att använda förutom inomhus med stor möda för att få till rätt betraktningsvinkel.

Eftersom jag behövde mobilen igår så införskaffade jag mig snabbt en ny mobil - en Samsung GT-E2121B för £4.95 + £10 påladdning av ett Vodafone-kontantkort som jag kan använda, sälja, eller slänga - det är billigare att köpa en (icke-operatörslåst!) mobil med ett kontantkort och kasta kontantkortet i sjön än att endast köpa själva mobilen. Jag är förvånansvärt nöjd med mobilen jämfört med mina två tidigare.

Alla tre:
+++ Kan ringa och SMSa
+++ Inte touchscreen (det är på tok för jobbigt att sikta med fingrarna!)
+++ Multitap (samt T9)
++ Alarm (minst 5) och anteckningar.

Samsung GT-E2121B (150kr):
+++ När mobilen är knapplåst och man trycker på en knapp lyser skärmen genast upp och visar hur många missade samtal och SMS man har.
++ SMS-mottagelsebekräftelsen kommer som ett SMS tillbaka.
- Kameran är endast 640x480 px = 0.3 Mpx.
- Milt bruten engelska, exempelvis "clear" för radera (en symbol, inte hela texten!), "Activation: On/Off" för saker som kan vara på eller av.
- Kabel för att koppla till datorn måste köpas till (men vad skulle jag ha den till?).
-- Ingen dedikerad radera-tangent. Istället varierar höger mjuk-knapp mellan att vara "back" och "clear", vilket är farligt.
-- För att låsa upp mobilen måste man hålla inne "*" i någon sekund, vilket tar mer tid än att exempelvis trycka på två olika knappar som på de andra mobilerna.
-- Auto-knapplåsfunktionen har bara en förinställd väntetid, som är för kort (10 sek).

Nokia E75 (>2000kr?):
++ Obegränsat antal alarm.
+ Även QWERTY-tangentbord.
- Ingen timer/tidtagarur förinstallerad.
--- För att se om man har missat något SMS måste man trycka på två knappar för att låsa upp mobilen, och sedan vänta på att "upplåst"-meddelandet ska försvinna, som lägligt nog täcker undre halvan av skärmen där nytt-SMS-symbolen är.
--- SMS-mottagelsebekräftelsen består av en popup som försvinner efter några sekunder, och visas ibland inte alls. Det gäller alltså att stirra oavbrutet på mobilen om man vill försäkra sig om att ett SMS kommit fram.

SonyEricsson k800i (2500kr?):
+++ När mobilen är knapplåst och man trycker på rätt knapp (iirc) visas hur många missade samtal och SMS man har.
++ Kameran startas när man öppnar kameraluckan, istället för att man ska behöva rota sig fram i en meny.
++ I multitap visas en lista på alla aktuella symboler som cyklas igenom, så att man trycka sig fram snabbt när man är långt borta men ändå är beredd på att stanna när man kommer fram (istället för att behöva trycka, titta att det inte är rätt symbol än, trycka, titta att det inte är rätt symbol än, ...).
++ SMS-mottagelsebekräftelsen poppar upp som ett meddelande, och sparars som statusinformation på det skickade SMSet.
--- Navigeras med joystick, som ganska snart blir slapp och så småningom trasig vilket gör mobilen obrukbar.