ICA Maxi

PROLOG:

I morse var min mamma miljövänlig och tog en promenad genom Rydsskogen till jobbet istället för att ta bilen. Som kompensation fick jag hämta henne med bilen på kvällen. Nu kanske man skulle vilja säga att det var bra iallafall att motorn var lite varmare när jag startade bilen här hemma på kvällen än den var när mamma kunde ha gjort det, men det kvittar vi mot att kupévärmaren var i gång i morse. Mamma drog ur sladden när hon bestämde sig för att gå till jobbet, så på det stora hela var promenaden en miljövinst medan kupévärmaren var en miljöförlust.

Efter att jag hade hämtat upp mamma åkte vi och handlade på Ica Maxi idag för att slippa göra det imorgon. I rödljuskorningen vid Maxi (den nordligaste i Linköping?) låg jag i vänstersvängfil bakom en annan bil som var ganska väl vänsterplacerad. När det sedan blev grönt flyttade sig bilen plötsligt till höger sida i filen, så det såg ut som att föraren hade ångrat sig och ville rakt fram istället, men han överraskade oss alla genom att göra en U-sväng.
-----

T9: "Benke köper ludd på ica maxi"

Eftersom det nyss varit lönedag skulle det vara mycket folk där. Min mor tyckte att det var konstigt att folk inte planerar sin ekonomi bättre och fördelar matinköpen jämt över månaden; trots allt är det en ganska fast och förutsägbar utgift och i kommunistsverige [reds formulering] har alla råd med den. En arbetskamrat berättade dock att många svenskar hellre unnar sig något annat, t.ex. märkeskläder istället för vanliga kläder, i utbyte mot sista veckans matranson. Därmed lever de skralt var fjärde vecka, och skyndar sig till mataffärerna så fort de får lön.

I övrigt skulle vi köpa sås till gravlaxen. Vi brukar köpa antingen uppslevad hovmästarsås ur fiskdisken eller "fisk- och gravlaxssås" på burk från "à la Carte". Dock tänkte vi att vi skulle köpa en hovmästarsås på burk istället, bara för att variera lite, så vi tittade på "Hovmästarsås" från "Falkeskog" och jämförde med FoG-såsen. Det visade sig att de två såserna hade EXAKT samma innehåll (ord för ord, skiljetecken för skiljetecken), samt EXAKT samma näringsinnehåll. Dock var det synd att priserna också var EXAKT SAMMA, annars hade det varit lätt att välja.

---
EPILOG:
På väg hem skulle jag svänga vänster in på Skäggetorpsringen, men stannade för en bil från höger som skulle svänga vänster in på vägen jag kom ifrån. Det var tur att jag inte gjorde som de flesta (även jag) brukar göra, nämligen att börja gasa lite och rulla innan den andra bilen kommit helt förbi, för den skar i kurvan och hade nog ungefär 30 cm marginal mot min front. Sedan passerade vi infarten till Skäggetorp Centrum där en bil blinkade höger för att svänga in, men ångrade sig efter att ha påbörjat svängen och girade tillbaks in igen precis framför en bil som väntade på att köra ut. Ren tur att han också väntade (antagligen skulle han svänga vänster och vi hade bilar i möte, annars hade vem som helst börjat köra när korsande bil redan påbörjat avsvängningen).

IMO vs IOI

IMO-träning (Interational Mathematical Olympiad):
Skriv ett program som analyserar problemet
Lista ut något som är avgörande för problemets lösning
Lös uppgiften genom att bevisa det med logik

IOI-träning (Interational Olympiad in Informatics):
Använd logik för att analysera problemet
Lista ut något som är avgörande för problemets lösning
Lös uppgiften genom att skriva ett program som utnyttjar det

Hemma hos caado!

Mi scado kom och hämtade mig med bilen idag. På väg till henne såg hur bilen framför oss gasade mot gult och passerade stopplinjen först när det hade slagit om till rött. Två rödljus fram (efter resecentrum) kom vi ifatt bilen igen.

På Hamngatan körde två bilar i vänsterfilen när det slog om till gult, och bilen bakom bytte fil för att hinna.

Där brokindsleden går ihop från två filer till en efter ett rödljus såg vi sedan en bil göra en kort omkörning. Det såg lite roligt ut när den svängde ut tvärt i vänsterfilen precis vid skyltarna för vänsterfil upphör.

Väl hemma hos cado lagade vi mat, och jag skvätte som vanligt vatten på mig själv så jag fick ta på mig ett förkläde. Sedan fick cado bråttom att skjutsa sin lillasyster till ridningen så hon sade åt mig att ta hand om disken, samtidigt som hon påpekade att jag var hemmafrun i vårt förhållande.

Efter att vi hade borstat tänderna kikade jag av intresse ner i hennes tandborstmugg, i vilken jag till min stora förtjusning fann en hög med smuts. Jag hade ju tidigare, som många vet, själv försökt odla bakterier i en tandborstmugg, tills min far hällde ut hela mitt experiment i vasken:

*splash*
- Det var fäl inget viktigt du hade i den där muggen?

WTF?

pelliscado säger (22:15):
WTF?
pelliscado säger (22:15):
So I'm watching this movie...
elle s'appelle elza pell | säger (22:16):
hahaha ja=?
pelliscado säger (22:16):
och så säger den döva tjejen till protagonisten (40 år) att hon fyller 15 om en månad
elle s'appelle elza pell | säger (22:16):
hahah ja?
elle s'appelle elza pell | säger (22:17):
och lol på att du använder protagonisten HAHA

Poängen var iallafall att när de som gjorde Speed 2 tänkte återknyta till citatet ur första filmen, "relationships that start under intense circumstances [...] never last", så gjorde de det på fel sätt.

Lögn!

En av mina föräldrar (jag säger inte vem) ville mäta blodtrycket på mig.
Jag sade att det inte var lämplig tid för det, och att blodtrycket ska mätas på morgonen direkt när man vaknar.
Den sade då att vi alltid mäter blodtryck på eftermiddagen eftersom vi inte har tid annars.
Jag påpekade att det var extra olämpligt eftersom jag höll i min GBA och spelade Shining Soul, ett actionspel, just då.
Då sade den att den var okej, för den ville jämföra mitt blodtryck när jag spelar och när jag inte spelar.
Det var en uppenbar lögn, vilket jag sade. Jag sade även att jag inte tyckte om när den ljög. (Mina föräldrar ljuger jämt när jag säger emot dem.)
Den sade att så var det inte alls.
Jag sade att den skulle erkänna att det var en lögn.
Den sade då "Damn. You don't. Fuck." och gick.

Och jag har fortfarande inte hört mina föräldrar svära på kinesiska.

Felringning

Detta utspelade sig nyss (ungefär):

Hallå?
Hej jag heter **** och ringer från ComHem. Jag söker Baram.
Ursäkta?
Jag ringer från ComHem och jag söker Baram.
Det finns ingen med detta namn i detta hushåll.
Jaså... Vem är det jag pratar med då?
Det är ******.
HAHAHAHAHAHA. Vad har ni för abonemmang då?
Öh.. till vadå?
Bredband, telefoni, kabel-TV och sånt
Jag tror det är nåt med Tekniska Verken
Aha... Då skriver jag att det är fel kund-info då... Ha en trevlig dag!
Tack detsamma!

Gårdagens lunch 2 (olja)

Vi gör några förenklande antaganden först:

Den enda energi som går in i jorden system är solstrålningen.
Energin i oljan kommer från början från solen (via cyanobakterier o.dyl.)
Verkningsgraden i oljetillverkningen är densamma som för växter.
Den olja vi har pumpat upp nu under de senaste 100 åren har tagit 1 000 000 år att tillverka.

Därmed pumpar vi upp olja 10 000 gånger snabbare än den bildas. Det betyder att om vi ska ersätta oljan vi pumpar upp från 1 kvadratmeter mark måste vi låta 10 000 kvadratmeter stå och ruttna. Skulle vi ersätta oljan vi pumpar upp från 1 kvadratmeter med bioenergi skulle vi behöva plantera på 10 000 kvadratmeter. Med tanke på att den olja vi pumpar upp kommer från mer än 0.01% av jorden kommer vi aldrig att kunna ersätta olja med bioenergi.

Visserligen bevisar ovanstående inte mycket, särskilt eftersom vi vet att solinstrålningen har tillräckligt med energi för att driva jorden, men det vore intressant att fundera på vad vi ska göra den dag energin från solen inte räcker till.

Biobränsle: Energin kommer ursprungligen från solen
Vattenkraft: Bygger på att solenergi för upp vattnet i luften
Vindkraft: Bygger på att solenergi skapar högtryck och lågtryck
Solkraft: Bygger på solenergi
Vågkraft: Bygger på vindar som bygger på solenergi
Tidvattenkraft: Bygger på månen, OK
Kärnkraft: Bygger på annat, OK

Gårdagens lunch 1 (civilkurage)

Vid gårdagens lunch kom jag på detta:

En civilkuragelag är ren idioti. Jag vet inget om den och har inte på en googling lyckats hitta vad KDs förslag handlar om, men jag uttalar mig i frågan ändå:

Redan idag har sveriges domstolar problem med att folk i självförsvar (vill inte bli skadade) åsamkar gärningsmän (som därmed blir offer) för stor skada. Hur kommer det se ut när alla vittnen i självförsvar (vill inte bli straffade) gör samma sak?

Kommer det överhuvudtaget att finnas vittnen till brott? Om man blir vittne till ett brott väljer man mellan:
a) Inte göra något men vittna och bli dömd för bristande civilkurage
b) Inte göra något och hålla käft, så att gärningsmannen går fri
c) Ingripa och riskera sitt liv (och sitt rena brottsregister)

Det blir ännu svårare om man håller i ett dödligt vapen: Då väljer man mellan
a) Ingripa med vapnet och riskera att bli dömd för vållande till annas död
b) Ingripa utan vapnet och riskera att bli åsamkad stor skada
c) Inte ingripa och riskera att bli dömd för bristande civilkurage

zzz

Jag vaknade vid 9.20 av att telefonen ringde. Det var någon som hade ringt fel. På mobilen var det omkring 10 informationsrutor uppe, som talade om för mig i omvänd kronologisk ordning att mina två alarm hade stängts av efter att ha snoozats i en timme var.

För övrigt såg jag en cykel vid kulturskolan (före detta musikskolan) igår som var exakt likadan som min, fast utan korg. Jag ställde min cykel lite längre bort för att ägaren inte skulle blanda ihop cyklarna, fast såhär i efterhand insåg jag att det skulle vara roligare om jag ställde den andra cykeln lite längre bort...

Bergsrondellen

Under den minut som jag passerade bergsrondellen observerade jag följande:

1. Ett medelålders par körde in i rondellen medan jag var på väg över övergångsstället bredvid. Plötsligt, utan att blinka, svängde de av höger mitt framför näsan på mig. Jag befann mig alltså redan på vänsterfilens övergångsställe när de passerade i högerfilen.

2. En silvrig bil kom upp till rondellen i högerfil samtidigt som en annan parallellkörde i vänsterfilen. Föraren i den förstnämnda bilen fuskade och försökte skära rondellen, vilket resulterade i ett tut (båda skulle rakt fram).

I övrigt är alla träd i närheten borthuggna och klumpar av jord har rivits upp på båda sidor.

Adobe Reader

Adobe erbjöd mig att installera nästa uppdatering av Reader. Harmlöst, tänkte jag...

Det började med att reader skulle stängas ner, och jag fick bara välja mellan "Continue [with force]" eller "Cancel". Vanliga program har en "Try Again" så att man kan stänga ner allt man hittar och kolla om man glömt nåt (t.ex. en viktig fil).

Efteråt ville Adobe starta om min dator. Jag valde "Later".

Sedan när jag skrev ett meddelande till mi cado och skulle trycka på enter skickade Adobe upp en till ruta, så nu har jag accepterat något men jag vet inte vad.


För övrigt från TV:

Business....

eller CASHEW?

Telefonabonnemang

Vad det kostar att ringa från min hemtelefon:
Pescados mobil, 30 min: 50 kr
Släkten i Kina, 30 min: 10 kr


PA!

Karl har räknat ut att vi spenderat 100 timmar var förra veckan på PA.

Igår träffades vi vid skolan omkring 12.00 och var kvar där till 06.30 då min mamma kom och hämtade mig. Jag sov en timme hemma och sedan hade vi utställning i fysikhuset. Vi var den enda av de sex grupperna som hade gjort ett projekt i fysik. Vi konkurrerade mot fyra biologiarbeten och en litteraturstudie om mat.

Vi tog självklart tillfället i akt och pikade Hannah&Malin och Julia&Hannes för att deras planscher kostat mer än våra magneter, och påpekade hur mycket bättre våra studier hade blivit om vi hade haft lika mycket pengar till själva studien som de (främst H&M) hade fått för sina presentationer. H&Ms projekt har nog totalt kostat 10 gånger så mycket som vårt, och de pengarna har de inte ens behövt aktivt söka sig till.

När jag kom hem omkring 15.00 gick jag och lade mig och sov till nu.

Vi har kvalat in till nationella utställningen, tillsammans med celldöd (Julia&Hannes) och bananflugorna, så det är väl lika bra att jag vänjer mig vid nätter utan sömn. Dessutom överlappar utställningen dels med fysiktävlingen, dels med parisresan.

Imorgon och i övermorgon är det kemi som gäller, på torsdag programmering, och i helgen blir det utbyte med vargöns ungdomsorkester. Hoppas att jag kan klämma in mi scado lite framöver också.

de Balzac

Som bekant är Honoré de Balzac en känd fransk författare.

Som bekant ersätts H i början av ord med G på ryska (t.ex. Harry -> Garry)

Alltså borde denne franske författare heta Gonorré på ryska!

Men wikipedia påstår att hans namn är Оноре́ де Бальза́к, dvs med varken H eller G. Och jag som hade sån tilltro till internet...

Rekord

Att vara i skolan 7.45 - 2.10 är inte illa!

För övrigt har jag glömt att blogga om det som hände min mamma för några dagar sen (jag satt i baksätet). Hon skulle svänga vänster och väntade på en mötande högersvängande bil. När den hade svängt och hon började köra fick hon tvärnita för att en cyklist plötsligt dök upp bakom bilen. Den hade helt korrekt hållt sig till höger, och var därmed helt osynlig för mötande.

ARGH! Jag har av misstag valt säker borttagning av hårdvara förra gången jag skulle ta ut kamerans minneskort ur kortläsaren. Därmed måste jag slita ut den ur datorn och sätta tillbaks den igen, eller starta om datorn, för att datorn åter ska kännas vid den.

När jag startat om datorn hade dessutom skärmbilden flyttat sig en cm åt vänster och skärmens optimala upplösning (1680 x 1050) försvunnit från listan. Jag var tvungen att frånsäga nVidia allt ansvar för att få lägga till den igen manuellt.

För övrigt har jag använt numpad:en så mycket att jag försökte ställa alarmet på min mobil på 03.00 igår natt.

I AM LORD VOLDEMORT

= TOM MARVOLO RIDDLE

Ego sum Lord Voldemort
= Tom Gus Mervolo Dolder

Je suis Voldemort
= TOM ELVIS JEDUSOR

Jeg er Voldemort
= Romeo G Detlev Jr.

Voldemort den store
= Tom Dredolo Venster

Faux amis

Alkoholiserad person = Alcoolique
Alkoholisk dryck = Boisson alcoolisée


Julkort

Ärligt, vad gör man med gamla julkort? Slänger man dem? Ska man spara dem till nästa jul och skicka julkort tillbaks till alla och sedan slänga dem? Ska man spara dem till nästa och nästnästa jul för att inte två parter ska hamna i en oscillation där de skickar julkort varannat år och känner skuldkänsla för att de fick ett förra året utan att skicka något själv?

Grapefrukt

Ungefär lika säkert som att min mor kokar tre ägg till frukost varje dag, så äter vi grapefrukt minst två kvällar i veckan. En grapefrukt är för mycket för tre personer, så resten packeteras i en påse med plastklämma och läggs i kylen. Senast 24 timmar senare har jag då blivit hungrig och tagit upp den på övervåningen för att äta upp den. Dessa plastklämmor roar jag mig med att sätta ihop två och två, men jag har aldrig reflekterat över att de bara blir fler och fler (jag har aldrig sett mer än två samtidigt), men nu hittade jag hela sju stycken på en yta av 30 cm x 30 cm på mitt skrivbord...

Edit: hittade två till 5 sekunder efter att jag skrivit detta.

Edit: hittade en till.

Seagal!

En gång för länge sedan, ca 5 år, såg jag en film som jag reagerade väldigt starkt på. Anledningen var att Steven Seagals karaktär dog I BÖRJAN AV FILMEN! Det är inte ofta en superkändis blir eliminerad så snabbt!

I vilket fall skulle jag kolla upp vad det var på TV ikväll, och när jag läste beskrivningen till "Beslut utan återvändo", Ett försök att återerövra planet går inte som planerat och militären vet inte om deras män finns ombord eller inte", tänkte jag DIREKT på Seagal-filmen. Jag slog på TV:n, och Seagals nuna visade sig direkt. De håller just på att försöka docka med planet, och sen ska Seagal vara i röret mellan planen när det plötsligt slits sönder och han blåser iväg.

Edit: Saxat från wikipedia: "In 1996, Seagal also had his first supporting role, in the Kurt Russell film Executive Decision, in which Seagal was billed as having a starring role to keep his character's fate secret. "

PA!

För ungefär en kvart sedan kom jag hem från skolan efter att ha jobbat PA med Karl. Det är iallafall inte värre än scado och Armand som gick och lade sig först vid fem i morse!

På kvällen hade jag dessutom jobb, så jag passade på att cykla till McDå och intaga en Chicken Burger och en liten Fanta. På vägen dit ropade en cyklist "sorry" till mig för att han missade att väja. Jobbet gick ganska bra, fast dansarna var trötta och dansade någon fågelsång (inte fågelsången) istället för balett så fort Marlene gick ut ur studion.