TMSR

Det går ett rykte på internet att det finns en superkärnkraftsreaktordesign som heter Thorium Molten Salt Reactor.

Den sägs fungera såhär (väldigt förenklat):
Man stoppar in bränsle i reaktorn i form av nästan vad som helst.
Neutroner flyger omkring inuti reaktorn och klyver bränslet vilket frigör energi.
Med kemiska processer avlägsnar man det avfall man finner lämpligt.

Fördelar:
Reaktorn kan inte explodera - den är inte under tryck, saltet reagerar inte med syre om det går hål på inneslutningen, och ju varmare det blir desto sämre går reaktionerna. Om någon spränger hål på reaktorn rinner bara saltet ut och stelnar.
Reaktorn har högre verkningsgrad tack vare högre temperatur.
Reaktorn kan äta avfallet andra kraftverk spottat ut - det sägs att det avfall vi har samlat på oss i Sverige och väntar på att gräva ner skulle kunna förse oss med el i tusen år.
Avfallet behöver bara lagras i 500 år. Det som ger förvaringstider på hundratusentals år är de ämnen som uppstår när uranet absorberar neutroner utan att klyvas. Dessa ämnen låter man vara kvar i reaktorn och fortsätta bombarderas av neutroner fram tills de klyvs.
Reaktorn kan gå på oanrikat uran - sparar energi.
Reaktortypen finns redan i drift. (Jag antar att det man inte har gjort än är att lyckas med allt ovanstående på samma gång - det är en delikat process att stoppa in rätt saker ändå.)

Nackdel:
Reaktorn kan gå på oanrikat uran - Kärnkraftsindustrin tjänar sina pengar på urananrikningen. De vill INTE ha reaktorer som inte behöver det. (Kan detta vara anledningen till att reaktorn inte byggts i hundratals exemplar redan?)

Jag tar inget ansvar för att ovanstående fakta är korrekta.
Dock undrar jag: Finns det någon kärnkraftmotståndare där ute som INTE skulle acceptera en sådan reaktor OM påståendena ovan vore sanna? Kom ihåg att om vi inte bygger den måste vi gräva ner det avfall vi redan har samlat på oss i 100.000 år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: