Vindruvor

Tidigare har jag skrivit om hur ICAs matolja kostar mer än om man blandar till den själv. Idag såg jag en ännu absurdare prissättning på Willys i Skäggetorp centrum:
* En 500g-ask gröna druvor kostar 28:90 kr
* En 500g-ask röda druvor kostar 32:90 kr
* En 500g-ask 50/50-mix av gröna och röda druvor kostar 34:90 kr

Det är alltså billigare att bara köpa den dyra produkten, än att köpa en blandning av den dyra och den billiga. Jag undrar om priset främst styrs av produktionen (svårare att göra mix-askar), eller av efterfrågan (folk tycker det är jättevärt att köpa bara 500g och inte bara en sorts druvor).

En annan sak jag såg var att Arlas Klövermjölk kostar lika mycket som Falköpings mejeris mellanmjölk (9:98 kr för 1,5 l). Dock angavs olika jämförpris - 6:66 kr/l för Klövermjölken och 6:69 kr/l för Falköpings (medan det korrekta värdet är 6:65 kr/l). Jag har tidigare hört att det är bra att undvika ARLA för att de inte ska få monopol på marknaden, men jag köpte Klövermjölk ändå på grund av den längre hållbarheten (10 dagar jämfört med 5), eftersom vi dricker mjölk så sällan hemma.

Kommentarer
Tim [http://gurka.se] (2011-04-15 @ 17:13:39):

Jag förstår inte vad som är kontraintuitivt, varken med vindruvorna eller med matoljan. Högre produktionskostnader gör att priset blir högre.


Rävöra [http://foxears.gurka.se] (2011-04-15 @ 18:39:32):

Det Tim sa.


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2011-04-16 @ 00:18:45):

Visst påverkar produktionskostnaden priset, men kostar det verkligen så mycket mer, och är folk verkligen villiga att betala så mycket för att slippa mixa själva? (Bevisligen är de det eftersom produkten säljer...)



Själv märker jag inte ens av de 25 procenten solrosolja i matoljan, men å andra sidan är jag ingen matspecialist.



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: