Bordsplacering

Vid varje kinesfest hemma hos oss sitter barnen längst ut i ena hörnet, med anledningen att "barnen äter upp så snabbt och springer iväg, så sitter vi vuxna kvar här tillsammans". Problemet med att sitta ute på änden är att man inte kommer åt någon mat. Det brukar inte vara ett problem eftersom man skickar runt maten ganska mycket.

Dock är det ett problem om man sitter isolerad från maten genom 4 barn under 10 år. Detta förutsåg jag idag så jag klagade när min far sa "du, sune och lei kan väl sitta längst ut där", vilket implicerade att vi skulle sitta längst ut i barnänden, sedan fyra småbarn, och föräldrarna. Dock blev det så ändå. Min far sa "det är lugnt, säg bara till så skickar vi maten till er!" och jag demonstrerade felaktigheten i hans påstående strax efteråt genom att be om ankan, som kapsejsade med ett klang i en av småbarnens skålar för att ankfatet var för tungt för dem.

Såhär i efterhand påpekade jag för min far att jag hade rätt. Då kontrade han med att om jag inte hade klagat på att behöva sitta längst ut i ena änden så hade inte de andra barnens föräldrar uppfattat att den änden var mindre önskvärd och av artighet mot de andra vuxna placerat sina barn där. Hans plan skulle alltså enligt honom ha varit att vi tre skulle sitta längst ut, men inte med en mur av barn emellan oss och maten, utan de fyra småbarnen skulle sitta omlott med sina föräldrar. När jag sedan påpekade att småbarnen inte skulle kunna skicka mat på ett tillfredsställande sätt skulle alltså föräldrarna byggt upp den där muren av barn där för att ingen vuxen skulle behöva hamna bakom en eventuell mur av barn. Att så var planerna motsäges dock av:
1. Barnen sitter ALLTID längst ut. ALDRIG NÅGONSIN har en vuxen suttit utanför ett barn hemma hos oss.
2. Vi satt vid en bordsförlängning som konsekvent kallades "barnbordet" under hela dukningsprocessen.
3. Alla vanliga glas stod där, och vinglasen vid huvudbordet.
4. Konceptet "barnen slinker iväg först och vi vuxna sitter kvar i en klump" skulle falla.


Att se sig för...

På väg hem från nyårskonsertrepetitionen såg jag vid den gamla vanliga tunneln två gående tjejer som plötsligt svängde vänster in mot tunneln och lika plötsligt stannade för att de höll på att bli påkörda av två cyklister som kom bakifrån. Dessa cyklister förberedde sig för att skära kurvan i vänstersvängen, tills de insåg att jag (som mötte dem) ville ha mitt körfält för mig själv och girade.

Senare på dagen skulle jag och pappa ut och tvätta bilen, men först skulle jag hämta avfettningsmedlet i garaget. Den motoriserade garagedörren går så långsamt, så efter en stund tröttnade jag på att vänta. Jag slank smidigt in under den halvöppna dörren, och slog nästan huvudet i bilen som stod parkerad innanför...

ninehours

http://www.draculasriddle.co.uk/veros/theriver.htm

Mina sömntider:

natten från 21/12: 02-11
natten från 22/12: 02-11
natten från 23/12: 02-11
natten från 24/12: 04-13
natten från 25/12: 02-11
natten från 26/12: 04-13
natten från 27/12: 00-09
natten från 28/12: 00-07 (Jag var tvungen att gå upp tidigt för att baka två tårtor...)

För övrigt drömde jag inatt att jag träffade timm och frågade om han läst mitt senaste blogginlägg (om $-tecknen) och han svarade som vanligt nåt om hans RSS. Sedan vaktade jag ett matteprov och till sist sjöng jag i en kyrkokör fast åt pizza istället för att vara på repetitionen. Det fanns småsaker i drömmarna som hintade om att de var just drömmar, bland annat att jag kunde hala fram ett tangentbord ur ingenstans för att visa timm tumme-pekfinger-rörelsen i skolan samt att det låg ett bi under en klick bearnaisesås i pizzan som hade solglasögon...


PHP

På orkestern idag såg jag $-tecken överallt* och då och då gjorde jag reflexmässigt rörelsen med höger tumme och vänster pekfinger för att skriva dem...

* Notera att de bara var figments of my imagination


Logik...

"Vid sin död var Anne-Marie Hagelin en av Sveriges äldsta personer. Hon bör också ha varit en av de sista levande personerna med en förälder född på 1840-talet." Källa: Wikipedia via MB

Förutsatt att folk föder vid ungefär samma ålder så borde den äldsta personen ha den tidigast födda föräldern...


Eco-driving

Min far skär kurvor för att spara bensin, samtidigt som han accelererar mot rödljus...

But why is the rum gone?

Varför är det här lakanet lite grönaktigt?
- Det är blått...
Var det vitt från början?
- Jag vet inte, men nu är det blått
Varför är det blått då?
- Öh.... Antingen var det blått när vi köpte det, eller så var det vitt och något blått har färgat av sig på det...

Singing Bee

I uttrycket "spelling bee", varifrån namnet till det nya tv-programmet "Singing Bee" är taget, är "spelling" ett substantiv och inte adjektiv, något som rösten på tv3 inte känner till. Hon pratar alltså om ett sjungande bi och inte en sångtävling.

Kinesjul

Vi körde till Simon i Norrköping vid 15.00 (kalle anka-dags), och bitvis fanns ingen bil i sikte varken framåt eller bakåt på E4an. Eftersom det var vägarbeten på Söderleden följde jag orangea skyltar längs en lång omväg, men jag tyckte den verkade för lång och avbröt för att följa eniros vägbeskrivning istället.

Daniel, Jenny och jag har körkort och våra föräldrar skulle supa sig fulla (nåja, de drack iallafall) medan Ivan övningskörde så en av hans fick förbli nykter. Därmed var det fyra familjebilar rattade av ynglingar som dök upp hos Simon.

Väl framme vid Simon åt jag ca 15 lax-tunnbröd-rullar samt massor godis. Sedan åt vi en stor julmiddag med vårrullar och diverse kött. Efter lite spel o dyl (även lite riktig workout på Wii) fick vi degknyten på kvällen och framåt 2-tiden åt vi degknyten igen. Totalt 4 utfodringar på en halv dag alltså.

Jag fick Ticket To Ride, ett tågspel, av Simon; en blå slips samt manschettknappar till studenten av Jenny; en tröja av Daniel och en skjorta av Ivan. Under kvällen spelade vi också Simons kopia av TTR och det visade sig vara väldigt kul.

Daniel och Simon och Ivan spelade också Warcraft 3, och Ivan sade skämtsamt att han ville racea med oss på vägen hem. Sagt och gjort...

Jag, Daniel och Jenny åkte först, med mig i spetsen, och jag blinkade höger vid första rondellen för att följa omledningen medan Daniel ville köra vänster mot vägbygget och runda i sista sekund med hjälp av GPSen, som han gjort på vägen hit. Till slut körde ändå alla åt mitt håll, och vi tog en rundtur som slutade vid Norrköpings norra infart. Därifrån höll vi 95-100 km/h. De gånger jag körde lite snabbare höll Daniel farten så jag saktade ner igen.

På Norsholmsbron kopplade jag ur och släppte gaspedalen. Bränsleförbrukningen uppgick till 1,1 l/100 km vid 100 km/h, dvs motorn drar 1,1 l /h på tomgång.

Omkring 5 min innan Linköping närmade sig en bil långsamt bakifrån. Det var Ivan, som åkt lite senare. Han körde om Jenny, Daniel och mig, och strax därefter körde Daniel också om mig. Sedan blåste Daniel och Ivan iväg... i 110 km/h :)


God jul!

Jag har nu slagit in två julklappar i tidningspapper och presentsnöre (obs: ingen tejp! skillz!).

Och oavsett vad jag får imorgon kommer orkbollen från scadodo att vara den bästa presenten!

Julfest

Tre år av kartong från block samt några arbetstimmar av miscado gick åt till att göra världens snyggaste fiskdamm...

Illvet och GMO

"Amerikanske forskare har skapat en genmodifierad mygga, som inte kan bära sjukdomen malaria. Som bonus är myggan mer livsduglig än malariainfekterade myggor, då den lever längre och lägger fler ägg. Forskarna hoppas att den med tiden skall konkurrera ut malariamyggan."

Är det verkligen så smart att skapa en genmodifierad organism i syfte att konkurrera ut resten?

Apelsin

Jag äter min andra apelsin för idag nu. För övrigt åt jag 25 apelsinklyftor i tisdags lunch...

ap-MSN

Om man lägger till nån på MSN, och sen tar bort honom, och försöker lägga tillbaks honom igen, så får man felmeddelandet att man nyligen lagt till honom och att varje kontakt måste ha en unik mailadress...

DNA ingår i cellkärnan

... som eleverna ingår i skolan

Tecken från gud

När jag och scado satt på en bänk utanför systemet igår pratade vi om hur vi såg ut som alkisar som satt och väntade på att någon skulle tappa en slant. Just då tänkte jag att jag skulle titta efter, och då såg jag en tia på marken. Jag plockade upp den, och så snart som möjligt ska jag ge den till mannen med bössan vid stora torget. Sen kan jag gå runt och säga:
- Jag tänkte att gud ville belöna mig för min fromhet så jag skänkte bort pengen igen. Långsiktig investering vettu.

Idag höll Karl två formelsamlingar i handen och sade att han för en vecka sedan inte hade haft någon. Jag sa åt honom att öppna och kolla vems de var, och ryckte till mig den ena, som visade sig vara min egen...


Julkalender

Strax innan december tappade jag bort min bingolotto-skrap-julkalender som jag köpt av en ung dörrförsäljare. Jag frågade min far om han hade sett den och beskrev den som en A4-stor papperlapp med små cirklar numrerade 1-24 som man kunde skrapa på och på framsidan fanns dessutom en bild på bilen man kunde vinna. Jag anklagade honom för att ha slängd den i tron om att det varit ett reklamutskick, men han försäkrade att han mindes varje reklamblad han slängt de senaste två veckorna och att han inte kände igen min beskrivning (= antyder att han inte är ansvarig men garanterar inget rakt ut om jag skulle bevisa att han verkligen slängt den).

Nyss tog han upp min chokladkalender (som inte stämmer in på någon punkt förutom att siffrorna 1-24 finns på den), skakade lite på den, och frågade menande om det var den jag hade letat efter (= "du anklagade mig för att ha slängt den men här är den ju!").

Om han inte ens kan minnas min beskrivning två veckor senare, hur skulle han kunna minnas varje reklamblad han slängd under en motsvarande period?


Kemiplugg2

pelli -kemisammanfattning klar! säger (22:19):

för övrigt kom jag på värsta bra minnesregeln för glukos, men det blev jättelångt att skriva ner för den var inte särskilt bra :P

pelli -kemisammanfattning klar! säger (22:20):

den sammanfattade hela kolhydrat-delen i kap 11 bara man kunde lite basfakta :P

pelli -kemisammanfattning klar! säger (22:22):

Givet: Glukos och fruktos är hexoser med aldehyd- resp. ketogrupp på kol 1 resp. kol 2. Det är bara kol 3 som har OH åt vänster, resten har åt höger. alfa- och beta-glukos säger något om OH och H's plats vid kol 1 i cyklisk form. Glykosidbindning sker vanligen mellan kol 1 och kol 4. maltos och cellobios är de två disackarider som bildas av glukos, den ena av alfa-1,4-glykosidbindning och den andra av beta-1,4-glykosidbindning. Dessa utgör grunden i stärkelse resp. cellulosa.

pelli -kemisammanfattning klar! säger (22:23):

kan man det där så kan man räkna ut vilken som är alfa-konfiguration och vilken som är beta, samt vilken cellobios resp. maltos har, samt vilken som finns i stärkelse resp. cellulosa :P

pelli -kemisammanfattning klar! säger (22:23):

och dessutom kan man strukturformel för glukos i alla tre former :P

pelli -kemisammanfattning klar! säger (22:24):

förresten, givet även: grupper till vänster i acyklisk form ska vara uppåt i cyklisk form, och kol 6 är uppåt. Dessutom gäller att cellulosa hör ihop med cellobios, och alfa-glykosidbindning ger samma struktur som proteiners alfa-helix och samma för beta.


Att lista primtal

En PHP-implementation av Erathostenes såll kan skriva ut alla primtal upp till en miljon på 2.9 sekunder.

Att loopa igenom alla talen och kolla om de är primtal ett åt gången tar 3 timmar, 26 minuter och 35 sekunder.

Sent kemiplugg

Scado: Glukos, hur ser den ut då? Den har C6...


Excels funktioner

"Excel charts do not support color transparency. When you apply a color to a bar or column chart series, the color must be a solid color. Although the Fill Effects dialog box includes Transparency controls, these controls are disabled."

Källa: http://j-walk.com/ss//excel/usertips/tip071.htm


Redundans

$a = ($b == $c) ? true : false;

Biokemi

Finn ett fel:

"Vid en transanimering byter aminogruppen plats med en ketogrupp från en ketosyra."


Datorproblem

1. Internet explorer cachear sidor. Det är praktiskt att inte behöva ladda ner en sida varje gång man besöker den, men det finns också vissa nackdelar. Om man har varit inaktiv för länge med PHPMyAdmin så blir man redirectad till inloggningssidan nästa gång man försöker komma åt en sida. När man sedan har loggat in och återigen vill besöka den sidan minns dock IE att man kastades ut senaste gången, och kastar ut en automatiskt igen utan att fråga servern...

2. Ibland ligger det sladdar vid min musmatta. Om jag flyttar fram musen på fel sätt kläms en sladd in mellan musknappen och muskarossen, vilket innebär att det inte går att trycka ner knappen, dvs klicka. Det är väldigt irriterande :p

Skolfisk och död vinkel

Skolrestauranten serverade fisk idag. Seg fisk i smaklös sås. Jag stannade kvar till 13.00 för att se vad mattanterna skulle äta denna dag, men de var mig nog på spåren och låtsades arbeta med annat tills jag var tvungen att gå till svenskan tio minuter senare, innan de påbörjade sin måltid.

När jag just hade börjat cykla hem efter kvartetten hörde jag plötsligt det välkända ljudet då grus rullar mellan låsta bildäck och stillastående asfalt. Jag tittade upp och såg en cykel susa förbi på vänster sida om en stillastående vänstersvängande bil. Uppenbarligen hade bilisten glömt kolla backspegel och död vinkel när den svängde av från ett av Linköpings mest trafikerade cykelstråk. Dock är frågan om det var en galen cyklist som försökte köra om en vänstersvängande bil på vänster sida, eller om det var en bilist som sket i att blinka för att den inte uppfattade någon bakom sig som skulle kunna vilja veta.


Capisch

Nuvarande spelet på Capisch: Ordet börjar på TRÄ, och för resten får man välja mellan bokstäver i en cirkel. (Man får bara ta varje bokstav en gång). Problemet är att cirkeln innehåller alla bokstäver förutom PQWXÖ, varav A och S två gånger. Det begränsar ju mycket...

Det roligaste är dessutom att över hälften av de som gissar tar "fyndiga" saker såsom "TRÄldom", "TRÄda", "TRÄnare", "TRÄskmonster" osv. fast det i slutändan alltid visar sig att det var något i stil med "TRÄben".

Tunneln under Västra Vägen

Vid tunneln under Västra Vägen uppkommer de mest underliga trafiksituationer.

Den vanligaste sker ca var 10e gång man svänger höger upp mot Hunnebergsgatan. När man har någon meter kvar till korsningen möter man plötsligt en cykel eller moped som kör precis åt andra hållet, dvs ska svänga vänster, men som är för lat för att ta ut svängen utan skär över i ens fil. Oftast gör de en plötslig gir genom ett kraftigt ryck i styret, och fortsätter som om ingenting har hänt.

Den näst vanliga är att det går ut gångare på cykelbanan. Eftersom två av cykelvägarna in i korsningen bara har trottoar på ena sidan måste gångare ofta korsa cykelbanan, och det sker vanligen utan att de tittar bakåt. Senast igår gick en tjej rakt ut i gatan ca fem meter framför mig när jag och en cykel bakom mig skulle svänga vänster. När hon korsat min mittlinje sisådär en halvmeter framför korsningen insåg hon att det fanns cyklar bakom henne och stannade och började långsamt backa. Jag gjorde bedömningen att det var säkrast att försöka komma förbi på höger sida ändå och trängde mig förbi där, medan cyklisten bakom mig körde om mig genom att ta mötande körfält i vänstersvängen.


Bränsleförbrukning

När en viss Volvo S60 rullar i 20 km/h och kopplingen är nedtryckt visar färddatorn att motorn förbrukar 6.4 l bensin per 100km.
a) Hur mycket bensin per sekund förbrukar bilen när den går på tomgång?

b) Bensinens energiinnehåll är 34.8 MJ/l, vilken effekt förbrukar motorn på tomgång?

När en bil motorbromsar stryps bränsletillförseln (bränsleförbrukning = 0) och energin till att driva motorn runt tas från bilens rörelseenergi. Låt oss motorbromsa från 70 km/h till 50 km/h. Bilen väger 1500 kg. Bensinförbrukningen vid 70 km/h är 7.0 l/100 km.

c) Hur mycket rörelseenergi frigörs vid motorbromsningen?

d) Låt oss anta att all denna rörelseenergi går åt till att driva runt motorn, och att motorn drar lika mycket energi som den gör när den går på tomgång. Hur lång tid räcker denna energi?

e) Hur lång sträcka färdas bilen under denna tid?

Beräkna tidsåtgång och bränsleåtgång på denna sträcka för följande:
f) Man släpper upp kopplingen och motorbromsar från 70 km/h till 50 km/h
g) Man kör 70 km/h ända tills det är x meter kvar och sedan kopplar man ur motorn och bromsar till 50 km/h.

h) I det andra fallet, sätt x = 0. Bensin kostar 10 kr/l. Vilken timlön motsvarar det att motorbromsa?

i) Diskutera de antaganden vi har gjort och hur fel svaret kommer bli.

Resultat av mina uträkningar:
Skillnaden mellan att motorbromsa och köra ända fram och tvärbromsa vid 50-skylten är 13,1 öre och 3,21 sekunder. Det ger en timlön på 294 kr.

Med gamla mätdata från Audin blir skillnaden 5,76 öre och 0,914 sekunder, vilket ger en timlön på 227 kr.

Notera att jag jag har räknat på både bensin- och dieselpris som 10 kr, fastän de båda ligger något över detta.

DISS

ändji säger:

hej

pelli säger:

häpp

ändji säger:

skulle du kunna gå in på bilddagboken och acceptera mej

ändji säger:

jag stör mig på att du står med röd stil

pelli säger:

jag har inte varit där inne på århundraden :P

ändji säger:

jag har märkt det

pelli säger:

kolla nu

ändji säger:

haah har du tagit bort kontot?

pelli säger:
se det som en DISS :P

ändji säger:

tack den uppskattade jag

pelli säger:
nu ska jag blogga också :P

pelli säger:
är det okej om jag låter "ändji" stå kvar? :P

pelli säger:

http://pelli.blogg.se

ändji  säger:

ahahahah

ändji  säger:

nej

ändji  säger:

se det som en DISS


Balen

Utbyte i korridoren mellan mig och en lärare:

- Ska du dansa bal, Gunnar?
- Jag blir så illa tvungen...
- That was the most romantic thing I've ever heard!
- Hehe.
- Du förstår, jag måste hitta en partner för min son...
- Och du frågar mig?!?!?!


Cambridge

Flygplatspsykologi: På ett flyg med 300 platser finns det ca 100 personer som När människorna sitter vid gaten, så om det av ren slump blir att ett visst antal personer (ca 5) reser sig upp för att ställa sig i kön samtidigt, så blir det panikrusning till kön och den ökar på några tiotal sekunder med 100 pers.


Trafik och fronter

Idag mötte jag i korsningen gråbrödragatan/vasavägen en bil som var perfekt högerplacerad men inte blinkade. Jag tänkte inte mer på det när jag cyklade genom korsningen (i bilkörfältet, för att cykelöverfarten leder rakt upp på en svårnavigerad trottoar), men när bilen korsat halva vasavägen, svängde den plötsligt tvärt vänster in mot mig samtidigt som föraren satte på blinkersen...

pelli säger (21:46):

fronter = (6)

amanda fronter <3 säger (21:46):

neej i love it

pelli säger (21:47):

"Hej, jag är fronter och om någon av dina lärare laddar upp en fil hos mig kan du förvänta dig att spendera 20 minuter på att logga in, hitta filen bland alla undermappar, och få mig att ladda ner den till din dator"

amanda säger (21:47):

hahahhahaha

amanda säger (21:47):

okej, kanske


Om att planera (franska)

Ce n'est pas du mauvais planning si l'on sait que l'on ne va pas pouvoir faire quelque chose avant qu'elle ne doive être faite !

Att resa i England

www.nationalexpress.com: Oförklarliga fel inträffar om man försöker få reda på info om sin destination eller få fram tidtabeller. Jag vet alltså bara att bussen stannar i "Cambridge": inte exakt var, och inte efter hur många stopp.

www.britishrail.com: Tidtabellerna har ersatts med en sökfunktion, men eftersom du inte kan beställa biljetter för avresa inom 5 dagar kan du inte heller se vilka tåg som åker inom 5 dagar.


Biltvätt

Efter att ha lämpat av årets sista lövskörd på Gärstad bestämde far och jag oss för att tvätta bilen. Men när vi kört in i biltvätten kom far på att han hade glömt plånboken hemma, så jag fick tömma min istället. Jag var tvungen att offra fem av mina sparade tior, samt två femmor, tre enkronor och 140 kr i sedlar. Nu har jag bara 19.50 kr i min plånbok...


Var fjärde svensk tror att HIV går att bota :s

"Inför Världsaidsdagen gav föreningen Hiv-Sverige tillsammans med ett läkemedelsföretag uppdraget åt Sifo att ställa frågor om hiv och aids till 1 000 slumpvis utvalda personer över 15 år. [...] Sammanställningen visar bland annat att nästan var femte (17 procent) inte tycker att hivpositiva ska få uppehållstillstånd i Sverige. Samtidigt tror var fjärde att hiv går att bota."

Men i vilken åldersgrupp är okunnigheten störst?