Invigning

Idag öppnades äntligen nya väg 687 mellan Sturefors och Harvestad för trafik.

Igår anordnade Sturefors IF ett invigningslopp som gick från Harvestad Sturefors IF. Vi promenerade den 5 km långa sträckan på 80 minuter (varav 15 minuter var väntan på pizza hos El Greco).

Den huvudsakliga nya vägsträckan, från Harvestad och runt Edsberga, utgjorde bara omkring 1,5 km av loppet. Jag och Adam mätte upp vägen genom att lägga oss tvärs över den och kom fram till att den var lite mer än dubbelt så bred som vi två var långa totalt, dvs drygt 7 m. Detta stämmer överens med Trafikverkets uppgift på 7,5 m - 3 m körbana och 0,75 m vägren i båda riktningarna.

På ett ställe längs vägen såg vi ett rör under vägen, och det har vi Fältbiologerna att tacka för. Det tillkom tydligen efter deras klagomål om att vägen skulle hota beståndet av större vattensalamander i området (även om de antagligen ändå är missnöjda med vägens naturpåverkan). Det återstår att se om salamandrarna klarar sig.

Promenaden gick över gamla vägen, där funktionärer viftade med flaggor för att stoppa trafiken, och fortsatte sedan längs gamla cykelvägen. Istället för överfarten på krönet passerar nu cykelvägen under landsvägen lite längre söderut. Dit har också Klampenborgs busshållplats flyttats, och i riktning mot stan finns till och med en inglasad busskur.

Som sagt gick vi sedan till El Greco och jag beställde en SIF-pizza, som kan beskrivas som en Capricciosa med paprika och lök. När vi sedan kom fram till SIF hade den utlovade utlottningen av priser (efter loppet) redan börjat, då första-hjälpen-cykeln som agerade eftertrupp hade passerat oss medan vi var inne på pizzerian. Jag hade dock redan vunnit och scados mellansysteryster hade valt ut en Noblesse-ask åt mig.

Dagen avslutades med att alla förutom jag doppade fötterna i badet.

Frågan är nu vad som händer med gamla vägen. I norra änden, vid Harvestad, har en riktig korsning byggts, med skyltar, stopplikt och en liten ficka för vänstersvängande. I södra änden ser det dock ut som att den gamla vägen kommer tas bort. Detta bekräftas av Trafikverkets dokument (men å andra sidan utlovade de också 90-väg medan det enda vi har sett är 70-skyltar).

Bussen kommer iallafall ledas om till nya vägen, och längs den finns inga busshållplatser. Därmed måste Edsbergainvånarna cykla till Harvestad för att ta bussen, och det kanske är därför det finns en mystisk asfaltsplatta som ser ut att kunna bli grund för ett cykelställ där.

Förresten har Ötraf börjat med nya tidtabeller på busshållplatserna som bara visar när bussen passerar just den aktuella hållplatsen samt ungefärliga restider mellan alla hållplatser. Det blir därmed lättare att se när bussen går, men svårare att planera en komplicerad resa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: