Trygghetsavtal

På rättskunskapen har vi fått lära oss att man har reklamationsrätt för fabrikationsfel i tre år enligt konsumenköpslagen. Dock ligger bevisbördan hos kunden att visa att felet verkligen är ett fabrikationsfel om det uppstått mer än sex månader efter köptillfället.

När ett företag lämnar garanti (på tre år) innebär det ofta bara att de tar över bevisbördan för hela perioden, vilket inte är så mycket värt egentligen.

Elgigantens trygghetsavtal erbjuder dock mycket mer - nämligen skydd mot olyckshändelser. Och till skillnad från konventionella "drulleförsäkringar" blir man lovad en ekvivalent ersättningsprodukt, utan åldersavdrag. Detta verkar bra att ha, eftersom en av fyra som tecknar trygghetsavtal för sin laptop också råkar ut för en olycka med den (dock ej specificerat hur allvarlig).

Baserat på detta bör en dator kosta ungefär fyra gånger så mycket som trygghetsavtalet till den. Då kan man räkna ut att det just nu är:
* ovärt att köpa trygghetsavtal till datorerna på 4 790 kr - 4 990 kr, eftersom det kostar mer än en fjärdedel av datorn.
* ovärt att köpa datorer för över 5 500 kr, eftersom de kostar mer än fyra gånger trygghetsavtalen. Till exempel ligger trygghetsavtalet för den dyraste datorn på ca 2 500 kr, vilket motsvarar 10 000 kr i datorpris, medan datorn kostar ca 20 000 kr.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: