Som vanligt klagar folk på fel saker - vägavgift

http://www.aftonbladet.se/bil/article3302380.ab

Nya vägar ska byggas, men några kommer delvis finansieras med avgifter från dem som använder vägen. Då klagar folk på att de betalar FÖR MÅNGA GÅNGER - för att köra en bil på en ny väg säger de att man först måste betalar arbetsgivaravgift, sedan inkomstskatt, sedan moms på bilen, sedan fordonsskatt, sedan bensinskatt, osv...

Grejen är att de får det att låta som att de i varje avgiftssteg betalar hela avgiften, dvs att de eftersom de betalar 10 skatter/avgifter betalar 10 gånger mer än det egentligen kostar. Det är självklart fel. Hade de bara behövt betala en avgift/skatt så hade den varit t.ex. 10 gånger så stor.

Ta till exempel den nya bron i Motala. Dagens tidningsrubriker är ungefär "det satsas skattepengar på en ny bro i Motala, men de som använder den kommer betala 5 kr per överfart." Då säger klagarna "usch, jag vill inte betala två gånger!". De hade alltså föredragit: "Vägskatten höjs med 5% [något överdrivet] i hela landet för brobygge i Motala", alternativt: "Ny avgiftfinansierad bro byggs i Motala. En överfart kostar 100 kr." I det första fallet skulle hela landet förutom Motala klaga på att de får en skattehöjning som de inte gynnas av. I det andra fallet skulle alla i Motala klaga på att ingen kommer använda bron.

Idioterna stirrar sig blinda på att behöva betala två gånger, och säger att regeringen "både äter kakan [tar in avgifter] och behåller den [tar ut vägskatter]", när det som egentligen händer är att halva kakan äts (avgifter tas in för ena delen) och halva behålls (andra delen betalas med skatter)!

Grejen med vägar är att samhället behöver dem, men att folk får olika mycket nytta av dem. Den som inte kör bil och lever på gammaldags sätt är ändå t.ex. beroende av att kunna gå på en trottoar in till stan, men har ingen nytta alls av en högklassigt motorvägsnät över hela Sverige. Då är det rimligt att denna person betalar lite mindre än han som bilpendlar Linköping - Norrköping varje dag. Därför finns det olika avgifter - för att inte alla ska betala allt.

Man kan jämföra lite med andra saker:
Varje skattesubvention innebär att skattepengar används till att betala en vara eller en tjänst, men den som köper den betalar ändå en del av priset själv.
Alla betalar "prenumerationsavgift" för sina försäkringar, medan de som sedan utnyttjar försäkringen betalar en självrisk.
Barnomsorg kostar både skatt och avgift (eller hur?)

Självklart är det okej att klaga på att vägavgift kostar onödigt mycket administrationspengar samt att regeringen tar ut mer pengar från bilisterna än de lägger på dem, förutsatt att det är sant.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: