Parenting FAIL

Corren skrev idag om en 14-åring som tog föräldrarnas bil och körde från Linghem till Linköping: http://www.corren.se/archive/2009/3/25/k5q5wt0jkbui3x8.xml. Låt oss för diskussionens skull anta att 14-åringen visste hur man körde en manuellt växlad bil. Då har 14-åringen med största sannolikhet kört en bil för, om än endast på en grusplan eller dylikt - hur skulle han annars veta att man trampar ner kopplingen för att koppla ur motorn när man ska växla? Då har 14-åringens föräldrar med största sannolikhet låtit honom ta en provtur med bilen tidigare. Om så är fallet är det en stor FAIL.

Vad fyller det för syfte att låta 14-åringar (eller yngre) prova att köra bil?!
Fördelar: Ungen tycker föräldrarna är coola. Ungen har lite förkunskaper när det väl blir dags att övningsköra vid 16 år, ifall man hade tänkt släppa ut ungen på gatorna så fort lämp erhållits.
Nackdel: Under flera år framöver kommer en person som anser sig kunna manövrera en bil men aldrig har lärt sig grundläggande trafikregler (typ högerregeln) att ha möjlighet att ta bilen och utsätta andra trafikanter för fara. (Märk väl att problemet inte uppstår vid övningskörning eftersom ungens ambition då är att lära sig både körning och trafikregler så snart som möjligt.)

Corren skrev idag också om ett liknande fall där en tonåring kört iväg med en lastbil: http://www.corren.se/archive/2009/3/25/k5qpm0qc7fga063.xml. I det här fallet gick dock kopplingen sönder efter en mil, så det är inte helt uteslutet att ungen inte visste hur man kör en manuellt växlad bil.

Kommentarer
Hannicon (2009-03-26 @ 11:58:07):

En anledning till att låta yngre köra bil är att man bor på landet och kan låta barnen köra till hagen en kilometer bort, om man som förälder är upptagen. Om barnen har nåt vett i skallen kommer de ändå inte åka in till Linköping, för föräldrarna har fostrat dem till tänkande människor.


Towe [http://towelina.blogg.se/] (2009-03-31 @ 00:07:59):

du har inte tänkt på att pojken kanske kört en gammal moppe som man måste växla? det är nämligen rätt lätt att gå från en moppe, där man måste hålla in koppling för att kunna växla, till en bil med manuell växling. eller att han hade äldre vänner med t.ex epa-traktor som lärt honom?

menar inte att pojken var en smart unge som gjorde detta. det var förstås riktigt idiotiskt.

och så vill jag bara tillägga att alla ungar som är fuck-ups är inte det pga. dålig uppfostran. allt kan inte spåras tillbaka till det. dra inte alla över en kant.


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2009-03-31 @ 23:26:26):

Towe: Du har rätt i att jag inte kan vara säker på att föräldrarna låtit ungen köra bil tidigare, men om det är så är det FAIL.



Poängen var iallafall att det är dumt att låta minderåriga barn testa bilen. Du känner säkert flera som har fått prova bilen trots att de inte fyllt 16 - fråga runt så får du se. Glöm inte att skälla på föräldrarna till dem som har det.



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: