Timeline

Notera att jag använder presens i detta inlägg, och håller mig till det. (Jag är stark tempusbytesmotståndare.)

00:10. Den sista gästen lämnar mitt rum (W7) efter att jag vunnit en omgång apa genom att gissa på att en dam finns bland fem nedvända kort på bordet. Jag tar av mig finkläderna och sätter mig vid datorn.

00:32?. Jag hör en smäll och glaskross. Jag tittar ut genom fönstret och ser en man i orange långärmad tröja stå och banka på vår ytterdörr (den som vetter mot trädgården). Jag letar febrilt efter mina byxor och mobilen, men inser efter en snabb googling att numret till p(orter's )lodge inte hjälper om jag inte kan prefixet för Cambridge.

00:33. Jag MSN:ar AndyMc och ber honom springa till plodge och hämta en porter. Han är i pyjamas så han skickar Bobak och Sam. Jag tittar ut genom fönstret igen, och den misstänkte är inte kvar, men jag vet att han inte kan fly någonstans. Den enda vägen ut som inte går via plodge är grinden mot Fellows' Garden, men den är långt bort och kan bara öppnas med kort.

00:35. Jag hör röster, tittar ut och ser en ficklampa i fjärran. Det är portern och Bobak och Sam. Jag öppnar fönstret och ger dem en kort sammanfattning (leta efter en man med orange tröja). När jag slutat prata hör jag någon röra sig på grusvägen vid sidan av gräsmattan. Jag påpekar det för de tre, som får syn på mannen och går efter.

00:37. Jag skriver till AndyMc att vi fått syn på honom och tackar honom för hjälpen. Jag tar min jacka och lämnar rummet för att hjälpa till. Mycket riktigt har mannen slagit in en ruta i dörren. De fyra har samlats vid grinden där grusvägen mynnar i gatan utanför. Mannen är lugn och sansad och portern kallar på hjälp i sin walkie-talkie.

Efter bara några minuter går vi ut på framsidan för att möta upp polisen. En omärkt bil med två mörkt klädda personer kommer farande. Bobak frågar "Police?" och får till svar "Yes". De två poliserna drar av sig de mörka jackorna och under har de britternas standardpolisreflexväst. (Det visar sig senare att de varit på undercover-uppdrag i närheten och det är därför de kunnat komma så fort.) Vi leder de två poliskvinnorna genom W till brottslingen, och återvänder till vägen för att invänta mer förstärkning.

Efter en längre väntan kommer Sam (som stannade med poliserna) gående och skickar mig till plodge för att bli förhörd. Jag går dit och väntar, och under tiden dyker en tjej upp och lämnar tillbaks nycklar till en sal de använt för en polackfest. Portern upplyser henne om att den man vi gripit (är detta rätt term? :p) hade polskt ID och antagligen kom från festen och krossade fönstret i ett försök att ta sig ut från området.

En stund senare dyker fyra manliga poliser upp i en polisbuss, och den misstänkte förs ut till denna i handfängsel. Denna gången gör han mer motstånd, och efter att de stängt in honom i bussen hör vi en rad smällar som indikerar att han är missnöjd med situationen. Två av de manliga poliserna åker med den misstänkta, medan jag och Sam tar med övriga poliser för att dokumentera skadorna på dörren.

01:08. Sam och Bobak får gå hem, de två kvinnliga poliserna försvinner (antagligen tillbaks till sin spaning), och jag går med på att bli förhörd av de kvarvarande två polismännen. Jag meddelar Pescado, som jag lämnade mitt i ett videosamtal, via SMS att allt är väl.

En av poliserna intervjuar mig och skriver ner ett vittnesmål, i första person. I det berättar jag utförligt om hur mitt hus ser ut (1/2 sida), följt av vad som har hänt (1 sida).

Polismannen är noga med att ta detaljer om hur jag identifierade den misstänkta: Vilka signalement såg jag från fönstret? Fanns det buskar eller träd i vägen för min sikt? Såg jag att det var en man från början, eller baserar jag det på personen vi tog fast efteråt? Jag säger att det enda jag såg i fönstret var att han hade en orange långärmad tröja, och att jag fick en känsla av att det var en man men inte kan säga specifikt varför.

När allt är klart får jag läsa igenom för att se att allt stämmer. Jag måste skriva under flera gånger: en gång på början av första sidan, en gång längst ner på varje sida, och en gång där mitt vittnesmål slutar. På två ställen där han utfört korrigeringar (allt är skrivet med bläckpenna) ska jag skriva mina initialer. (Detta fungerar för övrigt även på checkar: Om man skriver fel är det bara att stryka över och skriva sina initialer brevid för att bekräfta det.)

Polismannen fyller även i mina personupgifter i ett formulär. Han ringar in "Male" utan att fråga och jag bekräftar med ett "yep". För etnicitet tar han fram ett block han har på bröstet och visar en lista som jag får välja ifrån. Av erfarenhet vet jag att jag inte ska titta i "Asian"-kategorin, utan fortästta söka med blicken tills jag kommer till "Chinese". För nästa punkt, "religious beliefs", formulerar han frågan på ett sådant sätt att det känns som att det enda rätta svaret är "No".

Jag går med på att vittna i domstol om det skulle behövas, och jag godkänner också att mitt vittnesmål får användas för eventuellt skadeståndsanspråk (portern uppskattar att rutan kommer kosta £50 att ersätta). Jag väljer att vänta med att bestämma mig för ifall jag vill bli peppad av ett vittnesstöd innan den eventuella rättegången.

Polisen, jag och portern utbyter tack och går skilda vägar.

01:50. Jag är tillbaks på mitt rum. Min screwedness har krupit över 110%.

Addenda:
10:10. Någon skruvar fast en kartongskiva för det krossade fönstret.

10:44. En porter är här med någon som borstar på dörren efter fingeravtryck.

Kyla 3

Den senaste tiden har det varit så kallt att jag till slut tog fram vantarna och långkalsongerna igår, och i morse låg det snö på marken så jag tog även fram kängorna. Därmed är vintermunderingen komplett.

Nästa vecka är sista veckan på terminen. Föreläsningarna slutar på onsdagen (fast en kurs har en extralektion på torsdag på grund av tidigare inställning), men mina supervisions sträcker sig ända till fredagen. (Jag har 35 uppgifter kvar att göra, varav 16 på allvar.) På lördag flyger jag hem.

Ikväll blir det Christmas Formal, och det kommer vara det enda tillfället jag använder mina finkläder och min sångröst (snarare skrålröst) denna termin.

Win!

Idag, under sista matchen för terminen, lyckades vi i badmintonlaget (Trinity V) vinna 5 utav 9 games och därmed ta hem vår första match någonsin (dvs sedan början av förra året). Alla våra tre par lyckades besegra motsvarande motståndare (med 2 poängs marginal i samtliga tre fall), och jag och Grillern i förstaparet lyckades också slå deras andra- och tredjepar.

Detta är för övrigt fyra dagar innan årsdagen för vår första vunna game. Faktum är att vi denna termin har dominerat förra årets resultat: Vi har gått från att vinna max 3 games per match till att vinna minst 3 games per match. Dock fick vi lite hjälp av att två av lagen bara dök upp med två par, så att vi fick 3 gratisvinster (de matcherna förlorade vi 3-6 respektive 4-5).

Käx

De vanligaste trigonometriska funktionerna är som bekant sin(x), cos(x) och tan(x) = sin(x)/cos(x), som på formel-engelska (dvs det språk engelsktalande utläser formler i) uttalas [sajn], [kåss] och [tään]. Jag brukar begränsa mig till att endast använda dessa, medan britter tycker om att även använda sec(x) = 1/cos(x), csc(x) = cosec(x) = 1/sin(x) och cot(x) = 1/tan(x), som uttalas [säck], [kowsäck] och [kott].

Dessa sex funktioner har också hyperboliska motsvarigheter som formas genom att man lägger på ett "h" i slutet: sinh(x), cosh(x), tanh(x), sech(x), csch(x) = cosech(x), coth(x). Dessa uttalas av vettiga matematiker mer eller mindre som de stavas (dvs med någon sorts h-liknande ljud i slutet): [sajntch], [kåsh], [tääntch], [setch], [kowsetch], [kothh]. Vissa försöker att uttala h:et i början, vilket är acceptabelt för [shajn], [shäck] och [kowschäck], mindre lyckat för [thään], och absurt för [tchått] och [tchåss].

Det roliga med den senare uttalsformen är att sech^2 (vilket är derivatan av tanh) uttalas [shäck-skwärd], vilket får mig att associera till det kontroversiella (men regelrätta) uttalet av "kex" som [shäcks]. (Detta hände under Fluid Dynamics i morse).

Något annat som hände under FD, fast för några veckor sedan, var att vi hade två exempel som hade underrubrik "Confinement of Vorticity 1 - Wall with Suction" och "Confinement of Vorticity 2 - Stagnation Point". Med lite fantasi ser detta ut som filmtitlar, så nästa exempel, "Burger's vortex", borde förstås egentligen ha hetat "Confinement of Vorticity 3 - Return of the Burger's Vortex".

Week 6

Igår slutade week 6, och nu är det bara en fjärdedel kvar av terminen. Jag har hitills gjort 168 uppgifter, och jag har 79 kvar att göra. Detta ger mig en screwedness på 60%, men bara 36% om man bara räknar med dem jag absolut måste göra, och jag begränsar mig till endast dem som ska lämnas in denna termin blir det 20%.

Just nu tycker jag att de mest intressanta, eller rättare sagt minst ointressanta, kurserna är Cosmology (för att vi håller på med häftiga saker såsom stjärnor och svarta hål) och Fluid Dynamics (för att vi gör ganska realistiska problem). I General Relativity har vi just spenderat en hel föreläsning på beräkningar för att härleda Schwarzschildmetriken, och föreläsaren sade att man bör vara beredd att göra massor sånt om man vill fortsätta i ämnet. Electrodynamics rullar på sakta men säkert, medan Principles of Quantum Mechanics rullar på sakta och osäkert.

Idag var det återigen Fluids-labb, och vi studerade bland annat plug hole vortices (virvlar som uppstår när man exempelvis tömmer ett badkar). Det var bara jag och AndyMc där, så nästa gång kommer vi behöva gå på tisdags- eller onsdagsgruppen istället. En av grejerna vi gjorde var att tävla i att tömma en flaska så fort som möjligt. Lösningen är förstås att skaka flaskan i cirklar för att skapa en virvel, vilket jag tror jag lärde mig i ettan genom att vi ibland fick leka med två läskeflaskor som satt ihop i en dubbelskruvkork specialdesignad just för detta syfte. Däremot hade AndyMc ingen aning om det, och Ian visste inte heller när jag frågade honom senare. De trodde båda att det bästa var att försöka luta flaskan så att luften kunde komma in och vattnet ut.

Därmed genomför jag nu en läsarundersökning: Vilka här har någonsin med flit skapat en virvel i en tömmande flaska? Har någon gjort det utan att inse att vattnet kommer ut snabbare?

För övrigt var jag i tisdags för första gången i mitt rum någon gång mellan 9 och 13 på en icke-söndag. Föreläsningen 11-12 var inställd (och ersattes med den jag missade i lördags) och nästa föreläsning går jag egentligen inte på, så jag gick hem i två timmar. I dag gjorde jag samma sak.

Fail

Idag missade jag min första föreläsning. Den var extrainsatt eftersom föreläsaren är bortrest nästa vecka, men de senaste dagarna har jag varit inställd på att jag har två håltimmar som vanligt, och därmed satt jag uppe i cafeterian på CMS och pluggade istället för i nere i föreläsningssalen och blev föreläst.

Det extra failiga är att jag till och med såg föreläsaren gå förbi innan föreläsningen och funderade på vad han kunde tänkas ha för föreläsning på lördagsmorgnar. Inte ens när AndyMc (som vanligtvis inte har föreläsningar på lördagar) tittade in innan nästa föreläsning (den som jag går på utan att gå på) och gav mig sina föreläsningsanteckningar i handen förstod jag vad som hade hänt...

För övrigt hade de något matteevenemang för barn (< 10 år) i cafeterian och det såg riktigt roligt ut. Vid en av de många stationerna hade de en leksak som jag saknat sedan jag gick ut tvåan: En byggsats bestående av trianglar och kvadrater i plast som man kan sätta ihop till stora polyedrar.

Kyla 2

För tre veckor sedan skrev jag om att jag tog fram vinterjackan. Strax efteråt slutade jag använda den igen eftersom det blev för varmt, och detta varade fram tills för några dagar sedan. Nu är det så kallt om morgnarna att jag till och med har tagit fram mössan. Återigen är vädret i Sverige (denna gången snökaos enligt Aftonbladet) en tröst.

Savetrees

Jag skriver sammanfattningar av mina föreläsningsanteckningar i LaTeX, och ibland blir det krångel med att man behöver göra symboler som inte är standard. Då brukar jag googla för att se hur andra har löst problemet, men det gäller att vara försiktig - exempelvis inom kvantmekaniken finns det en symbol som heter "bra" och då är det viktigt att även inkludera dess kompis "ket" i sökningen.

Jag ser till att skriva så kompakta anteckningar som möjligt, eftersom jag tycker att lättläslighet är mindre viktigt än att inte behöva bläddra igenom en massa sidor (fysiska eller elektroniska) för att hitta det jag söker. Savetrees är ett LaTeX-paket som sparar pappersyta genom att bland annat minska marginaler och mellanrum, så det passar mig perfekt även om syftet inte är detsamma som mitt.

Något annat som sparar papper är att återanvända gamla papper. Jag hade med mig en bunt i början av terminen för att använda som kladdpapper, och den tog slut för ungefär en vecka sedan. Den naturliga frågan är då förstås vilket som är bäst för naturen: Att ta med sig en bunt papper ombord på flyget, eller att köpa nytt papper här?

Om det är så att tillverkningen av ett papper skadar naturen mer än att flyga hit det så kan man fråga sig hur mycket större skadan är, så att man får ett hum om hur mycket användbar yta det ska finnas kvar på ett använt papper för att man ska ta med sig det på flyget hellre än at köpa nytt när man kommer fram.

Starcraft

Med anledning av något som hände idag frågade jag runt bland mina vänner och kom fram till att ingen av dem någonsin har spelat Starcraft...

Det som hände var att vi hade General Relativity och manipulerade Riemanns krökningstensor Rabcd. In en av beräkningarna dök Rφφφφ upp och när föreläsaren sade det associerade jag genast till en Terran Dropship.

Inom Electrodynamics håller vi på med vågekvationen, och föreläsaren är jättetydlig med att vi integrerar "over all of spacetime". Det är det perfekta upplägget för att avbryta honom och säga "Imma let you finish, but Lebesgue had one of the best integrals of all spacetime, one of the best integrals OF ALL SPACETIME".

Careers Fair

För några dagar sedan gick jag på en "Careers For Mathematicians Event" för att se vad för "riktiga" jobb man kan få som matematiker. Det var en besvikelse eftersom de flesta utställare var banker, konsultfirmor och tråkiga mjukvaruföretag. Det enda som verkade intressant var GCHQ, Storbritanniens motsvarighet till FRA, eftersom de håller på med datasäkerhet och kryptografi, men tyvärr måste man vara brittisk medborgare för att jobba där. (För övrigt lockar de studenter genom att skryta om sin högteknologiska signalspaningsutrustning. Det hade nog inte funkat i Sverige...)

Lite kuriosa är att den brittiska agenten som hittades mördad i en väska i sin lägenhet var ett mattegeni men hoppade av Cambridge för att börja jobba på GCHQ (men han blev inte mördad förrän han förflyttats till MI6).

Halfway

Här är ett skämt översatt från engelska:
- Vad får man om man korsar Atlanten med Titanic?
- Man får halvvägs!

Nu har fyra av åtta föreläsningsveckor gått, fyra av kurserna går fortfarande olidligt långsamt. Jag har gjort 14 av 30 inluppar, så jag ligger bra till på screwedfronten. Applied är mer beräkning och mindre eftertanke än pure, så jag försöker hålla hjärnan i trim genom att hålla mig uppdaterad på vad mina pure-vänner gör.

För övrigt har jag i vetenskapens namn kastat chokladaskar och plasttallrikar i luften idag, för att observera att chokladasken kan rotera stabilt i två riktningar men inte den tredje samt att plasttallriken wobblar dubbelt så snabbt som den snurrar.

Kiralitet och streckordning

Igår spelade jag en badmintonmatch mot en vänsterhänt kille utan att märka att han var vänsterhänt. Det innebar att jag begick flera taktiska misstag, såsom att springa framåt när han slog forehand.

Idag var den vikarierande föreläsaren vänsterhänt (vilket vad jag minns ingen av de föregående 33 jag har haft har varit), och jag märkte det direkt. Antagligen berodde det på att han skrev sina f och l baklänges (dvs nerifrån och upp).

On a related note märkte jag för några dagar sedan att jag knappt kan rita lodräta streck nerifrån och upp i skrift - de blir sneda åt höger om jag inte anstränger mig hårt. Det var i samband med att vi började med spinn i kvantmekaniken - jag försökte instinktivt rita det lodräta skaftet på uppåt-pilen nerifrån och upp, men efter några sneda försök har jag nu bestämt mig för att rita det uppifrån och ner.

Antagligen har jag kinesiskan att skylla för att jag inte har lärt mig rita streck nerifrån och upp. Där finns det nämligen strikta regler för hur man skriver tecknen - både vilken ordning och vilken riktning strecken har. Det vanligaste är att penndragen går uppifrån och ned samt från vänster till höger. När jag testade denna teori genom att försöka rita vågräta streck från höger till vänster insåg jag dock en annan viktig faktor som jag hade förbisett: Även strecken i de "vana" riktningarna blir lite sneda, men jag är så van vid det att jag tror att de är raka.

En annan sak jag kom att fundera på när jag såg en föreläsare skriva på tavlan (för några veckor sedan) var hur man skriver grekiska bokstäver. Jag hittade en beskrivning på http://www.ibiblio.org/koine/greek/lessons/alphabet.html#howToWrite, och enligt den skrev jag my och ro fel - på dem ska man börja längst nerifrån. De andra två kluriga bokstäverna - sigma och delta - gjorde jag dock rätt på.

Jag bestämde mig för att ändra mitt skrivsätt, och det gick ganska lätt med myna, men jag behöver lite träning för att få rhona riktigt snygga. Denna förändring var lite krångligare än när jag för några år sedan gick över från att dra streck över ä och ö till att göra prickar - det var lätt som en plätt.

För övrigt stör jag mig just nu på en inlupp som använder de två olika skrivsätten för lilla fi (Ja, google charts kan göra LaTeX) som två olika variabler. Hur hade de tänkt sig att man skulle kunna skilja på två saker som uttalas likadant när man tänker? Det vore som att använda de två olika skrivsätten för lilla a som olika variabler. Jag har svårt nog att skilja på a/alfa...

Nästan lika dåligt är att använda de grekiska bokstäver som ser exakt likadana ut som vanliga bokstäver, exempelvis såhär. Lilla omega/w och lilla ny/v är gränsfall - det förstnämnda har jag stora problem med.

Slutligen vill jag nämna att Ebersteinska gymnasiet i Norrköping i sin logga använder något som är väldigt likt stora sigma som E, så att det blir "Sbersteinska".