Tein

Kaffe innehåller koffein och te innehåller tein, men det är samma sak :O

Nolldivision

Många av er har säkert sett uträkningen som visar att girls = evil:

Time is money: Time = Money.
Money is the root of all evil: Money = sqrt(Evil).
Girls require time and money: Girls = Time*Money.
=> Girls = Time*Money = Money*Money = Money^2 = sqrt(Evil)^2 = Evil.

Någon har försökt göra en uträkning som visar att study = fail men de har failat genom att dividera med NO+1 som torde vara 0.

Myntet i kaffekoppen

För länge sedan läste jag ett problem som lydde ungefär:

Tag en (cylindrisk) kaffekopp, lägg i ett mynt, och häll på kaffe tills du inte ser myntet längre. Hur mycket vatten måste du späda med innan blandningen blir så genomskinligt att myntet syns igen?

Svaret är att man måste hälla tills det rinner över. Så länge allt kaffe är kvar i koppen påverkar inte spädningen mängden kaffe ("antalet kaffepartiklar") som blockerar strålgången mellan mynt och öga - blandningen blir mer utspädd men ytan stiger så att det blir mer blandning i vägen.

Detta fenomen blev relevant för mig idag: Jag ställde för några dagar sen ett glas vinäger (plus lite övriga ingredienser) i köket, för att bananflugor skulle lockas till det och drunkna i det. Idag ville jag se hur många som hade gjort det men jag hade tagit så mycket vinäger att det inte gick att se flugorna i botten av glaset. Jag försökte späda med vatten men när det inte hjälpte kom jag att tänka på detta problem och hällde därmed ut lite vinäger ur glaset istället.

Det tidtabellslösa samhället

Ett samtal jag var delaktig i idag kom in på att tidtabellerna för kollektivtrafiken håller på att avvecklas i Stockholm. Det enda sättet att ta reda på vissa avgångstider är att söka i reseplaneraren.

Exempelvis ser tidtabellen för blå linjen (tunnelbana) ut såhär: http://sl.se/ficktid/vinter/v10-11.pdf. Den enda information (nästan) som ges är hur tät trafiken är olika tider på dygnet och hur lång genomsnittsrestiden är mellan olika stationer.

I tät trafik kan detta fungera bra: Resenären får tänka att en resa från T-Centralen till Hjulsta tar 30 minuter (10 min väntetid + 20 min restid) och kan påbörjas när som helst, till skillnad från på natten då resan bara tar 20 minuter men endast kan påbörjas var 30:e minut.