"Eljättarna blåser hushållen"?!

I en debattartikel på Aftonbladet kan man idag läsa om elbolagens stora vinster. Tydligen tjänar de 26 miljarder/år, av vilket hushållen står för 660 000 kr/timme (vilket blir ca 650 kr per person och år).

Debattörerna förklarar att detta beror på att vattenkraften är billig att producera, ca 10 öre/kWh, men säljs dyrt, för ca 40 öre/kWh. Detta skyller de på avregleringen av elmarknaden, och anklagar regeringen för att stödja detta genom att ta ut en skatt på (egennyttjande av producerad el från) andelsägd vindkraft vilket minskar intresset från privatpersoner att konkurrera med de stora bolagen genom att finansiera egna vindkraftverk.

Ett stort hål i deras argument anser jag är följande: elpriset 40 öre/kWh är precis vad vindkraft kostar att producera! Att elbolagen kan ta ut så ett så "högt" pris på vattenkraften beror på att elpriset sätts efter vad elen från den dyraste elkällan kostar. Fler vindkraftverk kommer inte sänka elpriset nämnvärt och elbolagen kommer kunna fortsätta dra in obscena mängder pengar från vattenkraften.

Vad eljättarna tjänar på vattenkraft är alltså orelaterat till vindkraftverkens och "straffskattens" vara eller icke vara, och den första delen av debattartikeln borde därmed utelämnats helt, om poängen med artikeln var att argumentera emot skatten. Tyvärr blir folk nu upprörda över vinsterna och tror att denna skatt är orsaken, men det kanske också var syftet.

Syltmunk

Idag köpte jag syltmunkar på Sainsbury's. 17p/st men 3 för 2, dvs 34p eller ca 4 kr för tre syltmunkar. Goda var de också.

Win!

Vid våra badmintonmatcher i ligan ställer varje lag upp med tre par och alla möter alla. Totalt spelas alltså 9 omgångar, och varje går till 21 poäng. Fram till idag hade vi spelat match mot 3 av de 6 andra lagen i vår division och förlorat med 9-0 varje gång.

Så idag hade vi match mot Hills Road, som inte ens är ett college utan snarare en gymnasieskola. De hade inte spelat några andra matcher och planerade att dra sig ur ligan, så vi spelade bara på skoj. Inte helt oväntat hade de flera spelare som var överlägsna oss, så vi var ganska glada för att det inte var officiellt. I slutet vann jag och Bobak mot två tjejer (som inte ens tillhörde deras lag), trots deras försök att fiffla med poängräkningen, så nu har Trinity V iallafall vunnit ett game mot ett annat college.

På vägen till Hills Road (som ligger 3 km bort, vid Homerton - det mest mobbade colleget efter Girton som ligger längst bort från allt) köpte jag en längre nätverkskabel för att kunna möblera om i mitt rum. Ett problem jag har är att bortsett från två stolar och ett soffbord så är alla mina möbler (skrivbord, matbord, bokhylla, bokhylla, säng, fåtölj och nattduksbord) utformade för att stå längs väggarna, och jag har för lite vägg för det. Tidigare stod mitt skrivbord i vägen för "soffan" i fönstret, men nu har jag löst det genom att bara halva fåtöljryggen har väggkontakt.

Vandring

3 gånger om dagen (+1 extra på helgdagar) vandrar vi de 700 metrarna mellan Burrell's och Hall: från lunchen (som vi går direkt till från föreläsningarna) samt till och från middagen. Vandringen tar oss i tur och ordning förbi:
* Grinden vid Burrell's. Andymc bor i ett av husen vid grinden, som med lite fantasi ser ut som Argonath i Sagan om ringen (de två stenstoderna vid floden i slutet av första boken/filmen).
* Fellows' Garden. Här finns ingen belysning så det är kolsvart på natten (dvs från klockan 5). När det är ljust ser man dock ofta ekorrar springa runt bland träden.
* Fellows' Garden gate. Denna grind öppnas med kortläsare, men den stängs så långsamt att man från 100 meter bara behöver jogga lätt för att komma fram i tid till att bryta rörelsedetektorstrålen innan grinden gått igen så att den öppnas igen utan att man behöver ta fram sitt kort.
* Queen's Road. Denna väg är fullproppad med bilar i norrgående riktning exakt klockan 6, när vi går till middagen. Har vi tur står trafiken still så att vi kan korsa vägen, men vanligtvis rullar det bara väldigt långsamt - tillräckligt snabbt för att vi inte ska kunna gå över, men tillräckligt långsamt för att luckorna som bildas vid trafikljuset 120 meter uppströms inte hinner komma till oss innan det blir grönt igen och de fylls igen.
* Grinden mot Trinity. All biltrafik till Trinity passerar genom denna grind, så den är alltid öppen, förutom en liten stund mitt i natten då man måste gå en lång omväg för att komma till Burrell's, which I found out the hard way. När det är mörkt ser denna grind och allén bakom ut som om de vore ingången till Draculas slott.
* The Avenue genom The Backs. Även här är det också kolsvart på kvällen, men då och då åker det förbi en bil som lyser upp vägen medan man får gå i gåsmarch längs vägkanten för att inte bli överkörd. Här såg jag idag en ekorre, och när jag tittade närmre fann jag att dess svans var genomskinlig (detta är huvudpoängen i dagens inlägg).
* Bron över Cam. På dagarna ser man puntare åka förbi på floden, och på kvällarna oroar man sig för att gå rakt ner i vattnet eftersom det är så mörkt att bron inte syns.
* Porten till New Court. Här står det en porter som hänvisar alla turister till sidoingången. Ibland får man frågan "Are you members of the College?" och då får man visa upp sitt uni-kort. (Detta är vettigt, till skillnad från den person som bad om ID efter att jag just öppnat en låst grind med kortet.)
* New Court, Nevile's Court och slutligen HALL.

Brandpost

Vi vet alla hur en äkta brandpost ser ut: en röd räfflad cylinder med halvsfärisk topp och kopplingar på sidorna. Det mystiska är att jag inte kan komma på att jag sett någon sådan brandpost i verkligheten. Har ni?

I bland annat USA får man inte parkera vid brandposter, eftersom brandmännen måste kunna dra sina slangar till dem. Den som gör det ändå kan råka ut för detta: http://images.google.co.uk/images?q=fire%20hydrant%20parking

The mathematician's but

Det finns ett skämt som går såhär:
- In English, two negatives makes a positive, while in Russian, a double negative is still a negative. However, two positives can never make a negative.
- Yeah, right...

I matematikens värld finns det en liknande konstruktion, som jag kallar "mathematician's but". "But", dvs "men", markerar normalt någon sorts motsättning mellan satser, men inte i denna konstruktion. Konstruktionen används uteslutande i bevisföring, när man kommer fram till ett påstående som behöver bevisas (vilket oftast sker i slutet av beviset). "Mathematician's but" placeras då framför beviset för detta påstående.

Exempel: "... so we need to show f(x_n) -> f(x). BUT f is continuous, so we're done."

Jag är personligen emot denna konstruktion, så jag gör alltid om den till formen "SINCE f is continuous, we're done". Eftersom "but" i början av meningar nästan uteslutande är "mathematician's but" kan jag lugnt ersätta det med "since" innan föreläsaren ens påbörjat resten av meningen.

Conspiracy!

Igår vid formal upplyste Ian mig om följande:
http://www.google.co.uk/search?q=1+mile+in+km
http://www.google.co.uk/search?q=golden+ratio
Det skiljer mindre än 1%!!!

Coincidence? I think not.

Join the DAMTP side

Vi vet alla att rena matematiker är mer värda än tillämpade matematiker, och även om jag haft mina tvivel har jag alltid varit inställd på att bli en första klassens matematiker när valmöjligheterna (egentligen valtvånget) kommer i part II (tredje året).

Idag var jag dock på min första Quantum Mechanics-sup och nu vet jag inte vad jag ska bli längre. Uppgifterna var inte särskilt intressanta, men det supervisorn sade om teoretisk fysik de sista 20 minutrarna har nästan lyckats övertala mig att bli den lägre stående typen av matematiker ändå. Ett hinder som kvarstår är dock att akronymen för Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics låter som en utvecklingsstörning (fast det kanske vägs upp av Hawkings coola rullstolsdator).

En av sakerna supern sade var att fysiker idag har uppmätt att elektriska kraften följer Coulombs lag ner till ländgskalor på 10^-13 m, men att gravitationslagen bara bekräftats ner till 10^-4 m, dvs 0.1 mm, eftersom kraften är för svag för att uppmätas i mindre skala med dagens teknik. Om gravitationen är proportionell mot en större potens av avståndet än kvadraten på liten skala skulle det indikera att det finns fler dimensioner, och det är det strängteoretikerna jobbar på. (I n dimensioner avtar allt med 1/avståndet^(n-1) : En våg kan skickas oförändrad längs en slinky ; En ring på vattnet växer i omkrets ~r så energitätheten avtar ~1/r ; Gravitation, elektromagnetism, ljusstrålning, ljudvågor, etc. avtar som 1/r^2 i 3D.)

Badminton

Idag spelade, och förlorade, vi (Trinity V) vår första match. Det var mot Fitzwilliam II, och deras sämsta spelare var bättre än vår bästa. Så kan det gå när man är i den lägsta divisionen (där alla nybildade lag börjar sin karriär).

I vilket fall spenderade jag 4 timmar i badmintonhallen och senare 2 timmar på badmintonformal. Så går det när man är klar med sina läxor.

Diverse om trafik

För några dagar sedan friades den bilist som varit inblandad i en incident med en långsamt rullade bil och en trafikblockerande miljöaktivist på motorhuven. Eftersom jag var starkt emot aktionen är jag personligen mycket glad för att föraren blev friad. Egentligen kanske det inte är så bra att uppmuntra till att köra på folk, även om det går långsamt, men det är ju inte heller bra att uppmuntra folk att stå kvar och eventuellt kasta sig på motorhuven.

Förra året fångade Sveriges fartkameror 40 000 fortkörningar där polisen lyckades identifiera fordonet men inte föraren, och vid 13 000 av dem vägrade ägaren lämna ut namnet på föraren som därmed kom undan. Självfallet ska bilägaren vara ansvarig (för att lämna ut namnet på föraren) när trafikförseelser (såsom fortkörning och parkering) begås med vederbörandes fordon. Om bilföraren vägrar ska bilen tas i beslag när de obetalda böterna överstiger bilen i värde.

På E4 utanför Nyköping fattade en lastbil eld. Som vanligt saktade folk in för att titta, och det brukar gå bra förutom när två förare som i det här fallet bestämmer sig för att sakta ner till två olika hastigheter innan de vänder bort blicken, och den bakre föraren tar den högre hastigheten.

Slutligen har jag konstruerat en enkel modell av en bil med deformationszon: Bilen är en punkt med massa m och en deformerande stång med längd x. Om stången alltid deformeras för att minimera maximala accelerationen a, så blir förhållandet vid en kollision i relativ hastighet v mot ett föremål med massan M det följande:
a = v^2/(2x) * (M / (M + m))
Accelerationen är alltså omvänt proportionell mot deformationszonens längd och (1 + k), där k=m/M är kvoten mellan föremålens  massa.

"Gammal bil med mycket plåt"

Idag skriver corren om någon som kom nästan oskadd ur en viltolycka i en Volvo från 1975. Han verkar övertygad om att plåtmängden är den viktigaste faktorn för krocksäkerhet och att därmed 30 år gamla bilar är säkrare än moderna, och han har redan bestämt sig för att nästa bil också ska vara en äldre Volvo.

Nu är ju inte jag expert inom bilar, men jag skulle hellre lita på uppemot 35 års fordonssäkerhetsforskning istället för min känsla för att avgöra vilken bil som är säkrast. Nu vet ju jag inte hur mycket just den här killen vet - hans åsikt kanske är väl underbyggd med fakta från andra håll - men det känns som att "vanligt folk" generellt hyser en misstro mot forskare och experter och hellre litar på sina egna högst begränsade kunskaper, såsom "Vaccination är farligt, man sprutar ju in sjukdomen man vill bli av med!", "Kärnkraft är farligt, tänk på hur mycket kraft det finns i en atombomb!", eller "Matematikerna vill inte titta på min konstruktion för vinkelns tredelning för de är rädda för att erkänna att de haft fel alla dessa år.".

Halvvägs

Nu har halva terminen, dvs fyra föreläsningsveckor, gått. Jag har inte gjort hälften av alla uppgifter än, men jag ligger ändå några dagar före eftersom mina sups ligger sent. Jag har genom ett under lyckats slå rekord i framförhållning - för några dagar sedan gjorde jag 10 uppgifter två veckor i förväg och det ligger nu ytterligare 20 renskrivna lösningar i min skrivbordslåda och väntar på inlämning. Har jag tur kan jag snart ta en vecka ledigt, där "ledigt" innebär att jag får tid över från de vanliga läxorna till att göra CATAM (programmeringsprojekt) eller förbereda nästa termins kurser som jag slögick på förra året, samt sova.

Safety FAIL

http://failblog.org/2009/11/02/safety-fail-10/

Jag har själv råkat ut för något liknande - om jag minns rätt satt det på en dörr (till ett förvaringsrum som användes för instrument i Folkungaskolans barack?) en grön första hjälpen-tavla med bland annat en grön plåsterlåda, mot vars vassa kant jag en gång lyckades skrapa upp min axel.

Epic!

I Category Theory läser vi följande: En category är en samling av objects (som kan betraktas som punkter i en graf) och morphisms (som kan bektraktas som pilar mellan punkterna). Exempelvis finns det en category vars objects är (alla) mängder, och vars morphisms är funktioner mellan mängderna. En epimorphism är en typ av morphism som i exemplet motsvarar surjektiva funktioner. Epimorphisms kallas också EPIC morphisms.

Något annat som är EPIC är följande: http://xkcd.com/657/ (klicka på bilden för förstoring)