Låg stråldos skadligt för hjärtat

BBC skriver idag om att forskare kommit på en teori om hur låg stråldos kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar (ej cancer!!!). Teorin är inte fullt testad än, men den ger en kausal förklaring till en tidigare känd korrelation (dvs man visste att det fanns en koppling men nu tror man sig veta hur den fungerar).

Artikeln säger att risken ökar med ökad dos, vilket är väldigt vagt. Om förhållandet är proportionellt blir det väldigt enkelt att räkna på - en viss stråldos (ett visst antal partiklar) kommer då ge lika många sjukdomsfall oavsett det är en människa som tar emot den eller en miljon människor som delar på den.

(För övrigt såg jag en intressant text om stråldoser i olika yrken - det stod att flygvärdinnor/piloter får i sig mer strålning än exempelvis arbetare på kärnkraftverk, men konstaterade bara kallt att "denna strålning går inte att undvika".)

Kommentarer
julia (2009-10-24 @ 08:54:53):

Vad mesigt av BBC att inte länka till artikeln. Hade varit kul att titta närmare på både metod och resultat. Annars så låter det inte värst banbrytande, för i princip allt som kan skada endotelet i kärlen, eller sätta sig i kärlväggen och inducera inflammation (kolesterol och höga LDL halter i blodet), kommer leda till atheroscleros, rupturerade plack, tromboser osv. Samma gamla visa.Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: