Durkslag

Idag när jag stod och tvättade ris genom sköljning i kastrullen (jfr ett tidigare inlägg) funderade jag på silar, såll och durkslag. Jag kom inte fram till varför vi har tre ord för i princip samma sak, men jag noterade att engelsmännen också verkar skilja på sieve (sil/såll) och colander (durkslag).

Jag formulerade även en hypotes att durkslag heter durchschlag på tyska, vilket verkar stämma.

Kommentarer
Viktor (2012-04-15 @ 23:50:47):

Sil har betydligt mindre öppningar än de andra. Såll har som syfte (i de tillämpningar jag känner till) att storlekssortera och måste alltså ha homogena hål. Durkslag kan ha hur stora och oregelbundna hål som helst så länge det fyller funktionen att låta personer hälla av vatten från exempelvis pasta (i vart fall om jag ska skriva specifikationen). Så tre namn för tre olika användningsområden. Dock går jag helt på min tolkning av syftena.


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2012-04-18 @ 10:22:26):

Inspirerad av inledningarna till Wikipedia-artiklarna har jag kommit fram till att jag i praktiken använder följande (inte helt precisa) definitioner:

* Såll: Existerar inte

* Sil: Botten är gjord av nät eller väv

* Durkslag: Botten är solid med hål i



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: