Resekort

Ötrafs nya kontaktlösa kort, som tydligen kallas för "Resekortet", har börjat säljas nu:
http://www.ostgotatrafiken.se/templates/ListPage____11085.aspx

Än så länge fungerar det bara som 30-dagars periodkort tätort i Linköping, men så småningom ska det ersätta alla kort. Fördelarna är (gissar jag):
* Man behöver inte ta fram kortet, utan bara dra plånboken över läsaren
* Man behöver inte längre ha både periodkort och värdekort i plånboken. När man drar kortet antar jag att det först kollas om man har nån periodladdning, och om inte så åker man på "reskassan". Det kan jag tänka mig är praktiskt för skolbarn vars skolkort inte alltid gäller. Den som åker med periodkort kan också ha extrapengar för resa utanför den tillåtna zonen samt som reserv om man glömmer ladda kortet.
* Dygnskortsköp ombord? Förhoppningsvis kan man välja dygnsresa på kortläsaren, och så dras det från reskassan (eller från 10-kortet om man har ett sådant påladdat) och man åker "gratis" i 24 timmar. Man borde också kunna "köpa" periodkort direkt på bussen, men frågan är vem som skulle ha så mycket pengar på sitt resekort.
* Det vore också trevligt om man kunde ladda på sitt kort på nätet, ungefär som ett kontantkort till mobilen. Då skulle man inte behöva besöka försäljningsombud mer.

Nackdelar:
* Eventuellt sparad reseinformation blir mer integritetskränkande när man använder ett enda ötrafkort till alla sina resor istället för att ha flera stycken. (Till exempel är det mindre farligt att ötraf ser att ett tätortsperiodkort som penndlar från Tift till Berzeliusskolan brukar spendera någon natt i veckan i Hjulsbro samt att ett värdkort baserat i Resecentrum ibland spenderar natten i Berg, än om ötraf ser att det är samma person som äger båda korten.) Dock kan man ju välja själv om man vill ha allt på samma kort eller inte. Frågan är bara hur man förklarar för partnern i Hjulsbro att man vill ha ett separat värde-resekort...

Eventuella problem:
* Kortläsarens skärm ser väldigt lodrät ut. Det kan bli svårt att läsa av den när man är lång och står riktigt nära.
* Betalning sker antagligen direkt när man drar kortet. Tänk om man egentligen ville köpa periodkort då, eller betala för någon i annan åldersklass? Det måste gå att trycka "alternativ" eller dylikt både innan och efter (användarvänlighet!) att resan dragits, och då ska pengarna komma tillbaka. Men hur ska man stoppa missbruk - att personen efter fifflar med ditt konto efter att du gått förbi?
* Det måste gå att använda bankkort som betalning, för utbölingarnas skull. Tänk dig att du turister en vecka i en främmande stad. Då vet du självklart inte vad en bussresa kostar eller hur många du kommer behöva. Ska du då köpa ett avancerat kontaktlöst kort och ladda på massor extra bara för att vara säker på att slippa gå hem mitt i natten för att pengarna tog slut? Iofs kan detta lösas genom återvinning av kort - lämna in kortet på ett ombud och få reskassan tillbaks.

Kommentarer
Viktor (2009-05-04 @ 16:54:11):

Via "mina sidor" kan man numera planera resor och betala dem med kontokort. Man får ett värdebevis till mobilen (antingen tätort eller mellan två hållplatser). Resorna kostar som kontantresor (eller sms-biljett) och fungerar även på landet. Rimligen kan de två systemen inom ett år kopplas ihop så att man kan ladda ett kort via internet. Quickomaterna bör fungera väl för utbölingar (majoriteten av de turister och andra som kan behöva åka buss kommer sannolikt med tåg) men ett pantsystem låter bra. När det gäller resten så finns det redan ett liknande system i Uppsala.



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: