Svängar

Observationer från cykeln de 10 senaste dagarna:

U-sväng x2 vid korsningen vid parkeringen vid busshållplats åbylund. Den ena gången blinkade inte föraren för att hon höll en mobil i andra handen, så jag saktade in för henne eftersom jag trodde hon skulle rakt fram och hon blev stående mitt i korsningen eftersom hon visste att hon skulle svänga runt. Den andra gången (annan bil) kom bilen inte runt utan fick stanna tvärs över korsningen och backa.

U-sväng i korsningen Vasavägen - Vallgatan. Det satt några gamlingar i bilen och den saktade in vid korsningen så jag trodde att den skulle svänga höger (och därmed väntade på att jag skulle passera cykelöverfarten), men istället försökte den sig på en misslyckad U-sväng. Mötande bil fick stanna och vänta på att den skulle backa runt.

U-sväng vid infarten till Barhäll. En dam i 40-årsåldern som kom från Skäggetorp på Grenadjärgatan placerade sig höger men istället för att svänga in på infarten ställde hon sig tvärs över och blinkade vänster.

Högersväng vid korsningen Industrigatan - Grenadjärgatan. Killen i den röda bilen tänkte att han hade bättre acceleration än cyklisterna bredvid när det slog om till grönt.

Vänstersväng vid korsningen Hunnebergsgatan - Östgötagatan. Föraren av den svarta stadsjeepen tänkte likadant. Mötande cyklist som kom med hastighet från cykelvägen fick gira.

Vänstersväng vid korsningen Storgatan - S:t Larsgatan. Cyklisten (Jag!) ansåg sig ha bättre acceleration än mötande buss och svängde framför.

Vänstersväng vid korsningen Grenadjärgatan - Tornhagsvägen. När den röda kombin hade kommit halvvägs, dvs stod bredsida mot mötande, så var mopeden redan framme vid övergångsstället framför korsningen.


Hål i strumpa

Igår, när jag väntade på orkestern, tänkte jag att det var så tråkigt att bara stå still medan jag lade ner cykelnyckeln i plånboken, så jag tänkte att jag skulle sticka ut min högra stortå genom hålet i strumpan. Döm om min förvåning när jag tittade ner och inte kunde hitta något hål! Strumpan hade på något sätt magiskt lagat sig själv! Senare kom jag förstås på att jag hade stört mig så mycket på hålet att jag hade bytt ut högerstrumpan mot en annan exakt likadan...

Party!

- Får jag låna bilen i övermorgon kväll?
- Okej, vad ska du göra?
- Party!
...
- Kommer inte Alice i övermorgon?
- Jo?
- Så hon kommer hit och så ska ni på party, vad ska det föreställa?
- Jag förstår inte din fråga, vad menar du?
- När hon kommer hit borde ni plugga!

Bokstavering

Eeeeeem.... Aaaaaaa.... Eeeenn..... G-eeeee..... eeeee....
Precis som TV-reklamen brukade jag låta varje dag i frankrike medan jag skrev orden som jag bokstaverade i luften. Världens bästa metod att komma ihåg nyinlärda ord på!

Ett gott dagsverke

Efter att ha jobbat PA med Karl till 16.20 skyndade jag mig hem för att öva färdigt 50 sidor pianostycken, men jag hann inte färdigt 4-5 st av dem. Sedan bar det av till jobbet och på vägen mötte jag en cyklist som backade i hög hastighet, fast det visade sig att den bara hade satt baklyset (rött) fram. Marlene lyckades precis hoppa över de stycken jag inte kunde så det verkade som att jag kunde allt (mer eller mindre, jag spelade självklart massor fel).

Innan jobbet hade jag stannat till vid posten (eller vad det är) på Kungsgatan för att posta min matte, men jag hade lagt brevet i min rosa mapp, och jag hade tagit ut den rosa mappen för att jag inte behövde skolgrejerna på jobbet. Mamma var inte vid telefonen så jag ringde pappa och förklarade att brevet låg i den rosa mappen på hallgolvet, och om jag inte var tillbaka innan 19.45 skulle de posta brevet på sista minuten-terminalen på Södra Oskarsgatan utan mig. När jag kommit till jobbet fick jag reda på att jag skulle stanna åtminstone till 19.30, så jag skulle inte hinna och SMSade mamma "jag hinner inte hem. posta brevet åt mig".

19.40 kom jag ut och ringde hem, mamma svarade panikartat att hon inte kunde hitta brevet och pappa var på väg hem för att leta. Jag sade att jag troligen skulle hinna cykla hem i tid och satte fart hemåt, men någon minut senare ringde hon igen och sade att pappa hade hittat brevet och var på väg till postterminalen. Jag kom hem strax innan pappa kom tillbaka, och när han kom hem frågade han varför jag var så sen.
"Jag var ju på jobbet!"
"Jaha, men varför var du så sen då?"
"Varför kom DU hem så sent?"
"Men jag var ju upptagen på jobbet."
"Men det var jag också."
"Vad var det för aktiviteter i skolan då?"
...

Externtelefon

Jag fick just ett telefonsamtal från mitt hemnummer. Det var mor som ville ha ett glas varmt vatten för att hon var törstig och frös. Det var av någon underlig anledning kallare i hennes sovrum än på min övervåning.

"Ursäkta usel svenska!"

Så slutade ett brev jag fick :) Fast det var inte särskilt uselt, men jag kanske har vant mig...

Melodifestivalen

Om man känner sig generös ringer man det dyra numret så att 8.50 kr går till radiohjälpen och 1.40 till SVT. Annars går 3.95 kr till SVT, dvs SVT tar nästan tre gånger så mycket av de snåla som av de generösa.

1. BWOs låt var mycket tråkigare än den förra. Kostymerna kompenserade men endast en tredjedel av trion syntes. (till final)

2. Hur ska låten bli populär om det inte går att sjunga till den (förutom det engelska slutet)?! (näst sist)

3. Varför sjunger så många, särskilt hiphopare, på skånska?! (till final)

4. Intressant blandning av opera och vanlig musik. Intressant falsksång och sludder. Jag föredrar Vitas (http://youtube.com/watch?v=_y04aLS4NbM) (andra chansen)

5. Tony Irving? (5e plats)

6. Ingen anmärkning. (andra chansen)

7. Huvudsångaren sjöng sin överstämma med mikrofonen 30 cm under hakan och pianisten kunde trots noterna inte spela hela pianostämman (jag antar att det som hördes var som det skulle vara). (6e plats)

8. Mystisk låt. Egen nisch. (sist)

Kinesisk TV

Över lunchen såg vi på något kinesiskt TV-program där de hade bjudit in en massa par och ställde frågor till dem. Killarna skulle skriva sina svar på en liten whiteboard och sedan skulle tjejerna svara muntligt och så jämförde man svaren. Vid rätt svar stod det "O.K" i rutan, vid fel svar "N.O".

Frågorna löd:
1. "Var träffades ni för första gången?" (tror jag). Alla svarade rätt.
2. "Hur många killar har tjejen haft tidigare?" Ingen kille svarade rätt (förutom den sista, vars tjej hade en militär tll pappa och 3 tidigare pojkvänner, men programvärden hade skrivit på en etta framför killens svar). Det var en tjej som hade sagt "1 eller 3", och killen skrev 2.
3. "Vad är tjejens behåstorlek" Alla förutom en svarade rätt (den sista hade siffran rätt men trodde A istället för B). Måste titta efter på mi scado nästa gång...
4. "Vem skulle killen helst vilja ha sex med?" Jag förstod inte frågan (den var på kinesiska), så jag frågade mina föräldrar vad det betydde, och pappa sa "öh... du är för liten för sånt". Några tjejer hade gissat på sig själva och gissat rätt, andra hade gissat på andra personer :p


Kuvertering

Jag har nu spenderat totalt 10 timmar fördelat över två dagar på att stoppa ner broschyrer och blanketter i kuvert åt musikskolan. För besväret får vi 50 öre per kuvert, och det är 20 000 utskick. Vår orkester stod för 16 av 38 persondagar, så vi får ca 4000 kronor, vilket är ca 80 kr per orkestermedlem. Min lunch båda dagarna kostade totalt 129 kr, så jag har förlorat pengar och arbetstid på kuverteringen. Dock fick jag äta obegränsat med pizza samt kebab och massor pommes frites.

På väg hem från kuverteringen idag blev jag omkörd av fem bilar som körde längs grenadjärgatan (förbud mot infart med motorfordon vid genomfart) med varningsblinkers och tuta igång samt människor och albanska flaggor utstickandes ur fönstrena.

För övrigt diskuterade vi svensk presens particip vid lunchen idag och kom fram till att man ofta lägger på s efter dem men inte huruvida det var rätt eller inte.


Brandmän och cancer

Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/cancer/article1731683.ab) skriver om en amerikansk undersökning som visar att brandmän löper större risk att drabbas av cancer (bl.a. dubbelt så stor i testiklarna). Man har därefter dragit slutsatsen att kläderna kanske är anledningen. Den som har gjort det hade säkert bra belägg, men eftersom det inte står något om det känns förklaringen lite långsökt. Personligen hade jag tippat på den rökfyllda miljön de vistas i...

Edit:

I artikeln rekommenderas brandmännen att ta av sig kläderna så mycket som möjligt på brandplatsen. Det visar sig dock efter lite efterforskningar att amerikanska medier i November 2006 skrivit om en studie som visar att brandmän löper dubbelt så stor risk för prostatacancer, troligen på grund av att de utsätts för farliga kemikalier. Problemet är att de skyddas av kläderna inuti de brinnande husen, men tar av sig kläderna så fort de kommer ut för att det är så varmt. Då kommer de i kontakt med kemikalier som de får med sig ut, och även skadliga partiklar från brandbilar på tomgång. Raka motsatsen alltså. Är det nya rön eller har Aftonbladet/TT klantat sig?

IE kommer ihåg fel saker

Det är jättejobbigt att klistra in saker i blogg.se:s textredigerare, för IE måste fråga en gång för varje sidbesök om man accepterar att den får tillgång till utklippet.

Problemet förvärras av att "Don't allow" är default, men för att komma till "Allow access", som är knappen till vänster, ska man av någon underlig anledning trycka högerpil. Jag trycker istället snabbt vänsterpil + enter, eftersom knappen jag vill åt är till vänster om den markerade, och det som händer då är att det första knapptrycket inte händer, och det andra bekräftar att jag nekar textredigeraren åtkomst.

Sedan kommer IE ihåg det åt mig så om jag försöker Ctrl+V igen kommer ingen dialogruta upp alls, utan förfrågan nekas automatiskt.

Som tur är finns det även en Klistra in-knapp i panelen, som räknas som en annan förfrågan, så om man klickar på den kommer dialogrutan upp igen och man får en chans till att tillåta inklistring. Dock ville jag inte välja något där just denna gång eftersom jag skulle undersöka saken inför detta blogginlägg, så jag kryssade rutan, med följd att IE nekade förfrågan och sparade nekningen för framtida bruk. Jag fick ladda om fönstret.

Till alla flygrädda

Aftonbladet lugnar flygrädda läsare (http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/psykestress/article1728193.ab) bland annat genom att säga att alla plan gås igenom av tekniker varje natt samt att det finns dubbla system för reglering av kabintryck.

Tre veckor tidigare var ett Malmö Aviation-plan minuter ifrån katastrof (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1598782.ab) när piloten glömt aktivera tryckkabinen. Dock larmades piloterna av flygvärdinnorna eftersom hälften av kabinens gasmasker fällts ut.

I artikeln hänvisas även till en flygkrasch i Grekland 2005 (http://en.wikipedia.org/wiki/Helios_Airways_Flight_522) som troligen berodde på att underhållsarbetare natten innan lämnat trycksystemet i manuellt istället för automatiskt läge. Piloterna hade inte uppmärksammat detta och förlorade gradvis medvetandet vid stigningen. Jaktplan som skickats upp noterade att en kabinvärd (som hade tillgång till egen syrgas) var i cockpit och försökte få kontroll över planet, men planet fick soppatorsk och kraschade. Alla ombord dog.´


Bästa erbjudandet

Hetast just nu: KitKat Mini på maxi 332g för 15.90 kr

Dagens skolmat

Dagens skolmat bestod av kycklingslafs med KOKTA ÄGG i. Problemet var att de kokta äggen varken smakade ägg eller kycklingslafs. De flesta tyckte att äggen var konstiga, men i papperskorgen var det ändå mest bulgur.

Dagens mat

07.30: 4 bröd, 1 glas juice
11.30: 1 stor potatis, 6 köttbullar, 2 glas citrondricka/kolsyrat vatten
18.00: 1 glas juice, 1 ägg
19.30: 1 skål ris, 6 bitar fisk, nöt, vitlöksstänger, sparris, 1 glas mjölk
20.30: 1 banan, 2 blodapelsiner

För övrigt blev jag och Karl nästan påkörda av en buss som körde mot rött i Tornby. Och så berättade vår kineslärare att grisar brukar lägga sig på sitt eget bajs för att det är varmt och skönt.

Purjolök

Jag var och shoppade på ICA MAXI med min mor idag, och hon sade åt mig att hämta purjolök och ingefära. Purjolöken var ganska lätt att hitta, ingefära desto svårare. Så jag stod där och snurrade på purjolöken medan jag funderade på var ingefäran kunde finnas...