Grunk

Som några av er vet jobbar jag just nu som grunk-handledare.

I grunken har studenterna kontakt med tre universitetsanställda:
Föreläsaren, på FÖreläsningspassen (8 x 2h)
Lektionsledaren, på LEktionspassen (17 x 2h)
Handledaren, på HAndledningspassen (14 x 2h)

Lektionsledaren och handledaren har ungefär samma uppgift, nämligen att svara på studenternas frågor när de sitter och räknar uppgifter under LE- och HA-passen. Den skillnad som finns är att lektionsledaren rättar duggor medan handledaren rättar inlämningsuppgifter.

På inlämningsuppgifterna kan man få betygen godkänd (G), komplettering (K), och underkänd (U). Jag har just rättat färdigt den första omgången, som består av tre uppgifter. Lyckligtvis blev det så att alla som behövde komplettering på första och tredje uppgiften fick godkänt på den andra. Fast skadan hade inte varit så stor annars heller, eftersom jag bara ska skriva ut G:na på försättsbladen.

Sagan om ringen

Denna helg (fredag, lördag, söndag) visade TV3 de tre Sagan-om-ringen-filmerna.

Tro det eller ej, men jag har faktiskt läst de tre böckerna samt prologen om Bilbo, fast det var så länge sedan så jag har hunnit glömma allt. Lyckligtvis kan man fräscha upp minnet på Wikipedia. Där finns även information som inte finns i böckerna samt utförliga beskrivningar av hur filmen skiljer sig från böckerna.

Wikipedia förklarar bland annat att i princip vilka två som helst utav fem torn skulle kunna tolkas som "de två tornen". Däremot ges inget (engelskt) svar på vem som är konungen i "konungens återkomst", eller för den delen vem/vad som är "ringarnas herre".

Svenska Wikipedia (som jag endast använder för svenskrelaterad information) berättar att den ursprungliga översättningen av böckerna till svenska fått utstå kritik bland annat för att den skiljer sig för mycket från originalet och innehåller många fel (fast det enda jag märkte när jag läste var "han hade hejdat döden", i tredje boken).

För några år sedan gjordes en nyöversättning, så det heter inte längre "Sagan om ringen"/"Härskarringen" - "Sagan om ringen", "Sagan om de två tornen", "Sagan om konungens återkomst" utan "Ringarnas herre" - "Ringens brödraskap", "De två tornen" och "Konungens återkomst", vilket är närmare originalet. Därmed är det bara en tidsfråga innan det endemiska "Sagan om"-prefixet går i graven, medan "Det våras för", "Tjejen som" och "Ett päron till" lever vidare.

Det som egentligen inspirerade mig till att skriva detta blogginlägg var att jag kände igen Elrond. Han har alltid sett lite bekant ut, men först denna gång, när han skrynklade ihop ansiktet mot hoberna som dök upp vid hans rådslag, insåg jag att Elrond är agent Smith.

För övrigt tycker jag att filmerna är bra, men det är endast för att jag gillar stridsscenerna. Frodo, Sam och Gollum är bara tråkiga.

Ytterligare kuriosa: Peter Jackson, regissör för de tre Sagan-om-ringen-filmerna, är inte samma person som Percy Jackson, huvudperson i en viss HP-ripoff-film/bok.

Karta

För en vecka sedan hade jag lite dödtid på parkeringen nedanför Åhléns så jag gick och kikade lite på turistinformationsbyrån som ligger i Sanktlarsparken. Utanför fanns det en apparat som dispenserade Linköpingskartor så jag tryckte på knappen och fick en karta.

Denna karta var det bästa jag någonsin sett. Den mäter ungefär 55cm x 85cm, och täcker hela Linköping från Malmslätt (bortsett från några hundra meter) i nordväst till Hjulsbro i sydost. Det som gör denna karta så bra är att den har alla gång-, cykel-, och småvägar utritade. Med denna karta kan jag alltså hitta bland radhus, träd, kolonilotter och gravstenar, men också på övningskörningsfältet utanför Lambohov och på flygplatsens/Saabs taxibanor.

Kartans enda nackdel var att den bara hade två veck, så i hopvikt tillstånd mätte den fortfarande ca 55cm x 30cm.

Så idag var jag på flygplatsen, och fick syn på en gratiskarta i tidningsstället. Det var exakt samma karta, fast vikt till nätta 15cm x 18cm. It made my day.

(För övrigt är kartan producerad och utgiven av Kartguiden. Det är Linköpings officiella turistkarta 2010/2011, så jag gissar att Linköpings Kommun står för finansieringen.)

Addendum: Den hopvikta kartan finns även på medborgarkontoret i stadsbiblioteket.

Vägarbete

Idag när jag cyklade till uni såg jag att det var stopp på Industrigatan i södergående riktning, antagligen på grund av asfaltsläggning. Trafiken gick dock igång igen efter några minuter, men det var antagligen fortsatta problem med att komma fram under dagen.

Senare upptäckte jag att det var vägarbete på Nygårdsvägen vid hållplats Skäggetorpsgatan så stor del av vägen var avstängd att två bilar inte kunde mötas. Därmed blev det svårt att ta sig mellan Barhäll och Ryd utan krångel.

Det tredje vägarbetet som var i vägen för mig idag var på Kallerstadsleden i höjd med bussdepån. Det var arbeten på båda sidor av vägen och vägbana var avsmalnad så att det nätt och jämnt gick att mötas med två personbilar.

Två andra vägar som håller på att arbetas (varav jag såg den ena idag och den andra igår) är Rydsvägen och Brokindsleden, som båda har fått (delar av) vägbanan uppsliten i väntan på nytt asfaltslager.

Är det alltid så mycket arbeten i augusti?

Säråkning

Nyligen åkte min familj till Kina och besökte släkten, men vi tog tre olika flyg dit och tre olika flyg tillbaka: Jag flög via Peking för att möta upp Matilda som pluggat där i tre veckor, medan mina föräldrar flög via Shanghai för att bland annat gå på världsutställningen, fast pappa hade några konferenser så han åkte tidigare och har inte återvänt hem än.

Senare kanske jag kommer blogga mer om denna resa, vi får se.