Earth Hour försumbar

Om man hade en "absolut Earth Hour"  (=full nedstängning av alla kraftverk) i veckan skulle energiförbrukningen minska med som mest 0.6% (1 timme / 168 timmar per vecka). I verkligheten skulle energibesparingen bli mindre, då effekten blir att t.ex. eluppvärmda hus kyls ner under timmen och sedan drar lite extra el när ursprungstemperaturen ska återuppnås.

Slutsatsen är att Earth Hour inte är något annat än en symbolisk handling (vilket många visste och många inte visste).

Corren skrev för övrigt att elförbrukningen i Linköping minskade med 10%, men att ungefär samma minskning hade observerats samma tid dagen innan: http://www.corren.se/archive/2009/3/30/k5z9yoruun5co6g.xml

DN skrev att Sverige totalt sparade lika mycket el som 25 eluppvärmda villor gör av med på ett år: http://www.dn.se/nyheter/sverige/tjugofem-villors-arliga-elforbrukning-1.832821. Det är mindre sparat än om en enda familj väljer fjärrvärme istället för el till sin villa - villan håller ju i mer än 25 år. Inför varje Earth Hour skulle jag skulle övertala en tiomiljontedels familj att göra det, så att jag slipper släcka, om det bara inte hade varit en symbolisk handling.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: