Bonusar funkar inte

Jag snubblade just över en TED talk där Dan Pink förklarar att ekonomiska incitament inte fungerar. Eller rättare sagt, de fungerar utmärkt på simpla uppgifter - ju högre bonusar desto bättre prestation - men så fort hjärnan behöver kopplas in medför högre bonusar bara sämre prestation (09:40-10:40). Anledningen är att bonusen gör en fokuserad på uppgiften men blockerar det kreativa tänkandet (06:30-07:10). Denna effekt har tydligen bekräftats om och om igen i vetenskapliga experiment under närmare 40 år.

Det låter i och för sig ganska självklart om man tolkar det såhär: För enkla (och därmed tråkiga) uppgifter är viljan det största hindret, och där fungerar bonusar bra. För svårare uppgifter är andra begränsningar (kunskap, kompetens, kreativitet etc) det största hindret, och dem biter inte bonusar på. Viljan finns redan där eftersom människan naturligt tycker om att ta sig an utmaningar och försöka övervinna dem.

Nästa gång någon säger att VD-bonusar har en motiverande effekt är svaret alltså "så du anser att VDs jobb är simpelt?". (Fast det kanske det är?)

Kommentarer
Maria (2009-12-08 @ 16:44:56):

Så länge du som VD håller koll på dina nyckeltal och ser till att de inte sjunker under rekommenderade värden, är jobbet inte direkt ansträngande. Inte intelektuellt i alla fall ;)


Jag plockar upp dina frågor, en efter en.



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: