Wortwitz

Jag tycker att det är roligt att de två tyska fraserna
"Ich weiss nicht" och "Ich habe kein' Anung"
betyder ungefär samma sak, medan de liknande fraserna
"Ich scheiss' nicht" och "Ich habe kein' Anus"
också har ungefär samma, fast helt annorlunda, betydelse.

Reaktionen från mina tysktalande kompisar är blandad.

Reverse engineering

Som ni kanske har hört på nyheterna kommer en satellit deorbitera inom en snar framtid, och även om det mesta kommer brinna upp i atmosfären riskerar 26 stora delar att träffa marken.

Enligt artikeln är risken att någon människa träffas av skroten 1/3200. Varifrån fick de denna siffra?

Jag noterade att
(den angivna sannolikheten) / (jordens befolkning) * (jordens yta) = 23 m^2
så en möjlig härledning av en sannolikhet i rätt bollpark är:

"Vi säger varje del träffar en 1 m^2 stor yta på jorden, och att en människa blir träffad om den befinner sig på denna yta. Då är sannolikheten att en enskild människa blir träffad 26 * 1 m^2 / (jordens yta), och i genomsnitt dör 26 * 1 m^2 / (jordens yta) * (jordens befolkning)."

Detta ger en sannolikhet på ca 1/2800. Dock har vi bara en värdesiffra, så svaret är 1/3000. Jag undrar hur statistikerna har räknat för att kunna ange sitt svar med två värdesiffror.

iPad 3

Igår provade jag att ta föreläsningsanteckningar i LaTeX på en Ipad med bluetooth-tangentbord. (Det är nästintill omöjligt att anteckna med touchscreen-tangentbordet eftersom man måste byta läge för att komma åt siffror och symboler.) Jag laddade ned en monospace-textredigerare gratis från app store, men jag brydde mig inte om att skaffa en LaTeX-kompilator.

Det gick inte mycket långsammare att live-TeX:a jämfört med att skriva för hand, men jag behövde avsätta mer hjärnkapacitet till antecknandet och fokuserade därmed mindre på föreläsningen. Det var inget problem på grunken, men jag kommer nog fortsätta att anteckna för hand på föreläsningarna i Cambridge, där tempot är högre och materialet inte är känt för mig sedan tidigare.

Med ett tangentbord som inte sitter ihop med skärmen kan man vara lite mer kreativ med placeringen. Jag kom fram till att den bekvämaste positionen är att ha tangentbordet i knät, och det stör också mindre eftersom ljudet inte fortplantas ut i och förstärks av bordet utan istället dämpas av det. Enda nackdelen är att det ser väldigt suspekt ut att sitta och stirra på en ipad med händerna under bordet.

För övrigt drog Ipaden ungefär 7% batteri per timme under försöket.

Attityd

Nyligen blev en motorcyklist ihjälkörd av en polispatrull, när polispatrullen plötsligt svängde vänster över en landsväg för att förfölja en misstänkt bil utan att se sig för ordentligt efter mötande trafik. Efteråt uttalade brodern sig som följer: "– I dagsläget vill jag inte fundera över vems fel det var. Sorgen måste få landa först och vi får i alla fall inte Jocke tillbaka [...] Det känns tungt att veta att brorsan är borta men jag vill inte klandra någon i dagsläget"

Det är en välkommen brytning mot det man brukar höra när poliser är inblandade i dödsfall, exempelvis den gången en motorcyklist körde ihjäl sig själv i 200 km/h mot en vägbom efter ha blivit förföljd av polisen i 45 minuter, och den överlevande flickvännen ansåg att det främst var polisens fel för att de inte avbröt biljakten tidigare: "– Polisen har tagit min pojkväns liv och det går inte att ersätta".

iPad 2

Till Ipad 2 kan man köpa en "Smart Cover", som är ett magnetiskt lock som skyddar skärmen när man inte använder den. Till skillnad från vanliga fodral täcker skyddet inte baksidan, och därför måste man vänja sig vid att något kontraintuitivt vända framsidan neråt för att uppnå maximal skyddseffekt när man lägger ifrån sig Ipaden.

Något annat jag upptäckte efter en tids användning var att det ofta bildades tre lodräta ränder av fingerfett på skärmen. Till en början trodde jag att det berodde på att jag scrollat vertikalt med fettiga fingrar, men snart insåg jag att de tre ränderna satt precis i vecken på locket, där locket inte kommer i kontakt med skärmen. Insidan på locket är alltså gjord av ett material som avlägsnar fingeravtryck. Smart!

Auto-Tune the News

Idag råkade jag höra en bit av 9/11-ceremonin på kinesisk TV, samtidigt som vi lagade mat. Musiken (kör följt av säckpipor) lät dock lite konstigt - lite då och då hoppade den upp eller ner ett halvt tonsteg. Till en början trodde jag att det var meningen (jfr schlagerhöjning), men när jag senare hörde klockringningen som markerade tidpunkten för den första kraschen förstod jag vad som pågick: Kineserna auto-tunade nyhetssändningen!

(Auto-tune används för att dölja falsksång genom att förskjuta alla toner till närmaste rena ton. Rebecca Black fick kritik bland annat för detta. Man kan också använda det bara som specialeffekt, vilket bland annat Cher gjorde i Believe. Slutligen används samma teknik även för att tonsätta talad text, som i Auto-Tune the News och Symphony of Science.)