Platt-TV

Som många läsare vet brukade vi ha en klumpedump-tjock-TV på hjul i köket med en bred platt-TV ovanpå. På juldagsmorgonen bestämde vi oss för att påbörja utfasningen av dessa genom att åka ut och mellandagsreainköpa en ny platt-TV att hänga på köksväggen. (Ja, Elgiganten och Siba hade öppet då.)

Eftersom vi skulle ha TV:n i köket brydde vi oss inte särskilt mycket om bild- eller ljudkvalitet, så kravlistan blev väldigt enkel:
* Så platt och lätt som möjligt.
* Lagom stor.

Det visade sig att "så platt som möjligt" var i princip synonymt med "LED från Samsung" (3 cm tjock). De flesta LED från övriga märken var närmare 5 cm tjocka, och de flesta icke-LED-skärmar var över 8 cm tjocka.

Till slut bestämde vi oss för deras 32-tums-modell, som på Siba var absurt billig (ca 4000:-) (no smiley indended) jämfört med andra liknande modeller från alla affärer.

Efter att ha hängt upp den hemma i köket blev vi så nöjda att vi bestämde oss för att köpa en till TV för att genast kunna bli av med klumpedumpen (ja, det är en naturlag att vi måste ha två TV-apparater i köket, och TV:n som stod ovanpå lämpade sig inte för att stanna utan klumpedumpen). Det var dock svårare än vi trott, eftersom vi hade fått den första så billigt: De flesta liknande apparater i ungefär samma storlek, även de mindre, kostade MER.

Vi funderade bland annat på en 40-tums-Samsung från Elgiganten som också var absurt billig (ca 5500:-) jämfört med såväl mindre som större apparater av samma eller annan modell, men insåg att vi skulle få ett stort problem ifall vi försökte köpa en till Samsung-TV: Det skulle bli svårt att fjärrkontrollera den ena apparaten utan att även den andra lydde. Butiksbiträdet hade bara ett råd: köp ett annat märke. Detta var dock lite svårt, på grund av ovan nämnda i-princip-synonymhet mellan "platt" och "Samsung".

Slutligen bestämde vi oss istället för en mindre modell att ha i fönstret: En 26-tums Andersson-LCD från NetOnNets lagershop i Mörtlösa. Det som avgjorde var att den hade inbyggd regionsfri DVD-spelare, så att mina föräldrar enkelt kan titta på sina kinesiska TV-serier. Även om vi ångrar oss och vill hänga upp en till TV på väggen i framtiden kommer denna TV att fylla en funktion någon annanstans i huset. Att den kostade nästan lika mycket som den 66% tunnare och 50% större första TV:n gjorde inget.

Vad gjorde vi då med de två ersatta TV-apparaterna? Platt-TV:n som stod ovanpå har ersatt min tjock-TV på övervåningen, som vi istället har skruvat upp på klumpedumpens gamla rullställning och ställt i arbetsrummet. (Och vi har kommit på att den batteridrivna borren/skruvdragaren är människans bästa vän.) Klumpedumpen ska slängas eftersom den hackar regelbundet som om någon byter kanal hela tiden, fast utan att byta.

En sak jag blev imponerad över är att TV-tillverkarna har en standardiseringsorganisation (VESA) och har lyckats standardisera väggfästena, såväl skruvhålens storlek som avstånd (de sitter i en rektangel, och exempelvis 200x100 innebär att rektangeln är 200mm bred och 100mm hög).

Vi har använt enkla fästen av märket Logik från Elgiganten. Siba har nån liknande, men dyrare variant. Fästet består av en platta (med inbyggt vattenpass!!!) som man skruvar fast i väggen med sex medföljande skruvar (eller mer om man så önskar), och två vertikalaskenor som man skruvar fast i TV:n. Skenorna har krokar som hakar i plattan i överkant och lås som håller fast plattan i underkant. Detta gjorde det mycket enkelt att hänga upp och ta ner TV:n under installationsfasen. Tjockleken på själva fästet är 4 cm. Vi köpte mellanstorleken (upp till VESA 400x400) för ca 300:- (påstått icke-mellandagsreapris ca 400:-).

Ett alternativ vi funderade över var tavelupphängning, dvs en kabel mellan de två övre skruvhålen. Samsungs egen modell kostade ca 1500:- medan alternativen kostade 1000:-. Även om de påstås klara "max VESA 400x400" är de olämpliga för mindre breda fästen eftersom snöret då sticker upp bakom TV:n. Fördelen är dock att avståndet mellan TV och vägg bara blir 1,5 cm. Dock kan det bli lite trångt för sladdarna som sticker ut från TV:ns baksida, särskilt om det är en TV-tillverkare som till skillnad från Samsung har satt kontakterna rakt bakåt istället för åt sidan och neråt.

I övrigt fanns också ett väggfäste från Loeffen som också utlovade 1,5 cm frigång, trots att det var av traditionell typ. Vill man snofsa till det finns det också väggfästen som tiltar, eller har arm.

En sak jag inte blev imponerad över är Elgigantens och Sibas produktinformation på hemsidorna. I Elgigantens fall gick det inte att komma åt tjockleken enkelt, så man var tvungen att klicka på varje TV och gå in i specifikationen för att kunna hitta de tunnaste, och i Sibas fall saknades dimensionerna helt för flera TV-apparater.

För övrigt har jag formulerat en teori som förklarar varför TV-apparaterna är prissatta som de är: Butikerna har en kartell, som går ut på att varje butik i stan får sätta normalpris på en enda TV-modell, medan alla andra priser ligger minst 20% över normalpris. Exempelvis var den relativt absurt billiga 32-tummaren signaturmodell för Siba, medan 40-tummaren var Elgigantens. De noggranna kunderna som jämför priser mellan affärer kommer att hitta signaturmodellen, och eftersom den är så absurt billig jämfört med alla andra TV-apparater i storleksklassen kan de inte hålla sig från att köpa den (WIN). (Varje butik har sin egen signaturstorlek för att de ska dela lika på dessa kunder.) De lata kunderna som inte tittar så noga på priset köper oftast en annan apparat, och betalar 20% mer (WIN).

(Det kan också vara så att butikerna väljer att rea ut TV-apparater av olika storleksklass naturligt eftersom det är lättare att locka de kunder som inte redan är lockade till någon annan butik.)

Kommentarer
Anonym (2010-12-27 @ 02:40:55):

:-)



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: