Bingo!

Så igår kväll åt vi hotpot - varje person får ett litet spritkök med en skål vatten på och så slänger man i det man vill äta. Det var okej.

Vårt hotell ligger på huvudgatan i Shenyang, men jag har inte lokaliserat det på google maps än eftersom den inte kartlägger kina utan bara visar satellitbild. Så fort solen går upp ska jag räkna ut gatans orientering och sen blir det att söka: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=n&ie=UTF8&ll=41.80331,123.421783&spn=0.146901,0.384521&t=h&z=12.

Längs gatan ligger, från nära till långt bort: Sumway, McDonald's, KFC, Pizza Hut och Subway. Är bara Burger King som saknas för att bingobrickan ska vara fylld.

Dagens frukost var en typisk kinesisk frukostbuffé på hotellet. Intressant var att hälften av borden hade en skylt som sade (på kinesiska) ungefär "restaurangområde att inte använda". Jag gissar att det är för att det kommer mindre folk till frukosten än till lunch och middag, och att det är därför de har sån extrakapacitet, men ni som har sett en viss dokumentärfilm av vbs.tv och därmed associerar shenyang till infarsport till ett mer svårinfartat land associerar även detta till en scen i nämnda dokumentär (den där de sitter ensamma i en stor matsal och servitörerna bär ut mat och ställer på borden runt omkring för att det ska se fint ut trots att ingen mer än de äter där).

Nu är min mamma och föreläser, och jag spenderar dagen på hotellrummet.

---

Här är några fails:

1. China Southern har en inspelad amerikan som dubblerar alla meddelanden. På så sätt blir det intelligibelt, till skillnad från när flygvärdinnorna försöker prata engelska. Problemet är bara att han säger följande (typ): "Please remain seated and do not open the overhead compartments during landing and exiting." (Jag är helt säker på att det sista ordet INTE var "taxiing".)

2. På Shenyangs flygplats har de såna räfflor i marken för synskadade som man även kan se vid Linköpings busshållplatser. Problemet är bara att de går rakt under glasväggar (de öppna glasdörrarna är i mitten av korridoren, markeringarna går längs sidan).

3. Vårt hotell har internet men ingen DHCP-server, så IPn måste konfigureras manuellt. Utdrag:
Dear Guest:
[...] To make you go internet freely, we offer you an internet mesh wire in your room IP address, the manipulative procedure to be on line as follows:
1、 Press the right key internet neighbor ------ attribute
2、 Press two times on the out dialog box "local connects"
3、 Press the left down attribute ----- in "this connect use the following project" choose internet agreement in the dialog box (TCP/IP)
4、 Press twe o times IPV4 or IPV6
5、 Choose "us the IP address" from the out dialog box
IP address: [...]
Covers code of the sub-net: [...]
Silent approve gateway: [...]
First choose DNS server: [...]
6、 Press the "Enter" and then you are finish. If you meet any inconvenience on accessing the net, please dial the guest serve center number "0", we will try their best to offer service for you ! Hope you enjoy your stay.

Notera att skiljetecknet som används i listan är det kinesiska "enumeration comma" / "pause mark" som används i uppräkningar (exv. "cado、cado、cado y cado").

4. Den mesta elektroniken i hotellrummet sköts av knappar i nattduksbordet. Den sista knappen är märkt "no bother". Det innebär inte att man inte ska fippla med knappen, utan knappen tänder en skylt utanför rummet som är en röd ringklocka med ett kryss över. Det ska alltså fungera som "do not disturb", fast jag skulle snarare tolka skylten som "ring inte på, knacka istället".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: