90-väg

Igår inträffade två näst intill identiska trafikolyckor i Östergötland med en timmas mellanrum: http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=4863674

Bil förbereder vänstersväng på 90-väg
Bil stannar för att vänta in mötande
Motorcykel kör på bilen bakifrån

Vänstersvängar är farliga eftersom man saktar in vid mitten av vägen. Där förväntar sig inte folk långsamma bilar. Dessutom sker omkörningar på vänster sida, så om man inte är uppmärksam bakåt när man svänger kan man få ett omkörande fordon i sidan.

Var extra försiktiga vid vänstersvängar på 90-väg när det inte finns en egen svängfil. Se till att ni inte har några fordon bakom er, inklusive motorcyklar, eftersom de kommer vara ifatt er och fundera på att köra om lagom tills ni ska svänga, och se till att ni inte har något möte, så att ni kommer bli stillastående på vägen.
Välj annars hellre:
1. Köra förbi, vända, och svänga höger
2. Svänga åt höger, vända, och köra tvärs över
3. Stanna vid en ficka på höger sida (ja, busshållplatser och dylikt brukar placeras precis innan vänstersvängskorsningar av denna anledning) och vänta på att det blir fritt åt båda hållen

Om jag tolkat informationen från corren och de suddiga kartorna på google earth rätt var 2 omöjligt och 1 icke önskvärt i båda fallen. Däremot skulle alternativ 3 ha använts.

Förresten bygger corren om. De gamla länkarna fungerar dock fortfarande.

Kommentarer
Erik [http://nilssonerik.blogg.se/] (2009-04-26 @ 13:22:40):

Smart med google earth! (y)


Aquila (2009-04-29 @ 20:19:11):

Egentligen borde man göra spanska svängar på 90-vägar. fast det är ju ett himla projekt.



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: