Roadtrip

Idag har vi åkt en massa bil i England, och jag har observerat följande:

* Det finns tre vägtyper, med var sin standardhastighet: Stadsväg (30 mph / 48 kph), landsväg med mötande trafik (60 mph / 97 kph), samt landsväg utan mötande trafik (70 mph / 113 kph). Hastighetsbegränsningen indikeras med skyltar och/eller vägmarkering endast när den inte överensstämmer med standardhastigheten, vilket förekommer exempelvis när en landsväg passerar en mindre ort. I sådana fall påminns föraren väldigt ofta (ca var 200:e meter) om att så är fallet. Efter en sträcka med avvikande hastighet markerar en cirkulär skylt med ett diagonalt streck återgång till standardhastighet.

* Det finns väldigt många fartkameror, som ser ut som gula lådor. Det finns också hastighetsmätare som drivs av en liten vindsnurra och två solpaneler. När man kör för fort förbi dessa tänds en stor skylt som visar hastighetsbegränsningen och texten SLOW.

* På en motorväg utanför London fanns variabla hastighetsbegränsningar. Stora skyltar ovanför vägbanan visade olika hastigheter beroende på trafikläget. Vi hamnade i några trafikstockningar, och råkade ut för trafikvågor.

* Den typiska landsvägen i England är tvåfilig med många rondeller. På ett ställe körde vi igenom en (konstruktion som i praktiken var en) extremt avlång rondell.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: