Ipred

Fildelning av upphovsrättsskyddade verk utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren är idag olagligt. (Det finns de som anser att så inte bör vara fallet, men det är en helt annan diskussion.)

Den 1 april i år trädde den så kallade ipred-lagen i kraft. Den underlättar för upphovsmän att stämma fildelarna, genom att de genom domstolsbeslut kan tvinga internetleverantörerna att lämna ut vilken abonnent som haft IP-numret från vilket fildelningen skett.

Däremot finns i dagsläget ingen lag som säger att internetleverantörer måste spara dessa uppgifter. Bland annat Bahnhof och Tele2 har då beslutat att radera dem, troligen för att det finns en efterfrågan hos användarna att få förbli anonyma. Till följd, antar jag, blir det också svårare om inte näst intill omöjligt för polisen att få ut samma (raderade) uppgifter i samband med grövre brott.

I debatten innan lagens införande påpekades det att när efterfrågan på anonymitet (från fildelare) ökar, så kommer det också underlätta för andra brottslingar. Det har nu visat sig vara sant, på ett sätt som man lätt hade kunnat undvika genom lite lagändringar. Även om jag själv inte hade hört talas om just detta scenario, så känns det väldigt troligt att några måste ha funderat över det innan lagen infördes. Dessa personer valde dock att hålla tyst, och resultatet blev den bieffekt vi ser idag.

Frågan är dock om inte en kompromiss går att nå i dagsläget: Bredbandsoperatörerna håller koll på domstolarna, och när en ansökan om ett IP kommer in så raderar de all information om just den adressen. Därmed kommer bara de brottsligar undan som också fildelar samtidigt.

Kommentarer
Erik [http://nilssonerik.blogg.se/] (2009-04-27 @ 20:27:27):

Bra inlägg!

Det bästa vore nog att stifta en lag som tvingar internetleverantörerna att spara dessa uppgifter.


Anonym (2009-04-28 @ 23:06:09):

Att stryka hela IPRED löser också problemet...


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2009-04-28 @ 23:20:45):

Ja, det gör det. Frågan är sedan om man ska avkriminalisera upphovsrättsbrott eller om någon annan lag ska införas som "skyddar" mot det.


Aquila (2009-04-29 @ 20:17:08):

tror inte de kan stryka hela ipred nu, de är för nöjda med att de fått igenom den. låter dock mkt troligt att de snarast inför en lag som förbjuder raderandet av informationen.

avkriminalisering av upphovsrättsbrott lär dröja, det är för mkt tryck på politikerna från ekonomiskt starka aktörer.



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: