Negertestet

Aftonbladet har en serie om kvinnor som mördats av sina män: http://www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade/. De tar inte upp män som mördats av sina kvinnliga partners, eller eventuella mord i homosexuella relationer. Är mord inom kärleksrelationer så könsbundet? Och även om fler män mördar kvinnor än tvärtom, har man då rätt att göra ett så ensidigt reportage?

För att undersöka denna fråga kan man ta till negertestet. Negertestet används för att mäta huruvida en grupp människor utpekas mer en lämpligt. Testet har fått sitt (något missvisande) namn från att man kan använda gruppen av invandrare som lämplighetsindex. Det går till så att man helt enkelt ersätter testgruppen med invandrare, och skrattar åt resultatet. Notera att negertestet kan vara missvisande, då bakgrundsförhållandena kan skilja mellan testgruppen och invandrargruppen, men det ger ändå en fingervisning om hur lämpliga texterna är.

(Notera att bristen i denna applikation av negertestet är att statistiken inte säger samma sak om män som om invandrare. Däremot borde resonemangen kring statistiken hålla för alla, och där är negertestet fullt applicerbart.)

"153 etniska svenskar dödade - av invandrare"

"Kan invandraren bli farlig? Lär dig varningssignalerna"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade/article5003855.ab

"Behöver du hjälp? Hit kan du ringa om du är...
... svensk och lever med våld: svenskfridslinjen,
... skåning: SRIS, skåningarnas hjälptelefon
... vän eller anhörig till en svensk som misshandlas: svenskfridslinjen
... invandrare och vill ha hjälp: brottsofferjourernas nationella stödtelefon
... en psykiskt sjuk invandrare: svenskfridslinjen, nationella hjälplinjen, psykiatrin, familjecentralen, socialtjänsten
... anhörig som har förlorat en närstående genom våld: brottsofferjourernas nationella stödtelefon"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade/article5004569.ab

"Aftonbladets unika undersökning – så har vi gjort när vi kartlagt svenskarna som dödats av invandrare."
"Så gjorde vi undersökningen
Vi har samlat in samtliga polisanmälningar som gäller dödligt våld mot etniska svenskar.
Vi har talat med anhöriga till samtliga etniskt svenska som dödades under 2000-talet.
Vår undersökning gäller kriminellt dödligt våld mot etniska svenskar i mångkulturella sammanhang. Med det avser vi när brottslingen är afrikan, asiat, sydamerikan eller sydeuropé."
http://www.aftonbladet.se/nyheter/153kvinnordodade/article5004560.ab

"Om vita som dödar
Många vill veta: Hur många invandrare dödas av svenskar då, är inte det lika vanligt? Så här är det: Vart tionde mord/dråp eller dödlig misshandel begås av en vit. Omkring fem svenskar dödar varje år en invandrare. Fler än hälften har levt länge i en såkallad stressfylld relation, med misshandel. Flera fall är självförsvar. Brottet är sällan planerat. Det finns ännu fler skillnader mellan svenska och utländska förövare: Svensken har generellt en svårare psykiatrisk problematik, har haft en svårare uppväxt. Han har oftare varit hjälpsökande och varit mer benägen än invandrare att signalera hur dåligt de mår."
http://blogg.aftonbladet.se/31122/perma/1201350

"Invandrarna
Vi skriver om 153 dödade svenskar och ni skriver om invandrarna. (Hårdvinklat) Vi får mycket om invandrare - från invandrare. Diskuterande invandrare, kränkta invandrare, arga invandrare, uppmuntrande invandrare. Invandrare som tycker att vi borde skriva om invandrarna som dödats, av svenskar. (Jovisst, det händer. Se tidigare inlägg.) Nu skriver vi också om invandrare. Om invandrarna som dömts för mord eller dråp på svenskar."
http://blogg.aftonbladet.se/31122

---
För övrigt så har jag läst att folk har läst undersökningar (från olika länder, så de kanske inte är applicerbara här) som säger följande:
* Ungefär lika många män som kvinnor utövar våld i förhållandet.
* 3 av 4 våldsamma kvinnor använder tillhyggen mot sin partner, 1 av 4 våldsamma män gör det.
* Bland de relationer där ensidigt våld förekommer är det oftare kvinnan som slår än mannen.

Kommentarer
Aquila (2009-05-06 @ 11:29:12):

"Ungefär lika många män som kvinnor utövar våld i förhållandet" - möjligt men är de fysiska och psykiska skadorna lika stora?

"3 av 4 våldsamma kvinnor använder tillhyggen mot sin partner, 1 av 4 våldsamma män gör det." - kan också bro på att män inte har behov av det eftersom de är fysiskt starkare.

"Bland de relationer där ensidigt våld förekommer är det oftare kvinnan som slår än mannen." det är skillnad på slag och slag, detta blir mkt generellt.



"Hur många invandrare dödas av svenskar då?" om de tar upp det har de ju tagit upp den andra sidan också?



Alltså, även om det även finns kvinnor som slår så är problemet med män som slår större. Män som blir slagna av kvinnor har oftast större möjlighet att försvara sig. Jag antar därför att antalet män som är i stort behov av att få hjälp från samhället att ta sig ur en våldsam relation är betydligt mindre.




Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2009-05-06 @ 15:36:00):

Män som slår kvinnor och kvinnor som slår män är ungefär samma sak. Män slår hårt med knytnävarna och kvinnorna tar till tillhyggen som kompensation. Jag tycker att anledningarna till varför detta sker är viktigare en resultaten. Är det inte bättre att fokusera på frågan "hur ska vi förhindra relationsvåld?" än "hur ska vi se till att det inte dör fler kvinnor än män?"? Innan man har gjort undersökningar med resultat att det faktiskt är stor skillnad på varför män slår kvinnor och varför kvinnor slår män finns det ingen anledning att dela upp relationsvåldet i två grupper.



Artiklarna handlar inte ens särskilt mycket om könet på förövaren. Det mesta skulle fungera även om man byte ut allt mot könsneutrala ord. Varför ska "det är synd om offren" och "förövarna är onda" begränsas så att 20%(?) av alla relationsmord utesluts utan anledning?



Visst tog de upp män, men hur lät det egentligen? "Visst blir männen också mördade ibland, men då finns det oftast goda anledningar."



Eller detta hån: "Några män har kommit till oss och klagat. Därför tar vi upp män idag: Här är en lista på kvinnomördarna."



Varför bortförklarar man kvinnors våld, men skuldbelägger männen som grupp utan att ens försöka hitta förklaringar?



Det är nästan som att samhället tycker att det är okej att kvinnor slåss och att männen förtjänar det - männen kan ju inte må dåligt, eftersom de kan slå tillbaks.



Man får inte heller glömma barnen när man talar om relationsvåld. Mår de mycket mindre dåligt av att mamma drar kniv mot pappa och ger honom några lätta skärsår än att pappa slår mamma gul och blå? Och om båda parterna i en relation slåss - är det då den som tar mest stryk som är offret medan den andra är ensamt ansvarig?


mb (2009-05-06 @ 15:56:58):

word gp!

hela resonemanget bygger ju på uppfattningen att kvinnor är svaga och känsliga medan män är starka och klarar sig själva i alla lägen.


Viktor (2009-05-07 @ 22:34:24):

Angående det psykiska så kan man resonera (med ungefär lika mycket kött på benen som Aftonbladet brukar ge intryck av att ha) att eftersom män förväntas kunna slå tillbaka så mår de mycket sämre om de hamnar i en situation där de utsätts för ensidigt våld i relationen.



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: