Spambot

Någon gång i månaden har jag en MSN-konversation liknande denna:

reynalda: hi
pelli: hi, are you human?
reynalda: hi how are you today?
pelli: fuck you.
reynalda: my name is  paris I'm doing great today I'm 21 yrs old how old are you?

Hittills har ingen spambot lyckats knäcka mitt test (dvs svara "yes" eller eventuellt "yes, asshole"). Den dag de lyckas med det får jag hala fram http://vkcouplestesting.com (cf. http://xkcd.com/632/).

Talande piano

Nyteknik skrev igår om ett talande piano. Någon har kopplat en dator till en apparat som kan spela på en flygel och därmed lyckats spela upp en text genom att klinka på tangenterna. Egentligen bör det inte vara så svårt att använda ett piano som högtalare: det är ju "bara" att klippa upp ljudet i små tidsintervall, analysera vilka frekvenser som finns, och bygga ihop dem från de olika ljuden (med varierande ton och anslag) man har tillgängliga.

Resultatet i detta fall är dock inte så övertygande: http://www.youtube.com/watch?v=muCPjK4nGY4
Med textremsa går det att förstå vad flygeln säger, men det är nog mest små negrer i sanden-effekt.

Jag skulle tro att problemet främst är att upplösningen är för dålig, dvs tidsintervallen är för långa.

Bonusar funkar inte

Jag snubblade just över en TED talk där Dan Pink förklarar att ekonomiska incitament inte fungerar. Eller rättare sagt, de fungerar utmärkt på simpla uppgifter - ju högre bonusar desto bättre prestation - men så fort hjärnan behöver kopplas in medför högre bonusar bara sämre prestation (09:40-10:40). Anledningen är att bonusen gör en fokuserad på uppgiften men blockerar det kreativa tänkandet (06:30-07:10). Denna effekt har tydligen bekräftats om och om igen i vetenskapliga experiment under närmare 40 år.

Det låter i och för sig ganska självklart om man tolkar det såhär: För enkla (och därmed tråkiga) uppgifter är viljan det största hindret, och där fungerar bonusar bra. För svårare uppgifter är andra begränsningar (kunskap, kompetens, kreativitet etc) det största hindret, och dem biter inte bonusar på. Viljan finns redan där eftersom människan naturligt tycker om att ta sig an utmaningar och försöka övervinna dem.

Nästa gång någon säger att VD-bonusar har en motiverande effekt är svaret alltså "så du anser att VDs jobb är simpelt?". (Fast det kanske det är?)