Hagelstorm

Igår (torsdag) serverade Hall friterad fisk och pommes.
Idag fick vi spaghetti & köttfärssås till lunch. Britterna tror inte på att det är en typiskt svensk rätt.

På rodden idag fick jag vara bow, dvs jag fick sitta längst fram. Det innebär att jag fick massor träning i att följa stroke, som jag var igår. Det innebär också att jag är det första att bli skadad om vi kraschar.

Rodden gick ganska bra, och vi kom nästan lika långt som vi gjorde igår innan vi vände. Efter vändningen, med 20 mintuer kvar till båthuset, började det plötsligt att hagla. Haglet såg ut som frigolitbitar och studsade omkring i båten. Det var ganska behagligt till en början, men haglet smälte när det landade, så vi blev dyngsura. Sedan tilltog hagelstormen i styrka och all oskyddad hud (= händer och armar) fick en rejäl omgång.

Den sista biten övergick haglet till regn, och i avsaknaden av smärta gjorde sig kylan påmind. Vi fastnade också i en trafikstockning (3 båtar mötte 3 båtar i en smal passage) och fick vänta. Vi tyckte också synd om de båtar som var på väg ut på floden i den stormen.

Tillbakafärden gjordes inte bättre av att vi visste att när vi kom fram skulle vi bli tvungna att ställa undan båten. Det var riktigt jobbigt att lyfta den med stelfrusna fingrar, men vi lyckades utan att slå i någon av de andra båtarna. Vi var också tacksamma för att vi inte använde huvudmetoden när vi tog upp båten. Vanligtvis lyfter man båten till midjehöjd, och så svingar man den uppochner över sitt huvud. Nu fick vi istället isslasket på benen.

För övrigt har jag hört att både London och Leicester fått snö. Det har dock ännu inte Cambridge, och det är jag glad för.

Matte är inte onödigt

Igår (onsdag) var en mycket ovanlig dag, för jag hade eftermiddagen ledig. Den spenderade jag på Numbers and Sets - Examples 2. Dessutom gick jag inte heller på fransk-film-kvällen, för det var spansk film på schemat, så jag löste de flesta uppgifterna på det papperet.

Så idag hade jag rodd igen. Enligt cochen var vi riktigt synkade idag, men det var inte tack vare mig för jag var stroke (=jag ror och de andra följer mig).

På väg tillbaka från rodden handlade jag på Sainsbury's som vanligt, och då insåg jag hur viktigt det var att kunna matte. Storbritannien är nämligen ett land där mynt används för värden från 1p till £2, en faktor 200 (motsvarande ungefär 10-öringar till 25-kronor). Det finns 8 valörer på mynten (jämfört med 4 i Sverige) så när man betalar har man följande val:
1) Räkna ut hur många pence man kommer betala i förskott, och vara beredd med dem. (Aha! Matte!)
2) Lämna fram en sedel och samla på sig upp till åtta (möjligtvis helt olika) mynt per gång. (Tungt i plånboken!)
3) Vänta tills alla varor gått igenom innan man börjar fumla med sina mynt. (tar extremt lång tid)
4) Betala med kort. (bah)

Exempel på betalning från idag:
£5 (sedel) + 50p + 10p + 2p + 2p + 2p + 2p + 1p +1p + 1p +1p + 1p + 1p - £1 (växel)
förändring i antal mynt: -11

De många småmynten som tynger ner min plånbok kommer från min granne Rob, som jag genomför mikrotransaktioner med (= han insisterar på att betala för två kuvert värda 4 kr - med 20 mynt). Han är tydligen för lat för att räkna ut vad han ska betala i förväg, eller så köper han mer än han kan summera varje gång, så han samlar på sig massor småmynt.

För övrigt var Robster på CMS för första gången igår. Jag ritade en karta åt honom, och den var väldigt väldigt väldigt bra. D:

Formal

Igår rodde jag på eftermiddagen, och på kvällen gick jag på formal med mina grannar.

Utmattad

På eftermiddag idag rodde jag så jag blev helt utmattad, men det var kul ändå. Nu ror tre par medan ett par stabiliserar, så det blir lite mer fart och lite mer obalans (mest obalans).

Efteråt gjorde jag klart den sista uppgiften på de fyra första example sheetsen, och nu är Groups instoppad under Prof. Leaders dörr. Imorgon 17.00 är deadline för Vectors&Matrices, men problemet är att våra föreläsningar släpar efter, delvis eftersom vi har supervision så tidigt, delvis eftersom föreläsningarna faktiskt ligger drygt en föreläsning efter. För tillfället går det bra att göra halva nya och halva föregående, men någon gång kommer sista supervision och då blir det problem.

Kladdkaka

Idag var helam här med kladdkaka. Jag bistod med grädde och jordgubbar. Det var gott, och grannarna fick också smaka (äta upp resterna). I övrigt irrade vi runt i och utanför stan, och jag har gått i totalt tre timmar idag. Som belöning åt jag pommes med majonnäs i Hall. Att pizzan var vegetarisk uppvägde det faktum att den faktiskt var en pizza. Dessutom åt jag ingen efterrätt.

Efter att ha lämnat Hannah vid tågstation uppmätte jag följande avstånd från mitt rum:
Great Gate: 2 min
Grand Arcade: 6 min
Parker's Piece, hörn 1: 10 min
Parker's Piece, hörn 2: 13 min
Den stora korsningen längre bort: 18 min
Tågstation: 23 min

Så nu vet jag det. Notera dock att det tar längre tid om man går långsammare, vilket man måste göra för all trafik när det inte är kväll eller natt.

På kvällen gick jag till pianorum 6 och spelade Detektivbyrån i 50 minuter.

Strumpa

Förresten hittade jag min borttappade strumpa för några dagar sen, bakom min fåtölj. Men efter tvätten igår fann jag att jag återigen hade ett udda antal. Anledningen var såklart att den andra strumpan redan blivit tvättad och låg och väntade i byrån. Nu har jag iallafall ett jämnt antal strumpor igen, och det löstes utan att jag behövde kasta bort en strumpa.

Förresten försökte jag ro igår igen. Det blåste väldigt mycket när jag hängde upp tvätten med öppet fönster, så jag kollade flaggan, som var grön, men när jag kom fram till båthuset en timme senare var flaggan gul och vi fick köra roddmaskin istället. Förra veckans success-rate: 25% (1 av 4).

Kylskåp

Jag har gett upp idén att jag ska blogga varje dag om föregående dag, så dagens inlägg handlar både om igår och idag.

Såväl igår som idag genomförde jag samma lunchritual:

Efter att ha kommit tillbaks från föreläsningarna vid 12 gick jag direkt till tvättstugan och startade en maskin. Sedan gick jag till Sainsbury's och köpte mat (fast det var fullsmockat igår men inte idag så det tog olika lång tid), tillbaks till rummet, lunch i Hall, och hämta kläderna.

Anledningen till att jag tvättade två gånger denna vecka är att jag körde badrocken separat.

I vilket fall har jag nu en smockad kyl. Den innehåller: två mjölkpaket (varav ett är tomt, men jag vill inte slänga det i papperskorgen förrän på måndag morgon så att den inte ligger där och ruttnar), tre juicepaket, två påsar äpplen och ett paket vispgrädde. Ovanpå står dessutom två paket biki-nicklar.

Anledningen till att jag har så mycket av allt (ej mjölken) är förstås att Sainsbury's har mängdrabatter (eller, som sagt, skyhöga priser om man bara köper ett paket av allt). Ni behöver dock inte vara oroliga, jag köper inte mer än jag vet att jag kommer konsumera, och även om jag äter massor äpplen kommer jag inte förvandlas till Tim.

I fredags eftermiddag hade jag dessutom supervision med en fransk PhD-student som var jätteglad när han supervisade följt av en lektion i matematikhistoria. Vår något radikala föreläsare berättade bland annat Pythagoras inte funnits och att grekernas statsskick inte alls var revolutionerande - däremot var logiska resonemang och naturvetenskap det.

Idag när jag gick hem från föreläsningarna gick jag in i en knähög stolpe. På gågatan som bara är gågata ibland genom att vara avspärrad av resande bollarder har staden nämligen satt upp dessa hårda metallstolpar för att förhindra att bilar parkerar eller nåt. Tyvärr är gatan så packad att man inte ser mer än en meter framför sig, och då måste man komma ihåg att aldrig titta åt sidan i mer än en sekund när man färdas i normal gånghastighet.

För övrigt är Detektivbyrån ett väldigt bra band, men bara för att de påminner om Yann Tiersen (kompositören till Amélie, filmen som jag kallar det jag kallar den för att den inte alls heter samma sak på svenska som på ursprungsspråket trots att det verkar väldigt troligt - jämför Lemony Snicket).
http://www.myspace.com/detektivbyran

Ny ötraf-taxa!

Igår (torsdag) var en helt vanlig torsdag, fast på kvällen hade vi olagligt party i B12 (dvs fler än 10 personer var i samma rum). Det spelades bland annat ett dryckesspel som hette "fuzzy duck" och gick till:
* När spelet går medurs ska spelarna i tur och ordning säga "fuzzy duck"
* När spelet går moturs ska spelarna i tur och ordning säga "ducky fuzz"
* Om någon säger "duzzy" istället vänder spelet håll
* Om någon säger fel eller tvekar eller säger duzzy två gånger i rad får han/hon dricka.
Ni kan gissa vilket ord poängen är att man ska råka säga.

Så, till nya ötraf-taxan som träder i kraft 1 januari 2009.

Nytt är att pensionärsåldersklassen (som bara användes till periodkort) tas bort. Istället införs "senior" med något högre åldersgräns (70 år) men i gengäld samma taxor som ungdom/studerande. Dessutom har priserna på 30-dagarskorten och dygnskorten höjts medan årskortstaxan sänkts (till 9 månader) och 10-kort ersätter 15-kort.

ÅldersklassUngdom
& Senior
Vuxen
Kontant1520
Värdekort1015
Dygnskort110140
10-kort650850
30-dagarskort tätort345530
30-dagarskort närområde475695
30-dagarskort län640975
Årskort kostar 9 gånger ett 30-dagarskort. 10-kortet gäller 10 dygn av två år.
Fritidskort för ungdomar verkar finnas kvar men ötraf säger inget om det.
Familjebiljett (finns endast i enkel-version) kostar 1.5 vuxen och gäller för två vuxna med fyra barn. Om man inte är en vuxen, en ungdom/senior eller två ungdomar/seniorer tjänar man alltså på att dela på en familjebiljett, konstigt nog. Frågan är om ötraf kräver att man faktiskt är en familj.

Poängen är att folk ska gå över från 30-dagarskort till årskort, samt att belöna förköp i form av värdekort och 10-kort istället för kontanter och dygnskort.

Företeelser som blir dyrare:
* Att spontanresa som ungdom utan värdekort
* Att köpa 30-dagarskort lite då och då
* Att köpa enstaka dygnskort

Företeelser som blir billigare:
* Att resa med värdekort som ungdom (om än bara med 40 öre/resa)
* Att köpa årskort till hela året istället för 30-dagarskort för skoltiden
* Att åka långt (t.ex. linköping-norrköping) några gånger (mellan 5 och 50) om året
* Att resa (såväl med kontanter som värdekort och periodkort) som pensionär över 70

Överpris

Igår (onsdag) hände inget särskilt, förutom att det var fransk film på kvällen, men det är det varje onsdag.

Det mesta här i Storbritannien säljs till överpris. Bevis på det är att det är ständig rabatt på det mesta här.

Till exempel har Domino's Pizza gett alla studenter ett reklamblad med
10 kuponger som ger 2 pizzor för 1
2 kuponger som ger 50% rabatt vid beställningar över £30
och massor annat.
De räknar alltså med att i värsta fall klara av att sälja 20 000 pizzor till halvpris i år, vilket är en så stor mängd att de måste anse det lönsamt. De som inte har kupong betalar alltså dubbla priset för allt.

Ett annat exempel är att Sainsbury's har massor 2 för 1-erbjudanden. Till exempel köpte jag två påsar äpplen till priset av 1. Då detta erbjudande är så permanent att det är tryckt på äppelpåsarna är det klart att det inte är erbjudandet som är billigt utan ursprungspriset som är dubblerat. För övrigt är Royal Gala (äppelsorten, inte Tims dator) godare än British Cox (no pun intended, and I wouldn't know).

Ytterligare exempel är Ryman the Stationer som alltid ger alla studenter 10% rabatt och Cambridge Unviersity Press som stoltserar med att de ger 20% [tror jag] rabatt till alla universitetsrelaterade människor (= de höjer priset 25% för alla icke-studenter).

Notera den stora skillnaden mot svensk marknadsföring (oftast), där man ser 2-för-3-erbjudanden som lockar folk att betala för en vara till för att få en extra gratis (hellre tjäna lite mindre på mycket än lite mer på lite), och tidsbegränsade rabatter för att locka folk att "bilda relation" till affären.

Rodd

Så kom vi äntligen iväg i en båt igår (tisdag), och det var kul fastän vi inte rodde alla åtta samtidigt - eftersom båten är nämligen väldigt instabil och blir det väldigt vingligt om inte fyra stabiliserar genom att lägga sina blad på vattenytan medan de andra fyra ror.

Jag lyckades trots det fånga en krabba (= fastna med åran i vattnet och nästan bli slagen överbord), för att de där fram inte höll båten horisontell när vi där bak rodde. Det är nämligen väldigt ont om vertikal plats: om man trycker ner handtaget så långt det går (= tills det slår i båtkanten) hamnar bladet ca 15 cm ovanför vattenytan; om båten lutar lite åt ens håll när man ska få upp åran ur vattnet för att ta nästa tag går det inte överhuvudtaget, och vinklar man inte åran rätt då fångar man en krabba.

Regn

Igår (måndag) när jag kom hem från föreläsningarna stod det en man på min balkong med massor byggmaterial. Arbetarna var tydligen klara och höll på att få tillbaks allt till marknivå, och jag funderade på när de hade utfört själva arbetet: De satte upp ställningen i torsdags, gjorde inget i fredags, hade ledigt över helgen, och tog ner allt igen igår.

I vilket fall har den första duvan återvänt till utrymmet utanför köket och toaletterna.

Sen skulle jag ro för första gången på riktigt (i en åtta) på eftermiddagen, men CUCBC hade hissat gul flagg (fast inte en riktig flagga, för det är de för lata för, men en online-flagga), vilket innebär att endast erfarna roddare får vara ute på vattnet. Det blåste nämligen väldigt mycket, och som Emma sade är det väldigt viktigt att besättningen är med på noterna när det blåser, annars kraschar man lätt i kanten. Om man ber en oerfaren besättning att ta ett årtag var blir det att några tar ett årtag, andra gör inte det, några ror baklänges... BANG.

Istället tränade vi på roddmaskinerna och gjorde stabilitetsövningar. Sen spöregnade det, så det var tur att det blåste tidigare så att vi inte fick ta ut båten.

Duvor

"Angel Court har ett duvproblem" står det på en lapp i vårt kök.

Vi uppmanas att hålla fönster stängda när vi inte är närvarande för att minska risken att duvor kommer in och bygger bo i huset. När man går på toa hör man flaxande och (konstant) ett ljud som är en korsning mellan en spinnande katt och en tvättmaskin.

Så i tisdags fick vi en lapp uppsatt i trapphuset. Arbetare ska utföra "nödvändiga arbeten" på taket ovanför det lilla område där duvorna håller till som våra kök och toaletter vetter ut mot (genom räfflade fönster såklart). I torsdags satte de upp byggarbetsställningar på området och lade plankor längst upp i takhöjd, och nu är duvorna borta, antagligen eftersom de inte kommer ner genom plankorna till sina bon. Hoppas att det var det som var det egentliga syftet med ställningen, inte reparationen av taket runt omkring.

För övrigt hände det inget särskilt i söndags, förutom att franska föreningen bjöd på ost, fast bara lite.

Matric Dinner

Igår (lördag) slutade vår föreläsning tidigt och vi sprang tillbaks från Cockroft Lecture Theatre för att hinna till Great Court Run. Varje år vid 12 (förr midnatt, men efter att massor fulla studenter slagit halvt ihjäl sig är det numera förlagt till lunch, och om man försöker genomföra det vid midnatt kommer Porters och tacklar ner en, fast det var ingen som försökte i år) försöker man (mest nykomlingar) springa ett varv runt Great Court (ca 300 m) under den tid det tar för klockan att slå 12 (ca 40 sekunder - den slår först fyra dubbelslag för att markera hel timme, sedan 12 slag med en låg ton och 12 slag med en högre ton).

Edgar var snabbast, men han missade med någon sekund, dvs han kom in efter sista slaget men innan klockan klingat färdigt. Det är inte många som har klarat det.

Efteråt tvättade jag för andra gången, och jag har redan nu tappat bort en strumpa.

På kvällen var det Matriculation Dinner, och jag fick sitta bredvid Prof. I.B. Leader tillsammans med två andra IMO-silvermedaljörer och första brittiska IMO-reserven.

Efter lyxmiddagen hade alla matematiker party i College Baren, och så småningom flyttade det (tillsammans med 20 vinflaskor) in till Prof. Osborns rum. Sedan dök massor andra- och tredjeårselever upp (inklusive Hans), antagligen för att få del av gratisspriten, och omkring 1.30 gick jag tillbaks till Angel B medan många andra (inklusive professorerna) fortsatte till en annan partyplats.

---

TV-licens

Idag fick jag ett brev om TV-licens. Det intressanta var att kuvertet var adresserat till mitt rum, men inte till mig. Dock hade någon skrivit mitt namn ovanför på kuvertet. Det är antagligen så att licensorganet dragit rumsadresserna ur sin databas och sen har någon stackars porter suttit och slagit upp vem som bor i varje rum, sorterat kuverten, och lagt dem i våra postfack.

Brevet sade ungefär följande:
Ditt rum har ingen TV-licens.
Om du tittar på eller spelar in TV-sändingar från antenn, kabel eller satellit med en TV, mobil, dator eller liknande bryter du mot lagen.
För att köpa licens, gör såhär.
För att anmäla att du inte har någon TV, ring detta nummer, så kanske vi skickar någon för att kontrollera ditt påstående.
Om vi inte hör av dig skickar vi någon för att kontrollera.

För mig som inte sysslar med TV-mottagning är alltså meddelandet följande.
Vi skickar en kontrollant för att se att du inte har TV. Ring detta nummer (5 kr/min) för att minska chansen att han kommer.

Windows Update

Igår (fredag) var en helt vanlig dag, och jag gick till och med på historieföreläsningen.

Idag när jag vaknade och skulle sätta på datorn var den död (slut på batteri). Jag har med viss hjälp kommit fram till följande troliga scenario.

Jag satte datorn på hibernation igår kväll och stängde av strömmen.
Klockan 03.00 vaknade datorn automatiskt för att installera uppdateringar, men kom fram till att den behövde fråga mig om något och satt därför och väntade.
Klockan 03.30 tog batteriet slut och datorn dog.

Torsdag

Förutom att gå på föreläsningar var jag även ute och rodde igår (igen). Jag har också planerat för att ro fyra gånger i veckan i framtiden, men vi får se om det verkligen blir så mycket.

Förresten insåg jag för några dagar sedan att jag oroat mig för mina kreditkort i onödan - min plånbok har inte alls ett magnetlås, utan bara en vanlig mekanisk knapp. Jag insåg det när jag funderade på mitt uni-kort som är av blipblip-modell:
Om jag vill ta mig in genom den semihemliga gången till Whewell's court från Sainsbury's tar jag bara fram min plånbok och håller den mot en svart grej i väggen. En lampa säger (om ljus hade varit ljud) blipblipblipblipblipblipblipbzzzzzzzzzzzz, och sen öppnas dörren.

En annan sak jag funderat på är att det faktum att vi har handsanitiserare istället för handfat på toa innebär att om man installerade automatiska dörrar kunde man gå tillbaks till sitt rum medan man skrubbar in alkoholen i händerna, istället för att behöva stå kvar i toan för att få händerna rengjorda innan man tar i dörren.

För övrigt köpte jag juice, mjölk och biki-niklar på Sainsbury's igår och kommer därmed att sluta äta frukost i Hall.

FF

Igår (onsdag) hade jag min första supervision, fast vi gjorde inte så mycket eftersom det var ganska enkla saker.

Efter middag var det Fransk Film-kväll med Franska Föreningen. Vi såg först Amélie och sedan Persepolis (på engelska :s), så jag missade kvällens pianostund.

Courgette

Igår (tisdag) morse lämnade jag in min första Example Sheet, och idag kommer det bli supervision på det.

I övrigt var gårdagen en helt vanlig dag, sånär som på att collegets präster bjöd oss på vin i dekanus rum.

Förresten så har jag lärt mig här att grönsaken (som egentligen är en frukt) som vi kallar squash i sverige inte alls kallas squash i england, utan courgette. Visserligen tillhör den formellt gruppen squasher, men britterna envisas med att det är en courgette och inte en squash. De ser också ner på amerikanerna som kallar den för zucchini.

Och FYI, jag KAN dammsuga.

Smockat schema

Gårdagens (måndag) händelser:

* Föreläsningar 10-12
* Lunch
* Rodd 14.30-15.30 (denna gången i en riktig båt och inte ett badkar)
* Läxor - Vectors & Matrices: Example sheet 1. Egentligen skulle vi inte ha någon läxa eftersom föreläsaren inte delat ut example sheets än, men en snäll klasskamrat hade sökt upp förra årets så vi fick jobba på den istället. Dock fick vi detta års example sheet idag, och det var samma uppgifter.
* Drinkar i Masterns Lodge 18.00 - fast snarare drink med massor laxsnittar
* Middag 19.00
* Fortsatt läxor
* Matematikföreläsning 20.30-21.30
* Piano 21.30-22.30
* Korridorparty 22.30-23.30 (= jag fann några av mina grannar sittandes i korridoren när jag återvände från pianorummet och slog mig ner med dem, efter att ha hämtat läxor från rummet)

Mina grannar tycker för övrigt att det är roligt att kossan säger "mu" och grisen nöff", och de förstår inte den djupare meningen bakom reflexionen "I just realised that gravitation and pregnancy don't sound the same in English".

En annan intressant fundering:
"Varför klagar kvinnor på att vi män inte fäller ner sitsen, när de egentligen borde tacka oss för att vi fäller upp den överhuvudtaget?"

En annan könsfundering:
"Varför talar man så mycket om att Magdalene var sist i Oxbridge att anta tjejer 1988, när Newnham inte har antagit en enda kille än?"

Sovmorgon

I går (söndag) åtnjöt jag en föreläsningsfri morgon genom att stänga av mobilväckningen och bara sova tills jag vaknade. Det kommer inte bli många sådana morgnar framöver.

Sedan hjälpte jag William med tvätten, och han visade var i Sainsbury's man kunde hitta galgar för 2.5 kr/st istället för 12 kr/st. På eftermiddagen rodde vi tillsammans med Edgar, som av någon anledning var mycket bättre på att ro än oss (kanske för att vi var lika vältränade som en soffpotatis tillsammans?).

Upptäcktsfärd

I går (lördag) bestämde jag mig för att gå på upptäcktsfärd på eftermiddagen (notera att jag hade föreläsningar på förmiddagen). Det började med att jag upptäckte att det mitt emot college låg en megastor bokaffär. Inte långt senare upptäckte jag ännu en bokaffär bara några tiotals meter bort. Bokaffärerna verkade sälja det mesta, förutom det jag ville ha:
1. Hålat rutat papper (inte såna dära brittiska med fyra hål jämnt fördelade över långsidan utan de svenska med två hålpar)
2. Kuvert
Inte ens postkontoret mitt emot college verkade ha kuvert, så det slutade med att jag köpte britthålade rutade papper och C5-kuvert på "Ryman the stationer" som säljer sina saker till överpris. De ger nämligen 10% rabatt till alla studenter (inlkusive mig visserligen), så alla deras varor kostar 11.1% mer än de borde för resten av befolkningen.

För övrigt spelade ena bokaffären (engelska versionen av?) boten anna, medan den andra spelade trancelåten "He's a Pirate (tiesto remix)".

Och för er (Tim) som inte vet vad en bedder är:
Beddern kommer in i ditt rum varje vardagsförmiddag och:
Bäddar din säng
Rengör ditt handfat
Dammsuger rummet (två gånger i veckan)
Byter örngott (en gång i veckan)
Byter sängkläder (en gång varannan vecka)
Skvallrar för head porter om du: har använt häftmassa för att sätta upp planscher (det tar hela fem lager färg att återställa väggen till dess ursprungliga skick efteråt! däremot är det okej att sätta upp planscher med spik), använder otillåtna elektriska apparater (såsom vattenkokare), på något sätt utgör en brandfara (t.ex. genom att ha julgransbelysning igång när du inte är där, eller har ett ljus vars veke inte är ny, innebärandes att du någon gång tänt det), eller (förr i tiden) haft folk av otillåtet (motsatt) kön på rummet.

Matematikhistorieföreläsaren berättade om hur han en dag fann att hans vanligtvis så stökiga skrivbord hade blivit rensat, och istället låg där på bordet en ensam hårnål, som beddern antagligen hittat i hans säng. I slutet av den terminen fick hon en väldigt stor parfymflaska i julklapp.

Matematisk historia

I fredags hade vi mer föreläsningar. 10 - 12 hade vi Talteori och Gruppteori, vilket var lite intressant men ändå inget nytt. På eftermiddagen träffade vi våra supervisors för första gången och gjorde upp tider att träffas på. Varje kurs superviseras varannan vecka.

Vid 4 var en föreläsning till en "non-examinable" (= frivillig?) kurs om matematisk historia inplanerad. Det blev dock inte så mycket föreläst om matematikhistoria. Istället gav föreläsaren oss en drygt halvtimmeslång introduktion till livet i Cambridge. Han beskrev bland annat samhällets hierarki: Överst fanns matematiken, och sedan kom i ordning bland annat människor, djur, amöbor, advokater och sist undergraduates. Han berättade också att två viktigaste personerna för vårt universitetsliv är beddern och head portern, medan tutorn och DoSen är helt okej att skita i.

Tvätt

Idag (torsdag) hade vi våra första två föreläsningar. De täckte mest sånt som de flesta redan kunde, och så kommer det vara de första gångerna.

Mer intressant är att jag idag tvättade för första gången. Expediten i affären skrattade när jag kom fram med torkstället och de 12 galgarna och sade att jag äntligen skulle få gå hem och tvätta. Eftersom alla mina tröjor och T-shirts är märkta med "torktumla ej" beslöt jag att det inte var värt att spendera 6 kr på att köra strumpor och kalsonger i torktumlaren (12 kr om de ska bli torra på riktigt), så nu hänger allt på tork i mitt rum.

Rowing

I onsdags rodde jag för första gången. Det var svårt. Jag ska ro igen på söndag.

Vi besökte också Centre for Mathematical Sciences, universitets modernaste byggnader. Bland annat fanns det whiteboards (fast blackboards) på alla toaletter i en byggnad, så att man alltid skulle kunna skriva ner sina idéer.

Family Dinner

Tisdagen började med DoS-möte, där jag fick lite information om de kommande kurserna och fortsatte med inget särskilt.

På kvällen bjöd våra collegeföräldrar på middag, eller rättare sagt: vår collegemamma bjöd på middag. Collegepappa hade dock hjälpt till att skära paprika. Mamma var ganska bra på att laga pasta och pizza, men å andra sidan var hon van vid att vara hemmafru åt sin pojkvän.

Matric Photo

Dagen började med att jag gick till Bridge Street Medical Center, som inte ligger på Bridge Street, och blev ombedd att återkomma senare. Vid 9 var vi ett stort gäng som samlades i min tutors rum, och senare höll huvudportern ett brandsäkerhetstal i matsalen. Vid 10 radade vi (ca 200 nykomlingar) upp på en sjuvåningsgradäng och blev fotograferade i våra gowns. Eftermiddagen flöt på ganska långsamt men på kvällen bjöd båtklubben på gratis cocktails och sen gick jag till pianorummet.

Freshers' Formal

Igår regnade det nästan hela dagen. Jag gick på shoppingtur men lyckades inte få tag i något bra.

På eftermiddagen köade alla nykomligar upp utanför Winstanley Lecture Theatre för att köpa sina gowns för £40, men det gick rykten om att Ryder&Amies sålde dem för £30. Gownsen ska bäras ovanpå kostym och enligt miscado är de fula. Det roliga är att det finns hål i ärmarna som man ska stoppa armarna igenom när man äter, för att inte ärmarna ska hänga ner i maten.

Vid 18.00 träffade vi våra collegeföräldrar för första gången, men min mamma har inte anlänt än, så det blev ett möte med pappa och mina två syskon. College hade försett alla collegeföräldrar med två flaskor vin och två flaskor läsk inför detta familjemöte, och det som blev över fick föräldrarna behålla. Pappa var mycket glad över att vi bara drack cola.

Efteråt var det Freshers' Formal, en serverad trerättersmiddag som college bjuder nykomligarna på. Det fanns någon tradition kallad pennying som innebar att om någon stoppar en penny i ens vinglas måste man dricka upp allt, men jag såg inget pennyande.

Efteråt var det "Chaplain's Squash" vilket betyder att alla föreningar samlades på Nevile's Court och nykomlingarna fick gå runt och skriva upp sig på deras listor. Jag tog matte och vetenskap (för att få lyssna på föreläsningar av bl.a. herr Hawking) samt rodd (för formen :p) och franska (för att få se på fransk film).

Slutligen skulle alla ut och klubba, men det skulle kosta så istället gick jag till Porters' Lodge och frågade om pianorummen. Det finns 5 pianorum och de är öppna för bokning 8-24. Jag bokade ett på plats och gick och spelade lite. Tyvärr brukar de bli väldigt upptagna under terminen så man måste boka i förväg, och vägen dit är dåligt upplyst så det är läskigt att lämna rummen på kvällen/natten.

Britternas ankomst

Idag anlände de flesta inhemska studenterna, och jag har träffat alla i min korridor förutom nummer 1.

Game night

Vid 8 var det game night, och planen var att vi skulle gå över till ett annat college (Newnham) där de skulle ha "Pub quiz" och sedan gå på pubrunda. Istället var vi en tapper skara (ca 10 st) som fastnade i maffia fram till midnatt.

Puntning

Idag gick jag upp tidigt på morgonen (= frukost 8.15) för att gå på "orientation for international students". Det tog hela förmiddagen.

På eftermiddagen puntade vi. Att punta på floden Cam är ungefär som att gondolera i Venedig (det finns till och med en suckarnas bro här) med den enda skillnaden att man istället för att vicka på en åra för att förflytta båten framåt kör ner en tre meter lång påle i flodbottnen och häver sig fram.

Efter puntningen gick jag och min tyske vän Edgar på shoppingrunda åt samma håll som jag hade gått igår, återigen på jakt efter en låskabel till datorn (och lite annat). Jag fick fråga i fem affärer innan jag fick tag på en. Dagens shoppingrunda tog 2 timmar, till skillnad mot gårdagens på 1.5 timme, och resultatet blev:
* En badrock
* Ett datorlås

Shoppingtur

I morse gick jag till en bank och på eftermiddagen gick jag på shoppingtur med en kille från Malaysia. Jag har nu införskaffat
* en kalender
* ett tvåvånings papperfack
* tvål o dyl
men misslyckats med
* galgar
* datorlås
* badrock

I slutet av shoppingrundan gick vi förbi runda kyrkan och fick var sin välkomstpåse innehållandes bland annat tallrik, skål, bestick, glas, kopp, te, kaffe och bibel.

I kväll blir det "Pub and Movie night" fast utan puben för att de tyckte att vi var för få. Filmen som visas är Harry Potter och de vises sten. Ett självklart val enligt Katie, eftersom "this place IS Hogwarts".

Cambridge

Nu är jag äntligen i Cambridge och har fått internet att fungera.

Jag bor i ett rum inte helt olikt det jag bodde i på intervjun, bortsett från att det innehåller lite mer möbler (typ ett tvådelat skrivbord) och är spegelvänt.

Förresten har jag ett blått spår i handfatet som jag skulle gissa är kopparavlagringar från vattnet. Jag försöker alltså att undvika att dricka det.

Något annat som är intressant är att toaletterna utanför mitt rum inte har handfat. Istället har de en maskin som utsöndrar ett bakteriedödande skum.