Cheesecake eat-off!

Cheesecake är inte gott i Sverige, men det är riktigt gott i england. Idag åt Yufan två stycken, men efter att Bobak tagit två tog Yufan en till för att vara bättre. Det slutade med att hans middag kostade £4.20, vilket hade varit mer än dubbelt så mycket som vad min kostade, ifall inte jag också hade ätit en.

Förresten var det tortellini i ostsås till lunch. Mums!

Kyssförbud

Scenario:
En grupp ungdomar bestämmer sig en dag för att varje gång de går över ett obevakat övergångsställe ställa sig och dansa halvvägs över i en minut, medan bilarna står och tutar, innan de fortsätter gå. Några dagar senare inför kommunen ett dansförbud på alla övergångsställen. "Ska man inte få dansa offentligt?" gråter ungdomarna ut inför aftonbladets reporter.

Verklighet:
aftonbladet.se innehöll idag detta:
---
TV: Här är kärleksparets heta kyssar förbjudna
Förbudshysteri eller vettig åtgärd?

Se klippet och avgör själv.
---
Det är  en tågstation som har satt upp "kissing zones" och "no kissing zones", efter att hånglande passagerare stoppat upp trafikantflödet. Att påstå att detta är förbudshysteri är ovettigt - det har inget med själva hånglandet att göra, utan det faktum att man står i vägen för alla andra. (Dock skulle man ju kunnat använda bättre skyltar, eller åtminstone satt upp "please do not block the way for fellow passengers" under).

Att aftonbladets reporter försöker förvränga frågan är tydligt ifrån omröstningen de har under:
---
Tycker du att det är okej att kyssas offentligt?  Ja/Nej/Har ingen åsikt
---
Frågan är inte om man ska få kyssas offentligt, utan om man ska få stå i vägen varthelst man känner för det!

Att länka samma tv-klippet med den frågan är ungefär som att fråga:
"200 år sedan Darwin. Tror du att universum uppstod i Big Bang?"
EVOLUTIONSTEORIN HAR INGET MED UNIVERSUMS UPPKOMST ATT GÖRA.
Faktum är att EVOLUTIONSTEORIN HAR INGET MED LIVETS UPPKOMST ATT GÖRA heller, utan strikt talat beskriver evolutionsteorin bara hur olika arter uppstår från en gemensam urform.

C++

För att få tillgång till c++, eller närmare bestämt g++, installerade jag cygwin idag (fast det var redan installerat - cygwin är en av de få saker som inte slänger genvägar omkring sig om man inte vill så jag visste inte att det var det). Cygwins g++ var dock dåligt eftersom exe-filen efter kompilering kräver cygwin1.dll på dryga megabyten för att fungera, och den filen registrerade sig dessutom inte korrekt så jag var tvungen att ha den i samma mapp som exe-filen.

Då googlade jag på "c++ windows" och fick upp MinGW istället, som jag testat tidigare fast i andra sammanhang (GNU Make och dylikt till ett tcl-script som "behövdes" för mediawikis TeX-funktion). Installationen var inte helt smärtfri då sourceforge hade FAILat en länk, så att installationen försökte hämta en fil från ".dl.sourceforge.net/..." och resultatet, en 404-sida, sparades som en .tar.gz-fil som installationsprogrammet självklart inte kunde läsa som en .tar.gz-fil.

Till slut fick jag dock igång MinGW, och det kompilerade c++-programmet till ungefär samma storlek fast utan krav på ett dll-bihang, så jag bestämde mig för att avinstallera cygwin.

För att slippa ladda ner cygwinpaketet om jag ångrar mig skulle jag spara de relevanta filerna, fast på en annan hårddiskpartition. Det handlade om några hundra filer på totalt 250 MB. Döm om min förvåning när windows uppskattade flyttiden till 1h30m! Jag lyckades dock snart komma på vad felet var: McAfee On-Access scan skulle tvunget kolla varje enstaka fil efter virus, vilket i mina erfarenheter tar 5 sekunder per fil bara för initialiseringen. Jag flyttade musen laggande till ikonen och inaktiverade OAS, och innan datorns reaktion visades på skärmen var filöverföringen klar.

Sedan kastade jag resterande cygwinmappen direkt i papperskorgen, och tog bort start-meny-genvägen. Lite kuriosa är att man måste gå igenom tre godkännanden för att slänga saker där:
0. Högerklicka, välj "ta bort".
1. "Vill du verkligen ta bort en fil?" Ja!
2. "Det här är en aktion du måste godkänna, vill du genomföra denna aktion?" Ja!
3. "En aktion som kräver godkännande vill genomföras, vill du godkänna?" Ja!
*poff*

Nu saknas bara lite registernycklar, och sen är cygwin helt borta.

Symbol FAIL

Föregående inlägg får mig att associera till något jag associerat till många gånger förut: Jan Erikssons förklaring till varför engelsmännen skriver x som )(, nämligen att de inte ska blanda ihop bokstaven x med gångertecknet x eftersom de skriver gångertecken som x istället för prick eftersom de inte ska blanda ihop gångertecknet med decimalpunkten.

Något ännu värre som matematiker gör är att använda grekiska alfabetet, som flera latinska bokstäver härstammar från, parallellt med det latinska. Det är ungefär lika vettigt som att importera det engelska ordet "spray" till svenska och låta det ha en helt annan betydelse än ordet "sprej" som härstammar från engelskans spray.

Här är en lista på FAILade matematiska symboler (som förekommer relativt vanligt och ofta även i samma sammanhang):
Lilla delta (skillnad) - Lilla d (ordinär derivata) - Runt d (partiell derivata)
Stora gamma (Cirklar etc.) - Stora T
Lilla omega - lilla w
Lilla rho (densitet) - lilla p (tryck)
Lilla ny (frekvens) - lilla v (hastighet)
Danskt ö (tomma mängden) - lilla fi
Lilla chi - lilla x - multiplikation - vektormultiplikation
Stora alfa, zeta, jota - Stora A, Z, I

Bortsett från symbolerna som ser ungefär likadana ut finns det också symboler som inte går eller är svåra att skriva:
Fetstil markeras i handskrift med understreck, vilket sabbar för dem som alltid drar streck på lilla q.
Blackboard bold var från början ett försök till att skriva fetstil på svarta tavlan genom att dra vissa linjer dubbelt (eller med kritan på tvären - bara för att föreläsaren kan men inte studenterna som antecknar!), men nu har de flesta versaler i BB fått ny betydelse.
Hebreiska alef - Föreläsaren: "Egentligen ska man använda alef för kardinaler och omega för ordinaler, men jag kan inte skriva alef så jag använder omega för båda"

Pirates FAIL

Som bekant hette första piratesfilmen "Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl". På svenska blev det "Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse" - något fult med blandade språk, men ändå godtagbart. Tyskarna ansåg sig dock vara för fina för tvådelade titlar, så de bestämde sig helt enkelt för att kalla filmen "Fluch der Karibik", dvs "Curse of the Caribbean". FAIL.

När andra filmen kom visade sig att tyskarna valt fel översättning. "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest" hade ingen referens till någon förbannelse i titeln, men å andra sidan skulle folk kanske inte veta att det var uppföljaren till första filmen om man tog bort "Fluch". Dessutom skulle det mest troligen komma en tredje film - hur skulle man översätta? Deras något krystade lösning blev "Pirates of the Caribbean - Fluch der Karibik 2" (notera, vilket jag har gjort 1,5 år senare, att tyskarna använt bindestreck istället för kolon), dvs "Pirates of the Caribbean - Curse of the Caribbean 2", vilket refererar till första filmens förbannelse men inte andra filmens kista. FöljdFAIL.

Till tredje filmen, "Pirates of the Caribbean: At World's End", tyckte översättarna dock att tyska folket hade fattat att Fluch och Pirates var samma sak, och antog slutligen originaltitelformatet "Pirates of the Caribbean - Am Ende der Welt".

Optimum!

Idag lyckades jag för första gången skriva ner alla lösningar till en examples sheet på ett A4-ark (båda sidor). Speciella relativitetsteorins fyrdimensionella rumtid är inte så svår om man drar paralleller till det tredimensionella rummet.
Lorentztransformationerna motsvarar rotationer.
Proper time motsvarar båglängd.
Hastighet motsvarar tangenten.

Ett påstående man ofta hör är "man kan inte addera hastigheter som vanligt i relativitetsteorin", men det är fel.
Scenario: A står på gatan och tittar mot en bil som backar bort från honom. B sitter normalt i bilen och ser en snigel krypa framåt på motorhuven. A ser att B rör sig i A:s framriktning, och B ser att snigeln rör sig i B:s framriktning. Kan vi då addera bilens och snigelns hastighet för att få reda på hur snabbt snigeln rör sig i A:s framriktning? Nej! Vi måste självklart ta hänsyn till att B sitter bakochfram, roterad, och räkna ut hur snigeln kryper _ur A:s synvinkel_ (dvs bakåt) innan vi adderar hastigheterna.
På samma sätt fungerar relativitetsteorin, fast nu blir en observatör automatiskt "roterad" så fort han rör sig. Om A står på gatan och tittar mot en bil som kör iväg från honom, och B sitter normalt i bilen och ser en snigel krypa framåt, så kan vi precis som när B satt baklänges inte addera snigelns hastighet relativt B med bilens hastighet relativt A. När vi räknat om vilken hastighet snigeln rör sig i förhållande till B _ur A:s synvinkel_ får vi återigen addera B:s hastighet relativt A med snigelns hastighet relativt B för att få snigelns hastighet relativt A.
Alltså, om man ska påstå att hastigheter inte adderas som vanligt i relativitetsteorin, då följer att hastigheter inte adderas som vanligt utan relativitetsteorin heller.

Till middag åt jag stek med champinjoner och pommes. Mums! Sedan spelade jag två timmars piano igen.

Sjukdomar

Jag håller på att bli frisk nu, men tydligen går det två epidemier i stan nu:
1) Påssjuka, på det gudsförgätna colleget St John's. Tydligen har folks vaccin inte funkat, så vi är alla i riskzonen.
2) Vinterkräksjuka. Vi uppmanas att hålla oss hydrerade med vatten eller saft för att slippa ådra oss sjukdomen med symptom såsom "forceful projectile vomiting".

Förresten är det en rånarliga i farten vid Burrell's field / på vägen mot CMS. Det har skett minst fem rån de senaste veckorna och tre igår. Rånarna har alltså valt att fokusera på trinitarianer eller matematiker. Tyvärr tillhör jag båda kategorierna, fast jag rör mig aldrig där på kvällarna som tur är.

På tal om Burrell's field ska vi välja rum inför nästa år om en vecka. Mer om det senare.

The wave equation

Vågekvationen i en dimension beskriver elongationen som en funktion av position x och tid t. Idag fick vi veta att den kan lösas med hjälp av "Advanced and retarded null coordinates", dvs substitution u = x - ct, v = x + ct.
Alex sade då: "I think it's mostly retarded".

Som att cykla

Idag spelade jag piano för första gången denna termin, dvs efter ett uppehåll på sex veckor. Jag kunde exakt lika mycket som för sex veckor sedan fast mina fingrar blev lite trötta. Slutsatsen är att piano är som cykel.

För övrigt är jag avundsjuk på lollypolly som får spela pirates3 med orkestern samt kuvertera, fast kuverteringen var tydligen sämre iår - bara ett papper istället för papper och broschyr.

Två huvudrätter?

Dagens middag:

* Rich Oxtail Soup
Undrar om det finns fattig soppa också?
---
* Grilled Halibut
* Braised Endive
* Gratin Dauphinois
En synnerligen magnifik fiskbit, större än jag någonsin ätit, tillsammans med rikemanspotatismos: potatis i tunna skivor.
---
* Veal Scallopini and Ravioli
En andra huvudrätt?
---
* Exotic Fruit Salad
Skulle man använt kniven eller skeden tillsammans med gaffeln?
---
* Soufflé à la Suissesse
Prof Green utmanade mig att hitta ett ord med högre s-täthet än suissesse (mätt logaritmiskt, för att belöna ord med många bokstäver). De kandidater vi fann var sassy, ass, assassin, assess och assesses, varav det sista var det enda som var bättre.
---
Coffee and Macaroons

Ris

Igår morse slog jag sönder min skål mot handfatet när jag skulle diska den så jag fick gå till Sainsbury's och köpa en ny. Samtidigt passade jag på att köpa nytt hushållspapper eftersom jag har en veckas snor att se fram emot. Jag köpte även massor frukt.

Jag gick och lade mig tidigt (20.30) och i morse vaknade jag vid 7.30 och mådde apa. Jag åt massor lindrande frukt och sen gick jag till föreläsningarna.

I Hall idag saknades en bordslänga och de andra fyra hade fått fina skinnstolar istället för de vanliga träbänkarna. Anledningen är troligen att det är Rice Exchange Dinner ikväll. Det är en middag som uppstod när Dunlevie besökte Trinity 1977 på ett utbyte med Rice University i Houston och åt en god middag. Han tyckte att alla skulle få äta en god middag en gång om året, och rismiddagen var ett faktum.

Ikväll ska jag alltså snyta mig rejält och se om min gown fortfarande passar.

Sjuk

Nu är jag sjuk.

Banan- och chokladtårta

Igår kväll anlände micado med massor nudlar, varav jag åt ett paket till middag.

Jag lade smartiesarna på gelén när den hade börjat stelna. Dock blev resultatet att smartiesfärgen diffunderade ut i den omgivande gelén och förorenade den så att den återgick till flytande form. På morgonen när jag vände uppochner på allt ramlade alla smarties loss medan gelén satt fast i ursprungsformen, och när jag återinverterade var det små gropar kvar i den fasta gelén.

Idag gick vi på Sainsbury's och köpte tårtingredienser. Grädde, bananer och choklad var lätt; smör och socker köpte vi utan att veta riktigt varför; och tårtbotten var i princip omöjligt att hitta. Det slutade med att vi köpte två pajformsliknande tårtbottnar.

Recept (improviserat) (8 bitar):
300g mjölkchoklad (fast bara 200g behövs) [£0.81]
5 bananer [£0.5]
100g smör (vi vet inte varför vi hade i det) [£0.24]
2 tårtbottnar (17cm diam) [£1.18]
3 dl grädde [£0.84]

Smält chokladen i en skål i vatten i en kastrull och mosa 2 bananer under tiden. Släng i 100g smör i chokladen utan att veta varför och låt smälta. Häll i lite grädde utan att veta varför. Ta bort från värmen och släng i de mosade bananerna. Låt svalna. Under tiden, skiva två bananer och lägg på varsin tårtbotten. Skaka/vispa grädden (gräddskak är snabbare än elvisp!). Häll chokladbanansörjan på bottentårtbotten, bred på hälften av grädden, ställ nästa tårtbotten ovanpå, och häll så mycket som möjligt av sörjan på den botten också. Bred sedan på resten av grädden och garnera med en skivad banan. Smeta överflödig choklad runt tårtan.PS. Tårtan blev jättegod!

Jelly!

Idag gick jag på en drygt timmeslång shoppingrunda, och det slutade med att jag köpte två burkar smarties på pundarlandet (poundland) för två pund. Där fick man tydligen inte betala med kort vid köp under fem pund, så jag halade fram alla mynt jag hade istället. Dock hade kassörskan ingen växel, så det slutade med att jag fick bryta en £20-lapp.

När jag kom hem sorterade jag smartiesen enligt färg, och sedan gick jag och Ian till köket för att tillverka gelé. Planen var att göra en gelé med två smartiesfiskar i, eftersom micado ska hit ikväll och det är AHD imorgon.

Vi gjorde ett test med ett glas, och en halvtimme senare var det "live". Tyvärr lyckades vi inte lösa problemet med att smartiesfärgen löses upp i vätska, så troligen blir det smartiesfiskar ovanpå gelén. Fast uppochnervänt förstås, så att fiskarna simmar under vattnet och inte flyter döda ovanpå.

Robster, som är vegetarian, fällde en rolig kommentar: "If the jelly didn't contain gelatine I'd be all over it"
Där fick jag iallafall lära mig etymologin bakom ordet "gelé".

Väder

Allt började med snöfallet som lamslog London. Några dagar senare började norra sidan av Great Court töa (ni kan ju fundera på varför), och så småningom bildades en skarp gräns mellan norra och södra gräsmattorna, med grönska på ena sidan och snötäcke på andra.

När även södra sidan hade börjat töa kom nästa snöfall, och snön lade sig återigen som ett täcke över staden. För några dagar sedan började det regna, och snön började töa. I förrgår utlyste CUCBC röd flagg, och den är kvar än.

Anledningen fick jag själv bevittna idag - floden har svämmat över sina brädder. Asfalten framför båthuset som man brukar kunna vända en båt på ligger helt under vatten, och tidigare under dagen hade vattnet varit så långt som två tredjedelar in i båthuset om man ska tro vattenpölarna på betonggolvet.

En gissning är att vattnet stod en halvmeter högre än normalt, och jag hörde att några av pråmarna som brukar vara förankrade längs floden hade kommit loss och drivit med strömmen.

Eftersom vi inte kunde ro på vattnet fick vi ro på land, och vi tränade framförallt starter inför racet på lördag som antagligen inte kommer bli av och som jag i vilket fall inte kommer delta i.

På vägen tillbaks från båthuset köpte jag frukt på Sainsbury's, och till min stora glädje sålde de Royal Gala, två påsar för £2.

När jag gick till Hall på kvällen hade det börjat snöa igen. Hoppas Stansted håller öppet imorgon.

The Big Issue

The Big Issue motsvarar Situation Sthlm, och jag passerar regelbundet tre av de platser försäljarna brukar stå och sälja på, med sina "Working not begging"-brickor.

För några dar sedan såg jag han som brukar stå vid ingången till Lion Yard på en cykel när jag var på väg från båthuset, och några dagar innan hade jag sett han som brukar stå vid ingången till Sainsbury's stå vid ingången till Sainbury's och RÖKA.

Idag såg jag en som jag inte hade sett förut i korsningen Rose Crescent / Trinity Street, och jag frågade vad The Big Issue egentligen kostar. Den kostar £1.50, och jag köpte en av honom. Den var ganska tråkig, mer innehållslös än Svensk Damtidning och Vi i Villa.

I vilket fall fick jag reda på att icketiggarna brukar sälja 10-15 The Big Issues om dagen, vilket blir ungefär 200-250 kr. Frågan är om tidningarna kostar något för dem eller om det är helt reklamfinansierat.

Från tidningens framsida kan man utläsa att de kommer ut en gång i veckan och att det just nu är nr 833. Det skulle innebära att den funnits i nästan 16 år. Imponerande...

Bloggkommentarsvar

Tim har funderat över problemet med att svara på bloggkommentarer - man vill att den man svarar på ska läsa ens svar, men också att andra ska få möjligheten att läsa samtidigt som de inte blir helt förvirrade av att replikerna är utspridda här och var.

Jag skrev då i en kommentar:
Det bästa sättet är att kommentera där det man vill kommentera finns. Är det ett svar på en kommentar kan man lämna ett “hej jag har svarat + länk” i den andras blogg eller använda mer direkta kommunikationsmedia. Det meddelandet (om det lämnats som en kommentar) tas sedan bort eller lämnas kvar av mottagaren efter läsning beroende på preferens. Inget system är mindre förvirrande för allmänheten än det där diskussionen förs på ett och samma ställe.


Nu har jag dock ändrat mig lite. Det jag vill ändra är att påminnelsemeddelandet, om det lämnats som kommentar till ett irrelevant inlägg, BORDE raderas efter läsning. Anledningarna är följande:

1. Det helt irrelevanta inlägget får en kommentar, vilket gör att de som är intresserade av inlägget tror att det finns något mer att läsa, och eftersom de flesta bloggläsare läser antingen på RSS eller bloggens huvudsida måste de klicka en extra gång för att se kommentarerna, bara för att bli besvikna över att det inte alls var något de brydde sig om, utan bara t.ex. ett "Tack!".

2. Att lämna meddelandet där är inte optimalt ur någon syftessynpunkt. Anser man att det är intressant nog för andra läsare att ta del av bör man skriva ett eget inlägg om det - trots allt läser inte alla kommentarer och kommentarer hamnar inte på RSS eller i en egen post på blogghuvudsidan (man ser bara hur många det finns - och det är jobbigt att titta bakåt i bloggen). Vill man bara lämna en allmän länk till den andra personens blogg för eftervärlden kan man göra det på andra sätt. Det finns inget scenario där ett meddelande är viktigt nog för att lämnas kvar under ett orelaterat inlägg men oviktigt nog för att få ett eget inlägg.

Nu kommer dock ett annat problem uppstå: Det faktum att den som vill göra ett inlägg i denna debatt kan svara antingen på Tims eller min blogg. Vi får se vad som händer.

Tre citat

Två tomater gick på en väg, när den ena plötsligt blev överkörd. Då sa den andre:
"Come on, catch up!", INTE "Kom ketchup så går vi".

När Caesar blev mördad i Shakespeares pjäs sade han "Et tu, Brute?", med vilket Shakespeare menade att han menade att han var förvånad över att även hans vän Brutus hade joinat the dark side. En annan tolkning är att han sista ord var "Et tu, Brute" med vilket han menade att även Brutus skulle gå en brutal död till mötes.

När JFK sade "Ich bin ein Berliner" i Berlin så var det roliga inte att "Berliner" betyder syltmunk, utan att han borde ha sagt "Ich bin Berliner" (Jag är berlinare) istället för "Ich bin ein Berliner" (Jag är en syltmunk). Fast det är bara amerikaner som tycker så. Tyskar förstår inte det roliga, för i Tyskland betyder "Ich bin ein Berliner" just "Jag är (en) berlinare", särskilt när man talar metaforiskt om man ska tro wikipedia, och särskilt i Berlin (det säger väl sig självt att berlinare inte kallar något Berliner, precis som fransmän inte döpte french fries och Stockholmsvägen finns på 44 ställen varav inte en enda i centrala Stockholm). På andra ställen i Tyskland betyder dock "Berliner" också syltmunk, så där skulle ju man faktiskt kunna tolka det som att JFK hade vissa problem med sin världsuppfattning.

Gratis kollektivtrafik på landsbygden

Igår var det en insändare i corren som efterfrågade gratis kollektivtrafik på landsbygden.

Som bekant är de största problemen med gratis kollektivtrafik att det minskar cyklande och gående, att folk använder bussen till annat än transporter, och att ökat resande ger mer utgifter utan att ge mer intäkter.

Gratis landsbygdsbuss lider nästan inte alls av det första problemet, och inte så mycket av det andra problemet (fast vissa kanske väljer att åka en buss ut till Kisa och tillbaka när de har tråkigt om det är gratis), men det tredje problemet kvarstår.

Dessutom blir det problem att definiera landsbygd - ska Stureforsbor åka gratis men inte Ullstämmabor?
Frågan är också vad man gör med dem som åker lantbuss inom stan - ska de som går av 565 i Ekholmen betala när de går av, eftersom de inte åker med till Sturefors?
Och sen förekommer det förstås att till exempel folk som cyklar inom Sturefors väljer bussen istället om den är gratis.

Däremot kan man ju fundera på att sänka zontillägget (det som gör att längre resor kostar mer). Frågan är bara om det får någon större effekt - trots allt är ju inte priset så stor faktor när folk väljer bilen.

Halfway

Nu har vi haft hälften av alla föreläsningar för denna termin. Dock är vi inte riktigt halvvägs eftersom vi bara haft 5 av 16 supervisions.

Corioliseffekten

Corioliskrafter uppstår vid förflyttning i en roterande referensram, till exempel på jorden, ungefär som centrifugalkraft. Den fiktiva kraften gör att föremål som rör sig utan påverkan från andra krafter böjer av åt vänster eller höger.

Ett tankeexperiment: Du sitter på en roterande skiva, och skickar en boll "rakt mot mitten" (det blir inte det ur ditt perspektiv eftersom du måste skicka bollen bakåt för att den inte ska följa med dig åt sidan). Timear du det rätt kommer du ha snurrat över till andra sidan precis när bollen kommer rullande, och du har passat bollen till dig själv. Bollen har "gått i en cirkel" utan yttre krafter.

Anledningen är att föremål går i raka banor i en STILLASTÅENDE referensram. Om observatören roterar ser följaktligen föremålens banor krökta ut.

En enkel förklaring med en karusell är följande: Saker långt ute på karusellen rör sig snabbare än saker långt in. När du rör dig inåt utan ta spjärn mot karusellen kommer du behålla din högre hastighet i sidled, och därför känns det som att någon trycker dig längsmed rotationen, när det "egentligen" är karusellen som "saktar in" runt dig.

När man tittar på jorden norrifrån ser den ut att rotera motsols, och föremål som förflyttar sig norrut från ekvatorn förflyttar sig samtidigt in mott mitten. Därmed uppstår "krafter" i sidled.

På norra halvklotet gör corioliseffekten att flygplan, gevärskulor, och vattenströmmar böjer av åt HÖGER och därmed hamnar i rotation MEDSOLS. Något kontraintuitivt är dock att det blir TVÄRTOM för vatten som strömmar ut ur badkar eller dylikt: Vattnet vill röra sig rakt ner mot avloppet, men böjs av åt höger. Totalt medför det att allt vatten roterar MOTURS när det strömmar ut (på norra halvklotet). Detsamma gäller väderfenomen: luft strömmar in mot ett lågtryck men böjs av åt höger, så det blir rotation MOTURS.

Slutsats: Om du ser en film som demonstrerar hur vattnet i ett badkar rinner MEDURS på NORRA HALVKLOTET så är det LÖGN.

Bonus: Om man bygger en snabbt roterande skiva och ställer en skål med avlopp ovanpå kommer vattnet i skålen inte att rotera åt motsatt håll, utan det roterar åt samma håll som skivan, och därmed blir det extra mycket snurr.

Extra bonus: Coriolisaccelerationen i horisontalled på jorden ges av a = 2wv sin b, där w ~ 0.00007 Hz, v = föremålets hastighet (horisontell), b = breddgraden.

20 meter från ekvatorn är sin b ~ b ~ 20/R ~ 0.000003 m, så där är accelerationen a ~ 0.0000000004 Hz * v. En A380MTOW 5600 ton i Mach 1 påverkas då av en kraft i sidled på 0.9 N, motsvarande tyngden från en äpple. Kraften är proportionell mot massa och hastighet, så ni kan tänka er hur mycket vattnet i skålen på den sistnämnda filmen påverkas. Något som är säkert är att de ditmålade spiralerna påverkar vattnet flera storleksordningar mer än corioliseffekten gör.

Ergs

Idag har det regnat hela dan, inte spöregn men inte heller duggregn. I vilket fall såg jag inte fram emot rodden vid 2. Jag gick ändå dit, och det visade sig att bara 6 av 8 hade kunnat komma. Det innebar att fyra av oss skulle få ro, och de andra två erga (alternativt ro i en tvåa, men om den ena krabbar i en tvåa så hamnar man garanterat i vattnet eftersom det inte finns någon åra som håller emot på ena sidan då).

Så jag och Harry stannade kvar med roddmaskinerna medan de andra fyra fick ro i spöregnet. Allt var dock inte frid och fröjd, eftersom coach Gonzo gav oss i uppgift att ro 2 x 6km. Som tur var hade han inget krav på vilket tempo vi skulle ta, tvärtom sa han åt oss att inte trötta ut oss eftersom det viktigaste var att vi skulle orka, så vi slapp ro ihjäl oss på ergarna.

Till slut blev det iallafall 25.30, 10 minuters vila, och 28.00. Förra gången jag ergade på allvar rodde jag totalt 8500 m på 37.00, dvs 3,8 m/s. Denna gång blev det 12000 m på 53.50, dvs 3,7 m/s. Visserligen sjönk medehastigheten, men förra gången gjorde vi pyramidtempo, medan jag bara höll ett konstant lugnt tempo denna gång. Alltså har jag troligen blivit tekniskt bättre och uthålligare.

De fyra som fick ro på riktigt hade inte kommit tillbaks innan vi blev klara - det är trots allt 7km bort till världens ände. Dessutom tog de en riktig fyra, så de kanske har kapsejsat.

Nu är jag genomsvettig, vilket inte rimmar så bra med att jag duschade i morse och tvättade mina roddkläder i lördags. Det får nog bli en extrainsatt tvätt på onsdag.

Igår när vi rodde hamnade vi förresten bakom en båt från Jesus College. Det gav upphov till citaten "Follow Jesus!" och "Wait for Jesus to get out of the way and then we'll spin".

Cheese&Wine

Idag åt jag inte en enda gång i hall.

Jag skulle ro vid 12.00, så igår kväll, precis innan Sainsbury's stängde, köpte jag mig ett paket ost- och svamp-tortellini, som jag sedan kokade till frunch vid 11-tiden idag.

Igår var det ett megaparty som jag inte gick på, så de flesta var lite bakfulla. Följaktligen var inte alla på plats i båthuset och jag fick ro i M3B istället för M5. Vi rodde inte ner till världens ände, men vi rodde fram och tillbaka på "sträckan" tre gånger. Nu på lördag är det återigen race, men jag ska inte vara med. Annars kanske jag hade fått en plats i M3B eftersom Jacob inte kunde heller. I M5 är det tre luckor inför lördagen, så flera av förra terminens roddare som trappat ner på rodden får göra lite comeback.

På kvällen var det återigen French Cheese & Wine evening, så jag skippade middagen och åt mig mätt på baguetter med ost för £2 istället. Det var gott.

Robinson head

Igår kväll valde jag "Turkey Escalope, Garlic, Lemon & Herb Butter" framför "Vegetarian Cheese Burger" plus "Savoury Diced Potatoes", och idag till lunch tog jag  "Braised Pork Chop in Cream with Apple" frömför "Mediterranean Veg & Mozzarella
Pasta Bake" plus "French Fries" och "Lattice Treacle Tart". Anledningen: bunkra upp inför racet. (nåväl, jag tog desserten idag för att de hade vispad grädde, till skillnad från den ovispade grädde som annars dominerar i storbritannien.)

På morgonen när jag vaknade var det molnigt men inte så mycket snö, fast när jag gått ut på gatan insåg jag att jag borde tagit vinterskorna ändå eftersom det var så slaskigt. Mellan första föreläsningen (GRM på Mill Lane) och andra (Vector Calculus i Cockroft) var det plötsligt snöstorm (nja, inte så mycket vind, men det var massor snö), och det blev ännu värre vid lunchtid. När jag masade mig ner till båthuset iklädd långkalsonger innanför träningsbyxorna, tre lager tröjor och två lager strumpor hoppades jag alltså innerligt på att racet skulle vara inställt. Så var dock inte fallet.

Men det hade iallafall slutat snöa, och vi tog ut båten och satte oss. Då visade sig att vi var lika obalanserade som tidigare: 2 bowsiders och 6 strokesiders. Jag slapp iallafall byta denna gång, men i gengäld hade vi två personer som rodde en sida de aldrig hade rott tidigare. Det blev iallafall några bisweptual- och "swing both ways"-puns som lättade upp stämningen, och sen så rodde vi iväg.

På väg när till världens ände tyckte Emma (coach) att det skulle vara vettigt att träna lite spurter, så när vi väl var där nere var alla dödströtta. Racet startade som vanligt inte i tid, så vi kunde iallafall vila oss en stund.

Efter att vi hade marshallat (öh.. parkerat vid kanten i väntan på race?)  kom en tjejbåt in, easyade (slutade ro) och gjorde en synkroniserad drop (släppte ner årorna på vattenytan). Det bådade inte gott.

Så småningom kom vi iväg, och innan vi visste ordet av var tävlingen igång - vi rodde fram mot startlinjen och Ilya (cox) sade bara åt oss att höja tempot. Vi hade väntat oss att stanna först och sedan starta igen, men det behövdes tydligen inte.

Ungefär halvvägs in i det 2.4-2.7 km långa racet hann tjejbåten bakom ifatt oss, ifrån att vi haft kanske 5 båtlängders försprång. Vi kämpade på och det tog dem nog två minuter av det ca tio minuter långa racet att passera oss, men i slutändan hamnade vi ändå bakom.

Så småningom kom vi till mållinjen och sedan bar det av LÅNGSAMT hemåt. Vi kraschade också in i diverse fasta föremål för att ingen orkade ro vettigt. Med 500 meter kvar till båthuset passerade vi tjejerna som redan parkerat vid sitt och var på väg att ta in årorna. De tackade oss för vårt motstånd och sedan fick vi veta att de var Emma W1, dvs Emmanuels bästa tjejbåt, och att de antagligen skulle ta hem pokalen för bästa tjejbåt i detta race. Vi var då ganska nöjda eftersom vi bara var M5.

Var är planet?

Vissa 911-förnekare frågar sig var resterna av planen tog vägen. Vissa kärnkraftsmotståndare frågar sig hur ett kärnkraftverk skulle motstå en flygattack. Här är svaret på båda frågorna: http://www.youtube.com/watch?v=--_RGM4Abv8

Snö igen

I morse när jag vaknade omkring 7.30 snöade det igen. När jag gick till CMS strax innan 9 hade det slutat och det mesta av snön hade redan förvandlats till slask.

Till lunch åt jag "Warm Spicy Lamb, Mint Yoghurt, Humous & Salad in a Garlic & Coriander Tortilla Wrap", men alternativet "Gnocchi & Red Onion baked in Cheese Sauce" och chef's choice (ankben med fyllning) såg också mycket aptitliga ut.

På eftermddagen rodde jag. På väg dit såg jag för första gången ankor på vänster sida av vägen. Anledningen var att vattendraget de brukar hålla till i på höger sida var igenfruset.

En annan förstagångssyn fick jag igår: en trafikskolebil. Här har de tydligen ett stort L istället för en "övningskör"-skylt. Sedan såg jag likadana bilar två gånger till med två timmars mellanrum.

På vägen tillbaka gick jag till Sainsbury's. Utanför frågade en ung kvinna mig:
- Excuse me, do you know where China is?
- Sorry?
- Do you know where China is?
- You mean China, the country?
- Yes, or Japan.
- I think it's that way. *pekar åt öster*
- Get lost.
Hon skulle självklart ha tänkt igenom bättre vad hon skulle säga, ett inte helt otänkbart scenario är ju att rasismoffret svarar på frågan hon ställer genom fejkad eller uppriktig ignorans. Hon kanske hade hoppats att jag bara skulle bli stött och så skulle hon kunna skratta åt mig, men då borde hon ha haft en gäng runt omkring sig som skrattstöd. Som det såg ut nu hade hon som mest en kompis bredvid sig. Vid sådana tillfällen är det bättre att låta utlänningen gå förbi medan man förbereder sina repliker inför nästa, det är ju inte som att man måste vänta länge för att se en kines i Cambridge.

Jag köpte återigen två klasar bananer, och så träffade jag herr Gorilla som köpte eclairer.

Imorgon är det förresten dags för roddrace. Jag hoppas mina händer överlever.

Fri vilja

Vissa kristna säger att ondska finns för att Gud gav människorna fri vilja. Dock bestraffas de som väljer fel med helvete och/eller uteslutande ur himmelriket. Det är ju lite som att säga:
- Vi tvingar dig inte alls att stanna. Du är fri att gå ut genom dörren, men skyll inte på oss om de blodtörstiga vakthundarna utanför biter ihjäl dig.
Lägg sedan till att vi inte har särskilt mycket bevis för att det finns en (kristen) gud:
- Men jag kikade ut genom dörren och jag såg inga hundar utanför - bara en massa ateister som skuttade omkring på en grön äng.
- Jag lovar dig, om du går ut genom dörren kommer hundarna att slita dig i stycken! Kristendomens hus är det enda säkra stället att vara på!
- Är du säker? Jag tycker ateisterna ser ut att ha ganska kul och inte alls ligga söndertrasade i sitt eget blod.
- Vi har bevis i form av en bok som skrevs ner för längesedan från ett rykte som en enskild person spred.
- Ok, jag stannar väl då...

Übervecka?

Denna vecka har Hall slagit på stort, och i princip varje måltid serveras två mycket goda huvudrätter. Tyvärr kan man bara äta en av dem, men vegetarianerna som aldrig har något val är säkert mycket nöjda.

Idag fick jag välja mellan "Chicken, Tomato, Basil & Pasta Bake" och "Mushroom Tagliatelle" till lunch. Valet föll till slut på svampen och jag var mycket nöjd med det.

Ikväll har vi "Steak & Mushroom Pie" eller "Italian Pizza & Green Salad" och då blir det troligen pizza.

Snart ska jag ha min fjärde supervision, dvs den sista i första omgången, men det är nere på CMS så det är en bit att gå. Förra gången jag gick tillbaks från CMS såg jag förresten en snögubbe bli slaktad av en minibulldozer. Sensmoralen är: Bygg inte snögubbar mitt på en fotbollsplan om inte snötäcket runt omkring är så djupt att ingen skulle kunna tänka sig att använda den under snögubbens livslängd.

Snow - the aftermath

Idag när snön har börjat töa lite grann där solen ligger på kunde man tydligt se på Great Court att de allra flesta som gått på gräset gick raka vägen mellan Great Gate och öppningen till Bishop's Hostel. Det finns vissa som anser att det är snobbigt av collegen i Cambridge att bara tillåta Fellows (doktorerna och professorerna) att gå på gräset, men de kan ju själva försöka sköta en gräsmatta där 1000 undergrads går dagligen mellan fyra fasta punkter.

Efter lunch var det återigen dags att ro.

På väg till båthuset var jag tvungen att shuffla [betydelse 3.3] över Jesus Green eftersom det varken var sandat, saltat eller plogat och snön från gårgårdagen hade lagt sig som ett istäcke över GC-banan. De enda två snöåtgärder jag sett hittills är saltkornen på gångbanorna i college och nåt rött pulver på bron till båthuset.

När vi tagit ut båten visade sig att vi var 2 bowsiders och 6 strokesiders. Som tur är var en av strokesen bisweptual men det räckte inte så Hannes, som coachade, bestämde att jag skulle byta sida eftersom han litade på mig. Ett solklart fall av diskriminering, men frågan var om det var åt det bra eller dåliga hållet. Norrmannen Mikkel protesterade högljutt, "Hur kan du lita på en svensk?!", men Hannes, iklädd blågul träningsoverall, stod fast vid sitt beslut.

Förra veckan hade jag sett att den dumma båten vid Chesterton låg lite djupare i vattnet än vanligt, och idag var det fortfarande så. Den slutsats vi drar är att båten äntligen har sjunkit och numera står på flodbottnen. Den mest sannolika förklaringen är att en roddbåt plöjt in i den i hög fart, ungefär som vi plöjde in i kajkanten idag i en sväng.

Förra gången, med fyran, var vi nära en krasch vid ungefär samma ställe och då skällde all på mig som satt på plats 2 för att jag inte kunde skjuta ifrån kanten med åran medan kanten rörde sig i förhållande till båten (tänk er att ni försöker lyfta framhjulet på en cykel i farten genom att sätta ner fötterna  - det går inte att applicera någon kraft om foten inte är still relativt underlaget, och man definitivt inte "springa med" med en åra). "I told you so" sade jag iallfall idag till de jämna från plats 3 på andra sidan båten, efter att vi skrapat fören längs kanten ett tiotal meter.

Nu har alltså min vänsterhand fått valkar, men på plussidan har högerhandens läkt litegrann.

Tortelliini

Idag var hall stängt på kvällen för college function, så efter supervision gick Ian och jag till Sainsbury's för att hitta mat. Vi köpte var sitt paket tvåportioners tortellini för £1.50 var, dvs billigare än huvudrätten i Hall. Sen kokade vi alla fyra portioner och åt upp dem.

För övrigt tycker jag att det är dumt att det finska ordet "apelsiini" ska uttalas "appel-sini" (källa: michan) när det bevisligen stavas "apelsiiiiiiini".

För övrigt övrigt har jag gjort klart en omgång Examples Sheets nu, och deadline för sista sheeten [försök inte läsa det högt] i den är inte förrän imorgon bitti!

Win!

Igår serverade Hall gratis mat, efter att den första kortläsaren klappat ihop innan lunch och den andra mellan lunch och middag.

En annan win är följande tjuvtitt: http://tjuvtittat.se/lappar/en-tidlos-klassiker/
Bortsett från att vissa inte förstår så är det det lämpligaste sättet att ange tider som spänner över midnatt. Införde man det i samhället så skulle F-noteringen "Går endast fredag" i ötrafs tidtabeller inte längre behöva förtydligas med "(tider efter 00.00 avser natt mellan fredag och lördag)". Problemet med att inga flygplan e.dyl. avgår vid midnatt för att det inte går att skriva ut vilken dags midnatt som menas skulle också vara löst. Om någon av er anser att det här systemet är på tok för galet för appliceras kan ni ju fundera på hur stor skillnaden är mellan detta och 24-timmarsklocka, jämfört med skillnaden mellan 24- och 12-timmarsklocka.

För övrigt har dagen flutit på som vanligt för min del, bortsett från att jag fått ett tiotal snöbollar kastade på mig, medan det råder nästintill undantagstillstånd i London och flertalet flyg är inställda.

Snö!

Först nu på kvällen har snön blivit varaktig, och nu ligger det ett ganska tjockt lager på marken.

Britterna har halat fram sina kameror och fotograferar vilt, och på gräsmattorna syns det redan många fotspår. Det finns tydligen en oskriven regel att det är mindre förbjudet att gå på gräset när det snöar.

I knew it!

Den 2 januari, i Kina, när vi åt middag med hela moderssidessläkten samt massor extra gamlingar, såg jag på den stora plasmaskärmen i dubbelbordsrummet en reklamsnutt för en film/tv-serie med väldigt bekant bakgrundsmusik. Jag var bombsäker på att det var Hans Zimmer, men jag kunde inte sätta fingret på vad. Nästa gång reklamen återkom frågade jag mina kusiner om de kände igen musiken från någon film, men de hade ingen aning.

När jag kom hem nedtecknade jag melodisnutten och sen kollade jag upp Hans Zimmer-medleyt som jag tyckte jag hade känt igen musiken från. Jag trodde att det skulle vara ubåtsfilmen Crimson Tide, men det var det inte.

Idag lyssnade jag på medleyt igen, och insåg att om jag bara hade lyssnat någon minut till hade jag hittat svaret: The Rock!

Förresten slapp jag undan rodden idag eftersom det var gul flagg.

Blah

Anledningen till att man inte ska ha vapen drällandes omkring i samhället:
http://www.corren.se/archive/2009/2/1/k33bzw7dgc6sdh6.xml

Snö!

Aww.. Jag som ska ro idag :(

Hellboy 2

Så idag (igår) var det dags för komministerlördag igen. Denna gången var det pizza- och filmkväll.

För att inte komma tomhänta gick Robyn, Ian och jag till Sainsbury's och köpte två flaskor vin för 3 pund var. Jag och Robyn visade upp körkort medan Ian gömde sig i ett hörn för att han inte hade ID med sig (tydligen måste alla som står vid kassan ha ID).

Filmen vi såg, Hellboy 2, var full av klyschor, men den var helt okej fram till sista scenen.

Det började med en kort prolog, där en professor berättar en saga för en djävulspojke om hur alver, människor och en tredje ras som kanske eller kanske inte var orcher slogs om herraväldet över jorden. Sen kom ett bergstroll fram till alvkungen och berättade att han kunde bygga en oövervinnlig robotarmé. Armén kontrollerades av en kungakrona som endast kungligheter kunde använda och man får se alvkungen säga något i stil med "Jag har makten över armén om inte någon utmanar mig" [Chekhov]. Sedan krossade armén alla människor, och alvkungen blev så ledsen över slakten att han beslöt att lägga av. Han delade kronan i tre delar och gav en del till människorna som en fredssymbol. Den andra biten behöl han för sig själv, och den tredje biten behöll han också för sig själv. Hans son blev dock så arg över sin fars "svek" att han gav sig av och lovade att komma tillbaka.

Vi går från sagan om ringen in till fantomen på operan, samtidigt som några millenium passerar.
"Lot 766 then..." (ärligt!).

Det är en auktion och plötsligt stormar prinsen in och dödar alla människor. Han tar den tredje biten av kronan och släpper loss små insekter som äter upp människor.
Paranormalenheten med Hell Boy (en stor vet djävul) i spetsen kommer in och finner bara en sörja på marken som rest av de 70 auktionsdeltagarna. Sen blir människorna uppätna [Redshirt], medan Hell Boy, hans eldiga fru och deras utomjordingkompis överlever.

Alvprinsen möter sin far och berättar att han tänker gå vidare med sina planer. Fadern dömer honom till döden, men han lyckas döda alla vakter. Någon gång blir han slagen i näsan och han får näsblod, men även hans syster [Chekhov]. Till sist dödar han sin far och tar hans kungakronabit. Han vänder sig om, men systern har sprungit iväg med sin bit.
Under tiden har Hell Boy & co letat sig ner i underjorden och hittat en trollmarknad. Det första de går förbi är en stor skräpkross [Chekhov]. De råkar stöta på prinsessan och prinsens lakej blir krossad i skräpkrossen [pang!] efter en strid.

De tar tillbaks prinsessan till deras hemliga högkvarter, och det visar sig att hon och prinsen, i egenskap av tvillingar, har en länk med varandra, så nu vet han var hon är. Han dyker upp och försöker ta kartan (som visar vägen till arméns förvaringsställe) och kronbiten ifrån henne. Han tar med sig kartan och henne till stället, som råkar ligga på Irland. Biten, som hon gömt, måste utomjordingen hitta och ge till prinsen om han ska få se sin kärlek (prinsessan) igen.

Väl på Irland ger de prinsen biten och han tar på sig kronan och begär armén att döda alla andra. Efter en stunds strid säger Hell Boy JAG UTMANAR DIG! [pang!], och han råkar vara kunglig också. De slåss på ett podium med massa roterande kugghjul, varav endast två faktiskt hakar i varandra, och till slut besegrar Hell Boy prinsen. Han låter honom leva och vänder ryggen till, men innan prinsen hinner hugga honom i ruggen hugger prinsessan sig själv och därmed dör både hon och prinsen på grund av länken [pang!]. Hell Boys eldiga fru smälter ner kronan i sina händer, och allt är gott förutom att utomjordingens kärlek begick kollektivt självmord.

De två stora hålen vi ser är förstås:
1) Om kronan är smältbar, varför förstörde inte alvkungen den istället för att bara dela på den och riskera att den skulle sättas ihop igen? Och varför förstörde inte människorna sin bit, hoppades de att de skulle kunna lägga vantarna på de andra två också?
2) Det märks på prinsessan att hon gladeligen skulle offra sitt liv för att stoppa sin brors planer. Redan i början av filmen, när kungen ger prinsen dödsdomen frågar prinsen om hon håller med kungen, och det gör hon. "Om vår tid är förbi, så låt oss vittra och dö" säger hon. Trots det begår hon inte självmord förrän i slutet. Andra sätt att utnyttja länken skulle kunna vara att hon frivilligt blir nedsövd eller dylikt, den verkar vara så stark.