Höjden av idiotiskt kedjebrev

De som skickar vidare kedjebrev är idioter, särskilt de som skickar vidare idiotiska kedjebrev. Idag fick jag ett kedjebrev som sade att Microsoft spårar brevet och betalar mig drygt 240 Euro för i princip varje person som kommer i kontakt med brevet på grund av mig i två veckor. Brevet avslutas med "Tänkte att detta var svindel, men 2 veckor efter att ha mottagit och vidaresänt detta mail, tog Microsoft kontakt med mig för att få min adress och jag mottog en check på 24.800 EURO." och ursprungsmeddelandet är daterat 9 augusti.

De logiska felen är nu följande:

1. Om minst en svensk har fått 250 000 kronor av Bill Gates för att göra ingenting, då borde kvällspressen fått nyss om det tre veckor senare.

2. Hur kan det stå i mailet att han fick pengarna två veckor senare? Om han fick 250 000 kronor av Bill Gates två veckor efter att han skickat ett kedjebrev, skulle han då skicka kedjebrevet till samma personer igen bara för att berätta? Och isåfall, borde inte någon av mottagarna också ha fått massor pengar vid det laget och kunnat bekräfta att det fungerar då, när de skickar iväg det nya mailet två veckor senare?

En alternativ tolkning av texten är att försöket pågår i två veckor. När Svante väl har tagit emot pengarna och skickar ut mailet är alltså hela försöket över - det finns ingen poäng med att skicka vidare mailet.

3. I brevet står det att poängen med kedjebrevet är att Intel och AOL ska bevisa att de är världens mest använda, samt att "Om någon har möjlighet att göra detta så är det Bill Gates. För honom räknas det som en reklamutgift. Du bör kunna motta minst 10.000 EURO."

Bill Gates äger enligt wikipedia 58 miljarder US dollar, vilket är ca 40 miljarder Euro. Hotmail har enligt wikipedia över 260 miljoner användare. Han har alltså i genomsnitt 154 euro per användare.

Om jag förstått mailet rätt får man pengar för alla personer man direkt skickar till, samt dem som de skickar vidare till, samt dem som de skickar vidare till. Varje gång någon får mailet betalar Bill Gates alltså ut 240 Euro tre gånger - till förra, förrförra och förrförrförra personen som skickade just den instansen av mailet. Varje person som nås av mailet kostar alltså Bill Gates 720 euro - mer än fyra gånger så mycket som han har per användare.

Bill Gates hoppas alltså att mindre än en fjärdedel av hotmails användare överhuvudtaget får nys om hans så kallade reklamkampanj - annars blir han bankrutt. Inte så bra reklam. Och då har vi räknar med att han INTE betalar ut pengar när man skickar brevet till någon som redan fått det.

Det står också att man bör kunna motta 10 000 Euro, vilket innebär att Bill Gates räknar med att dela ut 10 000 Euro till varje person som skickar brevet vidare. Det innebär att han har råd med att max 40 000 personer ska skicka brevet vidare. Max en fjärdedel av alla hotmailanvändare får se hans reklamkampanj, och max en på 15 000 som ser den får tro på den.

---

Sen undrar man ju vad folk tänker när de skickar vidare brevet. Hoppas de:
a) att brevet stämmer, och därmed att Microsoft övervakar deras inkorg. (Om alla är emot FRA för att deras trafik mot utländska hotmailservrar blir avlyssnad, borde inte detta då vara en minst lika allvarlig integritetskräning)?
b) att brevet inte stämmer, och att de bara slösat bort sin tid?

Och slutligen får vi inte glömma den viktigaste orsaken till att inte skicka vidare kedjebrev: din mailadress står kvar när folk vidarebefordrar brevet. Så småningom är det en spambot som får tag i den. För att demonstrera detta bifogar jag texten i mailet jag fick i sin helhet längst ner i detta blogginlägg. Mailadresserna som finns med tillhör alltså folk som antingen är idioter eller känner idioter. I och med att jag publicerar dessa mailadresser så att spambots kommer åt dem sällar även jag mig till skaran idioter, men vad gör man inte för att lära folk en läxa?

Till dig som googlat på din mailadress och kommit hit: Du känner en idiot. Din mailadress har blivit uppsnappad av elaka maskiner som överöser din inkorg med reklam för potenshöjande medel. Ta ut din ilska på mig samt idioterna som skickade mailet vidare så att det så småningom hamnade i mina händer.


EDIT: Hmmpf. På allmän begäran (av Timmulin, min kära mor och PUL) står nu endast meddelandetexten nedan. Däremot har jag bifogat statistik över domännamnen på de 352 (unika) mailadressser som fanns med i mailet. Notera hur många det är som inte är med i hotmail som har fått detta kedjebrev som endast gäller folk med hotmail.

Håll i er om det här funkar, för då jävlar blir det party! Date: Sat, 9 Aug 2008 19:33:19 +0000 'Kära Vänner! Detta är inget skämt. Bill Gates (ägare av Microsoft) delar ut av sin förmögenhet. Om ni inte tar detta mail på allvar, kommer ni att ångra er! Windows är fortsatt det mest använda programmet. Microsoft och AOL gör ett försök med utskick av detta elektroniska besked (e-mail beta-test). När du sänder detta mail vidare till dina vänner, kan Microsoft spåra när vi använder programmet under 2 veckor. Till varje person, som skickar detta mail, betalar Microsoft 245 EURO. För varje person, som tar emot detta mail och sänder det vidare till andra, betalar Microsoft 243 EURO. För varje tredje person, som tar emot mailet, betalar Microsoft 241 EURO. Under de närmaste 2 veckorna kontaktar Microsoft dig för att bekräfta din adress och för att sända dig en check. Med vänlig hälsning Charles Bailey General Manager, Field Opérations.. 1-800-842-2332 Ext. 1085 or 904/245-1085 or RNX 292-1085' 'Tänkte att detta var svindel, men 2 veckor efter att ha mottagit och vidaresänt detta mail, tog Microsoft kontakt med mig för att få min adress och jag mottog en check på 24.800 EURO. Du ska sända detta mail innan testet löper ut. Sänd det till så manga som möjligt. Om någon har möjlighet att göra detta så är det Bill Gates. För honom räknas det som en reklamutgift. Du bör kunna motta minst 10.000 EURO. Intel och AOL förhandlar om att fusionera, varvid bolaget blir det största i världen. För att vara säkra på att även i fortsättningen vara det mest använda, har Intel och AOL gjort ett försök som detta. Mvh Svante Backlund

@hotmail.com: 150 st
@dll.se: 37 st
@telia.com: 25 st
@vea.neagruppen.se: 10 st
@gmail.com: 8 st
@spray.se: 8 st
@msn.com: 6 st
@bredband.net: 4 st
@se.schneider-electric.com: 4 st
@volvo.com: 3 st
@monoflex.se: 3 st
@comhem.se: 3 st
@ica.se: 3 st
@glocalnet.net: 2 st
@skanska.se: 2 st
@comarc.se: 2 st
@lundbergs.se: 2 st
@fagerstamotorforum.se: 2 st
@hiak.se: 2 st
@tele2.se: 2 st
@astrazeneca.com: 2 st
@koping.net: 2 st
@kfast.se: 1 st
@ullvibasket.se: 1 st
@sandvik.com: 1 st
@pimpstyle.com: 1 st
@swesafe.se: 1 st
@teliasonera.com: 1 st
@fritidsresor.se: 1 st
@swedbank.se: 1 st
@ruukki.com: 1 st
@se.abb.com: 1 st
@nordea.com: 1 st
@lany.se: 1 st
@consultant.volvo.com: 1 st
@textexpress.se: 1 st
@hotmail..com: 1 st
@ne.su.se: 1 st
@tingstad.se: 1 st
@tevebox.se: 1 st
@byggpartner.com: 1 st
@fmv.se: 1 st
@home.se: 1 st
@ncc.se: 1 st
@stomkon.se: 1 st
@v-tab.se: 1 st
@se.ey.com: 1 st
@ki.se: 1 st
@epstrading.se: 1 st
@ninorden.com: 1 st
@haparanda.se: 1 st
@rhonnstad.net: 1 st
@gogool.se: 1 st
@swipnet.se: 1 st
@twitch.se: 1 st
@finnvedenpowertrain.com: 1 st
@peab.se: 1 st
@bostream.nu: 1 st
@eurocity.nu: 1 st
@kanthal.com: 1 st
@pagoden.se: 1 st
@tyfonmail.se: 1 st
@gavle.to: 1 st
@h-ahlen.com: 1 st
@yit.se: 1 st
@oxoforvaltning.se: 1 st
@amrop.se: 1 st
@vasteras.se: 1 st
@ltv.se: 1 st
@previa.se: 1 st
@live.se: 1 st
@eea.neagruppen.se: 1 st
@consulting-byggteknik.se: 1 st
@trellcom.se: 1 st
@wistrand.se: 1 st
@unimerco.com: 1 st
@cicograf.se: 1 st
@wspgroup.se: 1 st
@skola.sala.se: 1 st
@daloc.se: 1 st
@arkpressen.se: 1 st
@saabgroup.com: 1 st
@strangbetong.se: 1 st
@lo.se: 1 st
@yahoo.se: 1 st
@fbkedjor.se: 1 st
@hem.utfors.se: 1 st
@wedins.se: 1 st
@jusek.se: 1 st
@outokumpu.com: 1 st
@nvs.se: 1 st
@ebab.se: 1 st

Jag hoppas att domännamn inte omfattas av PUL. Den som vill få sitt domännamn borttaget härifrån kan lämna en kommentar.

Kommentarer
Rävöra [http://midnattsbarn.blogg.se/] (2008-09-02 @ 01:39:06):

oh, varför har inte jag fått det mailet, jag vill ha pengar :o-.-


Angie (2008-09-02 @ 17:47:47):

Kan man rå för att man känner idioter?:(


Tim [http://blogg.gurka.se/] (2008-09-02 @ 21:45:26):

Jag håller med Angie. Att skicka med Till-fälten var inte särskilt snällt.


anna (2008-09-08 @ 10:49:06):

tror ni svante backlund ligger bakom det här eller någon som vill honom något illa?


zix (2008-09-10 @ 09:38:42):

Jag tycker vi borde stämma Svante Backlund och Bill Gates för falska löften. Kan inte du skapa ett kedjebrev med en stämningsansökan och förklara hur mycket pengar alla kommer att tjäna som redan fått brevet?Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: