Gott nytt år!

Visserligen är klockan bara 23, men vi ska ändå sova snart för kineser bryr sig inte om tolvslaget :p

För övrigt är det riktigt behagligt här. Temperaturen är strax över 10 grader. Det blir bara lite kallt inomhus om kvällarna.

FAIL

Några fler fails:
"The King Lion"
"Please obey commands from the hotel staff if it is on fire"
"The section pu reads the thing" [populärvetenskaplitteratur]
"The building has exam" [gamla bygg-prov]
"Please take a good accompanied belongnings" [Var vänlig håll koll på era tillhörigheter]
"Take away pleasant memories from your plane trip"
"The neon light has lit up Quebec" [Quebec ser ut som ett sagoslott i natten]
---
Så nu är jag i Swatow [ja, jag envisas med gamla postsystemets beteckningar istället för pinyin], vår hemstad.

Vi gick upp vid 6 i morse och åkte till Shenyangs flygplats. Där åt jag en tub chips till frukost, 120g. Det intressanta var att det var som en miniversion av en klassisk pringlestub, fast röret också innehöll en (lös) plastränna som alla chipsen låg i.

På flyget satt vi på rad 17, som egentligen är rad 8 eftersom numreringen går "1, 2, 11, 12, ..." (entalsraderna är business class). Det råkade vara raden framför nödutgången, så det satt en skylt som sade att sätena inte fick/kunde fällas bakåt. Skylten satt dock på stolsryggarna framför oss, eftersom vi som satt framför nödutgången skulle se dem, så skyltens formulering "Seat of emergency exit, do not adjust" (och liknande på kinesiska) var inte så lyckad.

Passagerarna i nödutgångsraden manades personligen av en flygvärdinna att inte pilla på mekanismerna i onödan, och senare även på kinesiska, engelska och teckenspråk (jag undrar vilket) i Air Chinas förinspelade instruktionsfilm. WIN på den filmen för övrigt, fast den var lite lång. Instruktionfilmen påminde också om att rökning var förbjuden, även för elektroniska cigaretter.

Jag lade märke till att de två inrikesflyg vi flög idag (B737 e.dyl.) hamde sätesmärkning ABC HJK istället för det vanligare ABC DEF. Det är självklart för att konformera till standarden ABC = fönster,center,gång vänster; DEFG = gång,center,center,gång mitt; HJK = gång,center,fönster höger. Frågan är bara om inte det snart kommer ett nytt plan med en sittning bredare än 3-4-3.

Innan start fick jag se mitt livs första de-icing. Jag har faktiskt inte flugit så många gånger vintertid.

Air China hade god service. På första flyget (70 min) fick vi macka och dryck. Ej läsk, tyvärr, men kaffe/te/vattenflaska. På andra flyget (180min) fick vi en lunch och två gånger dryck (minst, jag sov en dryg timme).

Vid bytet i Peking åt vi på KFC - jag hade inte lyckats komma åt en snabbmatsrestaurang i Shenyang. Två par kycklingbitar, en sundae och ett glas okänd dryck för totalt 38 spänn. Sen fick vi lite problem med boardingen eftersom man tydligen var tvungen att få sitt boardingpass stämplat vid transfer. I gengäld var det ingen kö kvar vid gaten när vi kom tillbaks efter att ha sprungit till transfer desken.

Något jag lagt märke till är att kinesiska kassabiträden säger högt hur mycket pengar du ger dem. Dock säger de bara hur mycket du får i växel istället för att räkna upp pengarna åt dig i handen. På kultiveringsrestaurangen hade de också en miniräknare som läste upp allt man slog, vilket jag gissar också är för att risken att kunden luras minskar. Eller så var det bara att serveringspersonalen tyckte att den var rolig.

Nu har jag alltså i lägenheten där farfar, farmor, och min kusins (den korpulente) familj bor. Kusin har hjälpt mig konfigurera internet. Vi hade nog spenderat en timme på att få det trådlösa att funka, tills vi insåg att vi hade fel WEP-kod. Lustigt nog anges det att man är uppkopplad ändå, fast utan tillgång till internet.

Min kusin tog fram en godislåda från Macau och bjöd mig på. Jelly Bellys bönor i 40 olika smaker. Låter som något JKR kanske har inspirerats av, fast här deklarerar de vilka smaker det är. De äckligaste är jalapeño (stark!), Licorice (självklart) och Buttered Popcorn (urk! godis ska inte smaka så!). Det är extra roligt att de har massor recept på smakblandningar, till exempel "blueberry + blueberry + buttered popcorn = blueberry muffin".

Nu har kusin fått en låda Haribomix, en låda paradis och påsar gelehallon och tutti frutti.

Förresten

...så rutinkontrollerar flygplatsens metalldetektor 10% av alla förbipasserande, dvs blippar utan att det finns nån metall. Fast det ser flygplatspersonalen, så det finns risk att de genomför rutinkontrollerna hafsigare.

Trafik 2

I Kina gäller inte tumregeln att pil betyder fri lejd. Exempel:
I en stor korsning mellan sexfiliga vägar släpps norr- och sydgående trafik samt fotgängare på. Samtidigt får öst- och västkommande trafik grönt för höger- och U-sväng. Bilarna i högerfilen (ja, man gör U-sväng från högerfil och det finns ett särskilt ljus för det) brakar alltså direkt in i folkmassan om de inte ser upp.

---

För övrigt har vårt hotell en snurrdörr. Den har tre armar, som alltså är separerade med 120 grader vardera, och öppningarna är 60 grader var, så stora som de kan vara utan att svängdörren släpper igenom luft. (För övrigt är den största möjliga öppningen utan att det ser dumt ut (mindre "cellstorlek" än öppning) 90 grader). Därmed är det naturligt att dörren är byggd med 60-graderssymmetri, så taket är delat i sex bitar. Tyvärr har de också satt sex ljus i taket, så ljuset i snurrdörren pulserar - ljusstyrkan halveras momentant - med en frekvens på ca 1 Hz.

Trafik

Dagen påbörjades med att jag pillade på en dimmer. Dimmern styrde en vanlig glödlampa.
Jag kom fram till att skruvknappen gav en strömstöt när man vred från läge off till on, och sedan gav den lite mindre ström, för att sedan ge mer allt eftersom man vrider till max. Om man vred igång riktigt långsamt förblev lampan släckt ända tills man kom upp i 50% av maxstyrykan. Min gissning är att glödtråden har tillräckligt låg resistans för att släppa igenom så mycket ström utan alltför hög värmeutveckling, så länge den inte glöder. Därför måste en strömstöt över 50% ges vid tändning, och i vanliga fall har man sedan vridit knappen så långt (säg 10%) att glöd upprätthålls.

---
Detta gäller när man kör bil i Kina:

Man får svänga höger mot rött, iallafall gör alla det. Samma regel finns i vissa stater i USA, vilket ger upphov till skyltar med för oss idiotiska budskap såsom "sväng ej mot rött".

Svängningsregeln fungerar såhär: Om det finns fotgängare eller cyklister som är på eller på väg att förflyttas ut på övergångsstället du ska svänga mot måste du lämna tuta för dem.

Filbyte fungerar såhär: Om du ska byta fil, börja långsamt svänga över mot filen. Tutar någon ska du avbryta manövern, annars är det fritt fram.

Om du kör taxi har du i 2 fall av 3 ingen fungerande hastighetsmätare, så du får konvertera från varvtalsmätaren.

---

Så efter att jag pillat på en dimmer åkte vi taxi till nån långlivad generals boning. På vägen passerade vi en vägskylt som hänvisade både till "renao [lively] road" och "fangxing [square-shaped] square". Vi åkte också i bussfil på en gata där trafiken stod helt still i alla 7 mötande filer.

Vi gick över en sexfilig gata på ett brett övergångsställe, och mitt i fanns en halvmeterbred "safe zone" målad i gul färg. Jag tvivlade dock på zonens säkerhet, eftersom den på båda sidor smalnade av till en mittlinje, och till och med polisbilar hade inga problem med att köra över heldragna linjer.

Generalens hus hade ett rum med tygtapeter. Det påminde lite om den klassiska bilden av ett mentalsjukhusrum. När vi gick därifrån blev jag tilltalad "lao3di4" - gamle lillebror.

Jag fick veta att Shenyangbor äter lunch lite tidigare än normalt. Förklaringen skulle vara att Shenyang ligger öster om Peking, som kinesisk tid bestäms från, men om man tittar på en karta ser man att Shenyang ligger nästan mitt i tidszonen vars tid hela kina använder.

Lunch åt vi på en jiaozi-restaurang. De billigaste (13 sorter) kostade 8 yuan/10 st, så en redig lunch kostar ca 16 kr per person (20 kr per paul/karl/stefan). Det var andra restaurangen (av fyra) där de använde streckkod för att registrera beställningar. Trots moderniteten kunde man dock inte betala med kreditkort på den första (hotpot-restaurangen).

På restaurangen gick det runt en kvinna med en tekanna med en meterlång pip. Den var så lång att hon inte skulle kunna peta ut sina ögon med den utan att släppa handtaget - när hon höll den i handen med armen längs kroppen stack pipen ändå upp en decimeter ovanför hennes huvud.

På gatan som vi gick på ifrån restaurangen stod det reklampelare med 20 meters mellanrum och skrålade samma reklam om och om igen fast ur synk med varandra. Utanför många affärer stod det också meterhöga högtalare och skrålade popmusik. Den största skillnaden mellan en svensk och en kinesisk shoppinggata är alltså ljudnivån, och mängden neonskyltar.

Sen hoppade vi på en taxi vars förare intog sin lunch under de 5-10 minuter det tog att köra oss till bokaffären vi skulle till. Det var en pannkaka eller nåt i en plastpåse, och påsen kastade han ut genom fönstret när han var klar.

I bokaffären köpte jag fem disneyfilmripoffs till micado med kinesisk tal och text. De var riktigt dyra - 13 yuan/st. Standardpris är närmre 5 yuan/st.

För övrigt vet jag nu hur många anteckningar man kan ha som mest i en SonyEricsson K810i - 25 st.

Väderleksrapporten

Angie är på Hainan nu, det spöregnar där, hihi :p

För övrigt spelade de upp en liten sketch på väderleksrapporten
Vädertjejen: "Det är regnigt i söder blablabla"
Ankare 1: "Det ser ut som det är underkylt regn i Guizhou?"
Vädertjejen: "Just det!"
Ankare 2: "Kan du förklara lite om underkylt regn?"
Vädertjejen: "Visst! [en ruta med förklarande text dyker upp ögonblickligen] blahblahblah"

Internet

Så igår kväll åt vi degklumpssoppa igen, fast med aubergineknyten (aubergine skuret i skivor som det stoppas kött i) och sötsurt köttorn till (tunna friterade köttbitar i sötsur sås som klibbar ihop).

Vi har redan råkat ut för network timeouts (en viss kinesisk sajt min mamma brukar läsa), och veoliahora (men inte wordpress.com) och dopeboy (och devote.se) ger page load fail. Mer om detta när jag är tillbaks i trygga sverige :p

Alla försök att nå den förbjudna sidor (säg xxxxx.net) stoppas också. Om man försöker DNS-lookupa eller kolla i web-archive får man en connection interrupted - tydligen kollar de alla formulärdata man postar och om xxxxx.net dyker upp blockeras sidan ett tag. Till exempel om man söker på xxxxx.net på expressen.se blir hela expressen oläsbar i några minuter. Däremot kan man söka på förbjudna sidor på google.cn. Dock visas inte "xxxxx.net" bland träffarna. Däremot finns en "xxxxxnet.com" - som självklart handlar om nåt helt annat.

Linköping-Cambridge

Pris för enkel resa vid minimitaxa, 1 incheckat baggage.

Alternativ 1:

Linköping-Skavsta
SJ-tåg Linköping-Nyköping 95kr + Länstrafiken Nyköping-Skavsta 10kr = 105kr
eller
Flygbussarna Linköping-Skavsta = 249kr/2 = 124.50kr

Skavsta-Stansted
Ryanair 0kr + avgifter 213.15kr + check-in 55kr + väska 110kr = 373.15kr
eller
Ryanair NO TAXES 109kr (WTF) + check-in 55kr + väska 110kr = 274kr

Stansted-Cambridge
National Express £15/2 = £7.5

Summa: 379kr + £7.5 ~ 465krAlternativ 2:

Linköping-Kastrup
SJ-tåg 95kr

Kastrup-Stansted
EasyJet £20.99 + väska £6 = £26.99

Stansted-Cambridge
National Express £15/2 = £7.5

Summa: 95kr, £33.49 ~ 478kr

Lunch

Så efter att ha spenderat morgonen med lite javascriptande på hotellrummet blev jag hämtad till NEU (Northeastern university). Universitetsområdet är, till skillnad från i Sverige, inhägnat, och öppningen i staketet är smal och slingrig (man måste göra fyra räta svängar för att komma igenom) - jag kunde knappt komma igenom med min ryggsäck. Jag gissade att det var för att stoppa löpare och kor, men jag fick veta att det var för att förhindra stöld av cyklar och datorer.

Vi åt lunch med min mors kollegor på "pei2 xun4 can1 ting1" - tränings-/kultiveringsmatsalen :S Studenterna stod och köade till en serveringsdisk, men vi fick ett eget rum. Rummet var för övrigt upplyst av sisådär 20 lågenergilampor och lysrör  - inte en enda glödlampa. Två nämnvärda rätter:
1. Degklumpssoppa - en nordisk specialitet. Soppa med små degklumpar i. Mums!
2. Papayaräkor - rätten serverades med halvan av en stor papaya (ca 40 cm lång) som någon karvat en fågel fenix i.

Efteråt fick jag hitta vägen hem själv. Det var inte så svårt: Passera stadion, gå igenom kofällan och sväng höger. Tappar du bort dig - titta efter den överlägset högsta byggnaden i området.

Nu vet jag också vad huvudgatan heter: "san1 hao3 jie1" - tre bra-gatan.

Förresten är dagens XKCD nämnvärd: http://xkcd.com/523/
Det är title-texten som är det intressanta:
Han (om grafen över deras förhållande): There's also a spike on the Fourier transform at the one-month mark where...
Hon: You want to stop talking right now.

Något förenklat beskriver fouriertransformen av en funktion hur den byggs upp av sinuskurvor med olika frekvens. Att fouriertransformen av en funktion har en topp vid en viss frekvens innebär att funktionen är periodisk med denna frekvens. Vad som gör att ett förhållande går i enmånads-(eller snarare 28-dagars-)perioder får ni lista ut själva.

Och för övrigt har jag fått lära mig två saker av micado som jag inte visste tidigare:
1. Nej, det är inte exakt 28 dagar
2. Nej, det är inte att äggen tar slut

Location

Vårt hotell är det smala höghuset här: http://maps.google.com/maps?ie=UTF8&t=h&ll=41.764902,123.420008&spn=0.002297,0.00397&z=18

Vår latitud är 41°45'54.26"N, vilket är ungefär samma som Roms och Barcelonas. Dock har vi Sibirien i närheten och nu på vintern blåser vindarna därifrån, så temperaturen en vanlig dag är -10°C.

Bingo!

Så igår kväll åt vi hotpot - varje person får ett litet spritkök med en skål vatten på och så slänger man i det man vill äta. Det var okej.

Vårt hotell ligger på huvudgatan i Shenyang, men jag har inte lokaliserat det på google maps än eftersom den inte kartlägger kina utan bara visar satellitbild. Så fort solen går upp ska jag räkna ut gatans orientering och sen blir det att söka: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=n&ie=UTF8&ll=41.80331,123.421783&spn=0.146901,0.384521&t=h&z=12.

Längs gatan ligger, från nära till långt bort: Sumway, McDonald's, KFC, Pizza Hut och Subway. Är bara Burger King som saknas för att bingobrickan ska vara fylld.

Dagens frukost var en typisk kinesisk frukostbuffé på hotellet. Intressant var att hälften av borden hade en skylt som sade (på kinesiska) ungefär "restaurangområde att inte använda". Jag gissar att det är för att det kommer mindre folk till frukosten än till lunch och middag, och att det är därför de har sån extrakapacitet, men ni som har sett en viss dokumentärfilm av vbs.tv och därmed associerar shenyang till infarsport till ett mer svårinfartat land associerar även detta till en scen i nämnda dokumentär (den där de sitter ensamma i en stor matsal och servitörerna bär ut mat och ställer på borden runt omkring för att det ska se fint ut trots att ingen mer än de äter där).

Nu är min mamma och föreläser, och jag spenderar dagen på hotellrummet.

---

Här är några fails:

1. China Southern har en inspelad amerikan som dubblerar alla meddelanden. På så sätt blir det intelligibelt, till skillnad från när flygvärdinnorna försöker prata engelska. Problemet är bara att han säger följande (typ): "Please remain seated and do not open the overhead compartments during landing and exiting." (Jag är helt säker på att det sista ordet INTE var "taxiing".)

2. På Shenyangs flygplats har de såna räfflor i marken för synskadade som man även kan se vid Linköpings busshållplatser. Problemet är bara att de går rakt under glasväggar (de öppna glasdörrarna är i mitten av korridoren, markeringarna går längs sidan).

3. Vårt hotell har internet men ingen DHCP-server, så IPn måste konfigureras manuellt. Utdrag:
Dear Guest:
[...] To make you go internet freely, we offer you an internet mesh wire in your room IP address, the manipulative procedure to be on line as follows:
1、 Press the right key internet neighbor ------ attribute
2、 Press two times on the out dialog box "local connects"
3、 Press the left down attribute ----- in "this connect use the following project" choose internet agreement in the dialog box (TCP/IP)
4、 Press twe o times IPV4 or IPV6
5、 Choose "us the IP address" from the out dialog box
IP address: [...]
Covers code of the sub-net: [...]
Silent approve gateway: [...]
First choose DNS server: [...]
6、 Press the "Enter" and then you are finish. If you meet any inconvenience on accessing the net, please dial the guest serve center number "0", we will try their best to offer service for you ! Hope you enjoy your stay.

Notera att skiljetecknet som används i listan är det kinesiska "enumeration comma" / "pause mark" som används i uppräkningar (exv. "cado、cado、cado y cado").

4. Den mesta elektroniken i hotellrummet sköts av knappar i nattduksbordet. Den sista knappen är märkt "no bother". Det innebär inte att man inte ska fippla med knappen, utan knappen tänder en skylt utanför rummet som är en röd ringklocka med ett kryss över. Det ska alltså fungera som "do not disturb", fast jag skulle snarare tolka skylten som "ring inte på, knacka istället".

Shenyang

Nu är vi på hotellet i Shenyang, och det har gått mindre än 24 timmar sedan vi åkte hemifrån.

Sista biten sov jag från innan start till jordnötsutdelningen, och sedan somnade jag om och väcktes av landningen.

Därmed har jag sovit totalt mindre än 4 timmar. Tur att klockan är nästan 18 här borta, så att jag snart kan få sova igen.

I den här staden har jag redan sett en McDå (mai4 dang1 lao2) och en Subway (sai4 bai3 wei4 - tävling hundra smaker). Mittemot vårt hotell ligger också en piratkopia: Sumway (sai4 qian1 wei4 - tävling tusen smaker).

Pekings flygplats

Nu är vi i peking

Vi åkte hemifrån 11.15 och planet lyfte från Linköping mot Amsterdam vid 12.15. En dryg timme senare var vi i Schiphol. Vid inflygningen noterade jag att holländarna har väldigt roliga byar - de är väldigt rektangulära och husen ser ut som om de låg i vilket villakvarter som helst.

Exempel: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=Luchthaven+Schiphol+Haarlemmermeer,+North+Holland,+The+Netherlands&sll=52.377276,4.941101&sspn=0.481207,1.016235&ie=UTF8&cd=1&geocode=FfwjHgMde4NIAA&ll=52.265426,4.628677&spn=0.030152,0.063515&t=h&z=14

I Amsterdam spenderade vi tre timmar. Min mamma shoppade (välplanerade) sistaminutenpresenter i form av parfym tillsammans med Daniels mamma (som tog samma flyg som oss).

Vid 17.40 lyfte vår B747 mot Peking. Jag har åkt 747 många gånger förr, men det är en sak jag aldrig noterat förrän nu: Det jag flugit varje gång är en kombiversion - där bakersta sektionen är ett lastförråd. Jag har noterat förr att vingarna sitter väldigt långt bak jämfört med passagerarkabinen, mendå kände jag inte till att 747 kunde gå i kombi. Kombin kännetecknas förutom det av att det "bara" finns ca 46 rader, och att det går in 280 istället för 420 pers. (Ändå tog boardingen en timme med två gångbryggor - tänk er då hur lång tid en ren passagerar-747 skulle ta att boarda!)

Omkring 19.15 befann vi oss återigen i Linköping - fast några kilometer upp i luften. Intressant är att de två städer flygkartan märkte ut som i närheten var "Vaxjo" och "Harkeberga" - inte några särskilt nämnvärda städer.

Vi landade omkring 10.00 (dvs 03.00 svensk tid). Nu har vi åtnjutit en god lunch på en restaurang som erbjuder fri WiFi (fast det är tveksamt om det verkligen är restaurangen själv som gör det, eller om det bara råkar finnas i området). 108 kr för två personer är okej, fast egentligen jättedyrt.

Vid 15.10 går flyget till Shenyang, och det tar ungefär en timme, så vid 09.00 svensk tid är vi vid vår slutdestination.

Jul

GOD JUL till alla som godjulat mig men jag inte orkar svara till.

Julafton spenderades hos Ivans familj, som numera är Leos familj, och juldagen hos micado.

Den .... julklappen:
bästa - en äggklocka
mest användbara - en randig tröja och tre par strumpor
roligaste - den förbjudna dassboken (exv: "Din mamma är så fet att folk snurrar i omlopp runt henne")
dyraste - maten till los cados julparty
mest långlivade - AXE Dark Temptation ("Provoke irresistible attraction. AXE Dark Temptation- [sic!] a seductive & magnetic scent. Indulge your fantasies!" - får inte använda den i england för miss cado)
svåraste - IQ-test i färg, Jola Sigmond (Jag fattar INGET!)
lättaste - två såna där metallpussel

Imorgon åker jag till Kina. Eftersom bloggare arkebuseras där kan det bli tyst ett litet tag.

Julparty

I förrgår (söndag) hade vi julparty. Det var kul.

Igår städade jag. Det var också ganska kul.

Idag shoppade jag sista minuten-julklappar till miscado. Dagen började i Tornby och vi åt lunch på Max. Dagens var god och prisvärd (55kr för ett Skrovmål på tisdagar), men bearnaisedippen vi tog till pommesen var lite mystisk. Jag köpte också en mössa till micado, vilket hon hade fått i julklapp. Tyvärr fanns ingen cadoblå så det blev armandlila. På eftermiddagen åkte vi in till stan och shoppade på Clas Ohlson.

Anteckningar

Anteckning 1: Igår var vi på Zebra-optik i IKANO för att mammas glasögon var lite vingliga, och den vänstra skänkeln vinglar mer än den högra. Hon fick veta att det ändå var tre års garanti på dem, och om den här bloggen finns kvar om tre år har vi också bevis på att problemet uppstått inom det halvår då det är butikens skyldighet att bevisa att kunden orsakat skadan.

Anteckning 2: När vi kom hem efter fem timmars shopping hade pappa inte tagit ur disken ur diskmaskin. Jag konfronterade honom och han sa att anledningen var att jag och mamma använt köket sist. Den ursäkten ska jag spara för framtida bruk.

---

Här är en lista på gamla anteckningar i min mobiltelefon:

"6 slaktade flyglar, mp"
från en dröm som jag inte minns

"1 kg mjöl, 0.5 kg socker, 6 ägg, 1.75 l mjölk"
recept på crêpes

"Elomonia, gitarr"
från en dröm som jag inte minns

"PDF creator studera.nu stipendier.se"
bah

"Syoguiden.com, jobbkoll.se, ams.se"
bah

"Mathjournal"
ett häftigt program som jag såg användas någon gång

"2643"
vet inte, kanske gammal kod

"Iväg"
vet inte

"*********@*****.liu.se"
nåns email-adress

"2XVLK7"
SJ-bokningsnummer?

"Hard problems"
Film om IMO

"6 8"
Antagligen en anteckning om busstider. Kanske antalet bussutfarter i rad från resecentrum.

"Te pescado, mi pescado bästo."
från micado.

"****"
portkod till en bekant, fick MB påminna mig om.

"20 tulpan, 25 påsklilja"
inköpslista (lökar till trädgården)

".48"
vet inte

"Adapters, klädpåse"
aktuell inköpslista

Första bilturen på väldigt länge

Idag körde jag bil för första gången på över två månader. Det var lite ovant så för säkerhets skulle tog jag ett varv runt Barhäll först.

Efter en liten omväg runt Skäggetorp och Tornby anlände jag och micado Snoddas i Ryd för att äta lunch. Cado hade först varit skeptisk till Snoddas eftersom deras skylt är en stor korv och hon inte ville ha korv, men det slutade med att hon tog korv och jag en hamburgare. Målet var ganska dyrt, totalt 130kr, men i gengäld fick vi massor pommes.

Sedan åkte vi in till stan, men Baggen var full, precis som jag hade förutspått eftersom jag mindes att jag sett FULLT-skylten båda gångerna jag passerat med 1an, så vi parkerade på Katedral istället.

Efter uträttat ärende i stan skjutsade jag mi scado hem till Sturefors. På väg ut därifrån blev jag omkörd av Kustpilen.

När jag återvände hem var det redan ganska mörkt. Då hände följande:
* I Sturefors såg jag en lampa som blinkade. Det var en reflex fäst vid en fotgängare via ett snöre. Sensmoral: ANVÄND REFLEX I SNÖRE. DET SYNS.
* Vid det nya vägbygget stod en arbetsmaskin ute på ängen och lyste med två vita lampor. Det såg lite ut som att den stod på vägen, även om det faktiskt syntes att det inte var en bil och att den stod still. Turligt nog såg jag att vägen svängde framför den, annars hade jag kört ner i diket. Sensmoral: VAR NOGA MED HUR NI PÅVERKAR ANDRAS UPPFATTNING OM VAR VÄGEN ÄR (stanna exempelvis inte en bil på fel sida av landsvägen)
* I Vidingsjö försökte en cyklist ta sig över Haningeleden. Det var en 70-sträcka och inget övergångsställe. Jag fick trycka lite extra på bromsen, men i övrigt kunde jag bara hoppas att mötande bil också fått syn på den.
* På Kaserngatan tog sig en cyklist och två gångare över gatan. De syntes inte alls. Anledningen till att jag visste att de fanns där var att de skuggade mötande bils strålkastare. Sensmoral: ANTA ALDRIG ATT BILAR SER DIG, INTE ENS PÅ UPPLYST GATA.
* I Bergrondellerna blinkade nästan alla både in och ut. Sensmoral: NÄR DET KOMMER TILL KRITAN INSER DE FLESTA ATT BLINK INNAN RONDELL ÄR BRA.

Dagens post

Det här fick vi i brevlådan idag (och varje onsdag):
Östgöta-Correspondenten
Ny Teknik
ComputerSweden
Linköpings-Posten
People's Daily Overseas Edition (kinesisk dagstidning)
Newsweek
Östgötatidningen
(Svenska kyrkan - ej varje onsdag)
(Svensk Damtidning - ej varje onsdag)
(Universitetsläraren x2 - ej varje onsdag)

Idag (onsdag) vaknade jag och cado ringde mig när jag stod i duschen för att vi skulle träffas på stan. Jag duschade klart innan jag tog 1an in, men likväl kom jag före micado som hade tagit ett varv runt Lambohov med 2an

Lunchen intogs på McDå:
LHC-målet [Big Mac, Cheeseburgare, Mellanpommes, Mellanläsk] - 65kr
McChicken Junior - 16kr
Stor pommes - 19kr

På eftermiddagen reklamerade micado sina vinterskor som läckte och köpte ett par nya på rea. Sedan köpte vi julklappar (fast bara micado). När vi kom till Klostergatan stod det 2, 13 på busskylten. Vi väntade, men bussen kom inte. Till slut stod det 1, 1 (typ), och då kom bussen. Fast den stannade längre ner på hållplatsen och alla fick kliva av. Bussen var trasig. Någon minut senare kom nästa etta runt hörnet, och ställde sig bakom - föraren hade ju ingen aning om vad som pågick. Så satte den 1a nr 1 på varningsblinkersen, och då förstod 1a nr 2 att han skulle köra om.

Nu gick det en (nästan) fullsmockad buss mot Skäggetorp, men likväl var det ingen som gick av i Barhäll. Barhällsbor åker tydligen inte buss (det bor ju inga pensionärer, skolungdomar eller låginkomsttagare här). Jag, som brukar gå av i Barhäll, skulle dessutom vidare till Skäggetorp C - fast vi gick av vid Rusthållaregården och promenerade resten av vägen, vilket vi sparade 5 minuter på.

Vi tänkte besöka Julia i Skäggetorp, fast hon var inte hemma.

Full Pott FAIL

Det är ett ordleksprogram på TV. Det består av ett 3x3-rutnät, men av någon anledning kallar de det för "Kuben".

Det är ett flicknamn som söks med bokstäver från "kuben" - LAMEINSNB
Programledaren har sedan tidigare avslöjat att namnet innehåller ett N, och avslöjar nu att namnet också innehåller ett A. När hon läser upp gamla felaktiga gissningar säger hon "Det är inte Malin, det är inte Anneli, Selina, [....] Men hallå, alla namn förutom Elin innehåller ju redan ett N och ett A!"

Hon insåg inte i tid att det hon sa antydde att de ledtrådar de ger ut är helt värdelösa.

Det är för övrigt kul att de får "Det blir inga fler klockor, inga fler nedräkningar - det är upp till dig att tajma slussen" att låta som något positivt (jämför Siba-kortet).

Detta programs upplägg var dessutom att varje flicknamn gav utdelning (5000 kr när jag började titta vid 10.35). Det var nog delvis anledningen till att endast en enda tittare kom in under de sista 25 minutrarna av programmet. Efter att hon hade gissat på "Minna" vilket programledaren tolkade som "Ninna" (som inte ens är tillåtet enligt kuben) och fått 8000 kr (en nedräkning omkring 10.45 som skulle ge en prishöjning, en ledtråd eller ett samtal gav en prishöjning), var programledaren tvungen att själv läsa upp svaret, som hade gett en chans på 300 000 kr. (Det var för övrigt Anni).

Jag skulle inte bli förvånad ifall folket i kontrollrummet sitter på information om hur många som ringt in och hur mycket pengar de har tjänat, och ser till att inte släppa in någon förrän de har fått in prispengar till vederbörande.

Singing Bee FAIL

Idag var Zlatan-sången på Singing Bee. Deltagaren sjöng "I love you, ich liebe dich, Zlatan Ibrahimovic". Det må vara grammatiskt rätt, men det är ju fel då den riktiga texten är "I love you, ich lieben dich, Zlatan Ibrahimovic". Trots det fick han rätt. :(

Kommentarsvar

Mi cado stör sig mycket på att jag inte svarar på kommentarer. Det gör säkert ni som skriver kommentarerna också.

Anledningen är att det inte går att svara på kommentarer, förutom genom att skriva en egen kommentar eller ett nytt blogginlägg. De flesta av er tycker säkert att det är en dålig anledning. Men ni kan ju också fundera på om ni faktiskt kollar kommentarer till gamla inlägg för att se svar på era / andras frågor eller anser att det här är en praktisk lösning.mb om Queen's Ergs - resultat:
gött att du lirar detektivbyrån:)
jag har tagit ut några låtar på dragspel. vi får ta ett jam nån gång;)
Svar: ok

Rävöra om Äpplen:
normännen är så roliga :P
här kan man hitta fler dumma/konstiga översättningar av dem: http://www.eulenfeder.de/int/gbframes.html
Svar: Oj, den här kommentaren hade jag missat. Men sidan var ändå inte intressant.

Rävöra om Brandalarm:
Brandövning! :P Det är roligare att öva på sådär spännande tider även om det tidigare alltid har varit kul med sista tjugo minuterna av en lektion.
Svar: Hmmpf.

Tim om Hur gammal är du?:
Varför postar du till tvättstugan och matbutiken?
Lycka till med rodden.
Svar: Därför. Tack.

Rävöra om Hur gammal är du?:
Jag är 19, tror jag... fast jag vill svara 18 (liksom jag ville svara 17 när jag var 18) och så fyller jag 20 om 3månader, men det kan vi ju glömma bort.
Svar: Två månader kvar...

Rävöra om Hälsa:
potatiskroketter menar du? :P
Svar: Sch!

Tim om Vattenkö:
Det är inte SÅ tidigt med tanke på tidzonen.
Svar: http://xkcd.com/448/

Tim om FAIL:
Dessutom hoppar längtradaren när den kör över ett stort hål i vägen.
Svar: Japp.

Rävöra om Christmas Formal:
Lycko tillo, cado mio (>)
Svar: *putt putt putt*

Tim om Fairbairn Cup:
Är det du eller blogg.se som börjat begränsa inläggen i RSS-feedet?
(i protest läser jag inte detta inlägg)
Rävöra om Fairbairn Cup:
Tim: det är blogg.se :)
Rävöra om Fairbairn Cup:
Tim: det är blogg.se :)
Tim om Fairbairn Cup:
<a href="http://info.blogg.se/2008/december/publicera-bara-en-gang.html">Jaha. Ändra!</a>
Tim om Fairbairn Cup:
Vad är det här för bloggplattform egentligen :p
Svar: ...

Rävöra om Slutspurt:
snarto seo mi cado igeno (L)
Svar: Japp.

julls om Äntligen hemma:
Välkommen hem igen :) det är ju trots allt första stället du blev en levande legend på :P
Jag fick så sent som igår en fråga om jag gått i din klass, haha!
Kramkram
Svar: Men ingen idag? :(

hannah om Äntligen hemma:
Jag vill också åka hem!!!!!!!!!!!!!
FAst jag gör det på lördag :)
förstår inte att du började efter mig och slutade före mig???
Svar: Välkommen hem! Anledningen till att vi bara har föreläsningar 24 veckor om året är att vi är mycket effektivare än er (och att vi har lördagsföreläsningar).

Viktor om Skillnader:
Det är kontrasterna som gör en lycklig över det man har som är bra i sitt liv.
Svar: Det där låter som en förklaring till varför ondska finns trots en allsmäktig gud :p

Rävöra om Du ser INTE en rattfull lika ofta som du ser en taxibil:
Cado! xD
Svar: tss :p

Tim om God Mat:
Fetaostburgare hade jag aldrig hört talas om. Däremot har Stångebro gatukök ananasburgare, vilket jag inte sett på någon annan plats.
Svar: Aha. Är de goda?

Rävöra om God Mat:
Vi hade problem med 12:an på Universitetet. Det slirade när den skulle starta och fick inte grepp. Som tur var är det nerförsbacke så bussen kunde (när den låtit fordonen bakom passera) rulla bakåt och sedan köra iväg.
Svar: Så gjorde vi också, alla tre gånger. Sista gången rullade vi bakåt två busslängder innan vi fick grepp.

God Mat

De senaste två dagarna har jag ätit god mat:
1) Barillas Tortellini (som säljs torkade i små påsar), middag hos mi cado
2) Gräslöksost, frukost hos mi cado
3) Fetaostburgare, lunch på Stångebro Gatukök

Jag ska köpa tortellinin och gräslöksosten imorgon när jag åker och handlar med pappa för andra gången på väldigt många år.
---
Så idag (fredag) var en MB-dag (fast MB skulle väl kalla det en GP-dag).

Efter att jag åkt med mi scado till Uni, där hon skrev tenta, tog jag mig till Tegskiftesgatan. MBs buss var sen ut från ReC, men det löste sig och vi hamnade på 555 mot Haraldsbo. Problemet var att MB tittat fel i tidtabellen och valt ut en sommartur istället för en vintertur för färden tillbaka, så returbussen skulle istället avgå en minut innan ditbussen anlände. Dessutom var vi fem minuter sena, så vi hoppade av i Nykil för att hinna med bussen tillbaks. Det visade sig dock att det var samma buss ändå. Enligt 555-tidtabellen ska bussen i båda riktningar avåka från ändhållplatsen innan föregående tur kommit fram, men det går ändå jämnt ut med bara en fysisk buss.

Vi åkte sedan till Mobilia köpcentrum (inte det som ligger i Malmö, utan det som ligger i Mantorp), för att äta lunch på Frasses, men det misslyckades för att vi inte orkade gå från köpcentret till hamburgerrestaurangen i snöovädret, så vi tog samma buss tillbaks igen.

Bussen som gick till Mobilia hade en underlig tidtabell: på fredagar går den ut till en kyrka och väntar i en kvart innan den åker tillbaks igen. Det är enda bussturen till kyrkan i veckan, så trafikplanerarna har antingen tänkt sig att eventuella kyrkobesökare ska gå åt en hållet, eller besöka kyrkan i endast en kvart, eller besöka kyrkan i ett helt antal veckor plus en kvart.

När vi tog bussen hem från Mobilia fastnade vi i en korsning. Det var stopplikt och uppförsbacke, och bussen slirade när den skulle starta igen. Chauffören misstänkte att det var något tekniskt fel, för att när han gav gas så fick hjulen grepp till en början och bussen rörde sig framåt några decimeter, men sedan så tappade de greppet igen. Medan bussen stod och hoppade vid stoppskylten kom det bilar bakifrån. De skulle alla svänga höger och trängde sig förbi på både vänster och höger sida så att de nästan krockade med varandra.

Vi kom ur korsningen men fick problem längre fram. Vi stod och tuggade ett bra tag utanför en pastorsexpedition och någon erbjöd oss sand men chauffören sade att det inte hjälpte. Så småningom kom vi iallafall tillbaks till Mantorp, om än sådär 20 minuter sena.

Lunchen intogs som sagt på Stångebro Gatukök och var god.

På eftermiddagen åkte vi ut till Ulrika och senare på kvällen var vi och härjade längs 34an söderut.

Du ser INTE en rattfull lika ofta som du ser en taxibil

Det uppskattas ske lika många bilresor med berusade förare per dag som det finns taxibilar i Sverige (omkring 15 000).

Detta tolkas av vissa som att man ser en rattfull eller nåt liknande lika ofta som man ser en taxibil. Det är inte sant.
Om man kunde dra den slutsatsen så så skulle man lika gärna kunna säga "Det sker 365 gånger så många rattfyllerier per år som det finns taxibilar. Alltså ser man 365 gånger så många rattfulla som taxibilar."

De slutsatser man skulle kunna dra är:
1) Om vi antar att en rattfylleåkning tar i genomsnitt 20 minuter och att en taxibil kör ungefär 10 timmar/dygn, så ser vi en rattfylleåkning var 30e taxibil.
2) Om vi antar att folk i genomsnitt åker rattfulla k gånger per dag, så ser vi en bil vars förare kommer åka/har åkt rattfull inom 12 timmar var k:te taxibil, och därmed i genomsnitt en rattfyllekörning var 2k:te taxibil.

På tal om k...
Det var n tomtar som var ute och gick när de kom till en bordell. Vem gick in?
Svar: Den k:te.

Siba-kortet ger INTE 10% rabatt

Siba-kortet marknadsförs såhär:
"1 bonuspoäng för varje hundralapp du handlar för på SIBA [...] Upp till 10% rabatt på nästa köp på SIBA, med dina bonuspoäng!"
Ica-kortet marknadsförs såhär:
"Varje krona du handlar för hos ICA [...] ger dig 1 % bonus."

Vilket erbjudande låter bäst? 10% låter ju onekligen bättre än 1%, men är Siba bättre än Ica?
Svar: NÄ! De där procentsatserna talar om två helt olika saker.

Såhär fungerar det:
Du går in och handlar för 10 000 kr på Ica och Siba.
I båda butiker får du 100 kr tillgodo.
Nästa gång du går in på Ica kan du använda dessa 100 kr för att köpa en vara.
Nästa gång du går in på Siba kan du använda dessa 100 kr ENDAST OM DU KÖPER NÅGOT FÖR 1000 kr.

10%-spärren är alltså inte något bra, utan något dåligt - Ica ger ju upp till 100% rabatt på nästa köp!

Sammanfattning: Båda butiker ger 1% rabatt i längden. Siba begränsar dock hur mycket av rabatten du får använda vid varje köp.

Skillnader

Saker jag gjort de senaste dagarna som jag inte gjort på två månader:
* Åkt bil
* Åkt stadsbuss
* Hållit i en omobil telefon (fast den ver trådlös) (jag hörde faktiskt en sådan telefon ringa hos min supervisor förra tisdagen)
* Sett en fjärrkontroll
* Varit i en källare (fast jag var i två i början av terminen, för mer än två månader sen)
* Befunnit mig mer än tre meter bort från min dator i över fem timmar (tror jag)
* Befunnit mig i samma byggnad som min dator men inte orkat gå till den när jag velat
* Gått fler än fem steg från datorn till sängen
* Borstat tänderna på en toalett
* Gått på toa utan att låsa dörren
* Bytt sängkläder
* Öppnat en kyl och fått ut något annat än mjölk, juice eller frukt
* Slängt något för att bäst före-datum passerats (fast smöret hade gått ut innan jag åkte :s)
* Sett en diskmaskin
* Öppnat en kökslåda i syfte att ta ut något från den
* Läst ett ord från framsidan på en dagstidning
* Använt en kran där man reglerar både vattenstyrka och -temperatur med en spak
* Ätit orostat bröd till frukost
* Ätit lunch en annan tid på dygnet än 12-13
* Spelat piano en annan tid på dygnet än 20-24

En annan skillnad:
Vikke says: jag åker till lkpg varannan helg, eller så kommer rebecka hit
pellicam says: oj
pellicam says: det var ambitiöst :P
pellicam says: jag åker till Sverige varannan månad, eller så kommer cado till England :P

Äntligen hemma

Mamma hämtade mig på Skavsta, så nu har jag misslyckats med att försöka använda min flygbussbiljett tre gånger i rad.

I Linköping är allt som vanligt. Det känns som att jag har varit i Cambridge två månader, fast bara varit borta härifrån en dag.

Vinterkläderna min far kom med för en månad sen kom aldrig till användning, inte ens på svenska sidan om resan hade de behövts, fast jag hade ju dem på mig eftersom de annars skulle ta för mycket plats i packningen.

Igår kväll när jag satt i Robsters rum och övervakade hans packning sade han att det känns lite konstigt att inte längre bo någonstans - vi spenderar strax över hälften av året i Cambridge, men övrig tid måste vi tömma våra rum. Han beslutade för övrigt att förvara sin stationära dator där, istället för att ta med den hem. I och för sig har han två bärbara datorer till, eftersom han har synproblem och behöver ha en zoomkamera - en dålig som han fått av staten och en bättre som han fått av universitetet (tror jag). Jag tog iallafall med mig min dator hem, så nu har jag två. Det är väldigt opraktiskt, så jag ska parkera den stationära för gott.

Slutspurt

Resten av igår (fredag) ägnade jag åt att packa. I morse tog jag en sista dusch och sedan tvättade jag allt som gick, inklusive badrock och tvättpåse. Torktumlaren gick på slumpgång så det krävdes tre tumlingar för att sista tröjan skulle bli torr.

Jag genomförde också en utflykt till Grafton, för tredje gången i mitt liv och första gången på nästan två månader. Jag köpte också Cambridge-merchandise för första gången: en halsduk till mig själv och två T-shirtar till mina förälderfädrar.

På eftermiddagen fortsatte packningen och närmare kvällen släpade jag upp en stor väska och fyra extra påsar (vars innehåll jag egentligen hade hoppats skulle få plats i väskan) två våningar till Matt Middleton-Jones rum, som för övrigt var Hans rum förra året. Yang, som släpade sina väskor neråt mot marknivå, mötte mig i trappan och såg konfunderat ut.

Eftersom det är slutspurt nu (planet lyfter 9.15 imorgon) hämtade jag kvällsmat på McDonald's. Hall är stängt för "College Function" tredje måltiden (ej frukost) i rad.

Nu är det dags att lägga ner internetkabeln i väskan. Den ska förstås med hem till Sverige, så att den är med mig direkt när jag återvänder hit.


Sista dagarna

Resultatet från gårdagens tävling finns på http://jcbc.jesus.cam.ac.uk/Fairbairns/results.php .

1    100    Lady Margaret     09:33.36    +0:00.0
2    102    Jesus     09:36.87    +0:03.51
3    106    Caius     09:55.67    +0:22.31
4    111    Queen's     09:55.88    +0:22.52
5    143    Downing     09:59.16    +0:25.8
6    108    Anglia Ruskin     09:59.34    +0:25.98
7    114    Wolfson     10:01.58    +0:28.22
8    113    Jesus II    10:06.36    +0:33.0
9    109    Lady Margaret II    10:11.40    +0:38.04
10    104    St Edmund's     10:13.80    +0:40.44
11    130    First and Third Trinity II    10:14.41    +0:41.05
12    123    St Catharine's     10:14.88    +0:41.52
...
19    103    First and Third Trinity     10:37.16    +1:03.8
...
48    129    Emmanuel     11:47.60    +2:14.24
...
50    204    First and Third Trinity IV    11:50.07    +2:16.71
...
69    201    First and Third Trinity III    12:44.33    +3:10.97

Som synes kom vi (FaT II) på 11e plats (10e om man följer deras regel att två lag som är inom en sekund från varandra räknas som lika - trots allt genomfördes tidtagningen genom att en person satt vid starten och skrev ner starttiderna och en annan satt vid målgången och skrev ner målgångstiderna). Vi lyckades klå FaT I men vi blev bara tredje bästa andrabåt, efter Jesus II och LMBC II.

Sträckan är ungefär 2,7 km, så vår medelhastighet var 4,4 m/s, vilket motsvarar 1,54 min per 500 m - ganska hyfsat för en lång sträcka, men mycket långsammare än vad de flesta gjorde på Queens' Ergs.

NM1 hade haft lite problem med att ta den tvära svängen vid Chesterton Bridge - Alasdair (cox) gav order att 1 och 3 skulle sluta ro för att båten skulle komma runt, men de var oförberedda så det blev inte av - men de medgav att de inte förlorade hela 20 sekunder på det, så den främsta anledningen till att vi vann var helt enkelt att vi var tekniskt bättre än dem.

Chesterton är för övrigt känd som "bron med den dumma båten", för att det mitt i den tvära svängen under bron står en stor fet båt på utsidan. Ungefär var fjärde båt som ror uppströms, dvs tillbaks mot båthuset, är nära att krascha in i den feta båten, så för att skydda sig och förvärra läget har båtägaren spänt fast en planka med en stor träplatta på som sticker ut en halvmeter från båten. Det är alltså i princip omöjligt att komma förbi utan att sakta in rejält. Det påverkade dock inte tävlingen, eftersom den gick åt andra hållet.

Notera att Emma I var 1.30 långsammare än oss, så vi blev antagligen ivägsläppta med 1 minuts mellanrum snarare än de stipulerade 30 s.

Notera även att FaT IV klådde FaT III. En av de bidragande faktorerna var antagligen att FaT III aldrig lyckats träna alla 8 tillsammans.

---

Igår skulle det nya kortsystemet införas, så att vi skulle få använda våra kontaktlösa universitetskort i Hall istället för våra magnetremsade Butteri-/Collegekort. Dock var fortfarande det gamla systemet på plats när jag kom till Hall med mina sargade händer, så det var en besvikelse.

På kvällen hade de dock bytt, och det stod tre medlemmar ur serveringspersonalen istället för en bakom kassan och pillade nyfiket på maskinen. Det nya systemet har fördelen att man inte behöver ta ut sitt kort ur plånboken, men å andra sidan måste personalen trycka på en knapp varje gång innan man lägger plånboken på avläsaren, annars fungerar det inte (och man måste ta bort plånboken för att försöka igen).

---

Eftersom jag gick och lade mig tidigt igår, omkring 21.00, vaknade jag vid 7.00 idag (fredag). Jag läste min mail och fick reda på att det var båtklubbsfotografering vid 8.15, så det var tur att jag vaknade tidigt. Väl där träffade jag Richard (3) som informerade mig om att han inte hade sovit inatt. Alex (7) hade inte heller sovit, och brydde sig inte heller om att dyka upp på fotograferingen.

Vi tog ett gruppfoto med hela båtklubben, och sen varje båt för sig. Eftersom vi (NM2) var 5 av 9 närvarande och NM1 var 4 av 9 närvarande tog vi en blandbild istället. Ungefär likadant var det med tävlingen idag. Efter att jag skickat in att jag inte kunde delta på grund av mina händer beslöt Emma att slå ihop NM1/M3 och NM2/M4 till en båt. Hoppas den gjorde bra ifrån sig, trots att det var en tävling för seniorroddare.

Efteråt var klockan 8.45, och jag tänkte att det var lika bra att göra något som jag inte gjort på en dryg månad - äta frukost i Hall. Tyvärr hade de inga bacon, men ägg och croissant var också gott.

Fairbairn Cup

Jag vaknade omkring 3 på natten och kunde inte somna en stund. Jag undrar om det var pastan eller psyket som var felet. Nästa gång jag vaknade var det mobilalarmets fel. Jag trodde att det var första alarmet, men det visade sig vara en halvtimme fel, vilket innebar att jag sovit mig igenom mellan fem och tio alarm. Som tur var hade jag lagt på extra marginal, eftersom Richard (3) hade förutspått att energin från pastan ändå skulle hålla oss igång hela dagen.

Väderleksrapporten hade förutspått snöblandat regn, men utanför mitt fönster såg jag ingetdera. Därför tog jag bara på mig två T-shirtar, båtklubbströjan och min jacka (istället för att ha ytterligare ett lager tröja) samt två par strumpor.

Tävlingen skulle gå nedströms, så att alla startar vid båthusen och ror ner mot världens ände, vilket bland annat innebär att alla innan tävlingen ror ner till denna ände av floden och köar där, och när man raceat färdigt får man vänta i andra änden på att övriga ska bli klara innan man ror tillbaka. En extra fördel med att ro nedströms är att det är mindre sträcka att ro, och att det är lättare för att vinden hjälper en tillbaka mellan årtagen. Dock blev det inte så, eftersom vinden på pin kiv blåste åt fel håll, och vattnet strömmade uppströms snabbare än det vanligen strömmar nedströms.

Så småningom, medan vi väntade i båthuset, började det också regna. Vädret var inte riktigt på vår sida.

Tävlingen skulle börjat 9.15 men första laget kom iväg först omkring 9.30. FaT (I) var fjärde båt att starta, och vi tyckte synd om dem som skulle få vänta i andra änden mellan 25 och 60 minuter (beroende på hur tätt starterna verkligen kom att ske).

Omkring 50 minuter senare startade vi (FaT II) som båt nummer 31. Då hade regnet slutat igen, och vi kunde skymta lite sol.

Traditionsenligt fångade jag en krabba tidigt i racet, men eftersom den var vid en sväng där jag var på insidan bestämde vi i laget efteråt att det var en mycket taktisk krabba. Vi rodde på bra i lugnt tempo och långa tag, och när det var ungefär en sjättedel kvar och vi kom under järnvägsbron hörde vi hur marshallerna på stranden ropade till båten framför - Emmanuel (I) - att hålla höger, medan vi skulle hålla vänster. Då vi insåg att vi skulle få en chans att köra om framförvarande båt tog vi i extra hårt, och vi var minst en båtlängd före vid målgången. Vi som Trinitys andrabåt hade alltså lyckats klå Emmanuels förstabåt med minst 30 sekunder.

Efter racet fortsatte vi ro nedströms, förbi alla andra båtar som redan var färdiga, och då tittade jag ner på mina händer och fann två stora sår på min högerhand (den som flöjlar) och ett på min vänsterhand. Århandtag är tydligen väldigt bra på att skava bort hud när man ror.

När vi landat i andra änden klev vi ur och tog på oss våra jackor som Tom (coach) hade cyklat ner med. Vi slog också in oss i rymdtäcken, som tydligen är väldigt bra på att hålla folk varma.

Efter kanske 20 minuter fick vi ro hem igen, och självklart var några andra båtar mycket långsammare än vi så det blev kö hem. Under tiden tittade solen fram och det blev nästan varmt och skönt. Vi var mycket upprörda över att de som skulle ro i de andra två divisionerna (kvinnor och lägre män) skulle få mycket bättre väder än vi, och att de sistnämnda antagligen inte ens varit vakna och sett regnet vi nästan var tvungna att ro igenom.

Vi kom tillbaks till båthuset ungefär 11.40. Märk väl att nästa division skulle ha startat 11.30, men det gick inte eftersom vi fortfarande var på väg tillbaka från världens ände. När jag kom hem satte jag på ett plåster på det som blödde, men resten får läka själv. Just nu tävlar NM4 i männens andra division, och efteråt bör våra resultat komma upp på nätet.

Christmas Formal

I förrgår (måndag) var det alltså juldags. Maten var sisådär; det var mer tradition än välsmak. Efteråt sjöng vi tre julvisor, bland annat en som innehöll textraden "FIIIIIIIIVE GOOOOOOOOOOOOOOOOOLD RIIIINGS".

I måndags var vi också ute och rodde, och denna gången var vi tvungna att ta ut åttan med översvämmad flod. Vi tog av oss våra strumpor och skor, vadade ut en meter och slängde i båten, och sen fort i och på med allt igen. Det gick bra tack vare att det fanns ett par gummistövlar i båthuset som Julian kunde ha på sig medan han höll i båten och vi sprang fram och tillbaka med åror. När vi kom tillbaks hade Sonya på sig gummistövlarna, och medan hon höll fast oss och ingen höll fast badkaret hon just hade hållit i flöt det iväg neråt floden. Jag var tvungen att springa till min exeat appointment, men jag hörde senare att de fångade badkaret från bron med en åra.

Igår (tisdag) var vi ute bara fyra, men det gick mycket bra ändå. Jag var tvungen att flytta om en supervision, dvs byta med ett annat par, men det gick bra. När Imre frågade varför jag ville byta sa jag att han inte ville veta (han hade klart uttryckt sin avsky för rodd när jag fick turen att sitta bredvid honom på matriculation dinner). Han ville dock veta, och när han fick veta slog han armarna runt huvudet och sa att världen hade gått under. Dock visade sig att ett till par också hade bytt tid, för de satt utanför när vi kom ut, och jag misstänker att det var av liknande skäl.

Av Imre fick jag och Ian var sin marsipangris. Den var ganska god. Det intressanta var att den var märkt med "no sugar added". Imre hade frågat i affären och de menade att bortsett från marsipanen, så var det inget socker i grisen. Dock tyckte Ian att ögonen verkade bestämt mer sockriga än övriga grisen.

I tisdags hade vi också vår första sista föreläsning, och Prof. Worster fick en lång applåd efteråt.

Så idag (onsdag) hade vi ytterligare två sista föreläsningar, och den första föreläsaren fick en kort applåd, medan den andra föreläsaren fick en mycket längre samt ett tappert försök till stående ovation (ca 30 av 250 stående, varav en var jag).

Sedan var det återigen dags för rodd. Vi paddlade bort till världens ände och rodde racetempo tillbaks.

Nu, vid 22, är jag precis hemkommen från ett "Crew pasta" som påbörjades omkring 19. Alla (inklusive coach Tom) var där, förutom Ming (bow) som var upptagen med M2. Richard (3) hade köpt in 4 kg pasta och Val (cox) kom med 1,5 kg kött och 3 burkar tomatsås. Vi fick ner allt förutom 1,3 kg av pastan.

Imorgon ska vi ses 8 ATBH, och vid 8.45 ska vi vara bevisat förberedda, medan första starten är 9.15. Det är mellan 30 och 60 sekunder mellan varje start och vi är nummer 31 av 48. Racet är över ca 2700m och beräknas ta ca 12 minuter.