Varför det är fler killar i mattetoppen

Här är en tabell över förstaårsmatematikerna på Trinity:

 TjejerKillarTotalt
Kineser 5 6 11
Icke-kineser 7 32 39
Totalt 12 38 50

Vi ser att ungefär hälften av kineserna är tjejer, medan endast en femtedel av icke-kineserna är tjejer.

Slutsatsen är att skillnaden i fallenhet/intresse för matematik mellan kön inte är någonting medfött  - annars skulle kineserna för att nå denna jämlikhet drilla tjejer extra hårt i matte, men det är inte sant eftersom IMO-kineser generellt är killar också.

Jag råkar också veta att alla tjejkineser i undersökningen är uppväxta i England och att de inte umgås tillsammans i en sluten grupp, så det är mest troligt att de utanför familjen varit som vilka andra engelsbarn som helst. Alltså är det något inom familjen som skiljer kinestjejerna från övriga tjejer och gör att de är jämlika med killarna när det gäller matte.

Vi måste notera att könsfördelningen som sagt är skev även i Kina, åtminstone på IMO-nivå. Därför kan det finnas två olika förklaringar till skillnaden mellan könen:

1) Ifall det generellt är färre tjejer än killar som intresserar sig för / är bra på matte i Kina. Det som särskiljer kinestjejerna i denna undersökning är då att deras föräldrar är kineser som tagit sig till England, högst troligen genom att vara högutbildade akademiker. En möjlig slutsats är då att lågutbildade föräldrar har en tendens att trycka ner tjejer mer än killar när det gäller matematik.

2) Ifall det generellt är ungefär lika många tjejer som killar som intresserar sig för / är bra på matte i Kina. Då ligger anledningen kanske i den västerländska kulturen - exempelvis att tjejer förväntas intressera sig för annat än matte, och således också gör det.

Kommentarer
Rävöra [http://foxears.gurka.se] (2009-03-12 @ 01:30:03):

Du borde ta det procentuellt istället eftersom det generellt finns fler killar än tjejer i Kina... de som bara har ett barn som är en tjej däremot uppfostrar henne kanske som en kille eftersom kille är det ultimata.Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: