FAIL

Igår (fredag) kväll hade vi pizzakväll i korridoren. Det var gott men smått dyrt.

Idag har kantats av FAILs.

Rowing FAIL:
Idag var det Clare's Novices. I vårt första race vann vi (First and Third B) över Girton A med hästlängder (eller snarare båtlängder), trots att jag krabbade, men andra racet krabbade jag igen och då drog motståndarna (CCAT A) ifrån. Det gick ungefär lika dåligt för FaT A och FaT C, medan FaT D blev diskvalificerade för sen ankomst (det var tre olika tider angivna på hemsidan och de råkade lita på fel - misstaget rättades i efterhand men laget fick ingen ursäkt).

T-Shirt FAIL:
Under några veckor hade det planerats inför "Cowley's Last Lecture", och några eldsjälar hade arrangerat för att trycka upp T-shirtar som det stod "MATHS IS FUN ...maybe" på som alla skulle ha på sig på sista Vectors&Matrices-föreläsningen nu på tisdag. Dock fick vi veta för en dryg vecka sedan att Cowley inte skulle kunna inställa sig vid sin sista föreläsning, utan att vi skulle ha vikarie då istället, så T-shirtdagen flyttades till idag istället. Över 150 av 250 matematiker betalade 4 pund var till arrangörerna, och igår anlände T-shirtarna. Så dök jag upp idag, 45 minuter sen efter rodden, endast för att finna en halvtom föreläsningssal och Bobak (vars namn bland annat betyder rumpa och bajs på flera olika europeiska språk) ståendes vid overheadprojektorn imiterandes Dr. Cowley. Det visade sig att föreläsningen var inställd och flyttad till torsdag istället (vilket jag kanske kommer missa på grund av nästa roddtävling). Förhoppningsvis dyker Dr. Cowley upp då.

Political Correctness FAIL:
I min post hittade jag idag ett reklamblad som det stod "The sky's the limit. Cambridge Ethnic Minority Careers Fair" på. Det antyder att etniska minoriteter inte kan bli astronauter.

Movie FAIL:
På kvällen såg jag Die Hard 4 i WLT med M1 och M2 (det var ursprungligen bara menat för seniorerna men de ändrade sig och ett mail gick ut vid 4-tiden på eftermiddagen att det skulle bli filmvisning för alla roddare samt intresserade vänner vid 7 - jag var den enda som nappade). Det var en minst sagt intressant film, fastän Bruce Willis såg ut som en gammal gubbe. En lista över filmens nämnvärda scener:
* Bruce kör en bil jagad av en helikopter. Han kör över en brandpost, och vattnet sprutar upp och träffar kulsprutemannen som faller ner.
* Bruce och hackerpojken kör in i en tunnel, och cyberbovarna öppnar tunneln för biltrafik från båda håll i alla filer. Det blir masskollision och Bruce och hackerpojken går ur sin bil. Då kommer en bil tumlandes på bredden mot dem, men de blir räddade av att två bilar kör förbi på var sin sida om dem som bilen studsar på.
* Bruce kör ut ur tunneln rakt mot helikoptern som väntar utanför och hoppar ut ur bilen, som fortsätter upp över ett vaktbås och träffar helikoptern.
* För att släcka ner östra USA måste cyberbovarna enligt handlingen fysiskt ta sig till en viktig elstation. Huvudcyberbovens flickvän får uppdraget, och blir dödad av Bruce som dyker upp på platsen. Som hämnd styr huvudcyberboven om gasflödet i landet så att all gas pumpas mot elstationen. Gasen självantänds i ledningarna och exploderar i serie mot elstationen. När till slut stationen exploderar slås strömmen i östra USA ut. (Varför kunde de inte pumpat gas mot stationen istället för att skicka flickvännen dit i så fall?)
* Mot slutet har Bruce tagit över cyberbovarnas långtradare, och de lurar ett jaktplan att anfalla honom. Han kör på en väg under en motorvägsbro som träffas av en missil och rasar i sekvens bakom honom. Sedan kommer han till en stor spiral där en sektion från våningen ovanför faller ner framför honom, och han gasar upp för den. Dock är det så realistiskt att långtradaren inte kommer ända upp, och han måste hoppa ut. Dock lyckas han få ner skräp i jaktplanets motor (det hovrar vid vägbanan) och han hoppar också upp på jaktplanet en stund innan han måste hoppa av igen för att det störtar.
* Huvudcyberboven har lamslagit hela USA genom att slå ut trafikljus, tågsignaler och flygsystem samt rensat all finansdata. Dock har USA efter 9-11 byggt ett backupdatorsystem som sparar ner hur mycket pengar som finns på bankkonton, i aktier och liknande så att samhället kan återskapas även efter en cyberattack. Huvudcyberbovens mål är att ladda ner denna data på sin hårddisk, för då kan han stjäla pengar fritt från kontona genom att ändra i siffrorna. (Okej att man stjäl pengar om man ändrar siffrorna i ett bankkonto, men det förutsätter att banken inte misstänker att siffrorna blivit ändrade. Att ändra siffrorna i en backup får bara effekt om backupen återinstalleras utan att någon misstänker fuffens, och det lär någon göra.)
* I slutet har Bruce blivit skjuten i axeln och huvudcyberboven håller fast honom medan en annan lakej har hans dotter och hackerpojken tvingas "låsa upp" huvudcyberbovens dator. Anledningen är att Bruce ska få se dottern och hackerpojken dö innan han själv dör. Bruce börjar dåsa bort men huvudcyberboven trycker in sin pistol i hans sår så att smärtan väcker honom. Då tar Bruce tag i pistolen och avlossar ett skott som går igenom hans axel och in i huvudcyberbovens hjärta så att han dör.

Vattenkö

Idag (onsdag) vaknade jag 6.30, och jag var på plats i båthuset vid 7. Vi stötte ifrån vid 7.30 och hamnade genast i en lång båtkö, med båtar så långt man kunde se både framåt och bakåt. Men vi hann ändå nästan ända bort till världens ände och var tillbaka innan 9.

Denna utflykt rodde vi mycket alla 8, och vi fick även racea en bit mot NM1. Vi lyckades dra ifrån i starten för att de var oförberedda, men de hann nästan ikapp. De håller fast vid att de var bättre eftersom de kom ikapp, och vi håller fast vid att vi var bättre eftersom de hade bättre åror och högre tempo.

För övrigt rodde vi flöjlade blad trots att Ben inte hade tränat på det i ett badkar än, och följaktligen krabbade han fyra-fem gånger. Vi hoppas att det fixar sig till lördagens race.

Måndag förra veckan var det smockfullt utanför Hall vid lunch- och middagstid. Det var dock inte för att alla ville ha mat, utan för att alla ville ha biljetter till Christmas Formal. Totalt kommer det gå 5 Christmas Formals, med 200 platser till varje, och förra måndagen släpptes biljetterna till de första två.

Idag (måndag) vid lunchtid släpptes då biljetterna till de följande två, 1a och 2a december. Jag skyndade mig tillbaks från matteföreläsningen för att köa, men hamnade naturligtvis ganska långt bak - Butteriet öppnade precis när jag kom fram, och folket längst fram i kön hade stått där i en timme. De flesta som hamnade bakom mig i kön gav upp en kvart senare när Hall öppnade och gick och tog lunch istället. Jag stod kvar, och hoppades på att det skulle finnas biljetter kvar till mig.

Nästan en timme senare stod jag fortfarande i kön, med endast fem personer bakom mig, medan de som gett upp köandet för att äta kom ut igen från Hall, mätta och belåtna. Ian var en av dem och han tänkte att han lika gärna kunde stå och prata med mig och se ifall jag skulle få någon biljett. När jag kom fram till disken visade sig dock att jag hade köat i onödan - tisdagen var slutsåld, men till måndagen fanns 40 av 100 biljetter kvar. Vi köpte var sin (jag frågade bakåt i kön om någon hade något emot att han betalade sin egen biljett istället för att jag köpte båda två - han hade ju trots allt trängt sig i kön - men ingen protesterade), och därmed kan jag sitta på mitt rum och blogga nu istället för att gå och köa inför kvällens släpp av övriga 100 biljetter.

Hade jag inte fått tag på någon biljett hade jag dessutom behövt skaffa en avbytare till kön eftersom jag ska ha landträning i båthuset när Butteriet öppnar - dvs jag skulle köa säg 16-17.45, och någon annan få ta över 17.45-18.00.

Landträning

Igår (fredag) hade vi coached erg session - vi rodde på maskiner 18 och 19 minuter i sträck medan vår coach gick runt och klagade på våra tekniska fel. Det var nog första gången jag ansträngt mig rejält i mer än 12 minuter (jag springer ungefär 2.5 km på 12 minuter).

För att kompensera för den extraordinära motionen gick jag på french cheese & wine evening och betalade £2 för att äta så mycket ost och baguette jag kunde under en dryg timme.

Förresten sade Ian igår att oljepriset sjunkit till under ett antal dollar per fat som jag inte minns. Det sade mig ingenting, för jag vet inte längre hur dollar står i förhållande till kronan, hur mycket ett fat är, och hur många hundra procent jag ska lägga på i skatt, så jag kunde inte jämföra med det pris jag minns från senaste tankningen i Sverige. För övrigt har jag ingen aning om vad som händer här, jag läser till och med fler svenska dagstidningar (1) än engelska (0), fast online förstås.

Idag var vi ute och rodde igen, och nu vet jag äntligen vem som sitter bakom mig i båten. Han heter Ben och jag vet inte vad seniorerna tänkte när de placerade honom i NM2 - han har enligt utsago inte rott på en månad, så han har följdaktligen inte lärt sig allt han behöver - till exempel kunde vi inte ro med flöjlade blad idag eftersom han inte kunde det. Tur att han inte är dålig på att ro iallafall.

När jag kom tillbaks från rodden gick jag till Pizza Hut och träffade pepps där och hennes utländska vänner. Sedan åt jag en god med kryddig wok i Hall.

At World's End

Igår (onsdag) rodde vi ner till världens ände, dvs slussen man måste bära sin båt förbi ifall man vill fortsätta längre bort. Flodsträckan vi har att röra oss på är ca 5.6 km lång. Idag vände vi en bit innan, för att det höll på att mörkna. Det är inte så lätt att ro när man bara får göra det mellan 7.30 och 16.30 och man är 8 personer som ska enas om ett tvåtimmarspass.

Hälsa

Den senaste veckan har jag ätit ganska mycket efterrätter, mest för att det var tårta och frukt med grädde vilket det inte brukar vara. Dock har jag inte varit ohälsosam för i gengäld har de inte serverat någon pommes. Däremot har vi ganska ofta fått kul potatis, nämligen kulpotatis (ungefär som i potatisen till den där Findus-schnitzeln).

Idag (tisdag) fick vi Quiche Lorraine till lunch, och av någon anledning var den programmerad till att kosta 50p istället för £1.63. Den hade varit lika god ändå. Det vegetariska alternativet till kvällsmaten var tomat- och fetapaj. Mums!

Hur gammal är du?

Becky blev förkrossad när hon fick veta att jag måste tänka efter för att komma på hur gammal jag är. Är det så konstigt att jag inte lyckats memorera något som jag bara funderat på kanske fem gånger? Att inte minnas sin ålder är ungefär som att skriva fel årtal i januari och februari - inget konstigt alls. Om man sedan inte påminner sig om årtalet tillräckligt ofta i januari och februari, då fortsätter man tveka i mars och april.

Veckorytmen här är ganska trevlig. Att ha föreläsningar 6 av 7 dagar i veckan ger en viss stabilitet i livet, och det blir inte för mycket eftersom det bara är två timmar om dagen. Den enda nackdelen är att när söndagen - den lediga dagen - väl kommer så ser den inte särskilt mycket annorlunda ut. De två timmarna man får i extra fritid äts upp av en timmes extra sömn och en timmes korrespondens med tvättstugan och matbutiken.

De senaste dagarna har jag pluggat ganska mycket, eller rättare sagt, jag har funderat nästan oavbrutet på mina matteproblem. Trots det har jag inte lyckats komma före i arbetet, fast det var mödan värt ändå, för vissa av problemen är riktigt trevliga.

Ikväll (söndag) blir det formal "igen". Denna gång är det med båtklubben. Min granne och kurskamrat Alex uttryckte sin oro över det. Han har nämligen vart på olika formals nästan varje dag denna veckan, och det sägs att vinet flödar mest på båtklubbens formal.

För övrigt har vi nu slutligen blivit grupperade i båtar, och jag fick en blats i andra nybörjarbåten. Hoppas det inte blir för mycket rodd där.

Brandalarm

Vid 2.20 i natt (fredag) vaknade Angel Court av ett brandlarm. Ingen vet varför, men vi traskade iväg till klocktornet och fem minuter senare kom en porter ut och tog våra rumsnummer. Sedan gick vi hem igen och sov.

För övrigt var det trevligt väder igår men två av åtta roddare bangade så vi tog ut en fyra och ett badkar. Idag ser himlen väldigt klar ut så det blir väl en gul flagg lagom till lunch. I vilket fall är vi bara fyra idag.

Äpplen

Den senaste veckan har Sainsbury's haft slut på äpplen så jag har levt på apelsiner istället. Nu är de dock tillbaks, fast 6% dyrare.

Något jag glömde nämna igår tisdag var att gul flagg bara är förbud för fyror och åttor att ge sig ut på vattnet. Därför badkarade vi istället. Vattennivån var någon decimeter högre än vanligt så kajkanten var ungefär en halvmeter ut i vattnet. Detta innebär att vi var tvungna att ta av oss skorna och plaska ut för att sätta oss i båten. När vi sedan som sista paret ut var tvungna att ta upp badkaret på land stod vi barfota i vattnet i några minuter. Efteråt kände jag sympati för de som frös ihjäl i vattnet när titanic förliste, samt för Jocke som en gång i mellanstadiet stoppade sitt finger i iskallt vatten under en längre period.

Idag var en av de få dagar då det varken regnade eller blåste. Trots det kunde vi inte ta ut en åtta, för vi var bara fyra stycken. Vi rodde alla fyra samtidigt, och det gick skit för att båten var helt obalanserad, men det är helt naturligt :p

I mina senaste irranden på Wikipedia påmindes jag om en film jag såg tidigare iår: Hot Fuzz. Den innehöll bland annat en referens till filmen Léon (The Professional). Hälsa Stefan att han bör se den (den sistnämnda filmen, det vill säga).

Något annat jag gjort nyligen är att titta på Youtube-filmer om motargument till 9/11-konspirationsteorierna. Det mest slående är det som krossar konspirationsfilmen "In Plane Site [sic!]", vars titel anspelar på att det andra WTC-flygplanet egentligen var ett militärplan som avfyrande en missil mot tornet innan det själv gick igenom och att missilen avfyrades från en utbyggnad på planet som var  "in plain sight" (om jag inte minns helt fel). Som bevis pekade filmen på filmer som visade det mörka flygplanet med en buckla under vingarna samt något långsmalt och vitt framför planet i kraschögonblicket, och jämförde med en bild på undersidan av ett annat flygplan av samma modell.

Motargumentatörerna jämförde istället med ett flygplan av samma modell FRÅN SAMMA FLYGBOLAG. Då kunde man tydligt se att alla plan var mörkt målade med en vit rand längs buken, och den mörka färgen gjorde det även lättare att urskilja bucklan under vingarna där landningsställen förvarades.

Trevliga filmer: http://www.youtube.com/RKOwens4

Vill ni höra om en riktig konspiration?
År 1999 - J.K. Rowlings succéroman Harry Potter och de vises sten kommer ut i norsk version. Den gyllene kvicken, ett föremål från den magiska sporten Quidditch, översätts till "gullsnoppen".
År 2000 - Svenska pop-/rock-bandet kent släpper "B-sidor 95-00", en samlingsskiva som består av två skivor med B-sidor från gamla singlar samt visst nytt material. Som bonusspår finns låten "Papin Jahti" (som för övrigt inte är ett eget spår utan kommer efter ca 15 minuters tystnad bakom sista låten). I refrängen finns frasen "Kultainen kikkeli" - den gyllene snoppen.
Sammanträffande? DUH.

Besök

I fredags kom min far på besök. Han tog även med sig mina vinterkläder, en kastrull, nudlar och pinnar. Vi turistade i stan och det visade sig att han trots sin ålder har stadigare kamerahand än jag.

I lördags kom mi pescado på besök. Till lunch både lördag och söndag åt vi pommes med majonnäs. Av någon anledning fick hon mer pommes än jag båda gångerna :(

Lördag kväll gick vi på formal, som jag hade köat för att få biljetter till innan torsdaglunchen. De 120 biljetterna fördelades mellan folk som skulle se James Bond på kvällen, tre födelsedagskalas (minst), och los cados. När vi kom tillbaks efter formal var korridorgolvet blött. Alex hade glömt ett badkar igång. Som tur var knackade Rob på hans dörr ungefär när vattnet börjat sippra in i hans rum, men han sade själv att han skulle märkt något max tio minuter senare då vattnet skulle ha nått hans fötter. I vilket fall lånade han handdukar kors och tvärs i korridoren för att torka upp allt och de följande dagarna lämnar han papperskorgen utanför rummet så att beddern inte ska komma in och märka att hans matta luktar dränkt katt.

I måndags morgon gick vi upp vid 5.30 och en dryg halvtimme senare var mi cado borta. Jag gick tillbaks till college från busshållplatsen vid den stora feta parken men den hemliga gången som vi gått ut igenom var låst (dvs inte ens kort kunde öppna den). Däremot hade portersen öppnat Angel Court-porten, så jag kom hem iallafall.

Måndag eftermiddag spenderade jag på rodd, i spöregn. Idag var det inte bättre, för det blåste istället. Blåst = gul flagg = ingen (nybörjar)båt på vattnet. Av någon anledning verkar det som att det alltid antingen regnar eller blåser. Jag föreslog för båtkamraterna att det borde regna och blåsa samma dag ibland, så har man sparat in en dålig dag. De undrade vart jag skulle vända mig för att framföra denna önskan.

För övrigt stod det tre brandbilar utanför college när jag kom tillbaks nyss. Ingen (= varken jag eller Rob) vet varför.

Morgongymnastik

Dagens (torsdag) morgon:

6.45 första alarmet ringer
6.50 första gången vid medvetande
6.51 uppstigning, flingfrukost
6.55 avfärd mot båthuset
7.10 ankomst till båthuset, uppvärmning
7.30 båten redo, avskjutning
8.40 tillbaks vid båthuset
8.45 båten undanplockad, eftersnack
9.00 egen konditionsträning på roddmaskinen
9.05 promenad tillbaks
9.20 läxor lämnas vid Sainbury's (eg. Sidney Sussex)
9.30 dusch
9.50 avfärd till Cockroft
10.00 ankomst till Cockroft
10.05 första föreläsningen börjar

Tisdagsmorgonen såg ut ungefär på samma sätt.

Queen's Ergs - resultat

Vårt lag kom på 27e plats av 33 i vår division - M2, de sämre männen.

Min tid på 500 m blev 1.42.59, och den uppnådde jag med 32 tag i minuten. Stroke rate är som puls säger roddarna - ju lägre desto bättre. Det har något med kontroll att göra. Med tanke på att inte många gick under 30 kan man säga att jag hade ganska bra kontroll, eller att jag inte hade så mycket styrka att ro snabbare.

I min division kom jag på 112e plats av 263, och totalt bland männen var det 399e av 630.

För övrigt fick jag en T-shirt, så tävlingen var inte helt i onödan.

Idag/igår (onsdag, 5:e noVember) är för övrigt Guy Fawkes' Day i Storbritannien. Då tänder man brasor och skjuter fyrverkerier för att minnas Guy Fawkes som brändes på bål för att ha försökt bomba parlamentet. Ja, det är Guy Fawkes som V för Vendetta bygger på. Och ja, V:s mask är en karikatyr av honom. Filmen missade för övrigt Guy Fawkes 400-årsjubileum för att den blev försenad.

Så lite svar på tal (delvis för att min mamma klagade på att jag inte svarar på kommentarerna):

mb: Ja, bandet detektivbyrån

Angie: Jag ror för att få bättre kondition

Tim: Jag har haft källa på att äggens datummärkning är satt efter förvaring i rumstemperatur. Kombinera det med lämplig lärobok som säger att kemiska processer går långsammare i lägre temperatur så har du informell grund. Om du behöver formell källa kan jag inte hjälpa dig. Slå i EU-förordningarna :p

Queens' Ergs

Igår gick första roddtävlingen för nybörjare av stapeln. Fast vi rodde ju inte på riktigt, utan bara på roddmaskiner. I vilket fall var jag med i Trinitys tredje lag (av 4.5) och vi lyckades med att inte komma sist av de 14 lagen i vårt heat (vi kom näst sist).

På väg dit (till Queens' College) passerade vi "universitetskyrkan" (Great St. Mary's), och där stod det massor trafikkoner och två poliser som varnade för att det låg olja på marken. Någon hade tydligen försökt köra igenom en sån där resande bollard, ungefär som i denna youtube-film: http://www.youtube.com/watch?v=OUf1jYtsY_k .

Och oavsett vad folk säger är såna pålar faktiskt bra för att förhindra att folk kör dit de inte får. Det går att ignorera böter, särskilt om man har en bilmålvakt, men inte det faktum att bilen står spetsad på två pålar och inte kommer loss. Av ungefär samma anledning bör vi börja med att låsa fast felparkerade bilar, men tyvärr är ju hela poängen med regler om "felparkering" att bilar står olägligt till. Fast om Östgötatrafiken lyckades minska sin kontanthantering genom att slänga på en ombordavgift så borde vägverket kunna minska den totala tiden bilar står felparkerade genom att låsa fast dem som gör det.

Och så blev Obama president. Det sägs att hans hudfärg inte spelade så mycket roll, medan McCains ålder gjorde det. Hade jag gått till val i USA hade jag definivt röstat på den kandidat som inte får seniorrabatt i nya ötraf-biljettsystemet.

Pizzakväll

Igår (måndag) hade vi pizzakväll i korridoren. Vi beställde in 6 pizzor till 8 pers från Domino's, och det kostade £5.50 var, dvs ca 65 kr. Märk väl att vi utnyttjade en av Steves två halva priset-kuponger.

På senare tid har jag även spenderat längre tider på korridorgolvet. Det har visat sig vara en ytterst lämplig plats för kollektiva matematikstudier.

För övrigt har jag ätit pommes minst tre gånger senaste veckan. Pommes med majonnäs är gott. Det är tur att jag ror. Idag åt jag dessutom klyftpotatis samt kokt potatis för första gången här.

Kondition

Gårdagen (lördag) spenderade jag mest på mitt rum.

Idag vaknade jag vid 12 och gick ner till tvättstugan, sen till Hall, sen tillbaks till tvättstugan.

Vid 2 var det dags för roddtur igen. Jag har kommit fram till att jag har ungefär fem minuters kondition. Roddturen var för övrigt den sämsta på länge (tre dagar) - sjön var packad med båtar och de flesta roddarna (även de på min egen båt) hade ingen aning om vad de gjorde.

Nästa vecka är floden avstängd 2-4 varje eftermiddag för en tävling, så den enda tid jag kunde var 7-9 tisdag och torsdag morgon. Troligen blir det lika packat på floden då.

På vägen hem köpte jag två påsar äpplen på Sainsbury's. Tydligen stänger de 5 på söndagar, fastän de har öppet till 10 på vardagar. Äpplena kostade £1.89 och jag lämnade fram £2.44. Kassören såg konfunderad ut men jag sa att det var 2.44 och att det borde funka. Jo, sa han efter att ha slagit in det i kassaapparaten, och gav mig 55p tillbaks.