Roadtrip

Idag har vi åkt en massa bil i England, och jag har observerat följande:

* Det finns tre vägtyper, med var sin standardhastighet: Stadsväg (30 mph / 48 kph), landsväg med mötande trafik (60 mph / 97 kph), samt landsväg utan mötande trafik (70 mph / 113 kph). Hastighetsbegränsningen indikeras med skyltar och/eller vägmarkering endast när den inte överensstämmer med standardhastigheten, vilket förekommer exempelvis när en landsväg passerar en mindre ort. I sådana fall påminns föraren väldigt ofta (ca var 200:e meter) om att så är fallet. Efter en sträcka med avvikande hastighet markerar en cirkulär skylt med ett diagonalt streck återgång till standardhastighet.

* Det finns väldigt många fartkameror, som ser ut som gula lådor. Det finns också hastighetsmätare som drivs av en liten vindsnurra och två solpaneler. När man kör för fort förbi dessa tänds en stor skylt som visar hastighetsbegränsningen och texten SLOW.

* På en motorväg utanför London fanns variabla hastighetsbegränsningar. Stora skyltar ovanför vägbanan visade olika hastigheter beroende på trafikläget. Vi hamnade i några trafikstockningar, och råkade ut för trafikvågor.

* Den typiska landsvägen i England är tvåfilig med många rondeller. På ett ställe körde vi igenom en (konstruktion som i praktiken var en) extremt avlång rondell.

Omnomnomnivore

På graduationsmiddagen igår bestod förrätten bland annat av hela räkor. De flesta manöverade bort skalet med antingen bestick eller händer för att komma åt själva köttet, men en av oss åt upp hela räkan med skal och allt.

Han kallade sig själv allätare, och då kom jag att undra ifall det är ett sammanträffande att "omnivor" börjar på samma tre bokstäver som "omnomnom".

Graduation

I morse graduerade jag, på samma sätt som många av mina klasskamrater graduerade förra året.

På morgonen samlades vi för att ta ett gradueringsfoto på gräsmattan i Nevile's court, och sedan visade Praelectorn i Hall hur vi skulle göra under ceremonin:
1. Gå fram fyra och fyra med honom.
2. Ta tag, med högerhanden, i var sitt av Praelectorns högerhangsfingrar (ej tummen).
Praelectorn säger något på latin.
3. Släpp taget om Praelectorns fingerar, och en och en:
4. Gå fram till Mastern, sitt ner på knä, och sträck fram händerna, knäppta, mot honom.
Mastern säger något på laten.
5. Stå upp, tag ett steg tillbaka, buga/nig, och gå ut.

Jag tyckte det var ganska många moment att komma ihåg (av de 13 personerna framför mig var det en som glömde använda högerhanden och en som nästan glömde buga), så jag koncentrerade mig innerligt på att få det rätt, och märkte inte ifall jag fick min examen i treenighetens namn eller inte.

En sak vi inte blev instruerade att göra var att kontrollera undersidorna av våra skor, som visas upp för hela församlingen när vi knäböjer för Mastern. Tydligen hade gästerna fått se både prislappar och hål idag.

Eltandborste

I början av terminen, när jag var på jakt efter en ny tandborste, fick jag syn på en eltandborste i Sainsbury's (UKs motsvarighet till ICA). Denna var dock olik alla eltandborstar jag sett förut, för den såg ut som en vanlig tandborste och kostade bara £3. Jag tänkte att det var lika bra att köpa den, ty den skulle också fungera lika bra som en vanlig tandborste ifall jag till slut inte ville använda eltandborstfunktionen (till skillnad från de eltandborstar jag är van vid att se som har annorlunda borsthuvuden).

36 dagar senare tog batteriet slut, och eltandborsten omvandlades tillfälligt till en vanlig tandborste (jämför Mitch Hedbergs rutin "Escalator temporarily stairs"), tills jag köpte nya AAA-batterier.

Bacon

Jag stekte en baconliknande produkt till middag idag, och blev positivt överraskad av att det på undersidan av förpackningen faktiskt stod "this product is raw and must be fully cooked before use".

Tidigare idag var jag på fikarast på fluidinstitutionen, och då nämnde en av forskarna att förvånansvärt många vegetarianer betraktar bacon som en grönsak. En annan kallade fenomenet "smaklökarnas triumf över principerna".

Resultat 3

Här är mina resultat på varje enskild kurs:
ESS 96, PSM 93, SVF 95, AFD 93, CNV 81, WPS 94.

Jag blev väldigt förvånad över fyra av de sex resultaten:
* Jag fick bäst resultat på uppsatsen. Vi hade tidigare blivit intalade att det är lätt att få ett bra betyg på en uppsats men mycket svårt att få ett jättebra betyg.
* SVF var mitt bästa prov. Här misstänkte jag, och fick bekräftat, att poängen korrigerats för att provet var lite för svårt.
* CNV var, med god marginal, mitt sämsta prov - här tappade jag 19 poäng, jämfört med 7 för mina två näst sämsta prov.
* AFD var mitt näst sämsta prov, trots att jag hade mest tid över på det.

Resultat 2

I morse gick vi till Senate House för att höra resultaten. Årets bästa Part II-student fick ett hattlyft som var så litet att jag missade det - uppläsaren tyckte det passade eftersom han vann med så liten marginal. Part III-uppläsaren brydde sig inte om att lyfta på hatten alls.

Part III-studenterna är indelade i två grupper :
* De som läser Part III som sista året i ett 4-årigt undergrad-program i Cambridge, och får MMath (Master of Mathematics).
* De som tagit kandidatexamen någon annanstans och läser Part III som ett fristående master-år, och får MASt (Master of Advanced Study).
Den enda skillnaden är att resultaten presenteras på två olika listor - bedömningen och betygssättningen sker gemensamt.

Här är lite statistik på betygsfördelningen distinction/merit/pass för olika grupper:
* Alla (221 st): 41.6% / 24.4% / 33.9%
* MMath (87 st): 59.8% / 28.7% / 11.5%
* MASt (134 st): 29.2% / 21.6% / 48.5%
* Trinity (42 st): 71.4% / 16.7% / 11.9%
* Trinity MMath (24 st): 70.8% / 12.5% / 16.7%
* Trinity MASt (18 st): 72.2% / 22.2% / 5.5%

Vi ser att högsta betyg - distinction - generellt ges till dubbelt så stor andel MMath:are som MASt:are (fast samma skillnad syns inte inom Trinity). En del i förklaringen till detta är nog att vi som är inne på vårt fjärde år här är vana vid systemet - särskilt hur proven går till, vilken typ av frågor det är, och hur man bäst förbereder sig. Sedan kan man också undra ifall intagningen utifrån är lite slappare med flit eftersom de inte har lika detaljerad information på de ansökande - hellre släppa in några för mycket än råka gå miste om någon man ville ha.

I toppen var det extra intressant. MASt:are lyckades knipa 1:a-, 3:e- och 4:e-platsen (alla trinitarianer, inkomna från varken USA eller västeuropa). 2:a- och 5:e-platsen gick till MMath:are som varken var Trinitarianer eller hade setts i topp 10 under något tidigare år. Detta är något förvånande, men inte väldigt - tidigare år bestod toppen av folk som kunde göra många uppgifter fort, medan detta år främst avgjordes av hur noggrant man kunde lösa problemen. Först på plats 6-9 kom folk som hade presterat bra tidigare år.

En möjlig anledning till att det inte finns någon term för den som är bäst i Part III (jämfört med "Senior Wrangler" för Part II) är att alla är mycket mer specialiserade och skriver olika prov. Exempelvis finns det vad jag vet endast ytterligare en person som har tagit samma uppsättning prov som jag. Intressant nog var topp 1-7 alla rena matematiker - den bästa tillämpade matematikern kom på plats 8.

Resultat

Imorgon läses resultaten upp i Senate House, och precis som förra året kan vi kolla vad vi själva fick online på CamSIS idag. Som vanligt får man bara reda på betyget, dvs "Pass", "Pass with merit" eller "Pass with distinction". (Man kan förstås också faila, och då läses ens namn helt enkelt inte upp i Senate House.) Det är en ganska stor andel som får högsta betyg (distinction), så resultaten är egentligen inte så intressanta.

Imorgon avslöjar förhoppningsvis en hatt-tippning under uppläsningen vem som var bäst (fast det är endast inofficiellt). Eventuellt kan en träskedsuppvisning också avslöja vem som var sämst (dvs godkänd med minsta möjliga marginal)

En skillnad mot tidigare år är att resultaten för varje individuellt prov också är officiellt. Därmed kommer min blunder i Slow Viscous Flow att vara med mig för evigt. Dessa resultat får vi dock inte reda på förrän senare.

För att få reda på (den inofficiella) rankingen måste vi förlita oss på rykten som sipprar ut från diverse Directors of Studies.

Stekt ris

Denna termin har jag endast kokat pasta när jag lagat mat själv. Idag tog jag så fram stekpannan för första gången, för att steka ris. Detta omfattar dock att riset först kokas, och tyvärr hade jag glömt bort hur mycket vatten man ska ha till riset. Jag provade att ha 150% så mycket vatten (i mätglasvolym) som ris, men det blev lite för geggigt, så jag fick spendera extra tid under stekningen på att värma bort lite av vattnet igen.

Bombhot

Idag när vi skulle gå på lunch i Hall blev vi ombedda av en porter att ta en omväg för att undvika Nevile's court. På omvägen såg vi en vit skåpbil backa in som det stod "RAF BOMB DISPOSAL" på, och när vi kom fram till Great Court vällde det ut folk från Hall.

Det visade sig vara ett bombhot, och en timme senare var Hall fortfarande stängt, så vi gav upp och åt på McDonald's istället.

5. WPS

Wave Propagation and Scattering var en riskabel kurs eftersom halva kursen förelästes av en inkopetent föreläsare. Efter drygt två av tre timmar hade jag lite halvbra svar på tre frågor, men jag hade inte lust att fixa till resten av dem så jag gav mig på den fjärde uppgiften trots att man bara får poäng för tre. Därmed lämnade jag in tre och en halv uppgift.

Nu är det dags att festa!

4. CNV

Convection gick ganska bra. Jag var lite orolig för denna kurs, eftersom provet är annorlunda upplagt: Istället för att man får välja 3 av 4 frågor, så ska man ge sig på alla 5 frågor, vilka är värda 10, 10, 20, 20 och 40 poäng. Dessutom är examinatorn känd för sina extremt svåra prov. Dock var inte 40-poängaren var allt för elak, och det var tur att den uppgift jag inte kunde var bara värd 10 poäng.

3. AFD

Astrophysical Fluid Dynamics var lätt som en plätt. Den första uppgiften tog 20 minuter och de andra två 40 minuter var, så jag hade gott om tid att kontrollera mina svar. Nu ska jag förbereda mig inför torsdagens prov, som antagligen kommer att vara jättesvårt.

2. SVF

Slow Viscous Flow är kursen jag anser mig kunna bäst, men jag gjorde riktigt dåligt ifrån mig på provet - jag skulle gissa att jag får ca 60%. Nu är det dags att oroa mig för morgondagens prov.