Käx

De vanligaste trigonometriska funktionerna är som bekant sin(x), cos(x) och tan(x) = sin(x)/cos(x), som på formel-engelska (dvs det språk engelsktalande utläser formler i) uttalas [sajn], [kåss] och [tään]. Jag brukar begränsa mig till att endast använda dessa, medan britter tycker om att även använda sec(x) = 1/cos(x), csc(x) = cosec(x) = 1/sin(x) och cot(x) = 1/tan(x), som uttalas [säck], [kowsäck] och [kott].

Dessa sex funktioner har också hyperboliska motsvarigheter som formas genom att man lägger på ett "h" i slutet: sinh(x), cosh(x), tanh(x), sech(x), csch(x) = cosech(x), coth(x). Dessa uttalas av vettiga matematiker mer eller mindre som de stavas (dvs med någon sorts h-liknande ljud i slutet): [sajntch], [kåsh], [tääntch], [setch], [kowsetch], [kothh]. Vissa försöker att uttala h:et i början, vilket är acceptabelt för [shajn], [shäck] och [kowschäck], mindre lyckat för [thään], och absurt för [tchått] och [tchåss].

Det roliga med den senare uttalsformen är att sech^2 (vilket är derivatan av tanh) uttalas [shäck-skwärd], vilket får mig att associera till det kontroversiella (men regelrätta) uttalet av "kex" som [shäcks]. (Detta hände under Fluid Dynamics i morse).

Något annat som hände under FD, fast för några veckor sedan, var att vi hade två exempel som hade underrubrik "Confinement of Vorticity 1 - Wall with Suction" och "Confinement of Vorticity 2 - Stagnation Point". Med lite fantasi ser detta ut som filmtitlar, så nästa exempel, "Burger's vortex", borde förstås egentligen ha hetat "Confinement of Vorticity 3 - Return of the Burger's Vortex".

Kommentarer
Kalle (2010-11-23 @ 00:21:27):

Är det en uppföljare till supersize me?Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: