5000 kr/år för att rädda klimatet?

Katten skrev nyss om klimatkompensation och nämnde då atmosfair.de som säljer koldioxidkompensation till ett pris av €23/ton CO2 (ca 22 öre/kg CO2).

Samtidigt kan man läsa på wikipedia att utsläppsjätten USA släpper ut 20 ton CO2 per capita årligen. Att kompensera detta skulle kosta mindre än 5000 kr/år per person. Sverige släpper ut omkring 5 ton CO2 per capita, så här skulle det kosta drygt 1000 kr/år per person.

I vilket fall släppte Sverige år 2006 ut drygt 50 miljoner ton CO2, vilket motsvarar 11 miljarder. Statsbudgeten verkar ligga strax under 1000 miljarder, så det är drygt 1%.

(Notera att även om atmosfairs pris är korrekt så lär det inte finnas jättemycket tillgång på så billig klimatkompensation. När efterfrågan stiger, såsom ifall exempelvis Sverige bestämmer sig för att klimatkompensera alla sina koldioxidutsläpp, så kommer priset att öka. Notera även att siffran på koldioxidutsläpp inte omfattar alla koldioxidutsläpp, och inte heller utsläpp av andra växthusgaser, och antagligen tillskrivs vi inte heller utsläpp i andra länder som orsakas av oss.)

För övrigt är privat klimatkompensation av enstaka företeelser en lite konstig idé. Varför har flygresenären råd/lust att kompensera för just flygresan men ingenting annat? Anser han/hon sig ha mycket mer rätt att orsaka alla andra utsläpp, såsom bilresor, att de inte behöver kompenseras alls, medan flyget måste kompenseras fullt ut? Eller har han/hon bara råd att kompensera med exempelvis 300kr/år?

PS: En liter bensin ger drygt 2 kg fossil koldioxid och borde alltså kosta ca 50öre i koldioxidkompensation.

Kommentarer
Kalle (2010-04-29 @ 23:24:47):

Det här med klimatkompensering genom köp av utsläppsrätter kommer jag förhoppnigvis förstå någon dag.



Man ger pengar till miljöskadliga företag för att de ska göra vinst även om de inte lyckas producera fullt ut?



Eftersom priset på utsläppsrätter är lägre än "värdet" av dem (se ovan) måste ju detta vara den faktiska innebörden, eller?


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2010-04-30 @ 10:55:40):

Om jag förstått saken rätt funkar det såhär:



Staten har bestämt att utsläpp ska kompenseras med utsläppsrätter, men för att inte chocka företagen skänker man dem också utsläppsrätter baserat på tidigare produktion.



Detta är, om man struntar i utbud/efterfrågan, ekvivalent med att staten har satt ett pris på koldioxid men också skänker pengar till företagen så att de kan betala detta pris. Ju miljöskadligare företaget har varit, desto mer pengar får det!



Huruvida utsläppsrätterna kostar mer eller mindre än vad de är värda borde inte påverka det faktum att företag med utsläppsrätter kan sälja dem om de inte lyckats använda upp dem. Däremot påverkar priset på utsläppsrätten i jämförelse med kostnaden för koldioxidsparande åtgärder huruvida företaget väljer att minska sina utsläpp eller inte.



Men i och med att priset på utsläppsrätter sätts på en marknad bör det motsvara just kostnaden för den billigaste koldioxidsparande åtgärden som finns tillgänglig.



http://www.utslappsratt.se verkar sälja äkta EU-utsläppsrätter (dvs när man köper upp en sådan så blir det ett ton mindre utsläppt av EUs företag) till 240kr/ton (varav 20% är moms). Detta är i par med atmosfairs pris på koldioxidkompensation (som visserligen inte behöver utföras inom EU), vilket är en indikation på att utsläppsrättsmarknaden fungerar (ur marknadsperspektiv, inte nödvändigtvis ur miljöperspektiv), eller en ren slump.


Katarina [http://kirschbeeren.blogspot.com] (2010-05-04 @ 14:40:50):

Innan jag svarar mer på ditt blogginlägg (och innan jag skriver mer om klimatkomensation) tänkte jag bara säga. Jag hade gärna betalat klimatkompensering för bensin också. Tag BP och oljekatastrofen som exempel, nu måste de betala för saneringskostnaderna. Alltså kostar det mer än det smakar...? Och dessa pengar kommer från deras högst "privata" vinster. På något sätt, utan att ha utvecklat tanken ytterligare, tycker jag att man bör betala för hela paketet, som produktion, vid exempelvis köp av en vara/tjänst. Fattar du?



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: