EUCYS3

Organisationen här suger. Det är som i Egypten fast tvärtom:
I Egypten planerade de bra men utförde planeringen dåligt.
Här planerar de kasst och fullföljer till punkt och pricka.

Till exempel har vi inte haft fri tid sen i fredags. Det är med nöd och näppe som jag sitter här och bloggar medan vi förbereder att inte förlora mer sömn.

En vanlig dag ser ut såhär:
07.00 - vakna och duscha
08.00 - (ja, vi är lite slöa) ät frukost
08.45 - åk upp till utställningen
09.00 - stå givakt vid båset i 3 timmar medan 17 jurymedlemmar inte besöker oss (mer om det senare).
12.00 - gå till lunch.
13.00 - tillbaks i båset, givakt i 4 timmar.
17.00 - fort upp till rummet och klä om för middagen
18.00 - avfärd till middag
23.00 - avfärd hemåt
23.30 - i säng

Som mest har vi haft en timmes inplanerad fri tid per dag, om man bortser från lunchens timma, ibland har vi inte haft någon fri tid alls. Timmen har alltid varit precis innan middagen och har bestått av en kvarts väntan i lobbyn (inplanerad) samt en kvarts omklädning till kostym. Första kvarten har också alltid gått åt till att komma ut från utställningslokalen. Totalt har vi alltså kunna slappna av på rummet i max en kvart om dagen.

Det enda de inte följer till punkt och pricka är våra lediga tider. En dag var det till exempel inplanerat att juryn skulle besöka oss fram till 12.15, fast vi på papperet skulle äta 12.00. Samma dag skulle vi till universitet för föreläsningar så vi var tvungna att vara i lobbyn en kvart innan 13.00. Lunchen som på papperet var en timme var alltså i praktiken INPLANERAD till 30 minuter. Märk väl att alla deltagare inte får plats i matsalen samtidigt (om man räknar med våra guider och ledare och gäster).

På universitetet skulle vi ha hört tre nobelpristagare föreläsa, men 11 dagar innan dess hade de lämnat återbud. Dock var danskarna inte sena med att ersätta vår nyvunna fritid med andra, mindre intressanta personers, föreläsningar. Nu fick vi istället höra på en presentation om EIROforum. Bland annat jag somnade, och efteråt visade en av våra brittiska vänner oss bilder på powerpoint-bilderna. Hon hade nämligen roat sig med att fotografera hela powerpoint-presentationen samt sina sovande kompisar för att hålla sig vaken. På en av bilderna fanns det tre gröna (genmodifierade?) möss. Hon frågade omkring och det visade sig att nästan inga hade sett dem. Slutsatsen är alltså att de flesta sov. Däremot fick vi se lite intressanta videokonferenser.

Ett annat exempel var när prinsen skulle komma på besök. På schemat såg vi att utställningen skulle hålla på till 17.00, sen skulle vi ha en omarkerad (dvs oviktig) middag på tre timmar, följt av 4 timmars nattutställning. I praktiken fick vi en kvart på oss att klä om till prinsvärdig kostym innan vi skulle vara på plats i restaurangen. Där stod vi vid våra platser till 18.00 när prinsen dök upp, och sedan åt vi till 19.45, då vi blev tillsagda att gå upp och förbereda våra utställningar för prinsen. Prinsen kom, och besökte några bås, men såg till att undvika de svenska och norska. Vi gissar att han skulle känna sig tvingad att prata "skandinaviska" och var rädd för att inte förstå oss.

Utställningen är för övrigt upplagd såhär: VI ställer ut i cirka 30 timmar, varav en tredjedel är öppen utställning, medan resten är juryrundor. Då måste alla vara alerta i sina bås (i givakt) medan 17 jurymedlemmar (varav endast ca 10 är på plats) går runt och pratar med de 87 båsen. Det innebär att även om alla jurymedlemmar hade varit på plats hela den inplanerade tiden (en dag gick de 1.5 timma tidigt eftersom det var inplanerat jurymöte då, men på tävlande-sidan var det fortfarande juryrunda, fastän ingen jury var där) så skulle ca 40% av vår utställningstid spenderas på att vi stod i givakt medan juryn inte pratade med just oss.

Igår när vi visade upp modellen för en jurymedlem exploderade plötsligt ett hjul och slog ett hål i vår skyddsskärm. Ingen blev skadad så vi mår bra. För övrigt vann vi med projektet var sin resa till Grenoble - jag till ILL (snabba neutroner) och Karl till ESRF (snabba elektroner).

PS. Karl hälsar att maten är god och att han har jättekul
PPS. Han är också dödstrött.

Kommentarer
Rävöra [http://foxears.gurka.se] (2008-09-25 @ 14:31:54):

Jag tycker resor är konstiga pris (ännu mer idiotiska om de skulle ligga på bestämda datum)... jag menar, när har du tid att resa? O_oKommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: