Besprutningsmedel är bra

* Scenario 1:
En bonde besprutar sina grödor. Vetenskapsmän har kontrollerat besprutningsmedlet, och konstaterat att det dödar insekter men inte människor.
* Scenario 2:
En bonde besprutar inte sina grödor. Genom urval (de grödor som attackeras av insekter dör) utvecklar grödorna egen giftproduktion. Giftet dödar garanterat insekter, men vi vet inte hur det påverkar människor.

Istället för att oroa oss för besprutningsmedel och mäta deras giftighet utan att bry oss om hur mycket gifter det finns i själva livsmedlet det besprutar bör vi mäta total giftmängd och basera lagar på det.

Professor Richard A. Muller (http://www.youtube.com/watch?v=EHwpqszz-Rc#t=420, 07:00) berättar om hur Bruce Ames en gång uppfann ett test för att mäta cancerrisker: Han tog bakterier som inte kunde producera ett speciellt livsnödvändigt enzym, och odlade dem tillsammans med de ämnen som skulle testas. De bakterier som överlevde måste ha muterat till sig förmågan att producera detta enzym, och de ämnen som de överlevande bakterierna utsatts för kan då antas kunna orsaka cancer. När metoden applicerades på olika livsmedelstillsatser kom man fram till att hälften av dem hade orsakat mutationer och därmed troligen kunde orsaka cancer. Men när man testade naturlig mat kom man fram till att maten var mycket värre än själva tillsatserna.

Kommentarer
Tim [http://gurka.se/] (2009-03-22 @ 23:10:15):

Man kan länka till en specifik del av youtube-klippet med #t=MMmSSs.


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2009-03-23 @ 09:40:37):

Tack, fast det verkar vara antalet sekunder man ska ange, plus två. Förresten, är det bara att skriva mm:ss för att få en timestamp-länk i en youtube-kommentar?


Käts [http://kirschbeeren.blogg.se/] (2009-03-31 @ 10:15:18):

Hm, det lät intressant. Du har inte en skriftlig källa på det? Någon vetenskaplig artikel eller så?



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: