PRS

PRS brukade vara en förkortning för "Performing Rights Society", men förhåller sig numera till "PRS for Music" som SJ förhåller sig till "SJ AB". PRS for Music är vad jag har förstått brittiska motsvarigheten till STIM.

Nyligen blev det rabalder online när PRS och Youtube (Google) råkade i luven på varandra.

Fram till Mars i år hade de ett avtal där youtube spelade PRS-artisters musikvideos och betalade för det samt länkade till försäljningsställen. Sedan går åsikterna isär. Youtube påstår att PRS begärt en taxa som skulle innebära en förlust för varje videouppspelning, medan PRS påstår att Youtube krävt en halvering av priset per visning.

Dispyten slutade med att Youtube blockerade alla PRS-relaterade musikvideos i UK (och senare i en orelaterad dispyt även Tyskland), så nu får jag bara meddelandet "This video is not available in your country." när jag försöker se videos som denna: [http://www.youtube.com/watch?v=Yu_moia-oVI].

Reaktionerna har dock varit blandade: Vissa klagar på att Google är ett stort och elakt bolag som gör som det vill, medan andra klagar på att PRS fått hybris (med hänvisning till bland annat ett exempel där PRS krävt licenspengar från företag för att det finns risk att kunderna hör de anställdas radio - varför PRS ska få betalt både av radiostationen och av radiolyssnaren är det ingen som förstår).

Hade det här hänt i Sverige hade nog de flesta ställt sig på Googles sida - vi är ju trots allt kända för att hata upphovsrätt.

Här är ett annat exempel på något som sannolikt aldrig skulle hända i Sverige (eller övriga västvärlden):
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article548634.ece
Google släpper gratis musik, för det är kört ändå med nedladdningen. (Jaja, pescado har skrivit om det tidigare.)

Kärnkraft vs Förnybart

Vissa brukar påstå att kärnkraft och förnybara energikällor kämpar mot varann.

Det kan tyckas så om man jämför Frankrike och Tyskland:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Electricity_production_in_France.PNG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Electricity_production_in_Germany.PNG

I Frankrike dominerar kärnkraften, och i Tyskland (där man avvecklar kärnkraft) kan man se en märkbar tillväxt av förnybart. Är det verkligen inte möjligt att bygga ut kärnkraft som Frankrike, samtidigt som man satsar på förnybart som Tyskland? Skulle det inte ens vara vettigt om alla länder byggde ut kärnkraft för att hålla nere på fossilanvändningen, samtidigt som man forskar på förnybart?

Se bara på dessa två grafer:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Electricity_production_in_the_USA.PNG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Electricity_production_in_China.PNG

Av alla grafer i världen, hade inte Frankrikes varit den bästa ersättaren? (Vattenkraftsländer räknas inte :p)

För övrigt är Frankrikes elproduktion ganska imponerande. Uppemot 80% utgörs av kärnkraft - de flesta länder (rimliga, ej vattenkraftsländer :p) klarar inte ens av att ha 50% icke-fossilt - och 20% av elproduktionen exporteras.

Kostnadskalkyler

För en dryg vecka sedan gjorde jag lite överslagsräkningar: http://thomas1epikure.wordpress.com/2009/03/29/sol-sol-sol/#comment-129

Då fick jag idén till att göra detta. Tacka googles inbyggda kalkylator.

Lista över konstruktionskostnader i euro per genomsnittseffekt för några (mer eller mindre) nybyggda kraftverk.

Notera att jag fuskat med siffrorna lite här och var, att kineserna antagligen är billigare mest för att kineser är billiga, och att kalkylen inte omfattar driftskostnad eller ränta. Om ni har förslag på fler kraftverk att ta upp (med källa om kostnad och energiproduktion) så är det bara att säga till, så tar jag med dem (upp till rimlig gräns). Fossila kraftverk har varit svårt att få tag på eftersom det finns så många (zebraflock?), och detaljerad information om dem anses nog inte vara lika nämvärt på wikipedia.

Som jämförelse betalar en svensk för ett 25-årigt kraftverk i storleksordningen
(0.5 sek / kWh) * 25 years in EUR/W = 10.169584 Euros / W
Detta fördelas antagligen på avbetalning av konstruktionskostnader (inkl. ränta), produktions-/servicekostnader och vinster.

Three Gorges Dam (Kina) Vattenkraft
http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Gorges_Dam
180e9 CNY / (100 TWh / year) in EUR/W = 1.63604509 Euros / W

Lillgrund vindkraftpark (Sverige) Havsbaserad vindkraftspark
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lillgrund_vindkraftpark
1.8e9 SEK / (330 GWh / 1 year) in EUR/W = 4.43763665 Euros / W

Horns Rev Havmøllepark (Danmark) Havsbaserad vindkraftspark
http://da.wikipedia.org/wiki/Horns_Rev_Havmøllepark
270e6 EUR / (6e8 kWh / year) in EUR/W = 3.94461575 Euros / W

Middelgrundens Vindmøllepark (Danmark) Havsbaserad vindkraftspark
http://da.wikipedia.org/wiki/Middelgrundens_Vindmøllepark
44e6 EUR / (5e7 kWh / year) in EUR/W = 7.71391524 Euros / W

Andasol 1 (Spanien) Solkraft
http://en.wikipedia.org/wiki/Andasol_1
3e8 EUR / (18e7 kWh / year) in EUR/W = 14.609688 Euros / W

Monte Alto de Milagro (Spanien) Solceller
http://en.wikipedia.org/wiki/Monte_Alto_photovoltaic_power_plant
65e6 EUR / (14e6 kWh / year) in EUR/W = 40.6984164 Euros / W

Olkiluoto 3 (Finland) EPR
http://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant
(2 * 3e9 EUR) / (0.9 * 1600 MW) in EUR/W = 4.16666667 Euros / W

Hongyanhe (Kina) CPR-1000 x2
http://en.wikipedia.org/wiki/Hongyanhe_Nuclear_Power_Plant
23e9 CNY / (0.9 * 2160 MW) in EUR/W = 1.22676718 Euros / W

Sanmen (Kina) AP1000 x2
http://en.wikipedia.org/wiki/Sanmen_Nuclear_Power_Plant
4e10 CNY / (0.9 * 2200 MW) in EUR/W = 2.09471708 Euros / W

Jag har bland annat gissat på att kärnkraftverk (övriga kraftverk är redan konstruerade och har publicerad årsproduktion) levererar 90% av installerad effekt (man brukar säga att ett kärnkraftverk står stilla en månad om året) och att Olkiluoto kommer spräcka budgeten med 100%.

Paper 2

I dag när jag gick nerför trappan mot provet sa jag till Ian att Bivariate normals är så galet att ingen vettig examinator skulle kräva att vi memorerade formeln. Jag hade fel: Första delen av fråga 3 var just att skriva ner formeln.

Sista timmen spenderade jag ungefär 20 minuter på att försöka knäcka formeln med hjälp av vad jag kom ihåg, men det gick inte. Resterande tiden gjorde jag en extra section II-fråga (man får bara poäng på 5 av 8 - tänk om man hade kunnat välja bort en section I-fråga!) och kollade igenom mina svar. Därmed är det väldigt sannolikt att jag har 5 alfa + 3 beta idag.

På plussidan hade jag tid över idag. Förhoppningsvis håller det i sig.

Paper 1

Nu är Paper 1 avklarad. Jag vet ännu inte om att jag gjort något fel, så potentialen finns för max.

Tiden gick snabbare än jag tänkt mig, så jag fick lite bråttom på slutet. Det kändes som att jag kunde allt det frågades om (förutom en sak) så det indikerar att jag kan det mesta men också att jag är för långsam på det jag kan. Frågan är hur mycket detta säger om Papers 2, 4 och 3, då de handlar om andra ämnen.

Det som slog mig var att det var väldigt lite kontroll i provsalen - inte alla ID-kort kontrollerades och efteråt kunde man gå omkring om byta skrivning om man ville. Problemet var att vi efter skrivningen skulle fylla i en massa blanketter om vilka problem vi löst och bunta ihop dem i olika högar som skulle gå till olika examinatorer, och det tog uppemot en kvart, under vilken man fick gå runt i salen om man var klar.

En rolig grej är att alla kladdpapper slängs i en stor plastpåse som sparas i sex månader. Frågan är om det är till för att skydda mot fusk eller borttappade lösningar.

Domedagen

Imorgon är det prov. Paper 1, 9.00-12.00. Därmed är det dags att sova nu.

HR!

För några dagar sedan berättade mina vänner om en händelse i Kina, där någon hotat med att hoppa ner från en bro och någon annan klättrat upp och knuffat ner honom: http://www.china.org.cn/china/news/2009-05/23/content_17823120.htm, http://news.xinhuanet.com/english/2009-05/23/content_11422634.htm

Nu har nyheten också nått aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article5238483.ab

HR! (typ)

Banan

Eftersom Sainsbury's slutat med specialerbjudandet på äpplen har jag återgått till banan.

Jag har ofta problem med att skala bananen. Antingen är skalet för hårt och går av när jag försöker skala, eller så är det för segt och spricker på längden på baksidan så att banantoppen mosas när jag egentligen försöker bryta av toppen på tvären.

När detta händer tänker jag på denna film: http://www.youtube.com/watch?v=kF3L359yKjs
Kan det vara så att gud straffar mig med motstridiga bananer för att jag inte tror på att det är han som har designat dem?

För övrigt ÄR bananen "designad", precis som många andra livsmedel och djur vi möter i vardagen. Enligt wikipedia började folk odla bananer så tidigt som för 7000 år sedan, och det är genom människans förädling som bananen har blivit den kärnfria frukt vi äter idag.

Kolkraft

Idag läste jag på nyteknik.se att en glödlampa på kolkraft släpper ut mer kvicksilver än kvicksilverlysrör, även om man kastar lysrören på tippen efter användning.
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article584374.ece

Då kom jag att tänka på något jag läst tidigare, nämligen att kolkraft släpper ut mer radioaktiva partiklar i luften än kärnkraftverk [http://www.ornl.gov/info/ornlreview/rev26-34/text/colmain.html]. Denna källa från 1993 påstår till och med att om man samlade in alla radioaktiva isotoper som kolkraftverk släpper ut i aftmosfären och stoppade in dem i ett kärnkraftverk så skulle man kunna få ut 1.5 gånger MER elektricitet! Ett kolkraftverk släpper alltså ut mer energi i form av kärnbränsle i luften än det genererar själv, och troligen lämnar det ännu mer ifrån sig i form av aska.

Betänk nu att vi har mycket mer kolkraft än kärnkraft i världen. Innebär det att vi gräver upp mer kärnbränsle från kolgruvor (o.dyl.) än från urangruvor (o.dyl.)? Kanske. Problemet är att mycket kärnbränsle går förlorat även i uranbrytningsprocessen. Dock är det en tankeställare att vi (om man får tro källan) skulle kunna stänga alla världens urangruvor bara vi kunde fånga upp kolkraftens rester (samt modifiera våra kärnkraftverk till att ta hand om en lite annan mix av bränsle, men det handlar bara om beprövade konstruktioner).

(För övrigt släpper kärnkraftverk ut en hundradel så mycket radioaktivitet till allmänheten som ett kolkraftverk under drift. Räknar man med hela kärnkraftens livscykel blir det en tredjedel av vad kolkraftverket släpper ut under drift. Vad ett kolkraftverk släpper ut i livscykeln vet inte källan.

Om jag gissar rätt innebär de faktum att ett 1000MW-kolkraftverk släpper ut 490 person-rem/år samt att en flytt till Bohuslän ökar ens stråldos med 0.1 rem/år att om 5000 personer flyttar ifrån Bohuslän så uppväger de ett kolkraftverks radioaktiva utsläpp. Utsläppen är alltså försumbara, och kärnkraftens är något mer försumbara än kolkraftens.)

Dr. Bombay

Dr. Bombay, som bland annat sjöng "Calcutta (Taxi, taxi, taxi)", är samma person som Dr. MacDoo.

Han är dock inte samma person som Dr. Alban, och han har inte heller gjort en låt som går "Where did you come from? Where did you go? // Where did you come from? Kathmandu!".

90-väg

Idag dog någon återigen i en frontalkrock på 90-väg. Dock tog det lite detektivarbete att luska ut det.

Det var på Corren [http://www.corren.se/Sverige/?articleId=4888624] som jag först fick höra om nyheten.

Jag sökte upp lokala media för att få mer detaljerad information och bra bilder på platsen. Borås Tidning [http://www.bt.se/nyheter/boras/en-dod-efter-frontalkollision-mellan-linjebuss-och-bil-pa-riksvag-41(1342225).gm], Göteborgsposten [http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=497169] och Göteborgs-Tidningen [http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=497169] hade en bild (samma) och lite mer information.

Olyckan skulle ha inträffat på riksväg 41 sydost om Borås, vid Rydboholm. Bussen färdades söderut på väg mot Viskafors. Detta är lite motsägelsefullt då Viskafors och Rydboholm ligger på en annan väg, parallellt med rv 41. [http://www.maplandia.com/sweden/alvsborgs-lan/boras-kommun/viskafors/]

Västtrafik [http://vasttrafik.se/ImageVault/Images/id_864/ImageVaultHandler.aspx] ger två möjligheter: Antingen är det 154/155 på parallellvägen, eller så är det 450 på huvudvägen.

På wighsnews [http://www.wighsnews.se/nyheter.php?nyhet=Boras-En-omkom&notisid=45907] fanns det en bättre bild på bussen, där man kan gissa att det är 450 på väg mot Sk__e, vilket stämmer överens med BT-bilden där man kan se ett "e" i slutet. En genombläddring av Bussmickes galleri [http://www.bussmicke.se/Bildgalleri/Bussar/Sverige/B/Boras_Lokaltrafik/slides/BL_254_Sven_Ericsonplatsen_Boras_040401.html] visar att det är 450 mot Skene, och därmed är det rv 41 som gäller.

En noggrannare genomläsning av BT:s artikel ger att olyckan skedde mellan "Sobacken" och "Hundkapplöpningsbanan". Tittar man nogggrant på wighsnews-bilden ser man att olyckan skedde där det finns både dubbeldragen och streckad mittlinje, och därmed måste platsen ligga någonstans inom detta område: [http://kartor.eniro.se/query?mop=aq&mapstate=10%3B12.91820%3B57.65452%3Ba%3B12.91699%3B57.65507%3B12.91941%3B57.65397%3B720%3B618%3B0%3B1&mapcomp=%3B%3B%3B%3B%3B%3B%3B%3B%3B%3B%3B%3B%3B%3B0%3B0%3B%3B%3B%3B0&what=map_adr]

Slutligen visar vägverkets "info om vägar" [http://gis.vv.se/iov/ (funkar bara i IE)] att hastighetsgränsen i området är 90 km/h (eller möjligen 70 i södra delen).

Google-cache

Igår läste jag om att googles cache var ett problem eftersom upphosrättsskyddade verk lagras och presenteras av google, och eftersom tidningar och dylikt kan hamna i trubbel om google cachear eventuella faktafel så att de inte kan rättas till.

Av en händelse blev det exemplifierat idag i samband med detta:
http://blogg.expressen.se/thomasmattsson/entry.jsp?messid=507501

Om jag förstått det hela rätt intervjuade expressens reporter utanför Wanjas bostad en person som liknande henne men inte var hon. Bilden hamnade på förstasidan i dagens tidning och artikeln publicerades även online på morgonen. Den togs bort någon gång på förmiddagen, men googles cache hade redan varit där:
http://google.com/search?q=cache:www.expressen.se/Nyheter/1.1581171/har-brister-det-for-wanja-ni-far-inget-svar

Cachen kommer dock försvinna så småningom - dess syfte är att spara aktuella sidor, inte arkivera gammalt material.

Kristi Himm

I torsdags var jag lite sur på miscado för att hon inte berättat att det är kristi himm, och jag projicerade även min ilska över att kristi himm (och nästföljande fredag) inte är helgdagar här på henne. Igår insåg jag dock att det inte hade spelat någon roll - mina föreläsningar tog ju slut på onsdag, så om man inte räknar supervisions (och extrema mängder plugg) så har min vecka varit likadan som micados.

Bröd

Idag bakade vi bröd med komministern igen.

Då fick jag höra följande fysikuppgift:
Du har en mikrovågsugn, en ost och en linjal. Bestäm ljusets hastighet.

Svar:
Ta bort snurrplattan och kör osten i mikron. De stående vågorna smälter osten på specifika ställen. Mät (medel-)avståndet mellan två sådana zoner (ca 6 cm). Dubbla det för att få våglängden, och multiplicera med frekvensen som står på mikrons baksida för att få ljusets hastighet.

Throttle 2

Idag fick jag varningsmejl igen. Skype använder 150 KB/s (drygt 1 Mbit/s). Det innebär att jag får ringa max 6 timmar om dagen. Och cado som klagade på att jag stängde av Skype när hon skulle gå och handla i tio minuter (fast det blev 30)...

McAfee 2

Idag (igår) skrev aftonbladet om att McAfee (felaktigt) anser att spotify är ett virus: http://www.aftonbladet.se/pryl/article5205358.ab

Jag läste det under eftermiddagen, och nyss fick jag en popup om att On-Access Scan identifierat spotify.exe som ett virus och tagit bort filen. Nu vet jag inte vad jag ska oroa mig mest för - att något försökte komma åt spotify.exe utan min vetskap, eller att mitt antivirusprogram när som helst kan få för sig att radera mina filer för alltid utan möjlighet till återställning?

Tricks

Nuförtiden använder jag Minefield som huvudbrowser. Det är samma sak som Firefox fast instabilare.

En av funktionerna jag INTE tycker om är att Ctrl+tabb fungerar som Alt+tabb: istället för att man scrollar igenom tabbarna en efter en får man upp en ruta med små ikoner i, och sen hoppar en markering runt i ordning efter vilken tabb man besökte senast.

Det är jobbigt på två sätt: först måste man mentalt ställa om från den linjära ordningen i tabbfältet till ett rutnät och identifiera sitt mål, och sedan måste man trycka tabb en gång i taget tills markeringen hamnar på den tabb man vill ha (eller så kommer man ihåg hur många tabbar sedan man besökte den, och trycker så många gånger).

Det är inte så jag använder tabbarna, utan jag vill kunna se direkt "jag vill x steg till vänster/höger", och sedan trycka tabb så många gånger utan att titta. Däremot har jag inget emot när Windows fungerar på ovanstående sätt, men det beror mest på att jag oftast klickar i aktivitetsfältet istället för att alt-tabba. De få gånger jag använder alt-tabb är det just för att byta till en nyligen använt program, och då är det praktiskt med denna ordning.

I vilket fall fixar man till det beteendet såhär:
Skriv "about:config" i adressfältet. (Här kommer man åt alla avancerade inställningar i Firefox)
Ändra "browser.ctrlTab.recentlyUsedLimit" till 0. (Detta anger troligen hur många tabbar den browsern ska komma ihåg som senast använda och därmed stega igenom först, innan den börjar gå efter tabbordning.)
Ändra "browser.ctrlTab.previews" till false (Detta anger att ingen ruta med ikoner ska komma upp)

Notera att alla inställningar som inte är standard är fetmarkerade, och det går att högerklicka och välja "reset" på varje inställning, så det borde inte vara något problem att återställa om man ångrar sig.

---

En annan grej jag hittat nyligen är glass2k: http://chime.tv/products/glass2k.shtml
Vista (och XP) har tydligen inbyggda funktioner för genomskinliga fönster, och dem kan detta program komma åt. Nu kan jag trycka Ctrl+Alt+Shift (inställningsbart) + siffra eller högerklick för att ställa in genomskinlighet i steg om 10%. En bonus är att programmet bara består av en exe-fil och inte behöver installeras. Det är bara att starta, så lägger det sig i aktivitetsfältet och fungerar direkt. Autostart går också att ställa in. (Notera att eftersom det är en windowsfunktion förblir fönstrena genomskinliga även efter att man stängt programmet. Åtgärda genom att starta igen och ställa tillbaks allt till 100%.)

Detta program är väldigt praktiskt när man ska skriva av saker och inte vill byta mellan fönster. Anledningen till att jag skaffade det var att jag skulle mata in en melodisnutt från xkcd [http://xkcd.com/389/] till ett notredigeringsprogram för att lyssna på det. Här är Randalls egen kommentar: [http://blag.xkcd.com/2008/02/27/keeping-time/].

---

På tal om notredigeringsprogram läste jag nyligen på nyteknik.se om detta: [http://www.noteflight.com]. Det kör helt i browsern och innehåller de flesta funktioner. Notera att även om man får välja användarnamn så använder man sin mailadress vid inloggning, och det går inte att ändra. Därmed blir det jobbigare att använda detta trick: [http://gurka.se/2008/09/13/felstavade-mailadresser/].

Den största bristen med noteflight är att inte alla saker har tangentkombinationer, så man måste ofta gå och fippla i menyerna. Ett annat problem är att den bara stöder två stämmor per notrad och dessutom kan man inte ändra antalet stämmor mitt i en takt (Sibelius klarar fyra stämmor, och man kan göra pauser osynliga så att det blir som att stämman börjar/slutar mitt i takten). Det jag störde mig mest på var dock att man ställer in notlängden EFTER att man matat in noten, medan det är tvärtom i Sibelius. Visst är noteflights system vettigare (förutom när man kommer till slutet av takten), men jag är van vid Sibelius, och det är det jag kommer fortsätta använda.

Throttle

I lördags kollade jag på ESC via eurovision.tv. (Reglerna om TV-licens är lite otydliga: Man behöver TV-licens för att ta emot live-sändningar, men inte under vissa förhållanden om ens föräldrar har licens. Rimligen borde reglerna inte gälla utomlandssändningar alls, eller så borde mina föräldrars licens täcka detta.)

Hemsidan var elak, för pluginet man var tvungen att installera (Octoshape) installerade sig inte bara i browsern utan också i datorn, och lade sig i start-menyn och autostart. I vilket fall stod jag ut med det, och avinstallerade programmet direkt efter sändningen.

Efteråt fick jag mail från sysadmin om att jag var nära att slå i bandbreddstaket på 3GB/dag, och om det skedde skulle jag bli throttlad i 24 timmar. Jag kollade upp min trafik och såg att jag under ESC laddat ner 100 kb/s, men det konstiga var att jag också hade laddat upp i 150 kb/s. Jag frågade en kompis som också hade kollat men han hade inget onormal i trafikloggen. Troligen berodde det på att han hade kört BBC iPlayer och inte Octoshape.

En dag senare kom ytterligare ett mail som sade att de hade upptäckt användning av p2p-program från min dator, och upplyste mig om p2p-program var otillåtna för att bandbredd är dyrt och därmed inte ska slösas på uppladdning till andra samt att olaglig nerladdning av upphosrättskyddat material är olagligt. Då föll poletten ner.

Summa summarum: eurovision.tv är elakt för att de installerar p2p-program på ens dator när man egentligen bara vill se streamad video i browsern.

Matlab

I onsdags hade vi våra sista föreläsningar, och nästa torsdag är det dags för prov.

En av kurserna vi gått detta år är CATAM - Computer-Aided Teaching for All (före detta Applied) Mathematics. Under nästa år ska vi göra fyra projekt som omfattar programmering, och detta var en introduktion. Programmen får vara på vilket språk som helst, men på introduktionen fick vi lära os MATLAB. Tidigare år har de kört C++, men nu har de valt att byta till Matlab för att det är mer matematikvänligt. Földjaktligen gick vi till CMS idag för att få varsin kopia av Matlab gratis.

Jag lekte lite med det innan lunch och kom på mig själv med att undra hur man skulle göra för att få symbolhantering i Matlab. Jag är nämligen van vid Mathematica (alla IMO-medaljörer har fått det gratis de senaste två åren), och där sparas alla variabler som uttryck (så man kan skriva exv. x = y^2 först, och bestämma y senare). I Matlab går inte det (vad jag vet), men å andra sidan gäller det de flesta andra programmeringsspråk också, och det har jag aldrig reagerat på.

McAfee

Igår tänkte jag att jag skulle virusscanna min dator. Det gick inte så bra. Precis som senast jag försökte scanna hängde sig datorn i mitten och skärmen såg ut som en sån där 3D-bild.

Tidigare trodde jag att grafikkortet överhettats eller något, eftersom det såg ut som ett skärmproblem och eftersom skärmen förblev svart om man försökte starta datorn direkt efter hårdavstängningen. Dock motsades detta denna gång av att temperaturen låg inom rimliga gränser, så jag tänkte att jag skulle ta reda på vad felet var.

Ett problem med McAfee är att det är extrem användarovänligt, särskilt om man felsöker. Det största felet är att ingen kontinuerlig logg skrivs. Om datorn dör i mitten så har man ingen aning om vad som hände innan. (Detta löste jag dock genom att skaffa hypersnap och ta en skärmdump var 5:e sekund. Det blev 2 GB i timmen eftersom oavsett vad programmet sparade i för format så tog varje bild upp 3 MB.)

För att genomföra en On-Demand Scan högerklickar man på ikonen och väljer det. Sedan kommer default-inställningarna upp. Där finns per default tre sökposter (boot sector, running processes, all drives). För att ta bort dem trycker man på remove, OK, remove, OK, remove, OK. Konstigt att man skulle behöva bekräfta detta, då det inte är särskilt svårt att få tillbaks posterna.

Sen klickar man på add, och måste bläddra sig igenom en lång lista till "Folder or Drive" Det finns ett 30-tal andra saker som verkar vara viktigare enligt dem. För att inte söka igenom vissa filer (typ mina bilder och sånt som jag redan scannat) måste man gå in exceptions-menyn. Där lägger man till mappar genom Add, Browse, bläddra sig igenom ett träd (som ALLTID börjar om från början), OK, kryssa i ignore subfolders (alltid urkryssad), OK.

Man kan sedan spara sina inställningar, men bara välja namn första gången. Om jag vill göra en snarlik scan så måste jag alltså börja om inställningarna från början om jag inte vill spara över de gamla. Att öppna en gammal scan går inte heller just där, då måste man stänga ner fönstret, gå till VirusScan Console, och dubbelklicka där. För övrigt visas inte alltid alla sparade scans där. Dessutom så blev en gång en scan korrupt - jag vet inte vad som hände, men det gick inte att ändra i exceptions längre. Jag fick börja om från början.

Att göra detta om och om igen var inte kul. Tänk er själva om ni arbetade i Word utan Ctrl+C och varje punkt tog 10 steg genom massor menyer för att skrivas (och det var DET ENDA du använde just de menyerna till, så man tycker att datorn borde ha lärt sig). Tyvärr är det inte många som använder virussökningar ofta, så det finns ingen press på tillverkarna att göra användarvänliga program.

Något som skulle underlätta var om vissa inställningar låg i en stor textruta (exv listan på mappar att utesluta), som man kunde kopiera på en gång och spara ner, istället för att mata in varje mapp för sig. Något lite simplare vore om man kunde kryssa i många mappar på samma gång i exlude-listan (som man kan på många andra program).

Genom uppdelning lyckades jag scanna mig igenom C:\, och sedan var det D:\s tur. Någonstans på vägen hängde det sig. Jag sökte igenom mapparna en och en, och till slut var det dags för Users med massor undermappar exkluderade. Då hängde det sig igen.

Så småningom bestämde jag mig för att starta om i felsäkert läge istället, och då gick det att söka rakt igenom. Sedan kollade jag upp lite uppdateringar på nätet, och nu har jag lyckats scanna igenom hela datorn tre gånger. Vad felet var vet jag fortfarande inte. Om ni ska skaffa ett antivirusprogram ska ni iallafall inte ta McAfee.

BNP

Idag hade vi fått propaganda i våra postfack: "Help stop the BNP" fick vi läsa. BNP står för British National Party, som verkar vara något i stil med Sverigedemokraterna eller värre. Längre ner kunde man läsa "Given that European elections use proportional representation, there is a real danger that the Eastern Region will elect at least one BNP MEP". För att motverka detta skulle man tydligen rösta Labour istället. Jag vet inte vad som är värst - antydan att proportionell representation skulle vara något dåligt, eller uppmaningen att rösta på något bara för att stoppa något annat.

Nu har aquila också lagt upp sin EU-guide [http://perspective-aquila.blogspot.com/2009/05/european-parliament-election-2009.html] och jag har ingen aning om vad jag ska rösta på. Politik är svårt.

En person jag inte ska rösta på är dock författaren av dessa inlägg: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1664&blogg=32842 http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1664&blogg=32572 http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1664&blogg=32566
Det är skrämmande att en person med sådana villfarelser är politiker och därmed indirekt styr över andras liv. Det värsta är att vederbörande utger sig för att vara kritiskt tänkande när hon förkastar vetenskap till fördel för anekdotala "bevis", och tillskriver denna egenskap det faktum att hon undvek indoktrinering i samband med att hon hoppade av grundskolan.

Pluggschema

Som sagt (http://pelli.blogg.se/2009/april/start-of-term.html) fungerar våra prov såhär: Vi tar fyra papers på 3 timmar var, där varje paper är på två kurser med 2+4 frågor var, fast man får bara svara på 4+5 uppgifter på varje paper. Det innebär att när man pluggar och gör alla 4+8 uppgifter så borde det ta ca 4 timmar. Att repetera en kursårgång borde ta 1.5-2 timmar. På en vardag, som är uppdelad i ungefär klockan 7.30-9.30, 1.30-6, 6.30-11, borde man då kunna göra 6 kursårgångar. På en helgdag får man två-tre timmar extra och då borde ett helt år, 8, klaras av.

Förutom att plugga på gamla prov kan man också göra gamla examples sheets, läsa igenom anteckningar, och kolla av med syllabus att man kan allt som står.

Här är ett provisoriskt pluggschema ((gammalt prov-årtal / examples sheets / syllabus) x antal kurser):

Mån: 07x3
Tis: 02x4
Ons: 02x4
Tor: 03x4
Fre: 03x4
Lör: 04x8
Sön: 08x8
Mån: ESx2
Tis: ESx2
Ons: ESx2
Tor: ESx2
Fre: S/Ax2
Lör: S/Ax6
Sön: ?
Mån: ?
Tis: ?
Ons: ?
Tors: PROV!


Valborg

Imorgon är det svenskvalborgparty i Junior Parlour. Jag, Hans och Hannes fick i uppdrag att köpa lax, och det var lite problematiskt: All lax kostade omkring 3 pund per hekto, förutom en som kostade 81p och var slut. Det slutade med att vi köpte fyra paket "Responsibly Sourced gravad lax with a mustard & sweet dill sauce - A Swedish delicacy. Our slower grown salmon gives a superior taste & texture & is cured with salt, sugar & dill for a rich herby flavour." för £4.39 styck. Laxarna påstods väga omkring 160g, men vi misstänkte att den medföljande såsen var inräknad, och mycket riktigt står det att det är två portioner och 60g per portion. Det blir då ungefär 15g per person att avnjuta.

Det finns ingen gud

Idag hade vi en föreläsning om partikelfysik. Föreläsaren berättade att Feynman en gång ställde frågan: Om all mänsklighetens kunskap skulle gå förlorad förutom en sak som du fick vidarebefordra till nästa generation, vad skulle du välja att berätta?

Feynman själv tyckte att teorin om atomer var viktigast - att materia inte är kontinuerlig utan består av diskreta partiklar (vilket egentligen inte är sant längre). Föreläsaren tyckte att universums ålder skulle vara vettigt att sprida vidare. Yufan (den galne kinesen) sade dock något mycket mer radikalt: "Det finns ingen gud".

När man tänker efter inser man att det inte är nödvändigt att efterlämna något som är sant. De flesta föräldrar har ljugit för sina barn (och de lär barnen mycket som de tror är sant men inte har belägg för heller), och på samma sätt skulle man kunna resonera om en civilisation - om det största hindret för vetenskapen i vår historia har varit religion, skulle det inte vara motiverat att lära våra ättlingar att gud inte finns, oavsett det är sant eller inte? För mig, som inte tror att en eventuell gud kan påverka vad som händer i livet, och som inte anser att en civilisations framgång kan mätas i hur rätt man gissade om livet efter döden, finns det inget hinder alls för att lura i civilisationer tveksamma påståenden om guds existens om det gynnar deras utveckling.

Frågan är dock just ifall en civilisation skulle må bättre eller sämre av att inte tro på gud. Det finns många exempel i historien där religion hindrat vetenskapen (jag tycker att vetenskap är en viktig del i en lyckad civilisation), och onekligen är det lättare för en religiös att skylla naturfenomen på gudar istället för att forska om dem, men många framsteg i historien har också kommit från folk som var övertygade om att någon sorts högre väsen fanns och sökte bevis för det. Sedan har vi ju också den klassiska deatten om huruvida religion har skapat mer våld än det har hindrat eller inte.

En kompromiss skulle iofs kunna vara att säga som det är (enligt mig) till generationen som förpassats tillbaka till stenåldern: "Vi vet inte om gud finns, men vi har lyckats bra med att förklara världen utan honom och vår forskning har hjälpt oss bygga ett samhälle bortom era vildaste drömmar."

Power Plan

Min dator har tre olika power plans - "High performance" (3), "Balanced" (2) och "Power Saver" (1).

Något jag stört mig på länge är att datorn ligger på 90 grader och fläkten låter som en jetmotor hela tiden under plan 3, trots att jag inte gör något. Under plan 1 spelar det dock ingen roll hur hårt jag pressar datorn - temperaturen går inte över 65. När jag ställer om från plan 1 till 3 gör temperaturgrafen ett lodrätt hopp på minst 20 grader, och fortsätter brant uppåt tills cruise temperature uppnås. Detta beteende antydde att temperatur hade mer med inställning än processorbelastning att göra.

I morse pillade jag lite på datorn och jag tror jag har listat ut den främsta anledningen nu. Detta är min teori: Planerna bestämmer över något som heter "processor state", och det är hur stor andel av full klockhastighet processorn ska köra på. Sedan mäts CPU-belastningen, som sig bör, i hur stor andel av processorns kraft (klockcykler?) som används. Det som avgör hur varm datorn går är snarare klockfrekvensen än processorbelastningen, men de två är normalt korrelerade genom att datorn klockar upp och ner beroende på hur mycket man använder av processorn.

Såhär ser planerna ut by default i Vista:
1) Min: 5% Max: 50%
2) Min: 5% Max: 100%
3) Min: 100% Max: 100%

Plan 2, "Balanced", låter alltså processorn jobba så snabbt den vill. Plan 1 hindrar processorn från att gå snabbare än 50% (1.05GHz?), medan plan 3 tvingar processorn att hålla sig på 100% (2.10GHz) hela tiden. Huruvida det sistnämnda påverkar prestandan nämnvärt kan diskuteras.

I Vistas Reliability and Performance Monitor (under Administrative Tools i Control Panel) kan man se både CPU-belastning och -frekvens. Där har jag kommit fram till följande: Min dator "förstår" tre frekvensnivåer: 23%, 52% och 100%. Om man sätter en maxgräns avrundas den nedåt till närmsta nivå (fast minst 23%). Om man sätter en mingräns avrundas den uppåt till närmsta nivå. Mingräns går före maxgräns. Om datorn sen har manöverutrymme kvar regleras klockfrekvensen KONTINUERLIGT mellan de två gränserna beroende på belastning.

Detta får till följd att om man sätter en maxgräns på 50% så ligger datorn endast och puttrar på 23% (kanske lägre, men jag har inte lyckats få ner belastningen så mycket). Om man sätter gränsen på 52% eller 99% så pendlar datorn mellan 23 och 52. Endast om man sätter max på 100% när min är 0% kan datorn gå över 52%. När min är 53% eller över går processorn konstant på 100%.

Därför kör jag nu följande planer:
1) Min: 0% Max: 23%
2) Min: 0% Max: 52%
3) Min: 0% Max: 100%

Negertestet

Aftonbladet har en serie om kvinnor som mördats av sina män: http://www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade/. De tar inte upp män som mördats av sina kvinnliga partners, eller eventuella mord i homosexuella relationer. Är mord inom kärleksrelationer så könsbundet? Och även om fler män mördar kvinnor än tvärtom, har man då rätt att göra ett så ensidigt reportage?

För att undersöka denna fråga kan man ta till negertestet. Negertestet används för att mäta huruvida en grupp människor utpekas mer en lämpligt. Testet har fått sitt (något missvisande) namn från att man kan använda gruppen av invandrare som lämplighetsindex. Det går till så att man helt enkelt ersätter testgruppen med invandrare, och skrattar åt resultatet. Notera att negertestet kan vara missvisande, då bakgrundsförhållandena kan skilja mellan testgruppen och invandrargruppen, men det ger ändå en fingervisning om hur lämpliga texterna är.

(Notera att bristen i denna applikation av negertestet är att statistiken inte säger samma sak om män som om invandrare. Däremot borde resonemangen kring statistiken hålla för alla, och där är negertestet fullt applicerbart.)

"153 etniska svenskar dödade - av invandrare"

"Kan invandraren bli farlig? Lär dig varningssignalerna"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade/article5003855.ab

"Behöver du hjälp? Hit kan du ringa om du är...
... svensk och lever med våld: svenskfridslinjen,
... skåning: SRIS, skåningarnas hjälptelefon
... vän eller anhörig till en svensk som misshandlas: svenskfridslinjen
... invandrare och vill ha hjälp: brottsofferjourernas nationella stödtelefon
... en psykiskt sjuk invandrare: svenskfridslinjen, nationella hjälplinjen, psykiatrin, familjecentralen, socialtjänsten
... anhörig som har förlorat en närstående genom våld: brottsofferjourernas nationella stödtelefon"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade/article5004569.ab

"Aftonbladets unika undersökning – så har vi gjort när vi kartlagt svenskarna som dödats av invandrare."
"Så gjorde vi undersökningen
Vi har samlat in samtliga polisanmälningar som gäller dödligt våld mot etniska svenskar.
Vi har talat med anhöriga till samtliga etniskt svenska som dödades under 2000-talet.
Vår undersökning gäller kriminellt dödligt våld mot etniska svenskar i mångkulturella sammanhang. Med det avser vi när brottslingen är afrikan, asiat, sydamerikan eller sydeuropé."
http://www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade/article5004560.ab

"Om vita som dödar
Många vill veta: Hur många invandrare dödas av svenskar då, är inte det lika vanligt? Så här är det: Vart tionde mord/dråp eller dödlig misshandel begås av en vit. Omkring fem svenskar dödar varje år en invandrare. Fler än hälften har levt länge i en såkallad stressfylld relation, med misshandel. Flera fall är självförsvar. Brottet är sällan planerat. Det finns ännu fler skillnader mellan svenska och utländska förövare: Svensken har generellt en svårare psykiatrisk problematik, har haft en svårare uppväxt. Han har oftare varit hjälpsökande och varit mer benägen än invandrare att signalera hur dåligt de mår."
http://blogg.aftonbladet.se/31122/perma/1201350

"Invandrarna
Vi skriver om 153 dödade svenskar och ni skriver om invandrarna. (Hårdvinklat) Vi får mycket om invandrare - från invandrare. Diskuterande invandrare, kränkta invandrare, arga invandrare, uppmuntrande invandrare. Invandrare som tycker att vi borde skriva om invandrarna som dödats, av svenskar. (Jovisst, det händer. Se tidigare inlägg.) Nu skriver vi också om invandrare. Om invandrarna som dömts för mord eller dråp på svenskar."
http://blogg.aftonbladet.se/31122

---
För övrigt så har jag läst att folk har läst undersökningar (från olika länder, så de kanske inte är applicerbara här) som säger följande:
* Ungefär lika många män som kvinnor utövar våld i förhållandet.
* 3 av 4 våldsamma kvinnor använder tillhyggen mot sin partner, 1 av 4 våldsamma män gör det.
* Bland de relationer där ensidigt våld förekommer är det oftare kvinnan som slår än mannen.

EU-val

Alla hade fått röstkort i sina fack idag. Tydligen kan jag rösta här 4/6, åka hem 5/6 och rösta i Sverige 7/6. Jag kommer med största sannolikhet inte göra det dock, för jag har ingen aning om vilka alternativ som finns här och vad de innebär. Iofs vet jag inget om de svenska alternativen heller...

Resekort

Ötrafs nya kontaktlösa kort, som tydligen kallas för "Resekortet", har börjat säljas nu:
http://www.ostgotatrafiken.se/templates/ListPage____11085.aspx

Än så länge fungerar det bara som 30-dagars periodkort tätort i Linköping, men så småningom ska det ersätta alla kort. Fördelarna är (gissar jag):
* Man behöver inte ta fram kortet, utan bara dra plånboken över läsaren
* Man behöver inte längre ha både periodkort och värdekort i plånboken. När man drar kortet antar jag att det först kollas om man har nån periodladdning, och om inte så åker man på "reskassan". Det kan jag tänka mig är praktiskt för skolbarn vars skolkort inte alltid gäller. Den som åker med periodkort kan också ha extrapengar för resa utanför den tillåtna zonen samt som reserv om man glömmer ladda kortet.
* Dygnskortsköp ombord? Förhoppningsvis kan man välja dygnsresa på kortläsaren, och så dras det från reskassan (eller från 10-kortet om man har ett sådant påladdat) och man åker "gratis" i 24 timmar. Man borde också kunna "köpa" periodkort direkt på bussen, men frågan är vem som skulle ha så mycket pengar på sitt resekort.
* Det vore också trevligt om man kunde ladda på sitt kort på nätet, ungefär som ett kontantkort till mobilen. Då skulle man inte behöva besöka försäljningsombud mer.

Nackdelar:
* Eventuellt sparad reseinformation blir mer integritetskränkande när man använder ett enda ötrafkort till alla sina resor istället för att ha flera stycken. (Till exempel är det mindre farligt att ötraf ser att ett tätortsperiodkort som penndlar från Tift till Berzeliusskolan brukar spendera någon natt i veckan i Hjulsbro samt att ett värdkort baserat i Resecentrum ibland spenderar natten i Berg, än om ötraf ser att det är samma person som äger båda korten.) Dock kan man ju välja själv om man vill ha allt på samma kort eller inte. Frågan är bara hur man förklarar för partnern i Hjulsbro att man vill ha ett separat värde-resekort...

Eventuella problem:
* Kortläsarens skärm ser väldigt lodrät ut. Det kan bli svårt att läsa av den när man är lång och står riktigt nära.
* Betalning sker antagligen direkt när man drar kortet. Tänk om man egentligen ville köpa periodkort då, eller betala för någon i annan åldersklass? Det måste gå att trycka "alternativ" eller dylikt både innan och efter (användarvänlighet!) att resan dragits, och då ska pengarna komma tillbaka. Men hur ska man stoppa missbruk - att personen efter fifflar med ditt konto efter att du gått förbi?
* Det måste gå att använda bankkort som betalning, för utbölingarnas skull. Tänk dig att du turister en vecka i en främmande stad. Då vet du självklart inte vad en bussresa kostar eller hur många du kommer behöva. Ska du då köpa ett avancerat kontaktlöst kort och ladda på massor extra bara för att vara säker på att slippa gå hem mitt i natten för att pengarna tog slut? Iofs kan detta lösas genom återvinning av kort - lämna in kortet på ett ombud och få reskassan tillbaks.

Provtaktik

Idag, vid 2pm, hade vi en föreläsning om provtaktik. Hur provet fungerar skrev jag för någon vecka sedan: http://pelli.blogg.se/2009/april/start-of-term.html

Här är lite saker vi fick höra om:
* Halo effect - Småsaker som inte är direkt felaktiga kan påverka examinatorn att tycka sämre om dig om därmed sätta lägre poäng. När examinatorn har 250 tentor att rätta blir det snabbt slentrian, och så länge man smälter in i mängden är det ganska lätt att få sina 20p och en alfa. Om du då sticker ut på något sätt - kanske till och med bara genom annat ordval - så reagerar examinatorn, och ju nogrannare han tittar desto mindre poäng får du. Om du har skrivit en lösning och upptäcker nåt litet fel i efterhand ska du dock skriva det så att examinatorn tror att du vet vad du gör.
* Skriv koncist. Få med allt, men slösa inte massor tid på onödiga ord.
* Kolla i gamla prov och lös gamla inlämningsuppgifter igen. Det finns inte så många olika uppgifter man kan använda, och då ökar chansen att du sett dem förr.
* Om du inte känner att du kommer klara ett ämne - dumpa det. Det är onödigt att slösa en vecka på att repetera något som man ändå fattar nada av. Notera dock att man bör kunna ett ämne för varje provtillfälle, så att man inte bara sitter och rullar tummar.
* Provvakten kan oftast inget alls om matematik. Har man frågor kan de dock hämta en examinator.
* Titta inte på de andra som skriver. De kommer garanterat ha hunnit mycket mer än du iallafall.
* Alla mobiltelefoner kommer samlas i en korg utanför skrivsalen. Efter provet tar man den mobil som man tycker är snyggast.
* Om man satsar på first så ska man samla på sig många alfa.

Senare under dagen fick jag på två supervisions höra att man ska satsa helt på section II-uppgifterna för att ta så många alfa som möjligt. Idén är alltså att direkt gå på de svårare uppgifterna och lösa fem stycken, och bara ifall man har tid efteråt ska man lösa de första fyra. Både jag och min supervisionspartner invände dock att det stod i den orange boken att en alfa skulle vara värd 30 poäng och en beta 15, men supervisorn höll fast vid att en beta som mest var värd en sjättedels alfa, dvs 5 poäng. Det visade sig att han hade rätt och vi båda läst fel.

Måttet som används vid översta gränsen är alltså 30a+5b+m. Det innebär att en II-uppgift med 15-20 råpoäng är värd 45-50p, medan 10-14 råpoäng bara är värda 15-19p. Det är alltså mer än dubbelt så bra med 15 än 14! En I-uppgift blir i sin tur värd som mest 15p, vilket är helt försumbart. Man ska endast gå på dem om man tror att man löser 3st snabbare än man löser en II-uppgift, eller om man redan löst 5 stycken av de sistnämnda (och kollat sina svar noggrant!). Totalt går det att få 4*(5*(20 + 30) + 4*(10 + 5)) = 1240 måttpoäng.

Som ett litet test gjorde jag 2001-P4 nyss. Efter 2:15 av 3h hade jag löst 4+5 uppgifter utan noggrann kontroll, så jag är ganska nöjd. Det var dock ett av de lättare proven (Numbers&Sets och Dynamics), och jag har ännu ganska långt kvar i de andra ämnena.